Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 685
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Info z 29 sierpnia:

"Po dluzszej obserwacji, przemysleniach i konsultacjach z wlascicielem oraz fachowcami, w tym oczywiscie z weterynarzem... zostala podjeta decyzja, ze u Fanty zostanie wprowadzone leczenie farmakologiczne lekiem o nazwie Fluoxetin Polpharma,... nalezacym do grupy lekow przeciwdepresyjnych nazywanych selektywnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) w dawce 20 mg na dobe. Pierwsze efekty leczenia nastepuja po dwoch tygodniach. Ta decyzja byla konieczna, Fanta nie panuje nad swoimi emocjami, objawia sie to niekontrolowana agresja, ktora zagraza otoczeniu. Jest kilka dni, w ktorych zachowuje sie poprawnie, by nagle, bez najmniejszego powodu, skumulowane zle emocje wybuchly ze zdwojona sila. Jest wiele przykladow na to, ze polroczna kuracja daje swietne efekty, wycisza psa do tego stopnia, ze moze zaczac z wlasciwym czlowiekiem normalna egzystencje. W poniedzialek miala kolejne odwiedziny swojego wlasciciela z corka. Razem bylismy u weterynarza i ostatecznie zdecydowalismy o kuracji. Mam nadzieje, ze bedzie ona skuteczna i Fanta wyjdzie na prosta. Trzymajcie kciuki za sunie...

Wielkie podziekowanie po raz kolejny nalezy sie Pani doktor Magdalenie Zimoń, z Gabinetu Weterynaryjnego Kovet, w Kowalach k/Gdańska, znajdujacego sie na os. Olimp, ul. Plac Afrodyty 1/9 Tel. 606 121 878
Pani Magda to prawdziwy Zwierzolub, nastawiony przede wszystkim na pomoc zwierzetom, a nie na zarabianie kasy. Jest do tego przemila osoba, godna zaufania. W klinice w Gdansku mialam zaplacic za wizyte 80zl + za miesieczna kuracje lekami 100zl. Pani doktor Magda Zimoń wziela i to po moich namowach (w koncu z czegos trzeba zyc) 10zl za wypisanie recepty, a leki w aptece na miesiac kosztowaly 20 zl/m. Prawda, ze roznica kolosalna? Takie lecznice i lekarzy trzeba promowac i korzystac z ich uslug!"

Posted

krople bacha to nie w tym przypadku.

asia ginger, czy ktoś na fb może rozmawiał z p. Lilianą o tym wątku padaczkowym? czasem leki na padaczkę działają, ale oczywiście trzeba by to skonsultować z wetem, a może o tym myśleli i rozmawiali.

Bardzo fajna ta wetka :-).

Posted (edited)

sleepingbyday napisał(a):
krople bacha to nie w tym przypadku.

asia ginger, czy ktoś na fb może rozmawiał z p. Lilianą o tym wątku padaczkowym? czasem leki na padaczkę działają, ale oczywiście trzeba by to skonsultować z wetem, a może o tym myśleli i rozmawiali.

Bardzo fajna ta wetka :-).

Pani Liliana konsultowała się podobno z wieloma specjalistami przed podjęciem decyzji o leczeniu. Oczywiście o lekach na padaczkę wspomniałam już na samym początku, gdy tylko zaczęła się mowa o rage syndrom. Pani Liliana podjęła jednak decyzję, że wypróbują najpierw leki podnoszące poziom serotoniny. W przypadku innego agresywnego spaniela behawiorysta również zalecił nam kiedyś zastosowanie takich leków.

Edited by Asia & Ginger
  • 3 weeks later...
Posted

[quote name='emilia2280']ba! to ja wiem, zapisany mialam, ale juz nie widzé go. tzn otwiera mi sie FB tak jakby event nie istnial ;/[/QUOTE]
Może to dlatego, że tylko osoby zaproszone mogą zobaczyć to wydarzenie i dołączyć do niego?
A zaprosić mogą chyba tylko organizatorzy. :-?

Posted

Słuchajcie, generalnie co najważniejsze, to to, że fanta do 2 listopada musi znaleźć źródło utrzymania lub być adoptowana - o ile będzie poprawa - a chyba będzie, skoro metoda i leki zaczynają wyraźnie działać.

Posted (edited)

[quote name='sleepingbyday']Słuchajcie, generalnie co najważniejsze, to to, że fanta do 2 listopada musi znaleźć źródło utrzymania lub być adoptowana - o ile będzie poprawa - a chyba będzie, skoro metoda i leki zaczynają wyraźnie działać.
Na wydarzeniu Pani Liliana zbierała pieniądze na budę (i ocieplenie do budy) dla Fanty. Fanta mieszka w stajni o ile dobrze zrozumiałam, bo jeszcze nie jest gotowa, żeby móc mieszkać w domu. Pieniążków uzbierało się więcej i Fanta ma pobyt zapewniony do 2 grudnia, a może nawet dłużej, bo pieniążki wciąż wpływają.

