Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cibau jest ok, ja pomyliłam nazwy z karmą którą produkuje także Farmina i na którą się natknęłam.
Teraz widzę, że pokićkały mi się nazwy - Cibau to karma porównywalna jakościowo do brita. Mi chodziło o inną karmę :) Zaraz znajdę jak się nazywała.
O tą miałam na myśli:

• Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja się dwoje nad znalezieniem im odpowiedniej karmy a te szuje dziś mi zupkę zjadły:angryy:wystarczyło zostawić talerz na stoliku dosłownie na 2minutki wracam a moja pomidorowa wyszła:crazyeye:

Posted

domyślam się ,że najbardziej tylko dlaczego akurat to, które stoi na stoliku i jest w moim talerzu:)np dwa dni temu bardzo posmakowała im zielona fasolka z talerza mojego lubego:)małe złodziejaszki:)

Posted

i moje uwielbiają paprykę :) ale co mnie ostatnio bardzo zdziwiło lubią czosnek:)podczas gotowania spadły mi 3 ząbki czosnku a ,że tę sępy stoją zawsze jak się przygotowuje jedzenie to nawet nie miałam szans ich podnieść z podłogi :)zaraz nikły:)

Posted

troszkę capiło:cool3:ale one ogólnie są wszystkożerne:) kobitka która nam je przywiozła że schroniska mówiła ,że uwielbiają wafle i wszystko co im chrupię w pyskach :lol:

Posted

Po mojemu to najlepsze jest zwykłe, domowe żarcie...u mnie jest tak, że w domu są trzy osoby plus pies, więc po prostu gotujemy dla czterech osób, i pies przeważnie je to samo co my.

Posted

Ineger zastanawiałam sie nad tym i wydaje mi sie ,że sucha jest najlepiej zbilansowana i zapewni pieskom wszystkie potrzebne składniki:cool3:w moim domu również są trzy osoby ja ,luby i córa ale obawiam się ,że większość rzeczy które gotujemy nie nadają sie dla piesków i często się zdarza ,że jemy poza domem więc co wtedy dam pieskom?pozostanę przy suchym a gotowane będę podawać czasem :lol:

Posted (edited)

jeżeli chodzi o naukę czystości, to własnie jestem świeżo ''po'' i co moge doradzić, moja jak skończyła 3mis zaczeła sama sygnalizować chęć wyjścia na zewnątrz, najpierw uczyłam na gazetę (nie miała szczepień i nie mogłyśmy wychodzić) potem już robiłam tak: zaraz jak się przebudziła brałam ją na zewnątrz, i potem już pilnowałam i wychodziłam co 2godz, aż sama zaczęła sygnalizować, na początku dostawała smakołyk jak zrobiła siku bo było i tak, że trzymała i sikała zaraz po powrocie na gazetę:) mi to zeszło około 1miesiąca cała nauka - najpierw gazeta, potem na zewnątrz, jak je złapiesz to powiedz stanowczo, że nie wolno, jak sprzątasz niech nie patrzą zamknij się w pomieszczeniu gdzie nabrudziły. Mojej zdarzają się wpadki tak raz na kilka dni, np podczas zabawy jak się zapomni ale jest ok:) jeśli chodzi o karmę sama szukam jakiejś odpowiedniej.... bo moja piesia ma 4miesiące i ciągle problemy z brzuszkiem...z powodu tych karm, jak daje jej jedzenie domowe to jest ok, ale szukam nadal:) pozdrawiam i życzę powodzenia przy nauce czystości, bo dopiero sama to przechodziłam:) i to rozumie. Pamiętam jak dziś jak moja piesia pierwszy raz tak po prostu usiadła pod drzwiami i patrzyła na mnie znacząco BYŁAM TAKA DUMNA:)

Edited by star1
Posted

tala24 napisał(a):
Ineger zastanawiałam sie nad tym i wydaje mi sie ,że sucha jest najlepiej zbilansowana i zapewni pieskom wszystkie potrzebne składniki:cool3:w moim domu również są trzy osoby ja ,luby i córa ale obawiam się ,że większość rzeczy które gotujemy nie nadają sie dla piesków i często się zdarza ,że jemy poza domem więc co wtedy dam pieskom?pozostanę przy suchym a gotowane będę podawać czasem :lol:

Sorry, ale ja generalnie nie wierzę w dobroczynne właściwości jakiegokolwiek przetworzonego żarcia, jak na przykład witaminy w tabletkach, albo cokolwiek innego w tym rodzaju. U mnie też jest tak, że czasem drugie danie nie nadaje się dla psa(makaron po bolońsku czy cuś), ale zawsze jest jakaś zupa, więc w razie czego można dać zupę i dorzucić parę kawałków jakiejś kiełbasy.

