Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 530
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Quore napisał(a):
Bzikowa, nie zależy mi na rodowodzie :)

Quore rodowód nie jest tylko świstkiem, przepustką do wystaw.
Kupując psa z renomowanej hodowli masz pewność, że taki pies był prawidłowo socjalizowany, hodowca dbał o niego w należyty sposób.
w pseudohodowlach nie liczy się dobro zwierząt, a czysty zysk... nie ważna jest linia rasy, a to aby suka jak najwięcej psiaków wyprodukowała, suki są kryte przy każdej cieczce..czesto nie mają nawet zapewnionej podstawowej opieki weta.
Pseudo kryją psiaki bez względu na to czy pies czy suka, są chore, mają wady etc, na to się poprostu nie zwraca uwagi liczy się kasa!

Często też psiak, którego kupujesz z niesprawdzonego źródła w przyszłości nie będzie w ogóle przypominał westka...jeśli zależy Ci na wyglądzie i cechach whwt udaj się do hodowli z prawdziwego zdarzenia.
a jeśli chcesz mieć poprostu psa do kochania, rozejrzyj się po dogo tu jest pełno psów w potzrebie, które są porzucone i szukają swojego jedynego właściciela...

Posted

Chcesz westa to kup westa (czyli psa rasowego, z rodowodem).
Tak jak pisze Ewelinka - w pseudohodowlach liczy się ilość szczeniaków i zarobiona na nich kasa a nie dobro psów i rasy. Hodowla ma czemuś służyć prawda? Ulepszaniu rasy, żeby była lepsza jeśli chodzi i o eksterier i charakter, temperament etc, a przede wszystkim ZDROWIE. To się w pseudohodowlach nie liczy, tam po prostu białe kryją białym i sprzedają jak jakiś sprzęt. :roll: Owszem, nie muszą z tego wychodzić zawsze psy chore czy lękliwe etc ale liczy się to, że kupując u pseudohodowcy napędzasz mu biznes.

Rozpisałyśmy się trochę a i tak wszystkie informacje są na stronach do których wkleiłam linki. Po prostu poczytaj, pooglądaj zdjęcia... Albo idź na PwP... zaczynają być widoczne już westie w schroniskach... :-( Mam nadzieję, że zmienisz swoją głupią decyzję...

Posted

Quore napisał(a):
ale to nawet nie jest hodowla;p znajomym się urodziły 2 sunie i piesek i wiem, że o nie dbają.

A ile maluchom i czy są, może, jakiś zdjęcia? :iloveyou:

Posted

Zdjęcia były, ale ich nie zapisałam. Były robione jak szczeniaki miały ok. 4 tyg. Widziałam je dzisiaj, cudowne. Jeszcze moja mama się waha, ale myślę, że jednak się zgodzi.

Posted

Quore napisał(a):
ale to nawet nie jest hodowla;p znajomym się urodziły 2 sunie i piesek i wiem, że o nie dbają.

Nawet jeżeli, to takie psiaki 'zajmują' miejsce psom ze schroniska, których jest mnóstwo :placz: Jeżeli nie byłoby takich ludzi, miałabyś tylo dwie opcje, oby dwie dobre - albo piesek z rodowodem, albo schroniskowiec.

Posted

Bardzo głęboko szanuję takich ludzi, które biorą sobie piesków ze schroniska i wolontariusze, jaki tym się zajmują. :saint1:
Jakoś nawet i sama proponowałam jednemu takiemu schronisku swoją pomoc jako fryzjera. Niedawno była okropna historia - spalił się dom, gdzie też była taka sobie pseuhodowla, a razem nim - 20-30 psów po prostu w klatkach, jeszcze tyle psów udało się ocalić. Generalnie to byli pudle, i można wyobrazić sobie, w jakiemu stanie. :angryy: I one potrzebowali pomocy...
Ale pewnie nie wzięłabym sobie stąd pieska. :shake: To i duża odpowiedzialność, i zwykłe to psy dorosłe, z pewnym charakterem, przyzwyczajeniami...
Pierwsza moja pieska jednak urodziła się od suni, znalezionej na ulice przed porodem. Ojciec, oczywiście, niewiadomy. ;) To był sympatyczny kundelek, coś między pudlem i spanielem. I takiej mądrej pieski nie miałam i, możliwe, nigdy takiej drugiej nie znajdę. :puppydog:

