Aysel Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 Cibau jest ok, ja pomyliłam nazwy z karmą którą produkuje także Farmina i na którą się natknęłam. Teraz widzę, że pokićkały mi się nazwy - Cibau to karma porównywalna jakościowo do brita. Mi chodziło o inną karmę :) Zaraz znajdę jak się nazywała. O tą miałam na myśli: Quote
tala24 Posted June 26, 2012 Author Posted June 26, 2012 ja się dwoje nad znalezieniem im odpowiedniej karmy a te szuje dziś mi zupkę zjadły:angryy:wystarczyło zostawić talerz na stoliku dosłownie na 2minutki wracam a moja pomidorowa wyszła:crazyeye: Quote
gryf80 Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 wiadomo,że domowe żarcie najlepiej psu smakuje;) Quote
tala24 Posted June 26, 2012 Author Posted June 26, 2012 domyślam się ,że najbardziej tylko dlaczego akurat to, które stoi na stoliku i jest w moim talerzu:)np dwa dni temu bardzo posmakowała im zielona fasolka z talerza mojego lubego:)małe złodziejaszki:) Quote
gryf80 Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 chyba wszystko co z pańskiego stolu pochodzi jest"lepsze"(widzę po mojej suce papryke surowa także zjada"bo z ręki",ze niby jakies super) Quote
tala24 Posted June 26, 2012 Author Posted June 26, 2012 i moje uwielbiają paprykę :) ale co mnie ostatnio bardzo zdziwiło lubią czosnek:)podczas gotowania spadły mi 3 ząbki czosnku a ,że tę sępy stoją zawsze jak się przygotowuje jedzenie to nawet nie miałam szans ich podnieść z podłogi :)zaraz nikły:) Quote
gryf80 Posted June 26, 2012 Posted June 26, 2012 mam nadzieje że z mordek nie capiło...czosnek w przeciwieństwie do cebuli jest zdrowy dla psa,tylko ten zapach.. Quote
tala24 Posted June 26, 2012 Author Posted June 26, 2012 troszkę capiło:cool3:ale one ogólnie są wszystkożerne:) kobitka która nam je przywiozła że schroniska mówiła ,że uwielbiają wafle i wszystko co im chrupię w pyskach :lol: Quote
Ineger Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 Po mojemu to najlepsze jest zwykłe, domowe żarcie...u mnie jest tak, że w domu są trzy osoby plus pies, więc po prostu gotujemy dla czterech osób, i pies przeważnie je to samo co my. Quote
tala24 Posted June 28, 2012 Author Posted June 28, 2012 Ineger zastanawiałam sie nad tym i wydaje mi sie ,że sucha jest najlepiej zbilansowana i zapewni pieskom wszystkie potrzebne składniki:cool3:w moim domu również są trzy osoby ja ,luby i córa ale obawiam się ,że większość rzeczy które gotujemy nie nadają sie dla piesków i często się zdarza ,że jemy poza domem więc co wtedy dam pieskom?pozostanę przy suchym a gotowane będę podawać czasem :lol: Quote
star1 Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 (edited) jeżeli chodzi o naukę czystości, to własnie jestem świeżo ''po'' i co moge doradzić, moja jak skończyła 3mis zaczeła sama sygnalizować chęć wyjścia na zewnątrz, najpierw uczyłam na gazetę (nie miała szczepień i nie mogłyśmy wychodzić) potem już robiłam tak: zaraz jak się przebudziła brałam ją na zewnątrz, i potem już pilnowałam i wychodziłam co 2godz, aż sama zaczęła sygnalizować, na początku dostawała smakołyk jak zrobiła siku bo było i tak, że trzymała i sikała zaraz po powrocie na gazetę:) mi to zeszło około 1miesiąca cała nauka - najpierw gazeta, potem na zewnątrz, jak je złapiesz to powiedz stanowczo, że nie wolno, jak sprzątasz niech nie patrzą zamknij się w pomieszczeniu gdzie nabrudziły. Mojej zdarzają się wpadki tak raz na kilka dni, np podczas zabawy jak się zapomni ale jest ok:) jeśli chodzi o karmę sama szukam jakiejś odpowiedniej.... bo moja piesia ma 4miesiące i ciągle problemy z brzuszkiem...z powodu tych karm, jak daje jej jedzenie domowe to jest ok, ale szukam nadal:) pozdrawiam i życzę powodzenia przy nauce czystości, bo dopiero sama to przechodziłam:) i to rozumie. Pamiętam jak dziś jak moja piesia pierwszy raz tak po prostu usiadła pod drzwiami i patrzyła na mnie znacząco BYŁAM TAKA DUMNA:) Edited June 28, 2012 by star1 Quote
Ineger Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 tala24 napisał(a):Ineger zastanawiałam sie nad tym i wydaje mi sie ,że sucha jest najlepiej zbilansowana i zapewni pieskom wszystkie potrzebne składniki:cool3:w moim domu również są trzy osoby ja ,luby i córa ale obawiam się ,że większość rzeczy które gotujemy nie nadają sie dla piesków i często się zdarza ,że jemy poza domem więc co wtedy dam pieskom?pozostanę przy suchym a gotowane będę podawać czasem :lol: Sorry, ale ja generalnie nie wierzę w dobroczynne właściwości jakiegokolwiek przetworzonego żarcia, jak na przykład witaminy w tabletkach, albo cokolwiek innego w tym rodzaju. U mnie też jest tak, że czasem drugie danie nie nadaje się dla psa(makaron po bolońsku czy cuś), ale zawsze jest jakaś zupa, więc w razie czego można dać zupę i dorzucić parę kawałków jakiejś kiełbasy. Quote
