Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

W naszym schronisku jest młoda dobermanka (ok. roczna), jest łagodna do psów (mieszka na wybiegu z 4 innymi psami) i do ludzi.

Pracownicy także nie zauważyli żadnych oznak agresji ze strony dobeczki. Mogłam ją podnieść bez protestów (nie chciała wrócić do kojca :-( ) obejrzałam ją dokładnie - nie ma tatoo.

Pies od maja, kiedy to trafiła do schroniska, schudła strasznie, teraz to szkielet psa .... w schronisku prawdopodobnie nie powróci do swojej właściwej wagi :-(

Na dniach będę wiedziała czy będzie miała robione jakieś badania, i na bieżąco będę informowała o tym na wątku.

a oto ta deilkatna suczka .....

tel. kontaktowy: 600-741-035

edit: suczka została oddana przez kobietę, która ją znalazła. Jednak miała już dwa swoje psy i nie było jej stać na utrzymanie kolejnego :-(

edit II: banerek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROZLICZENIE:

- 50zł zachipowanie (rachunek post 201)
- 110zł za badania wet (połowa, drugą połowę opłaciło schronisko) (wyniki badań post 201, zapłacono 11.30.2012)
+ 124zł z tego bazarku
+ 36zł z tego bazarku

= 0

Edited by Kajusza
  • Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Sarunia-Niunia']..........
Serce mi się złamało....[/QUOTE]

nie tylko tobie :-( Jak musiałam ją wziąśc na ręce, bo rozpłaszczyła się przed kojcem i nie chciała za nic tam wejśc ... to sama na siebie się wściekłam, po co mi to ..... teraz siedze i myśle o niej ....

Posted

Luna siedzi teraz już z innym psem (może to poprawi jej formę) no i jest regularnie dokarmiana od kiedy zaczęła chudnąć, dodatkowo była dzisiaj odrobaczona.

Posted (edited)

[quote name='lunarmermaid']Jaka piękność! Tylko straszna chudzina. Dobki potrzebują człowieka do szczęścia.

Nie znam zbyt dobrze rasy, ale na przełomie listopada i grudnia miałam na DT dobeczkę, której dałam na imię... Luna:)...
Była wyciągnięta ze schronu w bardzo złym stanie, ale właśnie miłość, bliskość człowieka i poczucie bezpieczeństwa sprawiły, że już po 4 tygodniach Lunia wyglądała jak inna psinka,
a dodać muszę, że po 5 dniach pobytu u mnie Mała dostała cieczkę, a wraz z cieczką pojawiły się poważne problemy z żołądkiem... ale daliśmy radę...
Teraz ma cudowny dom i wspaniałych, kochających Ją Ludzi...

Zdjęcia; z pierwszego dnia pobytu Luni u nas, już po kąpieli...

i po 4 tygodniach...

Same zobaczcie jaka zmiana, widoczna prawda???

Tej Luni też potrzebny jest troskliwy i opiekuńczy Człowiek, który da Jej dom i poczucie bezpieczeństwa....

Edited by Sarunia-Niunia
Posted

dokładnie... potrzebny jest jej dom ....

Lunka mieszka teraz z jednym psem ( a nie na dużym wybiegu), najproawdopodobniej jutro będzie miała robioną morfologię z biochemią.

Moje wrażenia po dzisiejszym spacerze - histeryczka ;-) Na spacer poszedł z nami ast i jakikolwiek kontakt fizyczny z Lunką wywyołuje u niej histeryczny pisk. Nie reaguje agresją, czy ucieczką tylko piszczy. Jak się czegoś wystraszy to chowa się za człowieka. Na spacerze podskakuje jak koziołek, ciągnie i dziś wyszła z szelek ... i chyba tego jej było trzeba - bo zaczęła tak biegać, chyba tego jej brakowało. Nie uciekała, co chwila podchodziła do nas i znów leciała na przebieżkę. Jak tak latała to nie podbiegała do psa tylko do ludzi. Ale pod koniec już nawet powoli interesowała się kumplem. Ogólnie bardzo fajny pies - ale do kogoś ze świadomością, że będzie musiał popracować nad jej pewnością siebie aby jej zachowanie nie utrwaliło się i nie przerodziło w agresję lękową.

Potem Milka wstawi fotki ze spaceru .... może je będzie nazwać "Flip i Flap" - Lunka=szkielet i Aspan(ast) = wielkopies :-P

Posted

też jestem ciekawa .... mam nadzieje, że nic poważnego :-( Ale z drugiej strony - aż taki spadek wagi to nie jest normalna sprawa :-( bo w maju wyglądała normalnie jeszcze.

