lika Posted March 1, 2007 Posted March 1, 2007 Szaman odszedł .... Tak krótko cieszył się nowym domem. 15 stycznia 2008. Szaman od kilku dni jest w lecznicy. Przeszedł ciężką operację. Musi jeszcze jakiś czas zostać w szpitalu ze względu na uszkodzone nerki. Koszty leczenia przekroczyły już 1000 zł i ciagle rosną. Prosimy o pomoc w spłacie długu. (więcej informacji strony 40-41 wątku) Latem ubiegłego roku, Szamana oddał do Schroniska w Ostrowi Mazowieckiej jego właściciel. Pies najpierw trafił na kwarantannę do zimnego, wilgotnego boksu, potem doczekał się własnej budy z miniaturowym wybiegiem. Teraz, zamknięty w kojcu wiedzie szarą i smutną egzystencję. Jednak nie zasługuje na to, aby spędzić ostatnie lata życia w schronisku. To wspaniały pies. Cichy, spokojny, opanowany a zarazem radosny i pełen energii. Mimo ciężkich doświadczeń jest bardzo przyjazny dla ludzi. Czeka na zainteresowanie człowieka, ale nie jest natrętny. Nie wymaga ciągłej uwagi - potrafi sobie sam zorganizować swój czas. W każdej sytuacji zachowuje się z arystokratyczną dostojnością. Nie można obok niego przejść obojętnie. W schronisku jest jednym z najładniejszych psów, a zarazem jednym z najbardziej nieszczęśliwych. Szaman ma bowiem kłopoty ze wzrokiem. Jego oczy słabną, najprawdopodobniej widzi tylko kontury. Jest jednak szansa, że postępującą wadę wzroku uda się zatrzymać, a może nawet całkowicie wyleczyć. Trzeba zabrać go do okulisty. Planujemy przywieźć go w najbliższym czasie na badania do Warszawy. Dlatego zbieramy pieniądze na jego leczenie i pobyt w hoteliku. Szukamy też dla niego nowego domu. Domu, gdzie będą o niego dbać i otoczą go troską. Gdzie będzie czuł się kochany i potrzebny. Szaman odwdzięczy się miłością, będzie wspaniałym i oddanym towarzyszem jeszcze przez długie lata. Szaman zasługuje na najlepszy dom - i takiego dla niego szukamy. Od początku maja Szaman przebywa w domku tymczasowym w Radości. Został już zbadany i zdiagnozowany przez okulistę (diagnoza: zaćma pozapalna i zgrubienie błony naczyniowej oka) oraz wykąpany i ostrzyżony. Nowe zdjęcia Szamana, po wizycie Psim Studio - s.15. Szaman musi przejść operację przyszycia żołądka. Potrzebny transport do kliniki na Gagarina na 27 sierpnia 2007 r. wieczorem. Szczegóły str. 24. Szaman 27 sierpnia dotarł do klinki. Okazało się, że jest zdrowy i operacja została odwołana. Następnego dnia powrócił do hoteliku w Budach Michałowskich. Pomóżcie mi znaleźć dla niego dobry dom. Wpłaty dla Szamana należy dokonać na konto: Stowarzyszenie na rzecz Bezpańskich Zwierząt "NICZYJE" ul. Sielska 1 07-300 Ostrów Mazowiecka Numer konta: PKO BP 24 1020 1013 0000 0902 0150 0974 z dopiskiem SZAMAN Quote
Igusia Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 To bardzo mily piesek, i tak delikatnie chrupki z reki bierze:loveu: Obcinalysmy mu trosze kudelki i nawet nie warknal, choc widac ze nie do konca mu sie to podobalo;) Quote
esperanza Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 Zdjęcia Szamana jeszcze z lata ubiegłego roku: Quote
Fela Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 Szaman jest bardzo sznaucerowaty. Pewnie wystarczyłaby mała kosmetyka, żeby doprowadzić go do porządku. Na pewno po fryzjerze wyglądałby cudnie. Gdy pierwszy raz zobaczyłam Szamana, najzwyczajniej się wzruszyłam. Gdy tylko mnie poczuł (nie wiedziałam wtedy jeszcze, że ma kłopoty ze wzrokiem), podał mi łapę. Jest tak kochany... Ktoś musi się dla niego znaleźć, ktoś do końca życia. Jestem pewna, że Szaman potrafi się odwidzięczyć za opiekę. Mimo kłopotów ze wzrokiem doskonale sobie radzi. I ma tyle niesamowitego wręcz uroku. Quote
