Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a wytłumaczcie mi taką sytuację:

ludziom podczas grzybobrania uciekł pies. Było to w bliskiej okolicy schroniska, więc nie trzeba było długo czekać, a pies jeszcze tego samego dnia właśnie tam się znalazł. Jego zdjęcie umieszczono w galerii psów świeżo przyjętych. Podczas rutynowego sprawdzania ogłoszeń natknęłam się na jedno takie, w którym ludzie piszą, że właśnie taki pies im zaginął. Wszystko się zgadza, opis i zdjęcia. Dzwonię do nich i ich informuję, że ich pies czeka na nich w schronisku. Mówię, żeby go odebrali, bo już minęło parę dni i pies na pewno bardzo tęskni...babka nie sprawiała wrażenia bardzo przejętej, no ale myślę sobie, że ludzie są różni, nie wszyscy muszą być tak emocjonalni, jak ja....pies do dzisiaj prawdopodobnie nie został odebrany, ponieważ nadal widnieje w galerii...napisałam do nich wczoraj smsa, ale odpowiedzi nie otrzymałam. Jak będe w sobotę w schronisku i zobaczę tam tego psa, to mogą się spodziewać telefonu ode mnie.....pytanie tylko, czy odbiorą....
i teraz moje pytanie: po kiego ............. dawali ogłoszenie, w którym prosili o pomoc w poszukiwaniach ich ukochanego psa, skoro wiedząc, że jest w schronisku, nie zamierzają go stamtąd odebrać...??????

• Replies 135
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

martasekret - nie dzwoń do tych ludzi, nawet gdyby pies nadal był w schronisku. Po co? Przecież wiedzą, gdzie jest, gdyby byli zainteresowani, odebraliby go w ciągu godziny od pierwszej informacji.

Nie mogę powstrzymać się od małej dygresji, jeden z najlepszych kwiatków, jakie mi się zdarzyly.

Mieliśmy w schronie kiedyś rodowodową malamutkę, oddaną przez właścicieli. Strasznie cieżko było dotrzeć do hodowczyni (wielokrotnie zmieniała adres, brak telefonu etc), w końcu namierzyłam ją i opowiedziałam o suce.
Pani, że dziękuje za informację, bardzo jest wdzięczna, że oczywiście przyjedzie, że w takim razie zostawi ją sobie dożywotnio, skoro ona po takich przejściach etc.
Pani rzeczywiście przyjechała, wyściskała sukę, spłakała się ze wzruszenia, po czym przeszły z kierowniczką do formalności, i pani dowiedziała się, ze za rodowodowe psy w naszym schronie jest opłata 100 zł.
Na co Pani Hodowczyni:
- Co?! Za CZTEROLETNIEGO psa mam płacić sto złotych?!!!

...po czy odwróciła się na pięcie i wyszła z furią ze schroniska, pozostawiając kierowniczkę z opadniętą szczęką.

Posted

schronisko wymaga opłaty za rodowodowego tylko wtedy gdy posiada jego rodowód, tak?

ps. czy Migotka ma problemy z sierścią/skórą? Jest siwa, za rok ktoś kto jej nie zna powie, że ma 12 lat.

Posted

ten Smiec mi nie wychodzi z glowy.....czy ktos moze mu zalozyc osobny watek ? takie biedactwo nieszczesliwe....ehh za daleko jestem od razu bym mu dala dt, na staly jestesmy juz za starzy :(

Posted

[quote name='martasekret']a i teraz moje pytanie: po kiego ............. dawali ogłoszenie, w którym prosili o pomoc w poszukiwaniach ich ukochanego psa, skoro wiedząc, że jest w schronisku, nie zamierzają go stamtąd odebrać...??????[/QUOTE]

dla picu: przed dziećmi, znajomymi, że tak pieska kochali... ale nie ich wina ... i tak szukają, i baba była niezadowolona z telefonu, bo jeszcze dzieci się dowiedzą, że sie znalazł, a ona już się kłopotu pozbyła

Posted

[quote name='wieso']ten Smiec mi nie wychodzi z glowy.....czy ktos moze mu zalozyc osobny watek ? takie biedactwo nieszczesliwe....ehh za daleko jestem od razu bym mu dala dt, na staly jestesmy juz za starzy :([/QUOTE]

a gdzie mieszkasz? no wiesz, nie ma rzeczy niemożliwych :-)

Posted

Elkate,wspołczuję-ja mam taka ciocię od której co 9-10 lat zabieram starego psa,całe szczęscie lubia rasowe. Powiedziałam,że to był ostatni raz,ale jak mnie znowu zaszantażuja,ze oddadza do schroniska,to nie wiem,na razie nie mają psa,ufff. Nie są zli ludzie,po prostu schronisko od tego własnie jest-żeby ludziom pomagać,prawda?

