Jump to content
Dogomania

Wystawy (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

[quote name='bety']

JAROSŁAW 8-9.III.2008 (CWC)

Sędzia: Katarzyna Boryczko
(taki sędzia był przewidziany na samym początku ale nie wiem czy nie zmienili)

PSY

Klasa otwarta:
ANUBIS NOCNE ŻYCZENIE

SUKI

Klasa młodzieży:
LIMBA Z OLEXOVHO DVORA

Klasa otwarta:
ZEWA FINIGAN INFERNO DE LA NOCHE

Pzdr

Muszę to wyjaśnić, bo rezygnowałam z tej wystawy, mailem i listem poleconym więc nie rozumiem dlaczego tam widniejemy.:cool3:Trudno się mówi i tak nas tam nie będzie. Powodzenia dla Limby bo bo sędzina niełatwa

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

LEGIONOWO 2.III.2008 (KLUBOWA V Gr)

Sędzia: Gabriela Richard (Niemcy)

PSY

Klasa baby:
NORD z Olexovho Dvora

Klasa młodzieży:
Finigan AK-TAN CUFENDER

Klasa pośrednia:
BLACK CADILLAC De Champernoune

Klasa otwarta:
Big Benz KODIAK AT AUSSERHALBS
Anshee NO STONE UNTURNED

Klasa championów:
Finigan JAS-UP AERI
Redwitch THE BEAT GOES ON

SUKI

Klasa baby:
BELLINDA Gogolińska Karolina
BRITTANY Gogolińska Karolina

Klasa szczeniąt:
BETTY SASQUEHANNA Buckshot
Anshee DESERT CLASSIC
HOSHIKA SASQUEHANNA Gaudeamus Camo
TORASAKE Strażnik Beskidu

Klasa młodzieży:
LIMBA z Olexovho Dvora
Senseo's PUSSYCAT DOLLS
SUMIKO Sasquehanna

Klasa pośrednia:
ARFA Gogolińska Karolina
Kariudogoya's DILEMMA AT BUNTARO
Midian's LADY FINIGAN

Klasa otwarta:
Aikenka BLACK BEAUTY
Finigan SIL-KOD BOSSITA

Klasa championów:
AKIKO Sasquehanna
Finigan JAS-UP AKEIRA
MIZZI SASQUEHANNA Pomarszczony Czar
NAO Sasquehanna

Pzdr

Posted

Marzena>>;9570020 napisał(a):
Trudno się mówi i tak nas tam nie będzie. Powodzenia dla Limby bo bo sędzina niełatwa

nie tylke "niełatwa" co nie przewidywalna
Nie wiem jak sedziuzje akity ale w szpicach jej sędziowanie w Zakopanem przyprawoło wiele osob o uśmiech na twarzy - jednym z niedowierzania a innym tylko dlatego ze tak " żenuła" wyboru BOB nie można było przewidzieć :)

uzasadnienie nie przyznania CWC też może być zaskakujące

cytuje: suka piekna - najlepiej się porusza ze wszystkich ale ona taka pośrednia - jeszcze nie dorosła ale już nie młodzież.
Piękna suka jeszcze zdązy nazdobywać CWC"
( suka była w klasie posredniej - tak dla wyjaśnienia)

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']nie tylke "niełatwa" co nie przewidywalna
Nie wiem jak sedziuzje akity ale w szpicach jej sędziowanie w Zakopanem przyprawoło wiele osob o uśmiech na twarzy - jednym z niedowierzania a innym tylko dlatego ze tak " żenuła" wyboru BOB nie można było przewidzieć :)

cytuje: suka piekna - najlepiej się porusza ze wszystkich ale ona taka pośrednia - jeszcze nie dorosła ale już nie młodzież.

No to z Akitami jest tak samo - kupa śmiechu :evil_lol: i wogóle jedno wielkie :crazyeye::crazyeye::crazyeye: jak ta pani zaczyna wydawać werdykty na ringu. No ale ponoć "śmiech to zdrowie" ;)
Wniosek nasuwa się w takim razie jeden - ta sędzina "nie czuje" szpiców i tych dużych i tych małych. :cool1:

[quote name='Dan Danilo']fajna stawka...wszyscy poszaleli ;-) a w szczególności dwie "czołowe hodowle" :smile:

Eeeeeeeee tam jakie znowu szaleństwo - ja jestem rozczarowana taką małą stawką :eviltong: Brakuje mi tu jeszcze co najmniej 10 AA (albo jeszcze więcej jak tak się dobrze przyjrzeć :cool3:). Nawet nie wiem czy wogóle opłaca mi się jechać "tak daleko" :evil_lol::evil_lol::evil_lol: żeby popatrzeć tylko na 25 :eviltong: amerykańców.
Pzdr

Posted

A tak wracając jeszcze do stawki klubówki i porównać ją z Katowicami to naprawdę tak jakoś ubogo wygląda - a przecież klubówka to ponoć najważniejsza wystawa w roku.
Pzdr

Posted

pytanie tylko czy aż ta stawka jest tak potrzebna i ważna? , czasami to nawet lepiej jak jest mniej, ale reprezentują choć trochę AA, która jest przynajmniej zbliżona do wzorca ;) a w szczególności, gdy przyjeżdża sędzia zagraniczny - chyba że, to kumpel wystawcy albo kumpela, wtedy wzorzec jest najmniej ważny...;) a to czy z zagranicy gość czy nie, rowniez jest mało istotne w tej kwestii...jak YT przybywają licznie na wystawie - co jest najczęstsze...to nie pieje z zachwytu, poniewaz znowu będę musiała oczy męczyć i patrzeć na takie egzemplarze, które powinny podostawać tylko db i do domu...a nie przyjeżdżają po hodowlankę na rozmnażanie...cóż, jednak to u nas reguła, która najprawdopodobniej nigdy sie nie zmieni, i psy będą dawały nam, nie chwale i dumę - co niestety bardzo rzadko sie zdarza, a będą służyły - służą do napakowania sobie portfela EUR czy USD...przykre ale prawdziwe...oczywiście są wyjątki...jednak...nie wyjątek powinien nas cieszyć...

Posted

Duża stawka jest jak najbardziej wskazana - zwłaszcza na klubówce. Nawet jak zgłaszają się pięknotki i kaszaloty to bardzo dobrze, bo wtedy łatwiej wychwycić (nawet laikom) dlaczego ten jest super a tamten do d.......y ;) Co to za stawka jak w klasie jest jeden albo dwa psy - do kitu. Jak dla mnie klubówka to przegląd pogłowia rasy - ja sobie wtedy patrzę i podziwiam albo narzekam co toż to ludzie znowu wyhodowali, a wyniki....... No cóż zawsze każdy sędzia może jakiś numer odstawić i najwyżej zaszkodzi swojej reputacji. Klubówka to klubówka i powinna być duuuuuuuuuuża stawka.
A poza tym zawsze weselej w kooooooopie :p
Pzdr

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']nie tylke "niełatwa" co nie przewidywalna

Pieknie, tylko posmiac się można...

[quote name='filonek_bezogonek']wracając do sedzi Boryczko - mam wrazenie ze ja jedynie basenji fascynują w tej grupie :)
Może i fascynuja, ale co z tego wynika?:crazyeye:
Pzdr.

Posted

bety napisał(a):
Duża stawka jest jak najbardziej wskazana - zwłaszcza na klubówce. Nawet jak zgłaszają się pięknotki i kaszaloty to bardzo dobrze, bo wtedy łatwiej wychwycić (nawet laikom) dlaczego ten jest super a tamten do d.......y ;) Co to za stawka jak w klasie jest jeden albo dwa psy - do kitu. Jak dla mnie klubówka to przegląd pogłowia rasy - ja sobie wtedy patrzę i podziwiam albo narzekam co toż to ludzie znowu wyhodowali, a wyniki....... No cóż zawsze każdy sędzia może jakiś numer odstawić i najwyżej zaszkodzi swojej reputacji. Klubówka to klubówka i powinna być duuuuuuuuuuża stawka.
A poza tym zawsze weselej w kooooooopie :p
Pzdr

i tak każdy wie co kto wyhodował i co te psy sobą reprezentują, wystawy psów są pokazami psiej piękności i wspomniane przez Ciebie "kaszaloty" powinny zostać w domu a nie robić "stawkę", powinna sie liczyć jakość a nie ilość...to moje zdanie, a Ty jak i inni mogą sie ze mną nie zgadzać.....przecież o to chodzi, żeby każdy miał swoje zdanie a nie pisał i rozpowiadał tylko to co inni mu powiedzą..;)