tala24 Posted June 28, 2012 Author Posted June 28, 2012 to jak sobie radzisz z czyszczeniem zębów u psa? gdzieś wyczytałam ,że sucha karma wyciera kamień ,który sie osadza ale może to bzdura?:placz: Quote
azalia Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 Ineger,zupa i kiełbasa to nie jest dobre pożywienie dla psa. Wędlin psy nie powinny jadać,co najwyżej okazjonalnie. Jeśli chcesz karmić domowym jedzeniem,to gotuj specjalnie dla psa makaron lub ryż,albo kaszę(tylko nie jęczmienną) i do tego mięso(nie wędlina) i warzywa,marchew,pietruszka i seler gotowane. W proporcjach po jednej trzeciej warzyw,mięsa i makaronu na przykład. Ty lecisz a łatwiznę,niestety ze szkodą dla psa. Quote
tala24 Posted June 28, 2012 Author Posted June 28, 2012 ja dzisiaj ugotowałam tzn dogotowałam bo moja mama przyniosła im już zrobione mięsko , ja tylko ugotowałam ryż i marchewkę :multi:smakowało im i zostało na następny dzień ale szczerze nie wiem czy będę miała czas gotować codziennie więc najczęściej będą jadły suche , które widzę że bardzo lubią:cool3:ale one wszystko zjedzą oby zmieściło sie w pysku:-( Quote
Martens Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 tala24 napisał(a):to jak sobie radzisz z czyszczeniem zębów u psa? gdzieś wyczytałam ,że sucha karma wyciera kamień ,który sie osadza ale może to bzdura?:placz: To niestety bzdura na kółkach... Każdemu mojemu psu na każdej karmie (nawet weterynaryjnej z cudownymi dodatkami na kamień) nic się nie czyściło. Jedyne co naprawdę czyści zęby to barf - a konkretniej surowe kości. Quote
tala24 Posted June 29, 2012 Author Posted June 29, 2012 możliwe , nie jestem specjalistą w tym temacie tylko gdzieś to wyczytałam :evil_lol: Quote
Balbina&F Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Ineger napisał(a):Sorry, ale ja generalnie nie wierzę w dobroczynne właściwości jakiegokolwiek przetworzonego żarcia, jak na przykład witaminy w tabletkach, albo cokolwiek innego w tym rodzaju. U mnie też jest tak, że czasem drugie danie nie nadaje się dla psa(makaron po bolońsku czy cuś), ale zawsze jest jakaś zupa, więc w razie czego można dać zupę i dorzucić parę kawałków jakiejś kiełbasy. Zupa z kiełbasą dla psa? :shake: Same przyprawy podrażniające psi przewód pokarmowy...To już wolę przetworzoną karmę i zwykłą wodę ew. czasem kawałek jabłka czy ugotowanego kurczaka od takich "smakołyków" :cool3: Quote
LadyS Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Martens napisał(a):To niestety bzdura na kółkach... Każdemu mojemu psu na każdej karmie (nawet weterynaryjnej z cudownymi dodatkami na kamień) nic się nie czyściło. Jedyne co naprawdę czyści zęby to barf - a konkretniej surowe kości. A u nas odwrotnie - przy barfie zęby były bardziej brudne niż na suchej ;) Quote
dorka1403 Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 moja byla na barfie przez 2 tyg...gazy jeszcze wieksze jak po bricie premium....ewakuacja z pomieszczenia byla potrzebna natychmiastowo bo az zielono sie robilo....do teraz jak tam czasami dostanie korpus albo udo to pozniej mam ochrzan od tz :D Quote
LadyS Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 dorka1403 napisał(a):moja byla na barfie przez 2 tyg...gazy jeszcze wieksze jak po bricie premium....ewakuacja z pomieszczenia byla potrzebna natychmiastowo bo az zielono sie robilo....do teraz jak tam czasami dostanie korpus albo udo to pozniej mam ochrzan od tz :D Ale była na BARFie, tzn. przechodziłaś podając żwacze nieczyszczone, czy po prostu zaczęliście podawać surowe? Bo to są dwie różne rzeczy ;) Quote
LadyS Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 tala24 napisał(a):a możesz rozwinąć temat ? Ale kogo pytasz, mnie? :) Najlepiej zaglądnąć do podforum BARF, tam wszystko jest napisane - w skrócie, przechodzenie na dietę BARF powinno odbywac się tak, ze przez 2 tygodnie podaje się surowe, nieczyszczone (i, nie ukrywajmy, okropnie śmierdzące :lol:) żwacze, dla przywrócenia odpowiedniego pH w układzie pokarmowym i stworzenia optymalnych warunków do trawienia. Quote
evel Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 W dziale żywienie jest poddział BARF. Tam znajdziesz wiele informacji na temat tej formy żywienia psów ;) Edit: widzę, że pisałyśmy w tym samym czasie ;) Quote
Recommended Posts