Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

LadyK dzięki :)
Ewelina, ty też jesteś ofiarą tej okropnej książki? U mnie w połączeniu z baaardzo wymagającą panią, stres na historii jest nie do zniesienia...
A to przepis:
Puszysty piernik
Składniki:
1 opakowanie przyprawy do piernika
130g masła
100g cukru
350g mąki
4 jajka
150g miodu
150g syropu owocowego (ja użyłam wiśniowego, może być malinowy)
1 czubata łyżeczka sody
50g bakalii
dodatkowo kwaskowaty dżem, polewa czekolatowa

Przygotowanie:
Cukier zemleć na puder, dodać jajka i ucierać. Dodać przyprawę,mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do innego naczynia wlać miód i syrop-podgrzewać. Dodać do ciasta i wyrabiać. Łyżeczkę sody rozpuścić w 1/4 szklanki wody,dodać do bakalii, wymieszać.Dodać do ciasta, ponownie dokładnie wymieszać. Piec ok.40min w temp.180st.C (piekarnik ma być nienagrzany) Po ostygnięciu przełożyć dżemem,polać czekoladą. Smacznego :)

Posted

Kasiu jak widzę tą książkę to dostaję delirki, nienawidzę historii i nienawidzę mojej Pani z technikum. Historię dopiero polubiłam na studiach, noo może trochę inna historia bo sztuki na kierunku artystycznym, ale miałam tak wspaniałego wykładowcę (o dziwo nie żaden profesor ale zwykły mgr), który opowiadał wszystko z takim zaangażowaniem że wszyscy siedzieli z otwartymi buziami na zajęciach. No i miał największą frekfencję na wykładach czego nie mogę powiedzieć o filozofii ;/
W technikum musiałam się uczyć każdej linijki z tej książki bo a nuż z 20 stron akurat będzie pytanie z głupiego okienka drobnym drukiem....bez komentarza, więc zawsze było tylko ZZZ byle na dwóje. A mimo historii to średnią miewałam w granicach 4.0

Przepis zapisany pochwalę się jak mi się coś uda :P

Posted

Decoupage świetnie uczy cierpliwości. :) Ja też historii nie lubię, ale jak się przyłożę to mam 4 na koniec, choć bywały i czasy w 1 czy 2 klasie miałam 2 na koniec. A listopad mam cały zawalony próbnymi maturami, najbardziej boję się bioli bo nic nie umiem i jak nie zdam to chyba zmienię deklarację i mogę zapomnieć o Białymstoku... Ojj ciężkie czasy się szykują. Do tego u nas w szkole nie grzeją bo jest awaria i siedzimy na lekcjach w kurtkach. Chyba od przyszłego tygodnia będę nosiła termos z herbatą z wkładką hehe Rum świetnie rozgrzewa, tak samo jak imbir :D

Posted

Do perfekcji w tej technice to mi jeszcze duuużo brakuje, nie umiem w ogóle cieniować, nad czym ubolewam, bo wszystkie moje prace są na jedno kopyto- białe + naklejony wzór :P Chociaż mi się tak podoba, ale jak robie coś dla kogoś to fajnie by było zrobić coś innego :P
P.Asiu a pytanie o rodziców to co do zimna w szkole czy co do decoupage, a może całkiem o coś innego chodzi? Bo nie rozumiem...

A ja już mam weekend :) Jutro z racji tego, że szkoła źle zorganizowała pielgrzymkę i nasza klasa nie pojechała, umówiliśmy się na strajk i jutro nie idziemy do szkoły (chociaż kilka osób 'innych' się znajdzie u przyjdą) :) A w poniedziałek mam znowu rwaną ósemkę czyli 2 dni zwolnienia, w środę kilka lekcji i kino, czwartek dzień nauczyciela to też pewnie lekcji nie będzie, więc może w końcu pouczę się bioli i odmarznę :D

