Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Agata_B
Posted

[quote name='AmiX']Witam!!
Co się będę rozpisywać wasze pieski są po prostu piękne :)
Pozdrawiam
AmiX

Święta racja :p :eviltong: :lol: :loveu:

• 4 weeks later...
Posted

Alexis89 napisał(a):
no naprawde wszystkie psiaki są piękne :)
a czy posiada może ktoś pieska z hodowli DECORIS ? co sądzicie o tej właśnie hodowli ?

Dla mnie ta hodowla , to jak kazda inne . Zdazaja sie ladne pieski i wiele zupelnie przecietnych.

Posted

Na tym forum z tego co się orientuje jest dosc sporo pieskow z Decoris. Ja wiem tylko tyle ze w temacie "Spotkania na wystawach" juz jakiś czas toczy się zażarta kłótnia dotycząca Decoris i Camparis i zatargów między nimi.
Na stronie hodowli byłam, pieski śliczne - z tym, ze na samych zdjęciach to bym raczej nie polegała. Obejrzyj osobiście, sprawny fotograf potrafi zrobić cudeńko nawet z przeciętnego psiaczka.

Posted

wiesz, mam nadzieję, ze jakiekolwiek nieporozumienia pomiedzy hodowlami nie maja jednak bezpośredniego wpływu na psiaki. Wydaje mi się, ze najbezpieczniej byłoby obejrzeć wybraną hodowlę z bliska, poznać pieski i mamę - wtedy mozna być pewnym, ze nie kupi sie kota w worku (yorka w worku?;))

Posted

tak oczywiscie :) masz racje Haniu :) przesledzilam temat "Spotkania na wystawach" nie moge zabrac glosu bo nic w tej sprawie nie wiem... zreszta mysle ze powinno uwazac sie ten temat za zamkniety :) oby psiaki z zadnej z tych hodowli na tym nie ucierpaly. Z tego co czytalam wlasciciele piesków z Decoris sa zadowoleni, ich psiaki sa zdrowe i sliczne a przeciez to jest najwazniejsze :) przed zakupem psiaka napewno obejrze wszystko osobiscie, narazie zbieram informacje. A Ty Haniu moglabys mi polecic jakas hodowle ? nie wazne z jakiego miejsca na kuli ziemskiej :roll: po ukochanego psiaka pojade wszedzie ;)

Posted

Alexis89 napisał(a):
tak oczywiscie :) masz racje Haniu :) przesledzilam temat "Spotkania na wystawach" nie moge zabrac glosu bo nic w tej sprawie nie wiem... zreszta mysle ze powinno uwazac sie ten temat za zamkniety :) oby psiaki z zadnej z tych hodowli na tym nie ucierpaly. Z tego co czytalam wlasciciele piesków z Decoris sa zadowoleni, ich psiaki sa zdrowe i sliczne a przeciez to jest najwazniejsze :) przed zakupem psiaka napewno obejrze wszystko osobiscie, narazie zbieram informacje. A Ty Haniu moglabys mi polecic jakas hodowle ? nie wazne z jakiego miejsca na kuli ziemskiej :roll: po ukochanego psiaka pojade wszedzie ;)

