Marzena>> Posted February 25, 2008 Posted February 25, 2008 [quote name='bety']JAROSŁAW 8-9.III.2008 (CWC) Sędzia: Katarzyna Boryczko (taki sędzia był przewidziany na samym początku ale nie wiem czy nie zmienili) PSY Klasa otwarta: ANUBIS NOCNE ŻYCZENIE SUKI Klasa młodzieży: LIMBA Z OLEXOVHO DVORA Klasa otwarta: ZEWA FINIGAN INFERNO DE LA NOCHE Pzdr Muszę to wyjaśnić, bo rezygnowałam z tej wystawy, mailem i listem poleconym więc nie rozumiem dlaczego tam widniejemy.:cool3:Trudno się mówi i tak nas tam nie będzie. Powodzenia dla Limby bo bo sędzina niełatwa
bety Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 LEGIONOWO 2.III.2008 (KLUBOWA V Gr) Sędzia: Gabriela Richard (Niemcy) PSY Klasa baby: NORD z Olexovho Dvora Klasa młodzieży: Finigan AK-TAN CUFENDER Klasa pośrednia: BLACK CADILLAC De Champernoune Klasa otwarta: Big Benz KODIAK AT AUSSERHALBS Anshee NO STONE UNTURNED Klasa championów: Finigan JAS-UP AERI Redwitch THE BEAT GOES ON SUKI Klasa baby: BELLINDA Gogolińska Karolina BRITTANY Gogolińska Karolina Klasa szczeniąt: BETTY SASQUEHANNA Buckshot Anshee DESERT CLASSIC HOSHIKA SASQUEHANNA Gaudeamus Camo TORASAKE Strażnik Beskidu Klasa młodzieży: LIMBA z Olexovho Dvora Senseo's PUSSYCAT DOLLS SUMIKO Sasquehanna Klasa pośrednia: ARFA Gogolińska Karolina Kariudogoya's DILEMMA AT BUNTARO Midian's LADY FINIGAN Klasa otwarta: Aikenka BLACK BEAUTY Finigan SIL-KOD BOSSITA Klasa championów: AKIKO Sasquehanna Finigan JAS-UP AKEIRA MIZZI SASQUEHANNA Pomarszczony Czar NAO Sasquehanna Pzdr
Dan Danilo Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 fajna stawka...wszyscy poszaleli ;) a w szczególności dwie "czołowe hodowle" :)
filonek_bezogonek Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Marzena>>;9570020 napisał(a):Trudno się mówi i tak nas tam nie będzie. Powodzenia dla Limby bo bo sędzina niełatwa nie tylke "niełatwa" co nie przewidywalna Nie wiem jak sedziuzje akity ale w szpicach jej sędziowanie w Zakopanem przyprawoło wiele osob o uśmiech na twarzy - jednym z niedowierzania a innym tylko dlatego ze tak " żenuła" wyboru BOB nie można było przewidzieć :) uzasadnienie nie przyznania CWC też może być zaskakujące cytuje: suka piekna - najlepiej się porusza ze wszystkich ale ona taka pośrednia - jeszcze nie dorosła ale już nie młodzież. Piękna suka jeszcze zdązy nazdobywać CWC" ( suka była w klasie posredniej - tak dla wyjaśnienia)
bety Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 [quote name='filonek_bezogonek']nie tylke "niełatwa" co nie przewidywalna Nie wiem jak sedziuzje akity ale w szpicach jej sędziowanie w Zakopanem przyprawoło wiele osob o uśmiech na twarzy - jednym z niedowierzania a innym tylko dlatego ze tak " żenuła" wyboru BOB nie można było przewidzieć :) uzasadnienie nie przyznania CWC też może być zaskakujące cytuje: suka piekna - najlepiej się porusza ze wszystkich ale ona taka pośrednia - jeszcze nie dorosła ale już nie młodzież. Piękna suka jeszcze zdązy nazdobywać CWC" ( suka była w klasie posredniej - tak dla wyjaśnienia) No to z Akitami jest tak samo - kupa śmiechu :evil_lol: i wogóle jedno wielkie :crazyeye::crazyeye::crazyeye: jak ta pani zaczyna wydawać werdykty na ringu. No ale ponoć "śmiech to zdrowie" ;) Wniosek nasuwa się w takim razie jeden - ta sędzina "nie czuje" szpiców i tych dużych i tych małych. :cool1: [quote name='Dan Danilo']fajna stawka...wszyscy poszaleli ;-) a w szczególności dwie "czołowe hodowle" :smile: Eeeeeeeee tam jakie znowu szaleństwo - ja jestem rozczarowana taką małą stawką :eviltong: Brakuje mi tu jeszcze co najmniej 10 AA (albo jeszcze więcej jak tak się dobrze przyjrzeć :cool3:). Nawet nie wiem czy wogóle opłaca mi się jechać "tak daleko" :evil_lol::evil_lol::evil_lol: żeby popatrzeć tylko na 25 :eviltong: amerykańców. Pzdr
