daisy13 Posted July 25, 2012 Posted July 25, 2012 Moja spanielka na spacerach niemiłosiernie się ciągnie, przyciągam ją do siebie z milion razy i mówię "noga" a ta dalej swoje.... Próbowałam zakładać jej kolaczatkę, ale ona i tak się ciągnie-boje się, że przez takie coś, może się stać jej krzywda. Codziennie chodzę z nią do parku przez miasto, oszołom się ciągnie, dyszy, popiskuje aż się ludzie patrzą, puszczam ją i biega przez 1h, wracam do domu przez miasto-ten sam scenariusz :shake:Co mam robić? :-( Quote
Soko Posted July 25, 2012 Posted July 25, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=sFgtqgiAKoQ Zawsze jak Cię pociągnie - idziesz w przeciwną stronę. Naukę najlepiej zacznij od domu ;) Quote
evel Posted July 28, 2012 Posted July 28, 2012 Kolczatka nie służy do nauki psa chodzenia przy luźnej smyczy!!! Na dodatek skąd pies ma wiedzieć, co oznacza jakieś tam słowo, skoro go tego nie nauczono? Psy nie rodzą się z umiejętnością czytania ludziom w myślach. Poczytaj o nauce komend, najłatwiej metodami pozytywnymi, zajmij psa, naucz ją aportować, baw się z nią w jakiś kreatywny sposób. Bieganie luzem przez godzinę męczy moją niemłodą i chorą sukę na jakieś 20 minut - później jest jak nowonarodzona, bo to nie jest żaden wysiłek tak naprawdę. Quote
a_niusia Posted July 29, 2012 Posted July 29, 2012 a czy pies w ogole rozumie, co to znaczy isc przy nodze? czy potrafisz zrobic tak, zeby twoj pies szedl przy tobie bez smyczy? Quote
Recommended Posts