Wiesz, ja niestety nie mam doświadczenia, mój piesek jest bez rodowodu - miałam szczęście, trafiłam dobrze, piesek sliczny i zdrowy, ale jeśli masz możliwości, to oczywiście rób wszystko, by kupić z metryczką, wtedy to pewniejsze, chyba ze jak ja znasz ludzi od których bierzesz psa i jestes pewna, ze jego rodzice to yorki, a hodowcy naprawde zalezy na zdrowiu i prawidłowym rozwoju szczeniaków.
W temacie "linki do stron o yorkach" (czy jakos tak;)) są także linki do sprawdzonych (z tego co wiem hodowli), takze hodowli prowadzonych przez ludzi, których mozesz poznac i poczytać na tym forum. Myślę, że komus takiemu mozna zaufać.
Najważniejsze jest to, zeby nie kupować na "łapu capu", tylko spokojnie przeanalizować sprawę, odwiedzić hodowlę, porozmawiać z hodowcą, pomailować, sprawdzić warunki piesków, obejrzeć rodowody rodziców.
Ja osobiście - jeśli w przyszłości będe w stanie uzbierać odpowiednią sumę - kupię psa albo z hodowli Bakarat, (bardzo mnie interesuje ta hodowla, tyle dobrego o niej słyszałam, pieski są prześliczne..... no, ale to raczej elita), albo z jakiejs małej "jednosuczkowej" hodowli, gdzie pieski i mamusia sa wypieszczone i bardzo zadbane. Berek pochodzi z takiej właśnie "jednosuczkowej" i jestem i byłam zadowolona, ale nie ma rodowodu, więc absolutnie takiego rozwiązania Ci nie polecę, bo to trochę jak loteria, szczęśliwy numerek - trafi się,albo nie. Z rodowodowym psem minimalizujesz ryzyko, ze bedzie np. chory, albo ze bedzie kundelkiem (tego ryzyka nie ma) oraz ze nabijasz kase rozmnazaczom, choc oczywiscie nawet kupno rodowodowego psa nie zwalnia Cię z obowiązku trzymania oczu szeroko otwartych i sprawdzania wszystkiego co się da.

A kiedy planujesz zakup maluszka? Piesek czy sunia?

Posted

marzy mi sie sunia :) no ale wiadomo, sunie są droższe. Oczywiście nie mam zamiaru kupować "na szybko" mieszkam jeszcze z rodzicami, mam swojego kochanego kundelka- starszuka (ma już 14 lat :) ) więc zakup planuje najwcześniej za 2 lata, ale bardzo ale to bardzo chcę być dobrze przygotowana na przyjęcie malucha dlatego czytam ile się da, przeglądam strony hodowli, zbieram informacje no i zaczynam zbierać pieniądze. Chciałabym wystawiać moją sunie (choć boje się pielegnacji długiej szaty, wiadomo nie wystawiany, można fajnie przyciąć włoski ;) ) dlatego piesek bez matryczki odpada. Przeglądałam pieski z hodowli Bakarat, no naprawde imponujące wyniki i piękne psy :) mam jeszcze czas więc narazie tylko się rozglądam ;)

Posted

Alexis89 napisał(a):
marzy mi sie sunia :) no ale wiadomo, sunie są droższe. Oczywiście nie mam zamiaru kupować "na szybko" mieszkam jeszcze z rodzicami, mam swojego kochanego kundelka- starszuka (ma już 14 lat :) ) więc zakup planuje najwcześniej za 2 lata, ale bardzo ale to bardzo chcę być dobrze przygotowana na przyjęcie malucha dlatego czytam ile się da, przeglądam strony hodowli, zbieram informacje no i zaczynam zbierać pieniądze. Chciałabym wystawiać moją sunie (choć boje się pielegnacji długiej szaty, wiadomo nie wystawiany, można fajnie przyciąć włoski ;) ) dlatego piesek bez matryczki odpada. Przeglądałam pieski z hodowli Bakarat, no naprawde imponujące wyniki i piękne psy :) mam jeszcze czas więc narazie tylko się rozglądam ;)

Masz bardzo odpowiedzialne podejście. Tylko pogratulować!:multi: Zapewniam Cię ze przy takim zaangazowaniu bedziesz w stanie przygotować pieska jak najlepiej nie tylko do wystaw ale i do życia:):):) Zycze duzo cierpliwości, wytrwałości no i cudnego pieseczka......:loveu:

Posted

Alexis89 napisał(a):

jeżeli zamierzasz kupić yorka to proponuję pojeździć po hodowlach i zobaczyć na własne oczy jak psiaki są w nich traktowane i jak wyglądają, można też wybrać się na kilka wystaw :cool3:

Posted

Alexis chwali Ci sie ze myslisz powaznie i odpowiedzialnie o zakupie psiaka.. a jesli planujesz zakup za 2 lata to mozesz wybrac hodowle a nawet sunie i zarezerwowac szczenie.. a do tego czsu tez pieniązki uzbierasz :p