Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ok :-) to czekam na telefony od sensownych ludzi :-)

[quote name='Sarunia-Niunia']Kajuszko, zmieniłam już dane mailowe na ND, teraz mail jest już do Ciebie:)[/QUOTE]

Posted

Dzisiaj Lunka zaliczyła kolejny spacerek z kolegą z boksu.
Była jeszcze bardziej ożywiona, strasznie ciągnęła, ale nie puszczałam jej, nawet z linką, bo zbierało się na burzę. Była lekko zaniepokojona grzmotami, ale nie bała się jakoś specjalnie. :)

Posted

[quote name='Milka__']Dzisiaj Lunka zaliczyła kolejny spacerek z kolegą z boksu.
Była jeszcze bardziej ożywiona, strasznie ciągnęła, ale nie puszczałam jej, nawet z linką, bo zbierało się na burzę. Była lekko zaniepokojona grzmotami, ale nie bała się jakoś specjalnie. :)[/QUOTE]

To dobrze, że się bardzo nie boi burzy... moja jamnisia Korcia boi się burzy panicznie, i jak patrzę na Nią, jak okrutnie się męczy to serce mi pęka, bo Ona
w tej panice kompletnie nie daje sobie pomóc...
Jeszcze żaden z moich psiaków tak bardzo nie cierpiał w czasie burz...

Posted

Kajusza, w optymistycznej wersji zakładam, że nasza Czekolada bardzo szybko znajdzie dom (tak jak dwie jej poprzedniczki) ;), więc gdyby do tej pory dobka nadal tkwiła w schronie, to pogadamy o jej przyjeździe do nas.

Posted

super :-) Będę trzymała kciuki za taki obrót sprawy :-) ..... i lece na fb :-)

[quote name='Czekunia']Kajusza, w optymistycznej wersji zakładam, że nasza Czekolada bardzo szybko znajdzie dom (tak jak dwie jej poprzedniczki) ;), więc gdyby do tej pory dobka nadal tkwiła w schronie, to pogadamy o jej przyjeździe do nas.[/QUOTE]

Posted

lece na bazarek .... dziewczyny opisalam pw na fb, ale i tu napisze ... czy macie kogoś w Legionowie do wizyty przedadopcyjnej? tak bardzo wstepnie się pytam ;-)

Posted

[quote name='Kajusza']jutro pomęczę kierownika z rańca o wyniki... powinny już być ;-)[/QUOTE]

kierownik od dzisiaj ma urlop :) lepiej dzwonić na służbówkę do zastępcy

Posted (edited)

dziś zaliczyłam długi spacer z Lunką, była z nami Pani zainteresowana adopcją, byłysmy w innych okolicach, z dala od schronu i całej wrzawy z nim związanej, potem autem wracałysmy do schroniska, moje wrażenie:

Luna to dzikus niczego nie unauczony, nie zna zasad zachowywania się na smyczy (ciągnie, kręci się itp.), na widok psów szaleje, skacze, ciągnie, za wszelką cene usiłuje się uwolnić ze smyczy, trudno mi stwierdzić jak by zachowała się jakby mogła podejśc do psa, bo wolałam nie ryzykować, jednak przy stanowczych korektach (szarpnięcie i komenda) uspokaja się i już nie pajacuje ... bardzo boi się wejśc do wody, do tego stopnia że bardzo spragniona nie podeszła żeby się napić, dopiero jak wzięłam ją na ręce i postawiłam w wodzie (takiej po palce :-) ) to zaczęła pić długo, do auta bardzo bała się wejśc, ale po ścieżce z płucek suszonych w końcu weszła i od razu położyła się na tylnej kanapie, w miare rozluźniona, tak leżała całą drogę, nie interesując się drogą itp. POtem dostała ektra jedzenie (mięsko i puszka) to łapczywie jadła. Na początku spaceru wogóle nie zainteresowana była człowiekiem, jednak w miarę spaceru oglądała się czy jesteśmy a potem na moje Luna chodź" podchodziła po smaczka :-) Także uczy się szybko jak ma odpowiednią motywacje :-)
Wg mnie Luna to pies którego trzeba wszystkiego nauczyć, być stanowczym i konsekwentnym aby jej pokazać, jakie zachowania są pożadane a jakie nie, bo inaczej może stać się psem z agresją lękową, bo ma ku temu zadatki (wobec psów). Luna nie może być izolowana od bodźców i nowych sytuacji bo całkiem zdziwaczeje.
W schronisku pomimo dużego zamieszania (jak zazwyczaj w soboty - dużo ludzi, wychodzących psów itp) była spokojna i tylko obserwowała co się dzieje.

Uważam, że najlepiej by było jakby trafiła do dt/ds umiejącego poukładac takie psa ... inaczej może stać się histerycznym, wymuszającym psem ...

edit (niewiem czy ktoś tu zagląda w sumie ale i tak dopisze) : Lunka lekko przytyła, stwierdzam to i po wyglądzie i po tym jak ją podniosłam :-)

Edited by Kajusza
edit