Posted

[quote name='kaskaSz']Do perfekcji w tej technice to mi jeszcze duuużo brakuje, nie umiem w ogóle cieniować, nad czym ubolewam, bo wszystkie moje prace są na jedno kopyto- białe + naklejony wzór :P Chociaż mi się tak podoba, ale jak robie coś dla kogoś to fajnie by było zrobić coś innego :P
P.Asiu a pytanie o rodziców to co do zimna w szkole czy co do decoupage, a może całkiem o coś innego chodzi? Bo nie rozumiem...
A ja już mam weekend :) Jutro z racji tego, że szkoła źle zorganizowała pielgrzymkę i nasza klasa nie pojechała, umówiliśmy się na strajk i jutro nie idziemy do szkoły (chociaż kilka osób 'innych' się znajdzie u przyjdą) :) A w poniedziałek mam znowu rwaną ósemkę czyli 2 dni zwolnienia, w środę kilka lekcji i kino, czwartek dzień nauczyciela to też pewnie lekcji nie będzie, więc może w końcu pouczę się bioli i odmarznę :D
Chodziło mi o decoupage... Podoba im się to, co robisz?

Pzdr.

Posted

Mamuśka nic nie mówi, tzn. troche pogadała jak wzięłam te coś do ręczników i przerobiłam :P Ale woli jak mam takie zajęcie niż inne :) A siostrom się podobają różne duperelki jakie robie.

Posted

Ale wczoraj miałam zwariowany dzień. Moja siostra się przeprowadza, ale u nas zawsze w domu były zwierzaki, więc ciężko jej siedzieć w pustym mieszkaniu. Postanowiła kupić sobie świnkę morską. Zamówiła taką kudłatą (nie znam się na tych rasach...) i wczoraj poszłyśmy jakąś wybrać.Była z nami moja mamuśka. No i siostrze spodobała się trzykolorowa, a mojej mamuśce taka o umaszczeniu skunksa :P No i moja mamuśka kupiła sobie mini skunksika a siostra tą co jej się podobała. Ja tak się zdziwiłam, że mamuśka sobie kupiła świnkę! I tym sposobem mieszkają u nas pies,chomik i świnka. A druga świnka jest u siostry :) nasza nazywa się Rosa i jest jeszcze trochę dzika, ciężko ją wziąć na ręce. A Foxi zazdrośnik, jak tylko zajmiemy się Rosą to zabiega o nasze względy, wczoraj troche polował na 2 świnki, ale teraz juz się przyzwyczaił i tylko ogląda z daleka.

Posted

My trzymamy 1 świnkę, ale jak będę u siostry to obfocę też tą drugą. Na razie musimy naszą oswoić i w końcu wybrać imie bo mamuśce i młodszej siostrze nie podoba się Rosa :P Kiedyś też mieliśmy świnkę i trzymaliśmy ją 1, chomik też jest 1 i szczęśliwie przeżył roczek (właśnie rok temu,14.10 go kupiliśmy), co dla mnie jest zaskoczeniem bo słyszałam, że one krótko żyją.
A Foxi i tak wie, że go kocham najbardziej i jestem tylko jego pańcią :D

Posted

Chomik to wlasnie co innego, czesto dwa chomiki ciezko pogodzic. swinka jest stadnym zwierzeciem, niestety wiekszosc wlasnie zyje samotnie :( moze z czasem jakos i mama i siostra przygarna, szczerze polecam :) calkiem inne zwierzatko jak dostanie towarzysza

Posted

[quote name='kaskaSz'] A listopad mam cały zawalony próbnymi maturami, najbardziej boję się bioli bo nic nie umiem i jak nie zdam to chyba zmienię deklarację i mogę zapomnieć o Białymstoku... Ojj ciężkie czasy się szykują.

ja tez mam w listopadzie matury, dwie z matmy, polski, angielski i wpisałam sobie biologie, bo musiałam jeden z dodatkowych wybrać, ajajaj :shake:
musimy się wspierać Kaśku ;)

http://img10.imageshack.us/img10/3521/img9832nw.jpg
ale pięknie Ci to wychodzi :D

Posted

kaskaSz napisał(a):
Ajjj z tą szkoła... Ja myśle, że jeszcze jest u mnie za wcześnie żeby podjąć tak ważną decyzję, na całe życie.

Uff a już myślałam, że tylko ja tak sądzę ;)
A na jaki kierunek się wybierasz ?