Jump to content
Dogomania

Wystawy (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Już odpowiadam i wiem jakie psy masz na myśli zadając to pytanie - chodzi Ci zapewne o True Blue (który był na jednej wystawie) i Kodiaka (który był na 7 wystawach). Tak z rachunku matematycznego wyszło - no cóż może True Blue miał szczęście, że akurat to była mocno punktowana dla niego wystawa, a może nieszczęście że "wygryzł" :p go z wystaw Benson. Nie wiemy co by było gdyby True Blue dalej był wystawiany. Znając życie pewnie by wygrywał jak Benson ;).
Oczywiście można by było tworząc mój ranking założyć, że w grę wchodzą tylko psy, które zaliczyły co najmniej 3 wystawy (nawet o tym myślałam) - ALE...
No właśnie - ale zaczęłam zadawać sobie pytania:
1] Co zrobić jeśli pies A i B spotkają się na jednej wystawie (bardzo prestiżowej powiedzmy klubówce rasy). Dla psa A będzie to jedyna wystawa, dla psa B jedna z wielu. I pies A weźmie wszystko, a pies B zajmie dalsze lokaty. Stosując ograniczenie trzech wystaw w rankingu wygrałby pies B. No i tu mamy pytanie czy rzeczywiście jest lepszy od psa A???
2] Co zrobić z psami, które w ciągu roku mają zaliczone 6 wystaw ale 2 w Kl.szcz, 2 w Kl.mł. i 2 w Kl. "dorosłej". Jak zauważyłaś ja stosuję podział wiekowy - w tym przypadku wogóle nie powinnam brać takich psów pod uwagę. Ale czy słusznie???
3] Co zrobić ze szczeniętami wogóle, które często zaliczają tylko 1 lub 2 wystawy w roku???
4] Co zrobić z suką która zaliczyła tylko 2 wystawy (duże) i na obu zgarnęła BOB. A potem cieczka, szczeniaki, odbudowa kondycji i nie zdążyła zaliczyć tej trzeciej przed końcem sezonu? A jej konkurentki nigdy nie odniosły takiego sukcesu w ciągu roku mimo powiedzmy punktowania na 4 czy 10 wystawach.

Jak widzisz pytań takich, i takich dylematów jest wiele.

Nawet biorąc za przykład metodę liczenia z serwisu AA. Załużmy, że mamy psa A który zaliczył 10 wystaw z czego na 5 zdobył wszystko łącznie z BOB a na pozostałych 5 uzyskał ocenę dobrą. Mamy także drugiego psa B, który na 10 wystaw miał 10 BOB. Oba psy były wystawiane na wystawach o takiej samej randze (powiedzmy międzynarodówka). Stosując metodę "serwisową" czyli 5 najlepszych wyników z całego roku, bez brania pod uwagę konkurencji ani pozostałych ocen (tych złych) - oba psy będą punktowo identyczne. Czyli oba są tej samej klasy - czy aby napewno?
To samo dotyczy zliczania sukcesów z konkurencji finałowych - pies A bedzie miał 5 wystaw z jednym BIS-em a reszta tylko CWC, a trafi się pies B z 5 wystawami z jednym BOB (bez BIS-a) reszta same CWC bo akurat właściciel nie poszedł na finały - a może by też dostał BIS-a. I który pies jest lepszy??? Bez punktów z finałów oba są sobie równe, ale już z nimi nie.
A który pies jest lepszy ten który zdobył BOB będąc jedynakiem na wystwie, czy ten który dokonał tego w stawce 10 psów?

Jak widzisz każdy ranking ma swoje niedoskonałości i nigdy nie pokaże który pies jest lepszy a który gorszy. Wniosek nasuwa się sam - nie robić rankingów bo zawsze jest ten czynnik niepewności. Ale niby dlaczego - to fajna zabawa (zwłaszcza dla liczącego :evil_lol: no i niezłe ćwiczenie mózgownicy :evil_lol: ). W każdym rankingu zakłada się, że coś jest ważniejsze od czegoś innego - w moim dużą rolę odgrywa ilość konkurentów i same uzyskiwane oceny (te dobre i te złe - każda się liczy) w ringu rasy. Dodatkowo stosuję podział wiekowy (jak wielu). Stąd rozbieżności - czasem szokujące.
Pzdr

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

MWPR ŁÓDŹ 5-6.V.2007

PSY
Klasa szczeniąt - 2 szt.
Klasa młodzieży - 1 szt.
Klasa pośrednia - 1 szt.
Klasa otwarta - 1 szt.
Klasa championów - 1 szt.