Posted

acha...i jeszcze jedno...to np. jak mamy miot Swoich szczeniąt w domu, i wiadomo,ze nie wszystkie są potencjalnie wystawowe - nigdy sie to nie zdarza, fajnie by było żeby sie zdarzało, ale jak ktoś ma jakieś pojęcie o danej rasie i trochę krytycyzmu to wie,ze byłoby to równe z cudem.....to co dla stawki mamy namawiać nabywców żeby pokazywali te psy na wystawach? chyba raczej nie...wtedy to dopiero byśmy mieli wspomniane przez Ciebie pogłowie ;) aż by nam dech zaparło, jakie ślicznoty mogą sie rodzic w miotach psów rodowodowych ;) dzięki Bogu,ze niektórzy hodowcy jednak podchodzą do hodowli z lekką dozą wspomnianego krytycyzmu ;) (szkoda tylko,że tylko niektórzy)...

Posted

Dan Danilo napisał(a):
i tak każdy wie co kto wyhodował i co te psy sobą reprezentują, wystawy psów są pokazami psiej piękności i wspomniane przez Ciebie "kaszaloty" powinny zostać w domu a nie robić "stawkę", powinna sie liczyć jakość a nie ilość...to moje zdanie, a Ty jak i inni mogą sie ze mną nie zgadzać.....przecież o to chodzi, żeby każdy miał swoje zdanie a nie pisał i rozpowiadał tylko to co inni mu powiedzą..;)

No cóż to co kto wyhodował to wiedzą tak naprawdę "wtajemniczeni" - zobacz ilu jest ludzi którzy wciąż dają się nabierać na gadkę hodowcy jakież to cudne psy on ma - płacą kupę kasy za szczeniaka a potem wychodzi co ..........
Kaszaloty powinny zostać w domu, ale jak nie chcą to niech już przyjadą na taką właśnie klubówkę niech staną obok porządnych psów, niech dostaną "po głowie". Może wtedy ludzie zobaczą (tacy mniej rozeznani w rasie), że z tej czy innej hodowli to psy są nic nie warte i jakieś wnioski wyciągną. W dużej stawce "kaszalotowi" trudniej się przebić - sędzia ma przynajmniej jakieś porównanie - a jak jest taki pseudopiękny pies sam w stawce a na dodatek sędzia niezbyt kumaty - no to potem mamy całe stada psów i suk hodowlanych z championatami a do rasy to to nie podobne.
AA są w Polsce w fazie rozwoju i takie przeglądy są jak najbardziej potrzebne - dla zdobywania wiedzy, uczenia się na błędach itd. itp. żeby doskonalić pogłowie.
I przecież nie chodzi o namawianie na robienie "stawki" za wszelką cenę. (Tu się nie rozumiemy)
Dla mnie to wogóle jest paranoja wydawanie rodowodów małym szczeniakom - przecież nawet z najpiękniejszego puppy-sia może wyrosnąć badziewie i na odwrót. Taki dokument powinien być wyrabiany psu po skończeniu co najmniej 18 m-cy, po przeglądzie komisyjnym, dokładnym opisaniu egzemplarza i tylko takim psom które rzeczywiście są zgodne ze wzorcem rasy.
No cóż - ale to utopia u nas - bo nie ma klubu rasy, hodowcy nie chcą się uczyć na błędach, tak jak to zauważyłaś (dobrze się domyślam to z Justyną sobie gawędzę??) nie są samokrytyczni, nie chcą między sobą współpracować, kopią pod sobą dołki itd. itp. Jeden wielki chaos mamy w rasie ot co (i nie tylko my w innych rasach jest to samo).

Posted

[quote name='Asiaczek']Pieknie, tylko posmiac się można...

Może i fascynuja, ale co z tego wynika?:crazyeye:
Pzdr.

Asiaczku - zyczyła bym sobie zeby kazdy inny sędzia z takim zapamiętaniem i taką uwagą i tyle czasu poswiecał kazdej innej rasie :) jak sędzia Boryczko poswieca basenji :) <chyba że był to jednorazowy tylko tak długi występ>

W zakopanem było tak - wszystko szło szybko nieomal tasmowo co mnie w pewnym sensie cieszylo ja ze szpicem zawsze gdzies na szarym koncu tego peletonu z napisaem "koniec wyscigu ". Wchodzily psy na ring rach ciach ciach zchodzily wybor, porownanie - do domu albo na ring honorowy.
No i weszły basenji ( było ich kilka nie chce skłamac może 5) i ocena trwała tych 5 psów nawet nie wiesz jak długo. Gadka szmatka , a pokazywanie ze ten piesek ma nozke bardziej niz drugi. Nie znam się na basenji wiec nie wiem czy werdykty były słuszne ale z pewnością - marazm i stagnacja to nie słowa ktore powinny opisywac ocene tej rasy :)
Pewnie wiesz - czy warto u niej wystawiac basenji - ja odradzam wystawianie szpica :)

