kolejna kobietka Posted July 29, 2012 Author Posted July 29, 2012 (edited) sunia wazy kolo 5 kg, jutro sprawdze dokladnie... Edited July 29, 2012 by kolejna kobietka Quote
kolejna kobietka Posted July 30, 2012 Author Posted July 30, 2012 sunia wazy 7 kg, niestety zaczyna sie "rozkrecac" i troszeczke szczekac w domu :eviltong:, nie wiem od czego to jest uzaleznione, moze od natezenia halasu, od radzaju dzwiekow, dlatego, ze raz szczeka, a innym razem nie, co prawda po tym jak powiedzialam, ze nie wolno, nie szczeknela jak sasiad wychodzil, ale moze to z powodu tego, iz nie halasowal nadto... szczeknela natomiast np jak dziecko wydalo piskliwy dzwiek... Quote
erka Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Czyli nie jest taka maleńka, szkoda, bo był fajny dom, ale ze powodów zdrowotnych państwo moga miec tylko b.małego psiaka. Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 kochani, zakupilam dzisiaj dla malej preparat na odpchlenie oraz tabletke na odrobaczenie, lacznie zaplacilam 30 zl, dlatego, ze w tym jest rowniez dawka dla mojego piesia, dla malej wypada polowa dawki kropelek Ektoparu oraz pol tabletki, Ektopar kosztowal okolo 14 zl, tak wiec na mala wypada 7 zl, tabletki 16 zl, a wiec 4 zl, lacznie 11 zl, bylabym niezmiernie wdzieczna, gdyby ktos mogl mnie wesprzec grosikiem, tak jak toyota predzej wspomniala, niestety jestem osoba nie pracujaca, prawda jest taka, ze przynioslam do domu kolejnego psiaka do wykarmienia, a nie powinnam, jednak do schronu nie mialam serca jej oddac :sad:... nastepnie, po skonczeniu cieczki, mysle o zaszczepieniu malej przeciw wsciekliznie, zastrzyk taki kosztuje ok. 25 zl (rowniez bede potrzebowala wsparcia :sad:) i czipowanie-dowiedzialam sie, ze to odbedzie sie za darmo! :multi: Quote
Cromikowa Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 kolejna kobietka, gdzie można wpłacić pieniążki, dysponujesz kontem bankowym? Quote
erka Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 kolejna kobietka napisał(a): ... nastepnie, po skonczeniu cieczki, mysle o zaszczepieniu malej przeciw wsciekliznie, zastrzyk taki kosztuje ok. 25 zl (rowniez bede potrzebowala wsparcia :sad:) i Na wściekliznę , to akurat teraz najmniej potrzebne szczepienie, może sobie je zrobić przyszły właściciel. Ważniejsze dla bezpieczeństwa suni szczepienie na zakaźne. Quote
toyota Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 (edited) W czasie cieczki na nic szczepić nie można. Będę się jednak upierać, że wścieklizna to priorytet. A jak po sunie przyszły waściciel będzie chciał przyjechać autobusem albo pociągiem to jak przewiezie ją bez szczepienia ? Z resztą kolejna kobietka też nie dysponuje autem, więc jak będzie chciała z nią jechać do weta to kto zapłaci mandat w razie czego ? Są chętni ? Edited July 31, 2012 by toyota Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 erka napisał(a):Na wściekliznę , to akurat teraz najmniej potrzebne szczepienie, może sobie je zrobić przyszły właściciel. Ważniejsze dla bezpieczeństwa suni szczepienie na zakaźne. no wlasnie, ze szczepienie na wscieklizne to podstawa, a wrecz obowiazek, nie wiedzialam, ze tak to sie potoczy, ze psiak tyle u mnie zostanie i tak bedzie przebiegac jego przyszla adopcja... uwazam, ze suni faktycznie nie powinnam wydawac niewysterylizowanej, a cieczka skomplikowala wszystko, a bez aktualnego szczepienia nikt mi suni nie zaczipuje ani nie wysterylizuje przeciez :sad: Quote
erka Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 O tym,ze w czasie cieczki szczepic nie mozna pisałam wcześniej. Jak po zakonczeniu cieczki zaszczepi sie na wściekliznę , a skomasowanej szczepionki, razem z zakaźnymi nie polecam, to trzeba bedzie odczekać do sterylki , gdzies 3 tyg. Sterylka osłabi organizm i może złapać nosówke albo parwo, bo przeceiz nie wiemy, czy była wogóle w życiu szczepiona. I może nie doczekac do tego wożenia PKP, czy taxi. Quote
