Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Czy ma ktoś z Was zdjęcie dorosłego SH z tyłozgryzem (cofniętą żuchwą)? Czy tego typu wada nie przeszkadza pieskowi w codziennym życiu? Pozdrawiam.

Posted

Zalezy od tego, jak daleko posunieta jest ta wada i jak duza jest dysproporcja. Czy to Twoj pies ma te wade? Czy do tej pory zauwazyles, zeby ta wada mu przeszkadzala? Jesli mozesz to zrob zdjecie jego zgryzu i wstaw tutaj - sa tu hodowcy, wiec ktos Ci cos doradzi.

Posted

Nie to nie jest mój piesek. Wczoraj widziałem szczeniaka właśnie z taką wadą. U 2,5 miesięcznego malucha żuchwa była cofnięta o jakieś 5-7 mm. Można było wyczuć przednie wystające ząbki kiedy sie dotykało. To jest piesek z rodowodem, ale przez tą wadę nie może być reproduktorem, ani startować na wybiegach. Nie przeszkadza mi to, tylko chciał bym wiedzieć czy nie będzie mu to przeszkadzało w życiu, no i czy jak dorośnie nie będzie "śmiesznie" wyglądał.

Posted

Przeszkadzać raczej nie powinno, pod warunkiem, że zarówno zęby, jak i wargi są normalnie rozwinięte.
Czasem tylko taki piesek wygląda dość komicznie, bo zamiast mieć normalną kufę, robi coś, co wygląda, jak "dziubek", co zwykłam nazywać "rekinkiem", ze względu na pewne podobieństwo do tej ryby ;)

Posted

mmmmm napisał(a):
Nie to nie jest mój piesek. Wczoraj widziałem szczeniaka właśnie z taką wadą. U 2,5 miesięcznego malucha żuchwa była cofnięta o jakieś 5-7 mm. Można było wyczuć przednie wystające ząbki kiedy sie dotykało. To jest piesek z rodowodem, ale przez tą wadę nie może być reproduktorem, ani startować na wybiegach. Nie przeszkadza mi to, tylko chciał bym wiedzieć czy nie będzie mu to przeszkadzało w życiu, no i czy jak dorośnie nie będzie "śmiesznie" wyglądał.

Mnie się wydaje, że wiele zależy jak dalej będa się rozwijać szczęki i jaka będzie dysproporcja między jedną a drugą. Dolne kły mogą się wbijać w podniebienie. Ale nie słyszałam do tej pory o tym aby u Husky były jakieś kosmiczne tylozgryzy tak jak zdarza się to u niektórych długopyskich ras, że psy są prawie niezdolne do życia.
Pozdrawiam Hania

Posted

Podobna wada zgryzu spotykana jest czasem u husky, w niektórych hodowlach jest nawet dość częsta, bo zapewne dziedziczna, i jeśli jakiś konkretny pies ją niesie, to się powtarza. Z tego co wiem, psy dorosłe mogą z nią żyć i jakoś im to nie przeszkadza. Można spiłować kły, jeśli bardzo nachodzą na dziąsło, ale nie zawsze jest to konieczne. Znam jednego takiego "rekinka", jest już dorosły i nie sprawia wrażenia nieszczęśliwego. czasem hodowcy u szczeniaków "naciągają" szczękę i każą to robić właścicielom, ale raczej uważam to za nie najlepszy pomysł, jak się to robi bez wyczucia to można zrobić pieskowi krzywdę. Lepiej zostawić naturę taką jaka jest...

Posted

No dokładnie jak go zobaczyłem to pomyślałem taki rekinek i imię jakie go niego pasowało by w 100% to "szarki" ;)
Macie może gdzieś fotkę dorosłego "rekinka" ?

Posted

Ten husky chyba był na allegro za 300 zł do kupienia o ile się nie mylę, tylko nie było podane jaką ma wadę dyskwalifikującą z dalszej hodowli.

Jeśli naprawdękosztuje 300 zł to cana bardzo okazyjna mi się wydaje i w sam raz dla kogoś kto twierdzi, że "nie stać go na psa z rodowodem" ;)

Też jestem ciekawa jak wygląda dorosły pies z taką wada bo nie widziałam nigdy chociaż może nie zauważyłam bo nie każdemu psu zaglądam w paszczę :cool3:

Posted

Tak to dokładnie ten sam psiak, co na aukcji Allegro. 300 za takiego pogodnego pieska to nie wiele, zwłaszcza ze jest metryczka. Pozdrawiam!

Posted

Poszukaj dobrego weta stomatologa i idz z nim on ci powie jak można mu jeszcze pomóc ,ja sam osobiście znam psa o imieniu Yukon który właśnie ma tą wade i w niczym mu to nie przeszkadza.

Posted

Całkiem spore tyłozgryzy pojawiają się dość regularnie u husky.
W naszych hodowlach ta wada pojawiła się wraz ze wzrostem popularności rasy.
Osobiście znam od szczeniaka pewnego dorosłego psa (3 latka), który całkiem normalanie sobie żyje z tą wadą.
Jego żuchwa jest krótsza o ok. 1 cm od szczęki!
Jest psem z rodowodem, po utytułowanych rodzicach, importach.