Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To co teraz wyrwałam to nie będzie miało 1cm, bo to już teraz jest o wiele dłuższe. A od spodu te krótkie twarde włosy to chyba nie rosną, bo ja ani nic nie czuje i jak odgarne te włosy co ma teraz to też łysolek jest. I nawet za jakiś czas ich nie będzie, więc nie wiem może ja coś robi źle i na prawdę wyrywam mu żywe włosy zamiast martwych :0
Co do nożyczek to ja trymery i degażówki już dawno kupiłam w germapolu, ale brakowało mi zwykłych nożyczek i kupiłam takie ze sklepu fryzjerskiego, więc mam nadzieje, że trochę mi posłużą.

Posted

Nie wiem czy Fox ma miękki włos czy szorstki, bo jeśli miękki to na szorstki musisz poczekać bo one rosną wolniej. A żywych nie wyrywasz bo by Ci Foxik o tym poinformował :D Tak jak pisze Dominiczka trudno tak na odległość coś doradzić....:/

Posted

Witanko majowo! Jak ten czas szybko leci...
Dziewczyny, gdybym miała możliwość podpatrzeć jak się trymuje westa od kogoś kto umie to robić to by była inna gadka, a tak to, że tak powiem dupa blada. ;)
Asiaczku, ale te nożyczki to chyba nie dla basków? Ja kupowałam najtańsze, bo nie za swoje pieniądze, ale i tak wydałam 50zł.
Iza- cześć :)

Fotek Foxa nie mam, bo pogoda brzydka i Foxi brudny :P Ale dam 3 inne:
zakładka dla młodszej siostry

Uploaded with ImageShack.us

księżyc

i majonezowiec pieczony własnoręcznie

Posted

Witanko!
Dzięki za odwiedziny :) Majonezowiec nie był taki dobry na jaki wygląda hihi Chyba dałam za dużo majonezu, bo wyszedł bardzo sycący i ciężki na żołądek. Ale rzeczywiście dobrze wyglądał. A od kilku dni chodzi za mną ciasto rabarbarowe, ale nigdzie nie ma rabarbaru!
Co do zakładki to nie jestem dobra w tłumaczeniu. Musisz znaleźć jakiś wzór na zakładkę i ją wyszyć (miejsce na wyszycie+jakby ramka z kanwy na obłożenie, tylko nie za duża). Potem na wymiar zakładki ucinasz sztywny kolorowy papier(okładka 2stronna jak na książkę), odmierzasz wymiar okienka z haftem i zaznaczasz na papierze ołówkiem (na okładce przedniej). Wycinasz okienko z papieru. Na okładkę tylnią (bez okienka) wewnątrz naklejasz taśmę dwustronną i naklejasz haft. Wewnątrz okładki z okienkiem też wycinasz odpowiednie kawałki taśmy i naklejasz dociskając. Ja jeszcze w tych okładkach nie jestem dobra, bo mi się rozklejają, a niby mam taśmę do wykładzin, a ona papieru nie trzyma.
Zdjęć Fusiastego nie mam i chyba prędko nie będę miała, bo tydzień zapowiada się sprwdzianowo+ w następną niedzielę mam komunię siostry i będę pomagała. Ale mam inne fotki
I muszę napisać, że ruszyła się sprawa z trymowaniem i moją nauką tego, alena razie nie będę zapeszała :P

i jedno Foxiego się zawieruszyło

Posted

Przygotowania do komunii idą pełną parą, trochę się stresuje, pies zrośnięty, ale sprawa z trymowaniem robi się coraz pewniejsza, co mnie bardzo cieszy. Może choć jedna zaplanowana przeze mnie sprawa wyjdzie? No i wzięło mnie coś na pieczenie:
tort rabarbarowy

i nocny Foxi

Ale chaotyczny post hehe :D
Pozdrowionka i miłego weekendu!

Posted

Iza proszę: (tylko ja nie dawałam na góre dodatkowej galaretki, bo mi się nie zmieściła)
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500g serka śmietankowego
- 200ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 cukry wanilinowe lub jeden duży
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150-200ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Masa rabarbarowa:
- 500g rabarbaru
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 galaretka truskawkowa
Na wierzch:
- 1 galaretka truskawkowa

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtka. Stopniowo wsypywać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 30 minut. Zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku.
Masa serowa: ser zmielić i wymieszać z cukrem. Ja użyłam gotowego twarogu do serników, więc nie musiałam go mielić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić żeby trochę ostygła. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serem, na końcu dolać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać, wylać na ostudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Masa rabarbarowa: rabarbar pokroić na nieduże kawałki, zagotować z cukrem i 1 szklanką wody. Nie gotować długo bo rabarbar zacznie się rozpadać. Wsypać jedną galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia, ostudzić. Zimną masę wyłożyć na zastygniętą masę serową, ponownie wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i ostudzoną wylać na masę rabarbarową. Znów schłodzić do zastygnięcia galaretki.

przepis jest ze strony KLIK