SUKI
Klasa szczeniąt - 2 szt.
Klasa młodzieży - 3 szt.
Klasa pośrednia - 2 szt.
Klasa otwarta - 2 szt.
Klasa championów - 2 szt.

Razem = 17 szt. !!!!!!!!!!!

W Łodzi czeka nas "najazd" ;) psów zagranicznych i tych z importu i tych na "występach gościnnych". :diabloti:
Pzdr

Posted

Dziękuję za wyjaśnienie. Właściwie żadnego konkretnego psa nie miałam na myśli. Cieszę się, że Kodi zajął 2 miejsce i to w obydwu rankingach, więc w tym przypadku obydwa rankingi wyjątkowo dobrze się zgrały ;)

Masz rację, że żaden ranking nie będzie tak do końca doskonały, ale dlatego fajnie,że mamy teraz już przynajmniej dwa do porównania.

Pozdrawiam,
Blanka

Posted

Tak bawiąc się jeszcze w statystyki - na 44 wystawy na których został przyznany BOB - 33 razy zdobywał go pies a tylko 11 razy suka. Trochę daje to do myślenia. :p

---------------------------------------------------------------------------

PŁOCK 12.V.2007
(Krajowa V Gr. FCI)

Sędzia: Katarzyna Boryczko

PSY

Klasa szczeniąt:

BABAJ Furia - nb

Klasa otwarta:

Finigan SAGUARO SHAKO - V1, CWC, NDPwR, BOB, BOG 2 m.

SUKI

Klasa otwarta:

Finigan SAGUARO INARI - bdb

---------------------------------------------------------------------------

KWPR PŁOCK 13.V.2007

Sędzia: Ewa Marcinkowska

PSY

Klasa szczeniąt:

BABAJ Furia - wo (spóźnił się)

Klasa otwarta:

Finigan SAGUARO SHAKO - V1, CWC, NDPwR, BOB, BOG 2m.
AKIM Sasquehanna - V2

SUKI

Klasa pośrednia:

AFRODYTA Nocne Życzenie - db / bdb ?

Klasa otwarta:

Finigan SAGUARO INARI - bdb

Pzdr

Posted

Bety - wykonałaś kawał dobrej roboty! Chwała Ci, dziewczyno, za to!!!:lol:

Z ciekawością przejrzałam wyniki rankingu, bo, choć wielu psiaków nie znam i - być może - nigdy na oczy nie widziałam, to "znajomych" AA jest kilka..

Nie wtrącam się do zasad rankingu, ale popieram projekt, aby włączyć do rankingu (lub zrobić osobny) wystawy zagraniczne. Wydaje mi się, że jeżeli wystawy zagraniczne są brane pod uwagę przy uprawnieniach hodowlanych, to dlaczego nie można np. osobnego rankingu tych wystaw zrobić?

A za uzyskane tytuły są jakieś dodatkowe punkty?
Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Bety - wykonałaś kawał dobrej roboty! Chwała Ci, dziewczyno, za to!!!:lol:

Z ciekawością przejrzałam wyniki rankingu, bo, choć wielu psiaków nie znam i - być może - nigdy na oczy nie widziałam, to "znajomych" AA jest kilka..

Nie wtrącam się do zasad rankingu, ale popieram projekt, aby włączyć do rankingu (lub zrobić osobny) wystawy zagraniczne. Wydaje mi się, że jeżeli wystawy zagraniczne są brane pod uwagę przy uprawnieniach hodowlanych, to dlaczego nie można np. osobnego rankingu tych wystaw zrobić?

A za uzyskane tytuły są jakieś dodatkowe punkty?
Pzdr.

Asiaczek - DZIĘKI :oops: :lol: :oops:

Wtrącaj, wtrącaj może podrzucisz jakiś ciekawy pomysł :lol:

Wystawy zagraniczne policzę tylko muszę wyszperać wszystkie wyniki jakie mam, no i czekam na konkrety jak i co mam liczyć tylko tytuły o stałej liczbie punktów czy coś jeszcze??
Zastanawiam się jak wcielić pod nasze wystawy system amerykański o którym pisał Krzysiek - jak ustalić za które u nas wystawy przydzielać 5 pkt. a za które 1 pkt. - ma ktoś pomysł - to z nudów mogę się pobawić. Może pomysłodawca coś podpowie?
Pozdrawiam Kaśka

