Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='kaskaSz']Z tego co pamiętam to drzewko jest chyba na równi z bujanami, więc przy nich posadzę lawendę tak jak narysowałaś. Mamuśka już nawet kupiła dzisiaj 4 sztuki, a nic jej nie mówiłam ;) A tam gdzie narysowałaś wrzosy to rośnie 4 czy 5 krzaków maków, ale 2 wystają poza ogrodzenie więc chyba trzeba będzie je wykopać. Czy to jest obojętne kiedy tą lawendę posadzę do gruntu? Tzn. czy teraz można?

Lawendę to możesz posadzić kiedy chcesz gdyż (tu pewnie będzie pewne zaskoczenie) nie jest byliną tylko krzewem ozdobnym. Dlatego należy ją po kwitnieniu lub na wiosnę przycinać. Na mazurach jak wiadomo jest zimą zimno sugerowałabym okrycie jej na zimę by nie przemarzła.

I nie ma czegoś takiego jak wrzos wiosenny. Wrzos (Calluna vulgaris) kwitnie koniec lata (sierpień) do jesieni, niektóre odmiany nawet do listopada (w gruncie). Natomiast wiosną (II do IV choć zdarzają się odmiany kwitnące nawet do VIII) rosną wrzośce (Erica carnea, E. x darleyensis lub E. vagans).

Informacje które podaje są rzetelne na podstawie katalogu roślin polecanego przez Związek Szkółkarzy Polskich (nie z Wikipedii czy Googli).

Posted

[quote name='kaskaSz']takie okrągłe krzaki lawendy super wyglądają http://www.swiatkwiatow.pl/foto/lawenda-waskolistna-lavandula-angustifolia_1871.jpg To się chyba kształtuje własnie przycinaniem?I ciekawe czy jeden krzak tak się rozrasta czy one są posadzone po kilka.
To są pojedyncze krzaki a wielkość zależy od odmiany u nas w Polsce większość odmian dorasta do ok. 40 cm. Takich większych ok dorastających do 80cm to byś musiał szukać i pytać w centrach ogrodniczych lub szkółkach

Posted

Tak, o to chodzi. Może kiedyś się tam wybiorę na 1 dniową wycieczkę ;) Kamyczki już poszły do Ciebie. Ale kiedy dotrą to nie wiem, bo np. podanie na studia wysłałam w czwartek i też polecony priorytet i jeszcze nie doszło...

Posted

Już nie będę Was zanudzała historiami roślinnymi (wczoraj przekopując ogródek wykopałam 2 żaby i milion młodych mrówek, ja ich tam nie chce :( ) , więc zamieszczam coś śmiesznego.
15 rzeczy które można zrobić w centrum handlowym

1. Weź 24 pudełka z prezerwatywami i wrzucaj po jednym do koszyków innych ludzi.
2. W dziale elektronicznym ustaw budziki tak, by dzwoniły co pięć minut.
3. Zrób smugę z soku pomidorowego prowadzącą do toalet.
4. Podejdź do jednego z pracowników i powiedz mu oficjalnym tonem: "Kod 3 w dziale AGD". Zobacz jak zareaguje.
5. Podejdź do okienka ratalnego i poproś o raty na paczkę M&M-sów.
6. Przesuń znak "Uwaga. Mokra podłoga" na wykładzinę.
7. Rozbij namiot w dziale kempingowym i powiedz innym klientom, że ich wpuścisz pod warunkiem, że przyniosą poduszki.
8. Kiedy ktoś z obsługi spyta cię, czy może ci jakoś pomóc, załkaj "Czy nie możecie po prostu zostawić mnie w spokoju" i rozpłacz się.
9. Spójrz prosto w kamerę ochrony i potraktuj ją jak lustro dłubiąc sobie w nosie.
10. Oglądając broń w dziale myśliwskim, spytaj sprzedawcę czy wie, gdzie możesz kupić leki antydepresyjne.
11. Biegaj po sklepie z dziwną miną, nucąc motyw z "Mission Impossible".
12. W dziale samochodowym pozuj na Madonnę, używając lejków różnej wielkości.
13. Ukryj się za wiszącymi ubraniami. Kiedy klienci będą je przeglądać, wykrzykuj "WEŹ MNIE! WEŹ MNIE!".
14. Kiedy z głośników podawać będą jakiś komunikat, upadnij na ziemię, przybierz pozycję embrionalną, chwyć się za głowę i krzycz: "O nie, to znów te głosy!"
15. Wejdź do przymierzalni i krzyknij naprawdę głośno: "HEJ, papier toaletowy się skończył!"