bety Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 A tak wracając jeszcze do stawki klubówki i porównać ją z Katowicami to naprawdę tak jakoś ubogo wygląda - a przecież klubówka to ponoć najważniejsza wystawa w roku. Pzdr
filonek_bezogonek Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 wracając do sedzi Boryczko - mam wrazenie ze ja jedynie basenji fascynują w tej grupie :)
Dan Danilo Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 pytanie tylko czy aż ta stawka jest tak potrzebna i ważna? , czasami to nawet lepiej jak jest mniej, ale reprezentują choć trochę AA, która jest przynajmniej zbliżona do wzorca ;) a w szczególności, gdy przyjeżdża sędzia zagraniczny - chyba że, to kumpel wystawcy albo kumpela, wtedy wzorzec jest najmniej ważny...;) a to czy z zagranicy gość czy nie, rowniez jest mało istotne w tej kwestii...jak YT przybywają licznie na wystawie - co jest najczęstsze...to nie pieje z zachwytu, poniewaz znowu będę musiała oczy męczyć i patrzeć na takie egzemplarze, które powinny podostawać tylko db i do domu...a nie przyjeżdżają po hodowlankę na rozmnażanie...cóż, jednak to u nas reguła, która najprawdopodobniej nigdy sie nie zmieni, i psy będą dawały nam, nie chwale i dumę - co niestety bardzo rzadko sie zdarza, a będą służyły - służą do napakowania sobie portfela EUR czy USD...przykre ale prawdziwe...oczywiście są wyjątki...jednak...nie wyjątek powinien nas cieszyć...
bety Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Duża stawka jest jak najbardziej wskazana - zwłaszcza na klubówce. Nawet jak zgłaszają się pięknotki i kaszaloty to bardzo dobrze, bo wtedy łatwiej wychwycić (nawet laikom) dlaczego ten jest super a tamten do d.......y ;) Co to za stawka jak w klasie jest jeden albo dwa psy - do kitu. Jak dla mnie klubówka to przegląd pogłowia rasy - ja sobie wtedy patrzę i podziwiam albo narzekam co toż to ludzie znowu wyhodowali, a wyniki....... No cóż zawsze każdy sędzia może jakiś numer odstawić i najwyżej zaszkodzi swojej reputacji. Klubówka to klubówka i powinna być duuuuuuuuuuża stawka. A poza tym zawsze weselej w kooooooopie :p Pzdr
Asiaczek Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 [quote name='filonek_bezogonek']nie tylke "niełatwa" co nie przewidywalna Nie wiem jak sedziuzje akity ale w szpicach jej sędziowanie w Zakopanem przyprawoło wiele osob o uśmiech na twarzy - jednym z niedowierzania a innym tylko dlatego ze tak " żenuła" wyboru BOB nie można było przewidzieć :) uzasadnienie nie przyznania CWC też może być zaskakujące cytuje: suka piekna - najlepiej się porusza ze wszystkich ale ona taka pośrednia - jeszcze nie dorosła ale już nie młodzież. Piękna suka jeszcze zdązy nazdobywać CWC" ( suka była w klasie posredniej - tak dla wyjaśnienia) Pieknie, tylko posmiac się można... [quote name='filonek_bezogonek']wracając do sedzi Boryczko - mam wrazenie ze ja jedynie basenji fascynują w tej grupie :) Może i fascynuja, ale co z tego wynika?:crazyeye: Pzdr.