Asperges,w schronisku jest większa opłata za psa rodowodowego,z tatuażem,rzadko się zdarza,że ktoś przynosi od razu rodowód psa,ale ten łatwo odtworzyć,jeżeli tatuaż jest czytelny. Opłata jest w zależności od schroniska. W jednym 100 zł,w innych np 250,w trójmiejskich schronach zalezy od tego,co sobie dany urząd miasta wymyśli.Wyższa jest tez opłata za psa w typie od opłaty "kundelkowej". Nie dlatego,że ktos róznicuje na lepsze i gorsze,po prostu opłaty adopcyjne ida na utrzymanie psów,więc...

Migotka ma śliczne umaszczenie pieprz-sól,oddziedziczone po sznaucerku ,po niej widac,ze mlodziutka,za to pająkowaty wyglada jak staruszek,z tymi siwymi włoskami na pyszczku.

Troszke sie przerzedziło. Mopik,Migotka,Chanelka i dwa szczeniaki wybyły. Zobaczymy,jak to będzie,serio po takich zwrotach trudno entuzjastycznie podchodzic do adopcji.

Pajączek siedzi,ma miłe towarzystwo kolegi dużego,w podobnym wieku,ale przyjaznego.

Trafiło nowe psiątko, suczka roczna,pinczerkowata,sunia,która powinna miec na imię Perełka,bo wygląda jak te wszystkie perełki na świecie.
Jest tez sunia mieszaniec beagle, drobniutka, roczna.
Wieczorem dam fotki,bo się nadają na wątek małych,cudnych i słodkich.

Posted

No, ale tobie mówią, a ona pozbyła się psa po cichu, mogłam ją zabrać, bo jeszcze nie miałam Bajki, a mała nie poszła do schronu. Nie mogłam sie dowiedzieć nawet gdzie ona jest i to jest najgorsze z tego wszystkiego.
Trzymajmy kciuki za psiaczki

Posted (edited)

Wieso,tak głupio się zapytać,ile masz lat,bo może Twoje obiekcje co do posiadania młodego psa, są bezpodstawne.

Asperges,opłata za pobyt psa ponoszona przez właściciela, zależy tylko od wielkości psa. Są dwie kategorie, przynajmniej w Sopocie: małe i średnie oraz duże. Opłata jest taka, że każdy człowiek jest w stanie ponieść te koszta.

Marta,miałam podobną sytuację,znalazlam ogłoszenie niedaleko schroniska o psie,a psa widzialam w schronie. Ogłoszenie z dokładnym opisem ,nawet z nagrodą. Okazało się,ze oni od tygodnia wiedza,ze pies jest w schronie.Zatkało mnie i jakoś tak spontanicznie od serca im coś powiedziałam (wolę nie pamiętać co dokładnie) ,w każdym razie na drugi dzień psa już nie było.

BIGLOWA MA DOM
Na pierwszą stronę dodałam Perełkę pinczerowatą,a tutaj pokażę Biglową nr 105/12.
Biglowa jest około roczna sunią,mniejsza od beagle ,mniej masywna,taka drobniutka psia panienka,wybitnie sucza z zachowania i z postury. Budzi ciepłe uczucia. Ma mizerną sierść,jakby bardzo długo nie dojadała i miała krwiaka na szyi. Już zdrowa,krawiak wchłonięty, zostały tylko wygolone miejsca, ale szybko zarastają. Za dwa dni kończy kwarantannę. Kocha ludzi nieprzeciętnie, to piesek przylepka, wobec pobratymców również przyjazna. Opiera sie łapkami o człowieka i przytula,potrafi tak znieruchomieć na długą chwilę,żeby tylko uwaga człowieka skupiła się właśnie na niej.Nieszczęsliwa, gdy musi wrócić do boksu, przepycha sie w bramce, żeby tylko iść za człowiekiem,ale zasady są twarde: tylko chwila uwagi,spaceru i głaskania na każdego psa,inne czekają w kolejce,zwłaszcza te,które już w schronisku zostaną na wieki wieków. Więc trzeba przytrzymać Biglową, zamknąć boks, udać, że się nie widzi błagalnych oczek i iść dalej.