Dla szukających rozrywki polecam- pojechac na wystawę i popatrzec jak sędziuje szpice ;)

Posted

do Katowic zgłoszono 20 akit am....ale wspomniane "czołowe hodowle" nie zgłosiły swoich psów, prawdopodobnie będą robić coś innego w tym czasie ;) dziwne...nominacja na Cruft's '09, a nie wszyscy będą walczyć ;) wiec tam pogłowie, o którym pisała bety - dopisze ;) mimo braku niektórych psów, w części względnie pięknych ;)
przepraszam,ze nie podam stawki,niestety nie mam kiedy dokładnie pospisywać... wiem,ze z Węgier będą dwa lub trzy psy... na pewno jakaś dobra, sumienna dusza wklei ilość i "jakość" psów....;) :diabloti:

Buzka
J

Posted

jeszcze zapomniałam...ten sędzia w Katowicach jest z Hong-Kongu i to dopiero będzie ciekawe sędziowanie ;) widziałam na kilku fotkach kerry-blue i shar-pei on jako wł. :) to tak z ciekawostek...żeby tylko jakoś tu dojechał ;) ma kaaaawał drogi do Polski...

Posted

EURAZJA (Rosja) 23.II.2008 (CACIB)

Sędzia: Fernando Rodrigues (Portugalia)

PSY

Klasa baby:
LOI
REDBEARS ACHIL - Best Baby

Klasa szczeniąt:
KIOTO TANUKI Z ELISEEVSKOGO DVORA

Klasa młodzieży:
CATCH THE WIND THE CHAMPERNOUNE
MELODOR SHAKA ZULU
NAMIKA’S AMERICAN RED BEAR
SUBARU SASQUEHANNA
TORAZO'S CAPTAIN AMERICA
BONSAI TAIMI MIKADO
JAPONSKIJ SAD VAKAI
JAPONSKIJ SAD GIEKAN

Klasa pośrednia:
MAROTEAM AKTION
RUTHDALES MIDAS TOUCH – V1, CAC, Res. CACIB
SZACH

Klasa otwarta:
BREAKING THE WAVES DE CHAMPERNOUNE
DAISEN OKI SAN Z ELISEEVSKOGO DVORA
WOORLOCK LUCKY LUKE
WOORLOCK PHANTOM

Klasa championów:
SARIOLA LOMIR TENGLES
SINCHU
ARCHIBALD – V1, CAC, CACIB, BOB, BOG 1 m.
SARIOLA OMISZER UROS

SUKI

Klasa szczeniąt:
ECHO STAR’S CHEAT ON ME - Best Puppy
KARI INU Z ELISEEVSKOGO DVORA

Klasa młodzieży:
BONNI
JAPONSKIJ SAD WASZIKI
JAPONSKIJ SAD GETTA
HIKAY’S JUMP THE BROOM STICK - V1, CAJC, Best Junior

Klasa pośrednia:
ALCHEMIST INTERNATIONAL PHENOMENON - V1, CAC, Res. CACIB
DAN-STAR KOM BIKIOTA
BELINDA
BENTLI
SHADE

Klasa otwarta:
ANITA STAR’S YAPONSKOGO DVORA
BRIGHT CRYSTAL DE CHAMPERNOUNE
ELLIS LIS SAVIANI MONELLI FRACI

Klasa championów:
ERABOR GALA - V1, CAC, CACIB
MIDIAN’S IN YOUR MIND
SAMBAN

Posted

EURAZJA (Rosja) 24.II.2008 (CACIB)

Sędzia: Annukka Paloheimo (Finlandia)

PSY

Klasa baby:
LOI - Best Baby

Klasa szczeniąt:
KIOTO TANUKI Z ELISEEVSKOGO DVORA

Klasa młodzieży:
CATCH THE WIND THE CHAMPERNOUNE
MELODOR SHAKA ZULU - V1, CAJC, Best Junior
NAMIKA’S AMERICAN RED BEAR
TORAZO'S CAPTAIN AMERICA
BONSAI TAIMI MIKADO
JAPONSKIJ SAD VAKAI

