Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to co ma może kundelka czasami jak czytam niektóre posty to płakać mi sie chce ja tez mam niby nierasowego i mam to w nosie nie musicie kazdemu wytykac ze ma nierodowodowego psa!!nie kazdego stac a czasami ktos nie widział róznicy bo u nas raczej sie o tym nie mowi!!na forum sa raczej osoby które nabyly juz psa i teraz nic sie z tym nie zrobi i nie czeba im tego wytykac !!!

Posted

A ja tylko dodam że rasowy byl napisany w cudzysłowiu więc rozumiem że ta osoba miala właśnie na myśli iż jest wyglądem przypominającym yorka lecz bez papierow.

Posted

Pegaza napisał(a):
A ja tylko dodam że rasowy byl napisany w cudzysłowiu więc rozumiem że ta osoba miala właśnie na myśli iż jest wyglądem przypominającym yorka lecz bez papierow.

Można różnie interpretować, ale prawda, nie zauważyłam :oops:

Posted

dziewczyny dajcie spokoj na temat czy rodowodowy i rasowy to to samo to juz byly te tematy tyle razy poruszane ze niema co juz o tym mowic
przeciez Evela chciala dowiedziec sie czegos o wadzie zgryzu :cool3:

Posted

melinda:-) napisał(a):
dziewczyny dajcie spokoj na temat czy rodowodowy i rasowy to to samo to juz byly te tematy tyle razy poruszane ze niema co juz o tym mowic
przeciez Evela chciala dowiedziec sie czegos o wadzie zgryzu :cool3:

Racja, to ja już napisałam w swoim pierwszym poście co i jak ;)

Posted

Cori ma też krzywe dwa zębole ale czy to tragedia. Przecież na wystawę z nią nie pojadę. Nikt tego nie widzi nie szpeci to pieska, ja bym psiaka nie męczyła, a żyć z tym przecież można. Jak psiakowi to nie przeszkadza nie boli, nie wrzyna mu sie nic to niech tak sobie ma. Niektóre yorki do końca życia chodzą z podwójnymi kłami, i też żyją (tylko psują im się ząbki zapewne :shake: )

Posted

Moj Aris ma jednego krzywego ząbka, bo wet nie zauważył jednego kła i mu nie wyrwał, tym samym stały ząb rósł krzywo. Jednego ząbka ma ułamanego, mogliśmy mu założyć koronkę, ale po co? Przedni ząb to nie jest żadna tragedia, mu to nie przeszkadza, ja go nie wystawiam więc niech taki już zostanie. I tak go kocham :loveu:

Posted

PositiveThought napisał(a):
boli. zapewniam, że jakoś w pewnym sensie boli.
przeszkadza i rani śluzówkę.

Zależy, które zęby są krzywe ;) Jeśli 2 przednie nachodzą na siebie, to nie ma problemu, ale jeśli któryś z kłów lub tylnych no to przeszkadzać może...

Posted

Myślę że to zależy od wady. Jeśli jest bardzo duża to tak, ale Cori ma lekko wykrzywione dwa dolne siekacze, tak jakby lekko wysunięte do przodu i wydaje mi się że jej to zupełnie nie przeszkadza. Czy wszyscy ludzie ze krzywym zgryzem cierpią z bólu - wydaje mi się że nie.

Posted

koregra napisał(a):
Myślę że to zależy od wady. Jeśli jest bardzo duża to tak, ale Cori ma lekko wykrzywione dwa dolne siekacze, tak jakby lekko wysunięte do przodu i wydaje mi się że jej to zupełnie nie przeszkadza. Czy wszyscy ludzie ze krzywym zgryzem cierpią z bólu - wydaje mi się że nie.

Rosa też ma lekko skrzywione ząbki na dole,ale myślę tak jak Kamila,że taka wada nie jest dla nich bolesna co innego duże skrzywienia gdzieś z tyłu;)

Posted

Aha, no to zgodzę się z tobą, bo sama noszę aparat korygujący, ale tylko na noc. Uf, całe szczęście ;)
Psom też na pewno przeszkadza... ale niestety, jeśli chce się mieć prosty zgryz to trzeba pocierpieć.

Posted

No tak, człowiek ma świadomość.
Ale jeśli psu przeszkadza wada zgryzu, to niestety, ale trzeba mu jakoś dogodzić... Nawet kosztem paru tygodni cierpienia, żeby potem wszystko było dobrze.

Posted

Evela1994 napisał(a):
Wiem,że nie ma różnicy między rasowym czy rodowodowym ja swojego uważam za najrasowszego psa na świecie i nie oddałabym go za championa świata.A co do zębów to kupiłam marcowego ''Mojego psa''

Dla mnie też mój jest najlepszy na świecie, nawet gdyby był kundelkiem :loveu: To i tak bym go kochała, tak jak teraz i za żadne skarby bym go nie wymieniła na psa rasowego ani żadnego innego :loveu:

Posted

[quote name='PositiveThought']Yorkie, przecież wg Ciebie jest kundelkiem P:

tak pisałaś, nic nie komentuję.
Nie pisałam, że jest kundelkiem :angryy: Nie wmawiaj mi czegoś, czego nigdy bym nie powiedziała :angryy: :angryy: :angryy:

Powiedziałam tylko, że jest yorkiem, ale nie rasowym! Widać różnicę?!

Posted

Yorkie napisał(a):
Nie pisałam, że jest kundelkiem :angryy: Nie wmawiaj mi czegoś, czego nigdy bym nie powiedziała :angryy: :angryy: :angryy:

Powiedziałam tylko, że jest yorkiem, ale nie rasowym! Widać różnicę?!

Ale ten 'york nierasowy' to przecież kundelek :lol: Kundelki to nie tylko te na łańcuchu z zakręconym do góry ogonkiem ;)

Posted

Madzia, daj spokój lepiej, bo to drażliwy temat jest, jak zauważyłam ;).

Btw, ostatnio w lecznicy wpisali Fuzlaka do komputera jako "mc" czyli "mieszaniec" :). Z ciekawości zapytałam o to "mc" znaczy, i doktor mi wyjaśnił. Uśmiałam się z tego zdrowo, a kiedy zapytał czy to dla nas problem i czy zmienić (to "mc" wpisywał inny lekarz), powiedziałam że w żadnym razie, bo "mieszaniec" to bardzo ładna nazwa :). Doktor się uśmiechnął do nas i do Fuzlaka, i tak Fuz oficjalnie został kundelkiem ;).

Posted

Masz rację, temat drażliwy potwornie, tylko szkoda, że na nazwę 'kundelek' reaguje się oburzeniem ;)

A mogę wiedzieć gdzie chodzicie do weterynarza z oficjalnym kundelkiem?:eviltong: :) Jeśli to nie tajemnica, pytam z ciekawości ;)

Posted

Nasz kundelek ostatnio chadza do lecznicy przy ulicy Stryjskiej w Gdyni, do doktora Debisa :). Zaczęliśmy tam chodzić ze względu na kota, z polecenia od hodowczyni i wkrótce przenieśliśmy się tam i z psiurem. Nasza pani doktor była super, ale niestety przyjmuje w drakońskich dla nas godzinach - wciąż był z tym problem. A doktor Debis ma tę zaletę, że i dobry jest bardzo, i godziny przyjęć zawsze można dostosować. A w sytuacji absolutnej konieczności są w lecznicy i inni lekarze, do których można przyjść wtedy, gdy dr-a Debisa nie ma, bo czynne jest 24h.