Posted

Te znikanie i pojawianie się postów powoli przestaje być śmieszne :mad: - ciekawe kiedy wrócą posty moje i Asiaczka :roll:
Pzdr

Posted

Witam
Jestem na etapie wgryzania się w zasady amerykańskie... :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Opis zasad wystawiania psów w USA znalazłem tutaj – miłej lektury :
http://www.klubmalamuta.org/

w zakładce artykuły
znajduje się artykuł
Wystawy w Stanach Zjednoczonych

Czytałem to pobieżnie ,ale dziś spróbuje to przeczytać i zrozumieć ...:diabloti:
Macie może jeszcze jakieś artykuły o zasadach przyznawania championatu w USA ????

Krzysiek

Posted

Jussi napisał(a):
Witam
Jestem na etapie wgryzania się w zasady amerykańskie... :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Opis zasad wystawiania psów w USA znalazłem tutaj – miłej lektury :
http://www.klubmalamuta.org/

w zakładce artykuły
znajduje się artykuł
Wystawy w Stanach Zjednoczonych

Czytałem to pobieżnie ,ale dziś spróbuje to przeczytać i zrozumieć ...:diabloti:
Macie może jeszcze jakieś artykuły o zasadach przyznawania championatu w USA ????

Krzysiek

Ja znam te zasady ze strony AKC, to u malamutów też czytałam i powiem trochę to porąbane. Dlatego nie stosowałam tej punktacji w moim rankingu - bo najzwyczajniej nie mam pomysłu jak to dopasować do polskich realiów:crazyeye: Wgryzaj się wgryzaj Krzysiek może na coś wpadniesz. ;)
Pzdr Kaska

Posted

Najnowsze wieści z Opola - osobiście mnie nie było ale częściowe wyniki przekazali mi "życzliwi" :evil_lol: ;)

MWPR OPOLE 28-29.IV.2007

sędzia:Csaba Zsolt Lokodi (Rumunia)

PSY

Klasa szczeniąt:

BABAJ Furia - wo 2
Maroteam BOSTON AT BUCKSHOT - wo 1, NSzwR, BIS Puppy 1 m !!!!!!!!!

Klasa młodzieży:

ARUN Gogolińska Karolina - V2
DIRTY HARRY Strażnik Beskidu - V1, Zw.Mł. (?)

Klasa pośrednia:

ANUBIS Nocne Życzenie - V2
Redwitch THE BEAT GOES ON - V1, CWC, CACIB, NPwR, BOB, BOG 1 m, BIS 1 m !!!!!!!!!

Klasa otwarta:

CZARNY GROM Strażnik Beskidu - V1, CWC (?)

Klasa championów:

GERO THE KING (Czechy) - nb

SUKI

Klasa szczeniąt:

Kariudogoya's DILLEMA AT BUNTARO - wo 1

Klasa młodzieży:

Aikenka BLACK BEAUTY - V2
ARMA Gogolińska Karolina - V1, Zw.Mł., NJwR
ZEWA FINIGAN Inferno De La Noche - 3

Klasa otwarta:

CR AUTUMN IN ASPEN - nb
NAO Sasquehanna - V1, CWC, CACIB, NSwR

Klasa championów:

BRAUN BAZYLIA Strażnik Beskidu - V1, CWC, res.CACIB
SNOWSTORM Buckshot - V2

Tyle co się wywiedziałam, pełniejsze wyniki może uda mi się zdobyć później.
Ogromne gratulacje dla Buckshotów i Franki!!!
Pzdr

Posted

Oprócz Polski (Opola) to w ostatni weekend jeszcze w 8 krajach zorganizowano wystawy międzynarodowe. A oto częściowe wyniki z dwóch krajów.

ZADAR (Chorwacja) 28.IV.2007 - CACIB
BIS Baby 3 m. - CHATANOOGA CHOO CHOO DE GABRITHO
BOG 1 m. & BIS 2 m. - AMADAR TRUE COLOURS AT REDWITCH

tu jest zdjęcie z BIS-a z tego dnia
http://www.hks.hr/HRVATSKI/RASPORED%20PRIREDBI/izložbe%20za%20web/ZADAR/

ZADAR (Chorwacja) 29.IV.2007 - CACIB
BIS Puppy 3 m. - BREAKFAST AT TIFFANY DE GABRITHO
BOG 2 m. - AMADAR TRUE COLOURS AT REDWITCH

Na obie te wystawy miał zgłosić sie również AA z Polski ale o jego losie nic mi nie wiadomo.