Fanta od ostatniego razu nie ugryzła, uspokoiła się, zdarza jej się bawić z innymi psami, jest przyzwyczajana do dotyku (w kagańcu, bo Pani Liliana jej nie ufa jeszcze). Tyle wyczytałam z wydarzenia.

.

Edited by Asia & Ginger
Posted

Miałam się nie odzywać ale juz nie mogę:angryy:. Jestem zniesmaczona całym watkiem na Fb. Pies trafił do stajni:angryy:. Za pieniądze na niego zgromadzone kupuje się BUDĘ!!!, która zostanie w przyszłości własnościa Pani Liliany. Więcej tam sie dowiedziałam o Fundacji, którą zamierza (czy juz załozyła Pani Liliana) niz o stanie psa. Co się z nim stanie po 2 grudnia? Tak po prostu pies dostał kilka miesięcy życia gratis a potem eutanazja? Iwona G. K. trafnie zauwazyła, że nie została przeprowadzona pełna diagnostyka. Zakrzyczano ją. Wiecie co? To jest klęska dogomanii (moja też, bo nie mogę wziąć tej suni do siebie). I do tego pies w ciasnym kagańcu:angryy:!

Posted

no jakies jaja wyszly. czemu buda z darowizna na Fanté nie ma nalezec do suni? w ogóle nie pwinna mieszkac w budzie ale jak juz kupujá budé dla Fanty, to nie sádzé zeby ktos mial prawo sobie budé zawlaszaczac po 2 grudnia a sunié z budy wywalil dokád?

a wydarzenie dalej niejawne jak sie ktos nie zapisal wczesniej... same skrawki na glwónym wátku Przystani.

Posted

Dziewczyny, co wy piszecie? Sledze watek Fanty juz dawno - Liliana jest osoba naprawde godna zaufania - przyczytajcie sobie, z iloma psami, ktore byly naprawde problematyczne juz sobie poradzila. To osoba, ktora ma pojecie o tym, co robi. Wy tu piszecie o tej budzie, a to przeciez niewazne, jakiemu psu bedzie sluzyc buda po tym, jak Fanta znajdzie nowy dom. Najwazniejsza jest w tej chwili pomoc Fancie i zapewniam Was, ze Liliana to robi! Przemyslcie wiec moze najpierw to, co chcecie na czyjs temat napisac! Pozdrawiam!

Posted

buda przejdzie na własność pani liljany po tym jak fanta pójdzie do domu ,no a za budę jeden miesiąc pobytu nam p.liliana liczy,ale za prace z fanta liljana nam w ogóle nie liczy,jest liczony pobyt a nie liczona jest praca z fantą.

pożądna buda ocieplona steropianem grubym 700zł kosztuje

Posted (edited)

Anno, prosze mi w takim razie odpowiedziec, KTO pracował z Fantą, jak Pani Liliana była w sanatorium? I dlaczego usuwa się osby zadające niewygodne pytania z wątku, a potem, gdy osoby te nie mają dostępu do eventu- obraża je i straszy paragrafami????:angryy: "Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi!". Dla mnie osobiście, widok własnie SPANIELA, w kagańcu i W GARAŻU (!) jest wyjątkowo przykry i rani serce. Nie neguję pozytywnych efektów w pracy z Fantą czy innymi zwierzakami Pani Liliany. Mnie interesuje czy została zrobiona odp. diagnostyka czy ktos po prostu wymyslił zaburzenia psychiczne. Powtórze jeszcze raz: JA MIAŁAM TAKĄ WŁAŚNIE SUKĘ SPANIELKĘ, KTORA BEZ OSTRZEŻENIA, GRYZŁA NAS DO KRWI. Poradzilismy sobie bez behawiorystów (bo nie wiedziałam, gdzie takowych szukać) ale analizując wszystkie przypadki pogryzien przez moja Kamę- ZAWSZE BYLIŚMY WINNI MY- LUDZIE, swoim nieodpowiednim zachowaniem. [quote name='Anna222']Dziewczyny, co wy piszecie? Sledze watek Fanty juz dawno - Liliana jest osoba naprawde godna zaufania - przyczytajcie sobie, z iloma psami, ktore byly naprawde problematyczne juz sobie poradzila. To osoba, ktora ma pojecie o tym, co robi. Wy tu piszecie o tej budzie, a to przeciez niewazne, jakiemu psu bedzie sluzyc buda po tym, jak Fanta znajdzie nowy dom. Najwazniejsza jest w tej chwili pomoc Fancie i zapewniam Was, ze Liliana to robi! Przemyslcie wiec moze najpierw to, co chcecie na czyjs temat napisac! Pozdrawiam! http://www.youtube.com/watch?v=dEOyIVPqPiw&feature=youtu.be I czy ZJADANIE PATYKÓW jest częścią tej terapii behawioralnej??? A może pies ma cukrzycę??

Edited by Kama202