Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie
Czy ktoś z Was spotkał się problemem grudek na wewnętrznej stronie powieki?
Dowiedziałam się o tym od weta przy okazji zdiagnozowania u Sammi przepukliny pępkowej. Powiedział, że z zabiegiem jej podciągnięcia poczekamy przynajmniej do 10 mies. Wowczas to okazać się ma czy nie wystąpią u Sammi grudki na powiekach, co ponoć jest dość częstą przypadłością u yorkow. Chodzi o to, by ewentualnie dokonac usuniecia przepukliny i grudek za jednym znieczuleniem.
No i tak z obawą patrze na te jej oczka i...kurcze oa ma włoski pod nimi wciaz wilgotne. Juz teraz nie moze byc to za przyczyna wchodzacyh do oczu kłaczów, bo juz ma je poprostu dłuzsze. No i martwie się tym łzawiem:-(
Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii, albo jakieś rady?
Pozdrowionka

Posted

Wet Ci to zdiagnozował, a nie dał nic do leczenia, od razu chce usuwać? Zmień weta...
Mój poprzedni psiak miał wiecznie łzawiące oczka. Poszliśmy z tym do lekarza i sie okazało, ze to właśnie przez te grudki tak ma. Dostaliśmy krople (? Nie pamiętam już czy to były krople czy masc, w kazdym razie jakies lekarwstwo) dla niego i wet powiedzial że jeśli po tym nie znikną, to trzeba będzie je usunąc dopiero. Nauczył nas ( właściwie mojego faceta, ja do tej pory nie wiem jak oni to robią) jak odwijać powiekę - to taki specjalny sposób, bo te grudki były u nas bardzo głęboko pod dolną powieką i zapuszczaliśmy krople dwa tygodnie. Grudki znikły, obyło się bez interencji lekarskiej poważniejszej. Potem tylko trzeba było co jakiś czas odwinąc powiekę i sprawdzic czy aby nie wróciły.