Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pół roku temu po raz pierwszy zauważyłam nową tendencję i wtedy właśnie odkryłam labradoodle, shihpoo, maltipoo i inne mixy pudli z przeróżnymi rasami. Od niedawna natykam się coraz częściej w internecie, a nawet w gazecie(!) na ogłoszenia typu kupię mieszańca shih tzu z pudlem.
Zwykłe maltańczyki, zwykłe pudle już się opatrzyły albo znudziły... wielu zgodnie twierdzi, że mixy dwóch modnych ras są mądrzejsze i wiele zdrowsze. Prawdą jest , że np. golden z pudlem to połączenie dwóch świetnych, inteligentnych ras ale z kolei wcale już nie podoba mi się pokolenie F2, szczególnie krzyżowane w pokrewieństwie:mad: Do tego dochodzi fakt, że F2 to psy, których charakteru i predyspozycji nie da się określić gdyż każde szczenię dziedziczy cechy jak padnie i dopiero gdy już psa mamy w domu to wychodzi szydło z worka.
Jestem ciekawa czy za 5-8 lat po ulicach zamiast obecnych "hitów" będą chodzić setki goldendoodle, shihpoo, lub mixy yorków z mopsami, shih z maltankami, itd. Już teraz są handlarze, którym ciężko sprzedać małe, "rasowe" puchatki nawet w bardzo niskich cenach bo po 300 zł, nie ma już tak wielkiego oblężenia. Kto chciał kupić takiego rasowego włochacza to pewnie już dawno nabył, nieliczni dopiero planują. Podobnie było z kontrowersyjnymi królikami teddy czy świnkami skinny, które zalegają coraz mocniej w hodowlach bo kto chciał takiego mieć to już dawno kupił.
To, że takie rasy jak goldendoodle, maltipoo już przyjęły się w USA i na dodatek są hitem (nie tylko jako psy rodzinne ale też użytkowe), oznacza, że u nas pewnie również się przyjmą wszelkie krzyżówki. Nie ukrywam, że psy całkiem fajne i podobają mi się, ale ja mam słabość do rozczochranych mixów :lol: