MakeBelieve Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 Mam 4letniego yorka. Iii kuleje. Raz na lewą tylną łapę raz na prawą tylną. Weterynarz stwierdziła w jednej problemy ze stawem skokowym, a w drugiej z kolanem.. No i niby jakoś jej dawałam witaminy w płynie, konkretnie Cortaflex, ale nie widzę żadnej poprawy. Zamierzam wybrać się do ortopedy do Warszawy, ale to zależy od wielu czynników, które nie wszystkie są zależne ode mnie. Czy pomoże jej jakiś środek wzmacniający stawy etc? Zwłaszcza, że to jest terier, więc po hasaniu na łące, którego potrzebuje łapki pokazują, że przeszkadza coś tam.. A chce się, żeby pies pobiegał. Quote
Beatrx Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 preparaty z glukozaminą i chondroityną, ale to jedynie suplementy, nie uczynią cudów. masz możliwość zamiast hasania po łące pływać z nim? też się zmęczy, ale aż tak nie będzie stawów obciążać. a na jakiej podstwie wet stwierdził te problemy? robiliście RTG? Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2012 Author Posted June 29, 2012 Wiem, że nie uczynią cudów, ale może odrobinę zahamują te problemy.. Pływać będziemy przez 3 tygodnie na obozie na Mazurach. Tam nie będziemy skakać na agility, jedynie raczej jakieś tunele itp żeby pies miał przyjemność, a nie obciążało łap. RTG miała robione jaakiś czas temu. Jak zaczynała kuleć. Nic nie wykazało. Wet zaczął macać te łapki, ruszać i wyczuł takie strzykanie, ja potem też to i czułam i słyszałam. Quote
gryf80 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 małe rasy maja problem z przeskakujaca rzepka w stawie kolanowym.byc może że to jest to.ale omacać musi wet jeszcze raz lub własnie spaecjalista.na stawy wszelkie preparaty mogą byc-zawsze wzmocni psa. być może że problem leży w stawach biodrowych(tzw.pertes) Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2012 Author Posted June 29, 2012 No wlaśnie z rzepkami nic nie jest. Nie pamiętam dokładnie która łapa, ale w jednej w stawie skokowym coś tak strzyka jak się rusza łapą, a w drugim w kolanie.. Drugi wet też to potwierdził. Quote
gryf80 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 chyba że coś nie tak z guzkiem pietowym lub więzadło "poszlo".... Quote
MakeBelieve Posted July 1, 2012 Author Posted July 1, 2012 No ponoć są jakieś luzy w tym stawie skokowym i kolanie. Pojadę we wtorek jeszcze raz, zobaczymy co powie.. A orientuje się ktoś ile kosztuje konsultacja u dr Sterny? Quote
Recommended Posts