• 1 month later...
Posted

Witam Was gorąco...
Z tej strony Ania.
Niedawno uspiliśmy naszego wspaniałego przyjaciela był to owczarek niemiecki Bruno.był bardzo chory miał zwyrodnienie kręgosłupa....był moim przyjacielem przez 8 cudownych lat...teraz jest nam z mężem cieżko przyzwyczaić sie do tej pustki w mieszkaniu... może nadejdzie taka chwila za miesiąc dwa czy pół roku, że postanowimy kupić psiaka i napewno juz nie chcemy owczarka, toby było za bardzo bolesne...ale zawsze podobały nam sie małe pieski w szczególności westy i jeżeli sie zdecydujemy to napewno będzie west z dobrej i renomowanej hodowli... mieszkamy w bloku i duży pies juz w gre nie wchodzi...
a jestem tu u Was bo licze na wskazówki rady zwiazane z ta rasą, bo zdaje sobie sprawe że jest to przeciwieństwo owczarka...i chciałabym podołać temu co może nas kiedyś czeka...
Pozdrawiam serdecznie Ania i Roman...
http://www.dogomania.pl/forum/f592/fotki-naszych-psiakow-prosimy-zakladac-oddzielne-tematy-9250/index40.html a tu na samym dole sa fotki mojego słoneczka...

Posted

Wybralas odpowiedni dział forum:eviltong::eviltong:Ja na punkcie tej rasy jest wprost zwariowana,zbzikowana i co tam jeszcze innego.Sa to cudowne psy,ale pzredzmy do szczegułów bo takie gatki znajdziesz wszedzie.
Po pierwsze pielegnacja,u tej rasy jest niezmiernie wazna,a dokladnie owie tu o trymowaniu,czyli usuwaniu martwego wlosa,gównie z partii grzbietu,by utrzymac wlos i skore w dobrej kondycji.Nie wiem o jakim westie myslalas czy z hodowli czy nie,ale raczej pzremysl ten wybór,bo kazda z opcjii ma swoje wady,choc chyba mniej ma pies z hodowli pewnie.Trymowanie co 3-4 miesiace i raczej radze udac sie na pierwsze tryowanie do specjalisty,bo samemu mozna niezle okaleczyc psa.
Po za tym to chyba nic wiecej,co do charakteru trudno mi sie wypowiedziec,bo kazdy West czy inny pies jest różny.Moj np.jest do rany spokojny,a inny moze byc psotnikiem. Raczej wzorzec Cieie nie interesuje czy lista polecancyh hodowli,bo pewnie w odpowiednim czasie zrobisz to sama:eviltong::lol:,ale oczywisice masz duzo racji,ze ze wzgledow zdrowotnych male psy sa lepsze.Pzrez to tez i my sie zdecydowalismy na malego psa.Jak pojawia sie jeszcze jakies pytania,to smialo je zadawaj,my forumowicze-westimaniacy,z pewniscia odpoiwemy na akzde.No przynajmniej JA!!:lol::eviltong:

Posted

Witaj, Caltra :)
Przede wszystkim pamiętaj, że rasowy = rodowodowy i westusia szukaj tylko w dobrych hodowlach, gdzie nie rozmnaża się psów bez uprawnień! Ale to pewnie wiesz.

Generalnie wszystkie informacje podstawowe o rasie (żywienie, pielęgnacja, hodowle itd) znajdziesz na portalu o westie. Tam jest wszystko więc nie musimy się powtarzać. westie club - Klub mi�o�nik�w westie >> WESTIES Rule!!!
Jest tam również forum, na które serdecznie zapraszam ;)