Pomimo tej swojej nerwowości to fajny pies, jak trochę przytyje do będzie dopiero piękność :-)

Posted

Oby badania wyszły dobrze i żeby ten spadek wagi okazał się tylko reakcją na schronisko, na samotność....
Dziewczyny, a myślałyście o sterylizacji Luneczki?
Bo aż strach pomyśleć, co by się stało, gdyby Lunia trafiła w niepowołane ręce, a ma wielkie szanse, bo jest cudną dobeczką!
Może jak wyniki okażą się dobre, to warto Ją przed wyadoptowaniem wysterylizować, pod warunkiem oczywiście, że nie będzie żadnego ryzyka z związku z Jej zdrowiem...
Widzę, że wciąż jeszcze nie ma Jej na ND, może jak do wieczora nikt jej tam nie wstawi, to ja to zrobię?

Posted

[quote name='Sarunia-Niunia']Oby badania wyszły dobrze i żeby ten spadek wagi okazał się tylko reakcją na schronisko, na samotność....
Dziewczyny, a myślałyście o sterylizacji Luneczki?
Bo aż strach pomyśleć, co by się stało, gdyby Lunia trafiła w niepowołane ręce, a ma wielkie szanse, bo jest cudną dobeczką!
Może jak wyniki okażą się dobre, to warto Ją przed wyadoptowaniem wysterylizować, pod warunkiem oczywiście, że nie będzie żadnego ryzyka z związku z Jej zdrowiem...
Widzę, że wciąż jeszcze nie ma Jej na ND, może jak do wieczora nikt jej tam nie wstawi, to ja to zrobię?[/QUOTE]
będzie wysteryzliowana jak tylko wet oceni, że jej stan zdrowia na to pozwala .. już dziś o tym rozmawiałam :-) I jak możesz to wstaw ją na ND .. to w sumie bez różnicy kto ją tam wstawi ...

Posted

jestem i ja na wątku
jutro po długiej nieobecności zawitam do Schroniska to zobaczę Lunkę
byłam z Nią na początku czerwca na spacerze i nie była taka lękliwa, ogólnie słabo zainteresowana człowiekiem cieszyła się bieganiem, ale jak wyczuwała że smycz się napręża to zwalniała
poszukam jakiegoś zdjęcia z tamtego spaceru to wstawię dla porównania później :)

Posted

[quote name='Klementynkaa']dobermany w schronisku bardzo często chudną w zastraszającym tempie :(
no i czasem jest to kwestia wyłacznie depresji schroniskowej...[/QUOTE]

oby ..... "moja" Gandzia (z podpisu) też była taka chuda, też myślałam, że to przez stres .... a okazało się, że ma zaawansowane ropomacicze :-(

Posted

Luna jest genialną suczką! Widać jednak, że schronisko jej nie służy, schudła w tak zastraszającym tempie... dobki to psy z wrażliwą psychiką i po niej właśnie to widać. To taka "delikatna dziewczynka" :(

A teraz fotki:

"Taki mam piękny uśmiech :)"

Damessa :D

Panienka nietykalska

Flip i Flap :D

"Taki ze mnie ciągnik..."

Posted

[quote name='Kajusza']Kasia - ona ogólnie nie jest lękliwa, nie chodzi skulona itp. tylko w momencie jak pies ją dotknie to odskakuje z piskiem, trudno to opisać :-P[/QUOTE]

a to widocznie źle zrozumiałam : )
ja z nią byłam sama na spacerze więc tego nie zauważyłam
zdjęć mam dwa ale żadne pokazujące sylwetkę więc nie będę wstawiać bo bez sensu

jutro jak mi się uda to wyjdę z Luną, chyba że będzie miała robione to badanie to zobaczymy

Posted

Inteligentna dziewczynka z niej, doskonale wie jak wyjść z szelek i z obroży ;) dlatego trzeba mieć na nią oko, choć i tak wraca do człowieka.
Ja też jutro będę, więc może się jeszcze cyknie jakieś fotki.

Posted

Luneczka już na ND: http://nadzieja-dobermana.pl/psiak/673

Milka_ przepiękne porobiłaś te zdjęcia Luneczce, napatrzeć się nie mogę!!!
Ona jest taka cudna i taka radosna... i bidulka, mimo wszystko się nawet uśmiecha...
Martwię się tylko o Nią, żeby to chudnięcie nie miało jakichś złych przyczyn, żeby nie było tak, jak pisze Kajusza, że Jej Gandzia miała ropomacicze...
Żeby tylko jak najprędzej udało jej się porobić te badania...

Posted

Dziękuję za miłe słowa :)
mam nadzieję, że niedługo ktoś chętny i odpowiedzialny się znajdzie... oby to chudnięcie było tylko wynikiem stresu. W maju wyglądała przecież całkiem normalnie..