Dan Danilo Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 bety napisał(a):Duża stawka jest jak najbardziej wskazana - zwłaszcza na klubówce. Nawet jak zgłaszają się pięknotki i kaszaloty to bardzo dobrze, bo wtedy łatwiej wychwycić (nawet laikom) dlaczego ten jest super a tamten do d.......y ;) Co to za stawka jak w klasie jest jeden albo dwa psy - do kitu. Jak dla mnie klubówka to przegląd pogłowia rasy - ja sobie wtedy patrzę i podziwiam albo narzekam co toż to ludzie znowu wyhodowali, a wyniki....... No cóż zawsze każdy sędzia może jakiś numer odstawić i najwyżej zaszkodzi swojej reputacji. Klubówka to klubówka i powinna być duuuuuuuuuuża stawka. A poza tym zawsze weselej w kooooooopie :p Pzdr i tak każdy wie co kto wyhodował i co te psy sobą reprezentują, wystawy psów są pokazami psiej piękności i wspomniane przez Ciebie "kaszaloty" powinny zostać w domu a nie robić "stawkę", powinna sie liczyć jakość a nie ilość...to moje zdanie, a Ty jak i inni mogą sie ze mną nie zgadzać.....przecież o to chodzi, żeby każdy miał swoje zdanie a nie pisał i rozpowiadał tylko to co inni mu powiedzą..;)
Dan Danilo Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 acha...i jeszcze jedno...to np. jak mamy miot Swoich szczeniąt w domu, i wiadomo,ze nie wszystkie są potencjalnie wystawowe - nigdy sie to nie zdarza, fajnie by było żeby sie zdarzało, ale jak ktoś ma jakieś pojęcie o danej rasie i trochę krytycyzmu to wie,ze byłoby to równe z cudem.....to co dla stawki mamy namawiać nabywców żeby pokazywali te psy na wystawach? chyba raczej nie...wtedy to dopiero byśmy mieli wspomniane przez Ciebie pogłowie ;) aż by nam dech zaparło, jakie ślicznoty mogą sie rodzic w miotach psów rodowodowych ;) dzięki Bogu,ze niektórzy hodowcy jednak podchodzą do hodowli z lekką dozą wspomnianego krytycyzmu ;) (szkoda tylko,że tylko niektórzy)...