AMIENS (Francja) 28 - 29.IV.2007 - CACIB
BOB - ATTORI HANZO OF SEA BIRD SANCTUARY

Na tej wystawie obsada AA - liczyła zaledwie 5 sztuk. Co przy polskich Katowicach (17 szt.), Opolu (16 szt.) czy Łodzi (17 szt.) wygląda skromnie.
Pzdr

Posted

Bety, ogromne dzięki za ranking i wieści wystawowe! :loveu:Mam nadzieję, że będą foteczki z Opola, bo trochę nowych psiaczków się pojawiło!:loveu:
Gratulacje dla wszystkich biorących udział w tej wystawie Akitek! Wielkie gratki dla Buckshot!! Jestem ogromnie ciekawa jak wygląda teraz Bostonek, może będzie w Krakowie?:cool3:
Pozdrawiam, Agata&Alpa

Posted

cavallo napisał(a):
Bety, ogromne dzięki za ranking i wieści wystawowe! :loveu:Mam nadzieję, że będą foteczki z Opola, bo trochę nowych psiaczków się pojawiło!:loveu:

Aaaaaa nie za ma co :evil_lol:
O foteczki z Opola to trzeba się szeroko uśmiechać do Buckshotów (przede wszystkim do Basi - bo to Ona robi zawsze za fotografa) i do Franki (ale wiem że Ela z kolei coś narzekała na swojego fotografa :shake:). Ale czy będą chcieli się z nami podzielić :cool3: fotkami to tego nie wiem. Niestety mnie nie zawiało do Opola tym razem. :p
Pzdr

Posted

Aaaaaa nie za ma co :evil_lol:
O foteczki z Opola to trzeba się szeroko uśmiechać do Buckshotów (przede wszystkim do Basi - bo to Ona robi zawsze za fotografa) i do Franki (ale wiem że Ela z kolei coś narzekała na swojego fotografa :shake:). Ale czy będą chcieli się z nami podzielić :cool3: fotkami to tego nie wiem. Niestety mnie nie zawiało do Opola tym razem.
:lol:
Witam tak tak fotograf troche sie nie spisal.
Fotkami sie podzielimy oczywiscie czekam tez na zdjecia od innego fotografa i mysle ze Basia jak przeczyta to tez postara sie szybko dodac ,bo napstrykala co niemiara:evil_lol: :loveu: Pzdr.

Posted

Wieści z Dobrego Miasta!!!
Z tego co się zorientowałam to BOB, BOG 1 m. i BIS 1 m. trafił po raz kolejny do Redwitch THE BEAT GOES ON !!!!!!!!!!!!!

Basia dzisiaj się męczyła z wstawianiem fotek z Opola ale przez problemy z Dogomanią (na które Admini nie reagują :angryy:) nic jej z tego nie wyszło. Ma spróbować jeszcze później - także cierpliwie musimy czekać.

Pzdr

Posted

Trochę dokładniejsze wyniki

[SIZE=4]KWPR DOBRE MIASTO 1.V.2007

[SIZE=2]Sędzia: Marek Maciej Borg - Grabkowski

[SIZE=2]PSY

Klasa szczeniąt:

BABAJ Furia - (wo)?

Klasa pośrednia:

Redwitch THE BEAT GOES ON - V1, CWC, NPwR, BOB, BOG 1 m.,

BIS 1 m.

SUKI

Klasa młodzieży:

ARFA Gogolińska Karolina - V1, Zw.Mł.

Pzdr

-------------------------------------------------------------------------

UWAGA!!!
Mała informacja dla tych którzy lubią jeździć na wystawy i chcieliby popatrzeć na dużą stawkę AA otóż 12.V.2007 w Bratysławie (Słowacja) odbędzie się II Specjalistyczna Wystawa Akit Amerykańskich. Zgłosiło się na nią 22 AA - najliczniej obsadzona jest klasa młodzieży zarówno u psów jak i suk. Stawka AA jest międzynarodowa - mają być także psy z Polski. Sędziować ma Erwin Deutcher z Austrii.

