Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niektore psy, a w tym mój york - siadają na widok innego psa, podczas spaceru. Nie potrafi idąc na smyczy tak normalnie minąc innego psa. Musi usiąść i nie wstanie dopoki ten pies nie zniknie z horyzontu. Do psów jest nastawiony różnie - raz przyjacielsko, raz agresywnie.
Jak można oduczyć go tego? Sposoby ze smakołykami nie wchodzą w grę, gdyż on ich wręcz nieznosi...

Ps. nie wiem czy jest już taki temat, bo nie mam pojęcia co wpisać do wyszukiwarki :oops:

Posted

Przez to zachowanie pokazuje innemu psu, że nie chce go poznać - nie chce zostać obwąchany. Na czym jest prowadzony ? Obroża czy szelki ?

Posted

Wyłącznie na szelkach. A to ma znacznie do jego zachowania? Dziś spotkaliśmy pekińczyka, ktory też się tak zachowywał, był na obroży. Jednak przyznam, że zdarza się to bardzo rzadko, żeby inny pies tak reagował, zawsze to Oskar siada w miejscu.

Posted

Ninoczka_:) napisał(a):
Wyłącznie na szelkach. A to ma znacznie do jego zachowania? Dziś spotkaliśmy pekińczyka, ktory też się tak zachowywał, był na obroży. Jednak przyznam, że zdarza się to bardzo rzadko, żeby inny pies tak reagował, zawsze to Oskar siada w miejscu.

Ma znaczenie ale tylko w "odblokowaniu" psa. Jeśli masz szelki, do, których smycz przypinasz bardziej z tyłu , (takie do ciągnięcia, choć śmiesznie to brzmi w przypadku Yorka) to możesz unieść smycz troche do góry i po prostu tylna część ciała się podniesie, i mózg zmusi tylne łapy do kroków. Twój pies po prostu jest mało towarzyski, więc i na siłę go nie zmuszaj...

Czy w jego życiu były jakieś niemiłe "niespodzianki" związane z psami ? Został ugryziony? Coś w ten deseń ?

Posted

Ugryziony nie został, ale za to napadnięty agresywnie jakieś dwa razy przez yorkowe suczki, jednak siadał tak od samego początku. Wzięłam go w wieku 5 miesięcy, wcześniej nie był wyprowadzany na spacery przez poprzedniego właściciela.
Zazwyczaj jest tak, że jak on już usiądzie, a ten drugi pies do niego podejdzie to on nawiązuje kontakt, nie ucieka. Czy przyjazny to już zalezy od tego, czy ten pies przypadnie mu do gustu, ale zwykle mu się podoba ( ma rasy psów, ktorych nie lubi i takie ktore zawsze akceptuje).

Posted

Niektore psy, a w tym mój york - siadają na widok innego psa, podczas spaceru. Nie potrafi idąc na smyczy tak normalnie minąc innego psa. Musi usiąść i nie wstanie dopoki ten pies nie zniknie z horyzontu. Do psów jest nastawiony różnie - raz przyjacielsko, raz agresywnie.
Jak można oduczyć go tego? Sposoby ze smakołykami nie wchodzą w grę, gdyż on ich wręcz nieznosi...

Litości! Ile waży ten pies? Chyba nie 40 kilo? Po prostu idziesz dalej, zamiast czekać, co zrobi pies, czy może łaskawie ruszy dalej... Zachęta i maszerujecie!

Posted

po prostu dajesz komendę "idziemy" albo "równaj" albo jakąkolwiek inną jaką używacie i idziesz dalej. nie zatrzymujesz się, nie ciumkasz na pieseczka, nie podstawiasz mu żarcia pod nos, ażeby łaskawca się ruszył tylko kontynuujesz spacer.