bety Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Dan Danilo napisał(a):i tak każdy wie co kto wyhodował i co te psy sobą reprezentują, wystawy psów są pokazami psiej piękności i wspomniane przez Ciebie "kaszaloty" powinny zostać w domu a nie robić "stawkę", powinna sie liczyć jakość a nie ilość...to moje zdanie, a Ty jak i inni mogą sie ze mną nie zgadzać.....przecież o to chodzi, żeby każdy miał swoje zdanie a nie pisał i rozpowiadał tylko to co inni mu powiedzą..;) No cóż to co kto wyhodował to wiedzą tak naprawdę "wtajemniczeni" - zobacz ilu jest ludzi którzy wciąż dają się nabierać na gadkę hodowcy jakież to cudne psy on ma - płacą kupę kasy za szczeniaka a potem wychodzi co .......... Kaszaloty powinny zostać w domu, ale jak nie chcą to niech już przyjadą na taką właśnie klubówkę niech staną obok porządnych psów, niech dostaną "po głowie". Może wtedy ludzie zobaczą (tacy mniej rozeznani w rasie), że z tej czy innej hodowli to psy są nic nie warte i jakieś wnioski wyciągną. W dużej stawce "kaszalotowi" trudniej się przebić - sędzia ma przynajmniej jakieś porównanie - a jak jest taki pseudopiękny pies sam w stawce a na dodatek sędzia niezbyt kumaty - no to potem mamy całe stada psów i suk hodowlanych z championatami a do rasy to to nie podobne. AA są w Polsce w fazie rozwoju i takie przeglądy są jak najbardziej potrzebne - dla zdobywania wiedzy, uczenia się na błędach itd. itp. żeby doskonalić pogłowie. I przecież nie chodzi o namawianie na robienie "stawki" za wszelką cenę. (Tu się nie rozumiemy) Dla mnie to wogóle jest paranoja wydawanie rodowodów małym szczeniakom - przecież nawet z najpiękniejszego puppy-sia może wyrosnąć badziewie i na odwrót. Taki dokument powinien być wyrabiany psu po skończeniu co najmniej 18 m-cy, po przeglądzie komisyjnym, dokładnym opisaniu egzemplarza i tylko takim psom które rzeczywiście są zgodne ze wzorcem rasy. No cóż - ale to utopia u nas - bo nie ma klubu rasy, hodowcy nie chcą się uczyć na błędach, tak jak to zauważyłaś (dobrze się domyślam to z Justyną sobie gawędzę??) nie są samokrytyczni, nie chcą między sobą współpracować, kopią pod sobą dołki itd. itp. Jeden wielki chaos mamy w rasie ot co (i nie tylko my w innych rasach jest to samo).
elcia113 Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 Czy stawka AA na Katowice jest już komuś znana ??? Pozdrawiam
filonek_bezogonek Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 [quote name='Asiaczek']Pieknie, tylko posmiac się można... Może i fascynuja, ale co z tego wynika?:crazyeye: Pzdr. Asiaczku - zyczyła bym sobie zeby kazdy inny sędzia z takim zapamiętaniem i taką uwagą i tyle czasu poswiecał kazdej innej rasie :) jak sędzia Boryczko poswieca basenji :) <chyba że był to jednorazowy tylko tak długi występ> W zakopanem było tak - wszystko szło szybko nieomal tasmowo co mnie w pewnym sensie cieszylo ja ze szpicem zawsze gdzies na szarym koncu tego peletonu z napisaem "koniec wyscigu ". Wchodzily psy na ring rach ciach ciach zchodzily wybor, porownanie - do domu albo na ring honorowy. No i weszły basenji ( było ich kilka nie chce skłamac może 5) i ocena trwała tych 5 psów nawet nie wiesz jak długo. Gadka szmatka , a pokazywanie ze ten piesek ma nozke bardziej niz drugi. Nie znam się na basenji wiec nie wiem czy werdykty były słuszne ale z pewnością - marazm i stagnacja to nie słowa ktore powinny opisywac ocene tej rasy :) Pewnie wiesz - czy warto u niej wystawiac basenji - ja odradzam wystawianie szpica :) Dla szukających rozrywki polecam- pojechac na wystawę i popatrzec jak sędziuje szpice ;)
Dan Danilo Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 do Katowic zgłoszono 20 akit am....ale wspomniane "czołowe hodowle" nie zgłosiły swoich psów, prawdopodobnie będą robić coś innego w tym czasie ;) dziwne...nominacja na Cruft's '09, a nie wszyscy będą walczyć ;) wiec tam pogłowie, o którym pisała bety - dopisze ;) mimo braku niektórych psów, w części względnie pięknych ;) przepraszam,ze nie podam stawki,niestety nie mam kiedy dokładnie pospisywać... wiem,ze z Węgier będą dwa lub trzy psy... na pewno jakaś dobra, sumienna dusza wklei ilość i "jakość" psów....;) :diabloti: Buzka J
Dan Danilo Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 jeszcze zapomniałam...ten sędzia w Katowicach jest z Hong-Kongu i to dopiero będzie ciekawe sędziowanie ;) widziałam na kilku fotkach kerry-blue i shar-pei on jako wł. :) to tak z ciekawostek...żeby tylko jakoś tu dojechał ;) ma kaaaawał drogi do Polski...
