Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 326
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 5 months later...
Posted

Widzę, że od dość dawna tu całkiem cicho, ale podrzucę zdjęcia mojego Mamutka:) Szczerze mówiąc nie wiem czy to nie mix (ma różne oczy co wskazywałoby na to, że to raczej nie malamut czystej krwi, przynajmniej z tego co wyczytałam) ale z masywnej postury i pyszczka wydaję mi się raczej malamutem niż husky.
Znalazłam go pod Krakowem miesiąc po śmierci mojego baseciego kochania. Szukałam jakiś czas właścicieli, ale ludzie z okolicy twierdzili, że raczej ktoś go wyrzucił, bo w tych okolicach często się to zdarza:/ Biegał około tygodnia, był niemożliwie brudny, cały pogryziony a rzepów nie dało się zliczyć. Ale jak podbiegło do mnie to cudo, obskoczyło i wylizało to nie mogłam nie spakować go do auta. Początkowo był potworem dzikim, szkolenie nie dawało żadnych efektów, ale z czasem (również dzięki pomocy Karjo) nauczyłam się z nim współpracować, uczy się poleceń w tempie natychmiastowym, na spacerach dalej bywają problemy jak widzi inne psy, ale jest o niebo lepiej. I nawet zaczął się przytulać czego początkowo nienawidził i właśnie leży na moich kolanach:) Ma około dwóch lat
taki był rudy w dniu znalezienia a teraz jest taki bardziej czekoladowy:)

Posted

hehe:D cieszę się, że się podoba:) Proszę, następna porcja zdjęć:)

w roli złego wilka z lasu (zadanie z fotografii)

przytulanka

na moim różowym fotelu (on naprawdę myśli, że się na nim mieści!)

na wycieczce w Lanckoronie

Posted

Ja już się tam kiedyś logowałam żeby ogłosić, że znalazłam malamutka. Nikt się nie odezwał, a teraz jakby się znalazł właściciel musiałabym go zabić i zakopać gdzieś bo mojego Mamutka już nikomu nie oddam;) Może się tam zaczne udzielać, chociaż to kolejne forum!

Posted

[quote name='przeszlus']Nawet gdyby był malamutem to i tak dla większości to byłby husky;)

Niestety masz rację :-( Na początku mnie to drażniło, ale teraz uśmiecham się tylko i jak mi się chce, to prostuję, a jak nie to idę dalej gratulując w myślach znajomości ras. Denerwuje mnie tylko, jak ludzie, którzy nigdy nie mieli ani Hasiora, ani Malamutka zaczynają wdawać się ze mną w dyskusję na temat wychowania i charakteru Cziny. Choć, nie powiem, jak ktoś rozpozna, że Czina to Malamutek, jest mi bardzo miło :p

www.czina.pl

Posted

[quote name='przeszlus']Ja nie wiem jako mozna te rasy mylić,choć ja sam na początku je myliłem ;)

Ty chociaż tylko myliłeś, ja nie wiedziałam o jej istnieniu :oops:. Jak mieliśmy kupić psa i mój Łukasz zaproponował właśnie Alaskana, to moje pierwsze pytanie było "a jak to wygląda". Wstyd się przyznać :oops:. Ja zawsze chciałam dużego psa, ale wcześniej nie miałam warunków, a Łukasz pragnął mieć Syberiana, więc połączyliśmy masz marzenia i jest Czina. A ponieważ Czina bardziej jest za mną, to Łukasz kupił sobie drugiego - Josziego :p I tak go przeciągnę na swoją stronę i Joszi też będzie mój :evil_lol:

www.czina.pl

Posted

Swoją drogą zawsze zastanawiam się skąd u ludzi potrzeba wymówienia nazwy rasy kiedy widzą psa. Ja chodząc po ulicy nie mówie "o kundel" albo "o wilczur" Przy mamucie na szczęście mówią tylko, że to husky, ale przy basecie poza nigdy nie nudzącym się beaglem był również jamnik, a nawet cocker spaniel hehe

Posted

[quote name='Aquifere']Swoją drogą zawsze zastanawiam się skąd u ludzi potrzeba wymówienia nazwy rasy kiedy widzą psa. Ja chodząc po ulicy nie mówie "o kundel" albo "o wilczur" Przy mamucie na szczęście mówią tylko, że to husky, ale przy basecie poza nigdy nie nudzącym się beaglem był również jamnik, a nawet cocker spaniel hehe

Ja raz usłyszałam Owczarek Collie :angryy:

www.czina.pl

Posted

[quote name='przeszlus']Nieraz i tak jest.A gdyby alaskan kle kai był popularniejszy to byłoby :
"mamo patrz jaki ładny husky,pewnie szczeniak"

A jak co niektórzy by się wymądrzali :p Chociaż u mnie w rejonie nie spotkałam się z Alaskanem Kle Kai więc na pewno byłoby to coś nowego i każdy, po usłyszeniu rasy nie potrafiłby jej powtórzyć, zresztą łamią sobie język na Alaskan Malamut :eviltong:

www.czina.pl

• 2 months later...
Posted

Witam,

nie wiedziałem gdzie mogę się na forum przywitać, więc znalazlem dla mnie najciekawsze miejsce:) chociaz pytan mam sporo:)

Załączam przy okazji zdjęcia mojego malamuta - Maniek już wśród swoich.

Wszystkich witam i pozdrawiam. Trochę nie orientuję się w działalności forum więc wszelkie rady byłyby mile widzane.

... no właśnie - proszę o informację jak mogę dołączyć zdjęcia do wiadomości?

• 2 weeks later...
Posted

Witam Was :)
napisałam w galerii, bo miałam nadzieję wrzucic fotki mojego husky_malamuta. Poczytałam i już wiem, dzięki Wam, że mogę podac link , pod którym znajduje się foto.
http://www.garnek.pl/rybitwa/10688022/neo-liniejacy

nie wiem, czy tak jest dobrze, założę Neo galerię na fotosiku, czy... gdzie? Co polecacie?
Neo ma wpisane w książeczce zdrowie syberian husky, ale jest bardzo przerośnięty :) wazy jakieś 35 kg i nie jest utuczony :)
nie jest rodowodowy, ale i tak jest najpiękniejszym haszczo_mutem :))
pozdrawiam

Posted

Ja polecam stronę psiarze.com masz tam nieograniczoną przestrzen na fotki w przeciwieństwie do fotosika.

Wiesz są defekty masy i wzrostu,psy są przerośnięta,ale w avie widac żę twój ma skośnie osadzone uszy,i oczy to wskazuje na obecność genu malamuta

• 1 month later...