Posted

[quote name='kaskaSz']Już nie będę Was zanudzała historiami roślinnymi (wczoraj przekopując ogródek wykopałam 2 żaby i milion młodych mrówek, ja ich tam nie chce :( ) , więc zamieszczam coś śmiesznego.
15 rzeczy które można zrobić w centrum handlowym
1. Weź 24 pudełka z prezerwatywami i wrzucaj po jednym do koszyków innych ludzi.
2. W dziale elektronicznym ustaw budziki tak, by dzwoniły co pięć minut.
3. Zrób smugę z soku pomidorowego prowadzącą do toalet.
4. Podejdź do jednego z pracowników i powiedz mu oficjalnym tonem: "Kod 3 w dziale AGD". Zobacz jak zareaguje.
5. Podejdź do okienka ratalnego i poproś o raty na paczkę M&M-sów.
6. Przesuń znak "Uwaga. Mokra podłoga" na wykładzinę.
7. Rozbij namiot w dziale kempingowym i powiedz innym klientom, że ich wpuścisz pod warunkiem, że przyniosą poduszki.
8. Kiedy ktoś z obsługi spyta cię, czy może ci jakoś pomóc, załkaj "Czy nie możecie po prostu zostawić mnie w spokoju" i rozpłacz się.
9. Spójrz prosto w kamerę ochrony i potraktuj ją jak lustro dłubiąc sobie w nosie.
10. Oglądając broń w dziale myśliwskim, spytaj sprzedawcę czy wie, gdzie możesz kupić leki antydepresyjne.
11. Biegaj po sklepie z dziwną miną, nucąc motyw z "Mission Impossible".
12. W dziale samochodowym pozuj na Madonnę, używając lejków różnej wielkości.
13. Ukryj się za wiszącymi ubraniami. Kiedy klienci będą je przeglądać, wykrzykuj "WEŹ MNIE! WEŹ MNIE!".
14. Kiedy z głośników podawać będą jakiś komunikat, upadnij na ziemię, przybierz pozycję embrionalną, chwyć się za głowę i krzycz: "O nie, to znów te głosy!"
15. Wejdź do przymierzalni i krzyknij naprawdę głośno: "HEJ, papier toaletowy się skończył!"
Podoba mi się i kradnę:)

Pzdr.

Posted

Myślałam, że nie mam fotek Foxiego, ale jednak coś w aparacie było. Zakropliłam Foxa frontlinem, a na drugi dzień zaczęło lać i kilka razy zmókł. Ale mam nadzieje, że frontline będzie działał.Jak myślicie?

Uploaded with ImageShack.us

A może ktoś z Was wie jak się ta paproć fachowo nazywa, bo ja nic w necie nie mogę znaleźć. U mnie też była taka duża, ale wyrwałam, korzenie zostały i cały czas odrasta.
http://imageshack.us/photo/my-images/837/img3453s.jpg/

Posted

A może ktoś z Was wie jak się ta paproć fachowo nazywa, bo ja nic w necie nie mogę znaleźć. U mnie też była taka duża, ale wyrwałam, korzenie zostały i cały czas odrasta.
http://imageshack.us/photo/my-images/837/img3453s.jpg/

To Asparagus :eviltong:
Normalnie bez takiego dodatku nie mogły się obejść czerwone goździki podczas dnia kobiet :cool3:
Szkoda, że go wyciachałaś na jesień ma takie fajne dekoracyjne pomarańczowe jagody. Pamiętam moja babcia miała takie 2 w ogródku.

A jak chcesz się go pozbyć to potraktuj go Randapem i będzie po sprawie

Posted

No ja właśnie wiedziałam, że to jest taka paprotka do bukietów. Ale jakoś nie lubię jej bo strasznie się rozrasta.
To dobrze, że szkiełka doszły, całe chociaż? Podanie na studia też już doszło, bo do dzisiaj termin a już myślałam, że będę musiała się przetrasportować do Olsztyna.

Posted

[quote name='kaskaSz']No ja właśnie wiedziałam, że to jest taka paprotka do bukietów. Ale jakoś nie lubię jej bo strasznie się rozrasta.
To dobrze, że szkiełka doszły, całe chociaż? Podanie na studia też już doszło, bo do dzisiaj termin a już myślałam, że będę musiała się przetrasportować do Olsztyna.[/QUOTE]

Olsztyn super miasto :) a jakie tam robią naleśniki mhmmmmm w Herazji (samo ciasto mogła bym wcinać bez farszu takie jest dobre) i ponczówki z koktajlem z jagód (w dawnym cocktail barze) oj tego mi tu w Gdańsku brakuje.
Tak wiem mieszkać we własnym domku lepiej niż na stancji ale i tak Olsztyn to najfajniejsze miasto do studiowania.

Posted

[quote name='Cienka']Olsztyn super miasto :) a jakie tam robią naleśniki mhmmmmm w Herazji (samo ciasto mogła bym wcinać bez farszu takie jest dobre) i ponczówki z koktajlem z jagód (w dawnym cocktail barze) oj tego mi tu w Gdańsku brakuje.
Tak wiem mieszkać we własnym domku lepiej niż na stancji ale i tak Olsztyn to najfajniejsze miasto do studiowania.[/QUOTE]
tzn. ja składam do filii olsztyńskiej w Ełku, więc tylko wszystkie papiery wysyłam do Olsztyna,a studiować w tym mieście nie będę. No chyba, że rozwalą u mnie grupę i przeniosą nas tam. ale to wszystko okaże się 13, 18 i 19 lipca, gdzie będę przez najbliższe 3 lata.
[quote name='deer_1987']Dziewczyny a jak tam Wasze nowe rozne recznie robione rzeczy? :razz:[/QUOTE]
u mnie to praktycznie wszystko na bieżąco jest na blogu :) kasine-roznosci.blogspot.com

Posted

[quote name='deer_1987']Dziewczyny a jak tam Wasze nowe rozne recznie robione rzeczy? :razz:[/QUOTE]

Ja nic nie tworzę bo walczę w ogródku a tam sam glina więc jeszcze to potrwa.

Czarna_Owieczko spróbuj go potraktować Randapem.

Posted

[quote name='Czarna_Owieczka']myślałam o randapie, ale czy po użyciu go nie będzie tak, że zostanie sam piach bez jakiejkolwiek rośliny i problem z zasadzeniem nowych?[/QUOTE]

Spryskaj to co chcesz usunąć on działa przez liście, wnika do łodygi a potem do korzenia i roślina zamiera. Nie trujesz gleby tylko daną roślinę. Gdyby potem miało tam nic nie rosnąć nie był by taki popularny zwłaszcza podczas zakładania nowych ogrodów:diabloti:.