Oprócz tego o czym napisała Dominika (czyli trymowanie przede wszystkim) musisz wiedzieć, że westie mimo pięknego słodkiego pyszczka i w ogóle ujmującego wyglądu jest TERIEREM. Charakter ma zupełnie inny niż wszelkie owczarki! Nie jest 100% posłuszny i zawsze zgadzający się z człowiekiem. Westie nie jest jakoś bardzo trudny w wychowaniu... ale ma zawsze własne zdanie... i potrafi pokazać różki. Dlatego w wychowaniu żelazna konsekwencja. Mimo to (odpowiednio zmotywowane i wychowane!) lubią pracować z człowiekiem! Przejrzyj temat 'westie i sport', kilka osób z Dogomanii próbuje swoich sił w psich sportach z westie (ja z Bzikiem głównie zajmujemy się agility). Samce są bardzo często zaczepne (nie mówię: agresywne, bo tak nie jest, ale zaczepne, może po części wynika to z utajonego strachu) do innych psów, zwłaszcza większych. Potrzebuje sporo ruchu ale nie jakoś strasznie, raczej dobrze dostosowuje się do trybu życia właścicieli. Chociaż oczywiście najszczęśliwszy jest właśnie na długich spacerach :loveu:
I jeszcze jedna informacja , którą ja uważam za ważną - westie często mają alergie i problemy skórne także na to trzeba uważać... I zapobiegać temu odpowiednią dietą oraz regularnym trymowaniem.

P.S. Cudny ten Wasz ONek. Współczuję straty przyjaciela, mnie to jeszcze nigdy nie spotkało ale wiem, że to musi być straszne.

Posted

Rozumiem co czujesz, kilka lat temu zmarł onek, który mi był bardzo bliski...

Cieszę się również, że Westie :loveu:
Rozglądałaś się już trochę za hodowlami, czy dopiero zbierasz ważne informacje?

Posted

Dziekujemy za miłe przywitanie:)
sama niewiem od czego zacząć.Gdy braliśmy Bruna to ja jeszcze byłam małolata i w sumie ważne było dla mnie by już mieć psa(poprzedni kundelek miał raka:()i to dużego psa:)i kupiliśmy od chotofcy..:(dopiero teraz wiem jakie ryzyko sie z tym wiązało był strasznie schorowanym psem...miał problem z łapami,żołądkiem,i alergiami...także niestety wiem co to znaczy.do momentu jak Bruniak mógł biegać i się bawić to spacery z innymi owczarkarzami to był nasz sposób na spędzanie wolnego czasu uwielbiamy to:):)...także spacery to dla nas przyjemnośc:):)i strasznie nam ich brakuje...
dlatego już na szybko psa nie kupimy,poszukamy ,popytamy poogladamy. pieniązki odłożymy:cool3:i kupimy:)dzis chcialabym kupić ksiązke o westach,mam nadzieje, że dostane:)
Zaczynam rozglądać sie po hodowlach w necie,teraz bedzie wystawa w spodku to postaram się iść......
a juz bespośrednie pytania to będe zadawać w odpowiadających im wątkach
więc zaczynam swoją przygode z westem...:)

Posted

Uważaj to mocno wkręca.Wystawa do dobry pomysł ja sama tak szukałam psa,choc teraz wiem,ze moglam kupic psa z zagranicy,ale to tak na marginesie.Mysle,ze odwiedzenie tak prestizowej wystawa,ajka organizuje w tym orku spodek to genialny pomysl w koncu to Cruft!
Przygladaj sie psom,pod wgledem budowy,prawidlowosci ze wzorcem(choc moze to byc trudne:eviltong:,gdyz uwazam ze bardzo malo jest idelanosci)i jesli chcesz faktycznie dobrze wybrac,zapisuje sobie jaki pies Ci sie podoba z jakiej hodowli.Najlepiej jak kupisz sobie katalog,bo bedziesz miec o polowe mnije roboty,bo tylko bedziesz aptzrec po numerkach katalogowych.

Co do ksiazki,to nie bedziesz miec problemu.Jak nie dostaniesz w ksiegarni,empiku to zawsze jest internet.Wiem tylko,ze dobra ksiazka jest chyba ksiazki Pani Evy Błaszczyńskiej pt."Westie". Jak dojdziesz do jakis wniosków to podziel sie z nami na forum,powiemy Ci czy to dobry wybór czy nie koniecznie,np.w kwestii hodowli:lol:Życze powodzenia