bety Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 Zajrzyjcie do tematu wystawy championów - są tam fajne fotki amerykańców. O tutaj: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=104271&page=37 Pzdr p.s. No i mamy 100 stronę
Dan Danilo Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 faktycznie, foty odlot...aż milo popatrzeć :)
bety Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 EURAZJA (Rosja) 23.II.2008 (CACIB) Sędzia: Fernando Rodrigues (Portugalia) PSY Klasa baby: LOI REDBEARS ACHIL - Best Baby Klasa szczeniąt: KIOTO TANUKI Z ELISEEVSKOGO DVORA Klasa młodzieży: CATCH THE WIND THE CHAMPERNOUNE MELODOR SHAKA ZULU NAMIKA’S AMERICAN RED BEAR SUBARU SASQUEHANNA TORAZO'S CAPTAIN AMERICA BONSAI TAIMI MIKADO JAPONSKIJ SAD VAKAI JAPONSKIJ SAD GIEKAN Klasa pośrednia: MAROTEAM AKTION RUTHDALES MIDAS TOUCH – V1, CAC, Res. CACIB SZACH Klasa otwarta: BREAKING THE WAVES DE CHAMPERNOUNE DAISEN OKI SAN Z ELISEEVSKOGO DVORA WOORLOCK LUCKY LUKE WOORLOCK PHANTOM Klasa championów: SARIOLA LOMIR TENGLES SINCHU ARCHIBALD – V1, CAC, CACIB, BOB, BOG 1 m. SARIOLA OMISZER UROS SUKI Klasa szczeniąt: ECHO STAR’S CHEAT ON ME - Best Puppy KARI INU Z ELISEEVSKOGO DVORA Klasa młodzieży: BONNI JAPONSKIJ SAD WASZIKI JAPONSKIJ SAD GETTA HIKAY’S JUMP THE BROOM STICK - V1, CAJC, Best Junior Klasa pośrednia: ALCHEMIST INTERNATIONAL PHENOMENON - V1, CAC, Res. CACIB DAN-STAR KOM BIKIOTA BELINDA BENTLI SHADE Klasa otwarta: ANITA STAR’S YAPONSKOGO DVORA BRIGHT CRYSTAL DE CHAMPERNOUNE ELLIS LIS SAVIANI MONELLI FRACI Klasa championów: ERABOR GALA - V1, CAC, CACIB MIDIAN’S IN YOUR MIND SAMBAN
bety Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 EURAZJA (Rosja) 24.II.2008 (CACIB) Sędzia: Annukka Paloheimo (Finlandia) PSY Klasa baby: LOI - Best Baby Klasa szczeniąt: KIOTO TANUKI Z ELISEEVSKOGO DVORA Klasa młodzieży: CATCH THE WIND THE CHAMPERNOUNE MELODOR SHAKA ZULU - V1, CAJC, Best Junior NAMIKA’S AMERICAN RED BEAR TORAZO'S CAPTAIN AMERICA BONSAI TAIMI MIKADO JAPONSKIJ SAD VAKAI Klasa pośrednia: MAROTEAM AKTION RUTHDALES MIDAS TOUCH SZACH Klasa otwarta: WOORLOCK LUCKY LUKE - V1, CAC, Res. CACIB WOORLOCK PHANTOM Klasa championów: SARIOLA LOMIR TENGLES ARCHIBALD – V1, CAC, CACIB, BOB SARIOLA OMISZER UROS SUKI Klasa szczeniąt: ECHO STAR’S CHEAT ON ME - Best Puppy KARI INU Z ELISEEVSKOGO DVORA Klasa młodzieży: BONNI JAPONSKIJ SAD WASZIKI JAPONSKIJ SAD GETTA Klasa pośrednia: BELINDA - V1, CAC, Res. CACIB BENTLI SHADE Klasa otwarta: ALCHEMIST INTERNATIONAL PHENOMENON DAN-STAR KOM BIKIOTA ERABOR GALA Klasa championów: ANITA STAR’S YAPONSKOGO DVORA - V1, CAC, CACIB MIDIAN’S IN YOUR MIND SAMBAN Pzdr
