Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie - czy ktoś z Was zostawia psa, dzieci i nianię samych w domu? Czy raczej wchodzi w grę opcja "dzieci do niani"?
My z mężem na szczęście pracujemy głównie w domu, ale "wychodne" też mamy. Jak to u Was wygląda?

Posted

:lol: :lol: :multi: Witam, ja od jakiegoś czasu, jeśli muszę wyjść(czy mąż) to sunia nasza zostaje sama ale oczywiście nie na długo tzn.najdłużej była ok. 2 godzin sama.Wydaje mi się,że należy pieska powoli uczyć zostawać samemu w domu(nie wiem w jakim wieku jest psiak).Moja sunia ma 4 miesiące i powiem szczerze, że jak zostawialiśmy ją samą pierwszy raz to było mi przykro ale wiem,że pies musi się tego nauczyć.:mad: Dobrym sposobem jest "wszystko małymi kroczkami" i tak np. wychodzić na dosłownie chwilkę z domu, stać pod drzwiami i słuchać jak pies reaguje, potem na 5 min. potem 10 min.aż się pomalutku przyzwyczai.To jest oczywiście moje zdanie i nie każdy musi zrobić tak samo a może ma inny-lepszy sposób?
Myślę, że jak pies będzie non stop w towarzystwie opiekunki to potem będzie jeszcze gorzej zostawić go szmego-może się zdarzyć,że opiekunka kiedyś nie będzie mogła zostać, prawda?;)
Pozdrawiam

Posted

No, ale to jak to rozwiązać?
Zostawić psa i dziecko same?
A może psa samego, a nianię z dzieckiem wygonić z domu? ;-)

Chyba najlepszym wyjściem jest zostawianie psiaka i dziecka z nianią, a np w weekendy, czy po pracy wychodząc nie brać psiaka, żeby i sam nauczył się zostawać.

Posted

ligea napisał(a):
Na pewno, niektórzy na sam widok labradora sztywnieją ;)
Czy niania pojawiła się, jak psy były już dorosłe?

Golden był dorosły, a chińczyk miał chyba z pół roku.