ronja Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 zrobię dla niego bazarki dziś z rzeczy od Ludwy... Quote
esperanza Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 Ja już zrobiłam pierwszy bazarek: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=49767 Będziemy potrzebować sporo pieniędzy, więc im więcej bazarków będzie, tym lepiej. Quote
lika Posted March 2, 2007 Author Posted March 2, 2007 Jutro jadę z Felą do schroniska, więc będą nowe zdjęcia Szamana. Quote
ronja Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 muzyka dla Szamana http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=3764907#post3764907 kosmetyki dla Szamana http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=3085426#post3085426 Quote
lika Posted March 2, 2007 Author Posted March 2, 2007 Szaman jest już od bardzo dawna na stronie sznaucerów w potrzebie. Tylko zdjęcia przydałoby się uaktualnić. Quote
Fela Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 Trudno mu zrobić zdjęcia, tak bardzo garnie się do człowieka A to zdjęcie z pierwszych dni pobytu Szamana w schronisku. Podaje łapę: Quote
lika Posted March 4, 2007 Author Posted March 4, 2007 A tu w całej okazałości. Taki smutny, prosi spojrzeniem o pomoc... Quote
Fela Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Szaman cudownie, spokojnie chodzi na smyczy. Dostał piękną obrożę od Liki, bardzo mu w niej do pyska. Piękny jest i bardzo, bardzo potrzebuje domu. Człowieka. Jak myślicie, uda nam się zebrać tyle pieniędzy, żeby wziąć go do hotelu, do lekarza i szukać domu - nie wiadomo jak długo, niestety :-( Quote
Igusia Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 Felu musi sie udac on bardzo zaluguje na domek i leczenie Quote
lika Posted March 6, 2007 Author Posted March 6, 2007 Tak, jak napisała Fela, Szaman ładnie chodzi na smyczy. Nie ciągnie, stara się trzymać blisko nogi. Nie wariuje na widok innych psów i suczek. Spacer z nim, to prawdziwa przyjemność. A tu jego zdjęcia ze spacerku: Quote
lika Posted March 7, 2007 Author Posted March 7, 2007 Lara napisał(a):Mnie bardzo ciekawi i martwi wzrok tego psa, powinien go zbadac okulista. Jesli udaloby sie go pokazac dr Garncarzowi to byloby cudownie. Jesli trzeba pojde z Szamanem na wizyte, za badanie Levisa nie zaplacilam grosza, moze i teraz doktor bedzie laskawy. Im szybciej tym lepiej :-( Bo jesli potrzebna jakas operacja to tez liczy sie czas. Ostrzyc Szamana mozna by juz, ciepelko przyszlo. Byloby mu lzej. W Warszawie jest to do zrobienia, postaram sie tez za grosze. Masz rację, Lara. Im szybciej Szaman trafi do lekarza, tym lepiej. Niestety, na razie nie ma dla niego miejsca w Warszawie. Nie ma miejsca w hotelu, ani domku tymczasowego. Dawałam już ogłoszenia do "Oferty", że szukam kogoś do odpłatnej opieki nad psem, ale na razie bez skutku, choć siedzę przy telefonie już trzeci dzień. Są potencjalni chętni, ale jeszcze nie trafił się nikt, kto miałby odpowiednie warunki i był dostatecznie odpowiedzialny. Ogłoszenie będzie jeszcze w piątek, ale zastanawiam się, czy nie dać i na następny tydzień. Strasznie się o Szamana martwię. :-( Quote
ronja Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Lara, a może miejsce Leviska w Moim Psie odstapić własnie Szamanowi?moze do niego los się usmiechnie i znajdzie jakis prawdziwy wielbiciel psów? Quote
Recommended Posts