erka Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 kolejna kobietka napisał(a):no wlasnie, ze szczepienie na wscieklizne to podstawa, a wrecz obowiazek, nie wiedzialam, ze tak to sie potoczy, ze psiak tyle u mnie zostanie i tak bedzie przebiegac jego przyszla adopcja... uwazam, ze suni faktycznie nie powinnam wydawac niewysterylizowanej, a cieczka skomplikowala wszystko, a bez aktualnego szczepienia nikt mi suni nie zaczipuje ani nie wysterylizuje przeciez :sad: Jak to nikt ci suni nie wysterylizuje bez szczepienia??? Ratujemy sunie i od razu czasami idą pod nóz, bo są zaciązone i nie mogą czekać. Jeszcze żaden wet nie odmówił wykonania sterylki z powodu braku szczcpień. A wścieklizna, to nie podstawa w ratowaniu suni, owszem obowiązkowa, ale dla właściciela. Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 no ale po cieczce i tak trzeba odczekac (okolo 10-14 dni badz 3 tyg. kazdy inaczej pisze, ale sie dowiem) na sterylke, czyli wszystko by pasowalo... Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 erka napisał(a):Jak to nikt ci suni nie wysterylizuje bez szczepienia??? Ratujemy sunie i od razu czasami idą pod nóz, bo są zaciązone i nie mogą czekać. Jeszcze żaden wet nie odmówił wykonania sterylki z powodu braku szczcpień. A wścieklizna, to nie podstawa w ratowaniu suni, owszem obowiązkowa, ale dla właściciela. wzielam sunie do domu, wiec wychodzi na to, ze w tej chwili to ja jestem jej wlascicielem... ja za nia odpowiadam i jezeli cos sie stanie, cala odpowiedzialnosc spadnie na mnie... Quote
erka Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 Tak owszem, pasowałaby, ale zaszczepienie jej na choroby zakaźne, ze wścieklizną zawsze zdążysz, albo zrobi sobie przyszły właściciel. Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 mi sie tez nie usmiecha trzymac kolejnego pieska tak dlugo i probuje znalezc jak najlepsze rozwiazanie, ale chyba takiego w tym wypadku nie ma :sad: Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 moze to sie komus nie podobac, ale ja juz zdecydowalam, ze zaszczepie ja przeciw wsciekliznie (po cieczce oczywiscie), a potem odczekam te okreslona ilosc czasu do zabiegu sterylizacji... Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 Cromikowa napisał(a):kolejna kobietka, gdzie można wpłacić pieniążki, dysponujesz kontem bankowym? ja niestety aktualnie nie mam, ale moglabym podac konto mamy... Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 a tak lezy z rozjechanymi lapinkami :loveu: Quote
erka Posted July 31, 2012 Posted July 31, 2012 To nie o to chodzi, czy cos sie komus coś podoba , czy nie , tylko trzeba myśleć też o zabezpieczeniu suni przed chorobami zakaźnymi. Widocznie nie miałaś nigdy do czynienie z nosówka, czy parwo/ /choruja nie tylko szczeniaki/. Ale to twoja decyzja, rób co chcesz. Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 erka napisał(a):To nie o to chodzi, czy cos sie komus coś podoba , czy nie , tylko trzeba myśleć też o zabezpieczeniu suni przed chorobami zakaźnymi. Widocznie nie miałaś nigdy do czynienie z nosówka, czy parwo/ /choruja nie tylko szczeniaki/. Ale to twoja decyzja, rób co chcesz. ja po prostu nie mam na to srodkow, chcialam zrobic to co ostatecznie musze... nie wzielam psa do domu na ds, gdzie powinna byc to rozwazna decyzja i jak kogos na to nie stac to nie bierze, ja wzielam psa z dworu, ktory mogl juz teraz byc dawno rozjechany pod kolami badz trafic do schronu, a w schronie? no coz, o ile by przezyla i dawala sobie jakos rade, to tez nie wiadomo na kogo by trafila, nie sprawdzaja przyszlych domow, moglaby trafic nawet do jakiegos pseudo, wiec uwazam, ze lepiej jej u mnie... na razie ma cieczke, wiec mam czas, zeby postanowic co zrobie, moge pomyslec nawet o tych zakaznych przeciez, nie powiedzialam, ze nie, po prostu zobacze, czy bede miala na nie srodki... Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 na razie po prostu mam u siebie psa, ktorego nie planowalam i mam tysiac mysli w glowie... a ze ma cieczke i tak z niczym ruszyc nie moge... Quote
kolejna kobietka Posted July 31, 2012 Author Posted July 31, 2012 najprosciej, jezeli bym oddala ja w takim stanie w jakim jest i niech przyszly dom pokrywa wszystkie koszty, ale kazdy mi odradzal i uwazam, ze slusznie, dlatego staram sie temu teraz sprostac... Quote
Recommended Posts