Klasa pośrednia:
MAROTEAM AKTION
RUTHDALES MIDAS TOUCH
SZACH

Klasa otwarta:
WOORLOCK LUCKY LUKE - V1, CAC, Res. CACIB
WOORLOCK PHANTOM

Klasa championów:
SARIOLA LOMIR TENGLES
ARCHIBALD – V1, CAC, CACIB, BOB
SARIOLA OMISZER UROS

SUKI

Klasa szczeniąt:
ECHO STAR’S CHEAT ON ME - Best Puppy
KARI INU Z ELISEEVSKOGO DVORA

Klasa młodzieży:
BONNI
JAPONSKIJ SAD WASZIKI
JAPONSKIJ SAD GETTA

Klasa pośrednia:

BELINDA - V1, CAC, Res. CACIB
BENTLI
SHADE

Klasa otwarta:
ALCHEMIST INTERNATIONAL PHENOMENON
DAN-STAR KOM BIKIOTA
ERABOR GALA

Klasa championów:
ANITA STAR’S YAPONSKOGO DVORA - V1, CAC, CACIB
MIDIAN’S IN YOUR MIND
SAMBAN

Pzdr

Posted

Sędzia: Gabriela Richard (Niemcy)

PSY

Klasa baby:
NORD z Olexovho Dvora - 1

Klasa młodzieży:
Finigan AK-TAN CUFENDER - V1, Mł.Zw.KL

Klasa pośrednia:
BLACK CADILLAC De Champernoune - V1, CWC

Klasa otwarta:
Big Benz KODIAK AT AUSSERHALBS - V1, CWC, NDPwR, Zw.KL
Anshee NO STONE UNTURNED - V2

Klasa championów:
Finigan JAS-UP AERI - 2
Redwitch THE BEAT GOES ON - V1, CWC

SUKI

Klasa baby:
BELLINDA Gogolińska Karolina - wo2
BRITTANY Gogolińska Karolina - wo1, Najlepsze Baby

Klasa szczeniąt:
BETTY SASQUEHANNA Buckshot - wo1, Najlepsze Szczenię, BIS Puppy 2 m.
Anshee DESERT CLASSIC - 3
HOSHIKA SASQUEHANNA Gaudeamus Camo - wo2
TORASAKE Strażnik Beskidu - dyskw.

Klasa młodzieży:
LIMBA z Olexovho Dvora - 2
Senseo's PUSSYCAT DOLLS - V1, Mł.Zw.KL, Najlepszy Junior
SUMIKO Sasquehanna - 3

Klasa pośrednia:
ARFA Gogolińska Karolina - db
Kariudogoya's DILEMMA AT BUNTARO - V1, CWC
Midian's LADY FINIGAN - V2

Klasa otwarta:
Aikenka BLACK BEAUTY - V1, CWC
Finigan SIL-KOD BOSSITA - V2

Klasa championów:
AKIKO Sasquehanna - V1, CWC, NDSwR, Zw.KL, BOB, Najlepszy Szpic Azjatycki 2 m.
Finigan JAS-UP AKEIRA - V2
MIZZI SASQUEHANNA Pomarszczony Czar - nb
NAO Sasquehanna - V3

Pzdr

p.s. Jak zwykle poprawcie mnie jakbym gdzieś się "kopsła" w wynikach no i to czego brakuje dopiszcie.
Fotki będą gdzieś / kiedyś tam :evil_lol: - bo mam ich w sumie do przejrzenia ponad 500 różnych różniastych szpiców. :p

Posted

PSY

Klasa baby:

NORD z Olexovho Dvora

Klasa młodzieży:

Finigan AK-TAN CUFENDER

Klasa pośrednia:

BLACK CADILLAC De Champernoune

Klasa otwarta:

Big Benz KODIAK AT AUSSERHALBS

Anshee NO STONE UNTURNED

cdn

Posted

cd

PSY

Klasa championów:

Finigan JAS-UP AERI

Redwitch THE BEAT GOES ON

WYBÓR NDPwR

[SIZE=2]

SUKI

Klasa baby:

BELLINDA Gogolińska Karolina

BRITTANY Gogolińska Karolina

cdn

Posted

cd

SUKI

Klasa szczeniąt:

BETTY SASQUEHANNA Buckshot

Anshee DESERT CLASSIC

HOSHIKA SASQUEHANNA Gaudeamus Camo

TORASAKE Strażnik Beskidu

cdn

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...