Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

a sznaucerek średni ? szkolenia i agi świetnie się nadaje maszynka w ruch i nie ma większych problemów z pielęgnacją.Psy z charakterem i bardzo aktywne. Trzeba mu zapewnić zajęcie. Nie jest nano pieskiem i nie ma obaw przy zabawie z dziećmi że jak będą trochę mniej delikatne to mu krzywdę zrobią. I chyba do IPO prędzej się nadaje.
Ostrzegam że moge byc nieobiektywna bo mam sznaucera i to już takie zboczenie.

I jakoś kręci mi się po głowie pudel. Osobiście bardzo je lubię ostatnimi czasy psiaki świetnie współpracują.

Tylko zaznaczam tym psom spacerek nie wystarczy!!

Oczywiście jak zdecydujesz się to będzie i pinczer jak się po jednym potworze nie zniechęcilaś to może właśnie to. Tylko uważaj z tymi dziećmi (z nimi nigdy nie wiadomo a pinczerek delikatny :eviltong:)

Edited by PaulinaBemol
Posted

Na tym IPO specjalnie mi nie zależy tak się tylko zastanawiałam. Bo jednak w pinczerkach drzemie prawdziwy diabeł. :evil_lol: Teraz mi tylko po głowie pinczery chodzą. Za pudlami nikt w domu nie przepada, a sznaucery... podobają mi się, ale nie lubię takiej sierści. Wiem jestem wybredna, ale taki mój gust. ;) Czytałam również (nie pamiętam niestety, gdzie), że pinczery mają włosy, a nie sierść... Czy to prawda?:crazyeye: O kontakt dzieci z psem na razie nie ma co się martwić - podejrzewam, że będą go omijać szerokim łukiem. Po prostu jedynym zwierzakiem do jakiego mogą się zbliżyć jest kot teścia mojego kuzyna i moje myszoskoczki. Jednak psy to wróg. :roll: Chciałabym w tych dzieciakach zmienić to nastawienie. Najstarszy z chłopców ma 6 lat, "średni" 4 lata, a najmłodszy - 2 miesiące. Wiadomo, że ten mały jeszcze nie wie co to pies. Jego starsi bracia omijają psy szerokim łukiem. Popatrzą na nie owszem, ale nie widać, by widziały w psach przyjaciela - widzą w nim ostre ząbki... Trochę mnie to denerwuje, ale no cóż rodziny się nie wybiera. Od razu zadam również pytanie, które chodzi mi po głowie: znacie jakieś działające hodowle pinczerków w promieniu 100-120km od Leszna? Jeżeli tak to proszę podajcie mi stronę www, danej hodowli. ;) Napiszcie również jakie hodowle polecacie - każda informacja mi się przyda.

Posted

mi się sznaucery wyglądowo nie podobały takie "pierniki" ale teraz doceniam że mi kłaki wszędzie nie latają.
Dość długo miałam negatywny trochę stosunek do pudli bo pompony goły tyłek satynowe poduszki etc. a to bardzo mylące bo to zupełnie inny rodzaj psa niż rozleniwiony kanapowiec a strzyc możesz jak ci się podoba a nie z gołym tyłkiem :p i pudel ma "włos" z tego co wiem pinczer ma sierść bez podszerstka (w zimę łatwo marzną)

Posted

[quote name='Beatrx']ale ONek chce. to pies, który potrafi człowieka obudzić, bo mu się po prostu nudzi i chce iść coś porobić a nie spać do południa. a skoro dziewczyna już teraz mówi, ze wstawać nie będzie, bo jej się nie chce to nachodzą mnie wątpliwości, czy na późniejsze spacery będzie jej się chciało wychodzić i coś z tym psem ćwiczyć, a nie tylko przejść się kawałek po ulicy. a póki co z jej wypowiedzi nie wynika, ze wie co to znaczy porządny spacer dla ONka. mi wstawać rano też się nie chce, ale wiedziałam na co się piszę biorąc psa i wstaje tak czy tak, a nie oglądam się na innych.
Każdy pies może Cię obudzić bo mu się nudzi, wystarczy nauczyć psa odpoczywania i załączyć mu tzw. przycisk "off", zresztą ja też nie wstaję codziennie o piątej rano żeby wyjść z psem, jeśli będzie miała go od szczeniaka to pies się przystosuje do warunków w domu, czyli np pierwsze sikanie nie o 5 rano a o siódmej, mój szczeniak w wieku lekko ponad trzech miesięcy ładnie wytrzymywał do siódmej rano, teraz nie zsika się aż wstanę.
Według mnie nie można popadać w skrajności, wiadomo każdy pies jest inny, ale każdy pies się potrafi przystosowac.