Pozdrawiam

Posted

-------------------------------------------------------------------------

UWAGA!!!
Mała informacja dla tych którzy lubią jeździć na wystawy i chcieliby popatrzeć na dużą stawkę AA otóż 12.V.2007 w Bratysławie (Słowacja) odbędzie się II Specjalistyczna Wystawa Akit Amerykańskich. Zgłosiło się na nią 22 AA - najliczniej obsadzona jest klasa młodzieży zarówno u psów jak i suk. Stawka AA jest międzynarodowa - mają być także psy z Polski. Sędziować ma Erwin Deutcher z Austrii.

Pozdrawiam
No i szperacz wyszukal:evil_lol: tylko dlaczego tak cicho bylo o tej wystawie i dlaczego tak pozno?:cool3:
Stawka oczywiscie fajna i napewno bedzie na co popatrzec-i mysle ze wyniki tez zostana szybko podane;) Pzdr.

Posted

Cavallo - Bostonek dziękuje za gratki:loveu:

Już raz dodawałam te zdjęcia....i nic :diabloti: A co tam , dodaję , próba nie strzelba....

PSY:

Klasa szczeniąt:
BABAJ Furia – II wo

Maroteam BOSTON AT BUCKSHOT – I wo NSzwR, I BIS Szczeniąt

Klasa młodzieży:
ARUN Gogolińska Karolina – II dosk
DIRTY HARRY Strażnik Beskidu – I dosk

Dirty Harry

Klasa pośrednia:
ANUBIS Nocne Życzenie –II dosk
Redwitch THE BEAT GOES ON – I dosk CWC, CACIB, NPwR, BOB, I DOG, I BIS

Redwitch

Klasa otwarta:
CZARNY GROM Strażnik Beskidu – I dosk CWC res.CACIB

Klasa championów:
GERO THE KING - nb

SUKI:

Klasa szczeniąt:
Kariudogoya's DILLEMA AT BUNTARO – I wo

NSzwR Dillema & Boston

Klasa młodzieży:
Aikenka BLACK BEAUTY – II dosk

ARMA Gogolińska Karolina – I dosk Zw.Mł, NJwR

ZEWA FINIGAN Inferno De La Noche - III dosk

Aikenka & Arma

Klasa otwarta:
CR AUTUMN IN ASPEN - nb

NAO Sasquehanna - I dosk CWC, CACIB NSwR

Klasa championów:
BRAUN BAZYLIA Strażnik Beskidu - I dosk CWC res.CACIB

SNOWSTORM Buckshot – II dosk

BIS Szczeniąt

To prawie wszystko ;) ;) (Hala wyszła troszkę ciemno... ale mimo to dodałam, zawsze to jakaś dokumentacja)

Pozdrawiam,
Basia

Posted

MWPR ŁÓDŹ 5 - 6.V.2007
Sędzia: Vija Klucniece (Łotwa)

PSY
Klasa szczeniąt:
BABAJ Furia
Finigan AK-TAN CUFENDER

Klasa młodzieży:
ARUN Gogolińska Karolina

Klasa pośrednia:
Redwitch THE BEAT GOES ON

Klasa otwarta:
Finigan JAS-UP AERI

Klasa championów:
RONIN Sasquehanna

SUKI
Klasa szczeniąt:
Kariudogoya's DILEMMA AT BUNTARO
Midian's LADY FINIGAN

Klasa młodzieży:
Aikenka BLACK BEAUTY
ARMA Gogolińska Karolina
Finigan SIL-KOD BOSSITA

Klasa pośrednia:
AGOTHIKA FINIGAN De Gabritho
ANITA STAR'S Yaponskogo Dvora

Klasa otwarta:
ARLETA Cid-Lake
Finigan SAGUARO INARI

Klasa championów:
Erabor GALA
Finigan SAGUARO ATAYA

Z pozdrowieniami od dobrych duszków
Kaśka

Posted

Witam
Bety mam do Ciebie małe zapytanie :cool3: :cool3: :cool3: ...czy nie moglibyśmy dodawać informacji zapowiedzi ciekawych wystaw zagranicznych tak żeby można było się na te wystawy jeszcze zgłosić ???
Proszę o to bo wielokrotnie dowiadujemy się o wystawach specjalistycznych po fakcie :angryy: :angryy: :angryy: .
Trudno nieraz jest coś takiego znaleźć w innych krajach ,a wiele osób ( nie tylko ja ) by skorzystało.
Ja ze swojej strony deklaruje się ,że jak cos znajdę to wstawiam.
Krzysiek
PS Będziesz w Łodzi ????? ja będę z Gothi tylko ,że jej ktoś ukradł futro:mad: :mad: :mad:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...