bety Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 LEGIONOWO 2.III.2008 (KLUBOWA V Gr) Sędzia: Gabriela Richard (Niemcy) PSY Klasa baby: NORD z Olexovho Dvora - 1 Klasa młodzieży: Finigan AK-TAN CUFENDER - V1, Mł.Zw.KL Klasa pośrednia: BLACK CADILLAC De Champernoune - V1, CWC Klasa otwarta: Big Benz KODIAK AT AUSSERHALBS - V1, CWC, NDPwR, Zw.KL Anshee NO STONE UNTURNED - V2 Klasa championów: Finigan JAS-UP AERI - 2 Redwitch THE BEAT GOES ON - V1, CWC SUKI Klasa baby: BELLINDA Gogolińska Karolina - wo2 BRITTANY Gogolińska Karolina - wo1, Najlepsze Baby Klasa szczeniąt: BETTY SASQUEHANNA Buckshot - wo1, Najlepsze Szczenię, BIS Puppy 2 m. Anshee DESERT CLASSIC - 3 HOSHIKA SASQUEHANNA Gaudeamus Camo - wo2 TORASAKE Strażnik Beskidu - dyskw. Klasa młodzieży: LIMBA z Olexovho Dvora - 2 Senseo's PUSSYCAT DOLLS - V1, Mł.Zw.KL, Najlepszy Junior SUMIKO Sasquehanna - 3 Klasa pośrednia: ARFA Gogolińska Karolina - db Kariudogoya's DILEMMA AT BUNTARO - V1, CWC Midian's LADY FINIGAN - V2 Klasa otwarta: Aikenka BLACK BEAUTY - V1, CWC Finigan SIL-KOD BOSSITA - V2 Klasa championów: AKIKO Sasquehanna - V1, CWC, NDSwR, Zw.KL, BOB, Najlepszy Szpic Azjatycki 2 m. Finigan JAS-UP AKEIRA - V2 MIZZI SASQUEHANNA Pomarszczony Czar - nb NAO Sasquehanna - V3 Pzdr p.s. Jak zwykle poprawcie mnie jakbym gdzieś się "kopsła" w wynikach no i to czego brakuje dopiszcie. Fotki będą gdzieś / kiedyś tam :evil_lol: - bo mam ich w sumie do przejrzenia ponad 500 różnych różniastych szpiców. :p
bety Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 LEGIONOWO 2.III.2008 (KLUBOWA V Gr) PSY Klasa baby: NORD z Olexovho Dvora Klasa młodzieży: Finigan AK-TAN CUFENDER Klasa pośrednia: BLACK CADILLAC De Champernoune Klasa otwarta: Big Benz KODIAK AT AUSSERHALBS Anshee NO STONE UNTURNED cdn
bety Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 cdLEGIONOWO 2.III.2008 (KLUBOWA V Gr) PSY Klasa championów: Finigan JAS-UP AERI Redwitch THE BEAT GOES ON WYBÓR NDPwR [SIZE=2] SUKI Klasa baby: BELLINDA Gogolińska Karolina BRITTANY Gogolińska Karolina cdn
bety Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 cdLEGIONOWO 2.III.2008 (KLUBOWA V Gr) SUKI Klasa szczeniąt: BETTY SASQUEHANNA Buckshot Anshee DESERT CLASSIC HOSHIKA SASQUEHANNA Gaudeamus Camo TORASAKE Strażnik Beskidu cdn
Recommended Posts