Posted

to jak sobie radzisz z czyszczeniem zębów u psa? gdzieś wyczytałam ,że sucha karma wyciera kamień ,który sie osadza ale może to bzdura?:placz:

Posted

Ineger,zupa i kiełbasa to nie jest dobre pożywienie dla psa.

Wędlin psy nie powinny jadać,co najwyżej okazjonalnie.

Jeśli chcesz karmić domowym jedzeniem,to gotuj specjalnie dla psa

makaron lub ryż,albo kaszę(tylko nie jęczmienną) i do tego mięso(nie wędlina)

i warzywa,marchew,pietruszka i seler gotowane.

W proporcjach po jednej trzeciej warzyw,mięsa i makaronu na przykład.

Ty lecisz a łatwiznę,niestety ze szkodą dla psa.

Posted

ja dzisiaj ugotowałam tzn dogotowałam bo moja mama przyniosła im już zrobione mięsko , ja tylko ugotowałam ryż i marchewkę :multi:smakowało im i zostało na następny dzień ale szczerze nie wiem czy będę miała czas gotować codziennie więc najczęściej będą jadły suche , które widzę że bardzo lubią:cool3:ale one wszystko zjedzą oby zmieściło sie w pysku:-(

Posted

tala24 napisał(a):
to jak sobie radzisz z czyszczeniem zębów u psa? gdzieś wyczytałam ,że sucha karma wyciera kamień ,który sie osadza ale może to bzdura?:placz:

To niestety bzdura na kółkach... Każdemu mojemu psu na każdej karmie (nawet weterynaryjnej z cudownymi dodatkami na kamień) nic się nie czyściło. Jedyne co naprawdę czyści zęby to barf - a konkretniej surowe kości.

Posted

Ineger napisał(a):
Sorry, ale ja generalnie nie wierzę w dobroczynne właściwości jakiegokolwiek przetworzonego żarcia, jak na przykład witaminy w tabletkach, albo cokolwiek innego w tym rodzaju. U mnie też jest tak, że czasem drugie danie nie nadaje się dla psa(makaron po bolońsku czy cuś), ale zawsze jest jakaś zupa, więc w razie czego można dać zupę i dorzucić parę kawałków jakiejś kiełbasy.

Zupa z kiełbasą dla psa? :shake: Same przyprawy podrażniające psi przewód pokarmowy...To już wolę przetworzoną karmę i zwykłą wodę ew. czasem kawałek jabłka czy ugotowanego kurczaka od takich "smakołyków" :cool3:

Posted

Martens napisał(a):
To niestety bzdura na kółkach... Każdemu mojemu psu na każdej karmie (nawet weterynaryjnej z cudownymi dodatkami na kamień) nic się nie czyściło. Jedyne co naprawdę czyści zęby to barf - a konkretniej surowe kości.

A u nas odwrotnie - przy barfie zęby były bardziej brudne niż na suchej ;)

Posted

moja byla na barfie przez 2 tyg...gazy jeszcze wieksze jak po bricie premium....ewakuacja z pomieszczenia byla potrzebna natychmiastowo bo az zielono sie robilo....do teraz jak tam czasami dostanie korpus albo udo to pozniej mam ochrzan od tz :D

Posted

dorka1403 napisał(a):
moja byla na barfie przez 2 tyg...gazy jeszcze wieksze jak po bricie premium....ewakuacja z pomieszczenia byla potrzebna natychmiastowo bo az zielono sie robilo....do teraz jak tam czasami dostanie korpus albo udo to pozniej mam ochrzan od tz :D

Ale była na BARFie, tzn. przechodziłaś podając żwacze nieczyszczone, czy po prostu zaczęliście podawać surowe? Bo to są dwie różne rzeczy ;)

Posted

tala24 napisał(a):
a możesz rozwinąć temat ?

Ale kogo pytasz, mnie? :) Najlepiej zaglądnąć do podforum BARF, tam wszystko jest napisane - w skrócie, przechodzenie na dietę BARF powinno odbywac się tak, ze przez 2 tygodnie podaje się surowe, nieczyszczone (i, nie ukrywajmy, okropnie śmierdzące :lol:) żwacze, dla przywrócenia odpowiedniego pH w układzie pokarmowym i stworzenia optymalnych warunków do trawienia.

Posted

W dziale żywienie jest poddział BARF. Tam znajdziesz wiele informacji na temat tej formy żywienia psów ;)

Edit: widzę, że pisałyśmy w tym samym czasie ;)