Edited by brazowa1
Posted

brazowa1 napisał(a):
Asperges,opłata za pobyt psa ponoszona przez właściciela, zależy tylko od wielkości psa. Są dwie kategorie, przynajmniej w Sopocie: małe i średnie oraz duże. Opłata jest taka, że każdy człowiek jest w stanie ponieść te koszta.

Ok, to rozumiem ale ta opcja jest dla mnie nadal dziwna:

brazowa1 napisał(a):

Asperges,w schronisku jest większa opłata za psa rodowodowego,z tatuażem,rzadko się zdarza,że ktoś przynosi od razu rodowód psa,ale ten łatwo odtworzyć,jeżeli tatuaż jest czytelny. Opłata jest w zależności od schroniska. W jednym 100 zł,w innych np 250,w trójmiejskich schronach zalezy od tego,co sobie dany urząd miasta wymyśli.Wyższa jest tez opłata za psa w typie od opłaty "kundelkowej". Nie dlatego,że ktos róznicuje na lepsze i gorsze,po prostu opłaty adopcyjne ida na utrzymanie psów,więc...

Wyobraziłam sobie co by było, gdyby nie daj Boże, dwa psy komus się zgubiły, "dwa w typie" i w schr. przebywały pół godziny i właściciel musiałby zapłacić 500zł aby zabrac swoje psy do domu....:-?

Posted

Nie:) Co innego opłata za adopcję psa,a co innego opłata ponoszona przez właściciela za pobyt psa. Czyli jak chcesz adoptować dwa rodowodowe płacisz za nie załóżmy 500. Ale jak odbierasz swoje własne rodowodowe dwa psy ,po jednym dniu w schronie,płacisz za nie 20 zł.
Za pół dnia,czy godzine nikt nie zażąda opłaty. Opłata za pobyt psa jest niezależna od rodowodu i typu rasy.
Opłata za psa rodowodowego jest załóżmy 250,ale za psa w typie opłata jest dużo,dużo niższa,np 100 czy 70 zł.

Posted

witaj brazowa1, no niestety jakby nie liczyc, nie wyjdzie dla mnie dodatnio.....mam sunie ktora skonczy w pazdzierniku 16 lat i mam jeszcze sunie ktora skonczy w listopadzie 4 latka i o nia juz sie martwie, jezeli doszedlby jezcze mlodszy , to nie wiem czy starczy mi czasu :(.....jezeli dozyje 90-tki to 2/3 mam juz za soba :).....
a tak chcialabym zeby Smiec byl szczesliwy.....

Posted

brazowa1 napisał(a):
Wieso,tak głupio się zapytać,ile masz lat,bo może Twoje obiekcje co do posiadania młodego psa, są bezpodstawne.

Marta,miałam podobną sytuację,znalazlam ogłoszenie niedaleko schroniska o psie,a psa widzialam w schronie. Ogłoszenie z dokładnym opisem ,nawet z nagrodą. Okazało się,ze oni od tygodnia wiedza,ze pies jest w schronie.Zatkało mnie i jakoś tak spontanicznie od serca im coś powiedziałam (wolę nie pamiętać co dokładnie) ,w każdym razie na drugi dzień psa już nie było.

Na pierwszą stronę dodałam Perełkę pinczerowatą,a tutaj pokażę Biglową nr 105/12.
Biglowa jest około roczna sunią,mniejsza od beagle ,mniej masywna,taka drobniutka psia panienka,wybitnie sucza z zachowania i z postury. Budzi ciepłe uczucia. Ma mizerną sierść,jakby bardzo długo nie dojadała i miała krwiaka na szyi. Już zdrowa,krawiak wchłonięty, zostały tylko wygolone miejsca, ale szybko zarastają. Za dwa dni kończy kwarantannę. Kocha ludzi nieprzeciętnie, to piesek przylepka, wobec pobratymców również przyjazna. Opiera sie łapkami o człowieka i przytula,potrafi tak znieruchomieć na długą chwilę,żeby tylko uwaga człowieka skupiła się właśnie na niej.Nieszczęsliwa, gdy musi wrócić do boksu, przepycha sie w bramce, żeby tylko iść za człowiekiem,ale zasady są twarde: tylko chwila uwagi,spaceru i głaskania na każdego psa,inne czekają w kolejce,zwłaszcza te,które już w schronisku zostaną na wieki wieków. Więc trzeba przytrzymać Biglową, zamknąć boks, udać, że się nie widzi błagalnych oczek i iść dalej.

Pierwsze zdjęcie Biglowej....te oczy proszące o chwilę uwagi, ciepłe słowo, pomiętolenie uszka....
Niestety, wspomniany przez mnie pies nadal siedzi....wiem, że to nic nie zmieni, ale nie mogłam się powstrzymać przed telefonem do tych sk....... - oczywiście nie odebrali. Ale nagrałam się na pocztę, powiedziałam, że właśnie stoję przed klatką, w której siedzi ich pies i zapytałam czy chcą usłyszeć, jak piszczy, szczeka i skomli z tęsknoty za nimi i przyłożyłam słuchawkę do jego bosku....zawołałam go jeszcze po imieniu, bo byli tak dobrzy i podali to imię w ogłoszeniu, pies na dźwięk swojego imienia zaczął jeszcze głośniej szczekać i piszczeć, więc nie dało się nie słyszeć jego rozpaczliwego wołania..........pogratulowałam im decyzji i tyle......brak słów, ten pies naprawdę nie wie, co się dzieje...........

Posted

wieso napisał(a):
serce boli patrzac na te slepka :(

I jeszcze oczy mi się pocą. Toż on bawić się radośnie powinien teraz, a oczy doświadczone jakby całym dłuuugim życiem - śmieć... :(

Weszłam przez baner. Jest powalający.

Posted

brazowa1 napisał(a):
Opłata za psa rodowodowego jest załóżmy 250,ale za psa w typie opłata jest dużo,dużo niższa,np 100 czy 70 zł.

Nadal uważam, że pies w typie powinien mieć taką opłatę jak kundelek, płacenie więcej w tym wypadku to dyskryminacja za urodę.

Posted (edited)

No niby tak,ale ten ładny i tak szybko pójdzie do domu,a może po sobie pozostawić pieniadze na jeden worek karmy dla tych,które zostaną. Opłaty nikogo nie wzbogacają,w minimalnym procencie pozwalają powiększyć budżet schroniskowy.
Ale masz rację, osoby z Urzędu Miasta,które opłaty ustalają,maja w nosie względy praktyczne dla schroniska,kieruja sie tylko wyłacznie tym,że wg nich pies w typie jest "bardziej wartościowy".
Chociaż ja i tak uważam,że ktoś kto zaadoptuje Goldena,powinien dać 100 zł bez szemrania,bo naokoło kilkadziesiąt kundelków i wręcz nie wypada zapłacić 50 zł .

GOLDEN obecnie nazywa się Sopot i ma dom

dwa i pół roku,charakter typowego goldena,poczciwy,pogodny,posłuszny i nudny ;) jak każdy golden.Zrobi wszystko żeby zasłuzyc na nagródke i pogłaskanie. Zna sporo sztuczek,perełka do szkolenia.Ulubiona pozycja : kołami do góry i drapanie po brzuchu.Juz po kastracji,więc gotów do adopcji.

Edited by brazowa1
Posted

wieso napisał(a):
po drugiej stronie Odry.....

No i bardzo dobrze, będę jechałą do Holandii ( mam nadzieję, ze w sierpniu) , to Ci po drodze psiaczka zostawię :-)

Posted

Itske napisał(a):
Poproszę adres (tu brzydkie wyrazy) tych, co tak postąpili z Migotką i Śmieciem, u mnie chlopaki na dzielnicy się nuuudzą

O, to to!! Zawsze mam nieodpartą chęć tak pokierowac takimi sprawami! Zaraz by nas nazwano terrorystami, ale przynajmniej ci debile baliby sie brac i wurzucać psa, bo mieliby pewnośc, że za cos takiego dostaną ostry wp...dol i że skończyla sie bezkarność takiego bandytyzmu... Gdyby każdy debil dostał po cichu manto za skrzywdzenie zwierzaka, to liczba debili zaczęłaby wreszcie spadać... :diabloti: Ech, czlowiek sobie marzy... Tylko, że my jesteśmy dobrzy! Czasem naprawde myśle, że lepiej byłoby byc nie zawsze dobrym. Zresztą juz to pisałam. Kurcze, żeby chociaż mozna było takiego debila umieścic na kwarantannie, jako, że podejrzany o roznoszenie bardzo szkodliwej choroby... :evil_lol: wezwac lekarza, tresera, no i żeby istniała szczepionka przeciw durnocie... :evil_lol: