Filemon. Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 Jaka metoda najlepsza aby nauczyc psiaka "dawania głosu"? Jak to u Was bylo? co radzicie? pzdro. Quote
olapaco Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 My uczyliśmy się na smaczki. Zamiast komendy "daj głos" najpierw była komenda "głos" ( która może to zabrzmi śmiesznie ale spróbuj ją wypowiedzieć szybko,brzmi jak szczeknięcie psa ). Po wykonaniu komendy nagroda, mój Paco załapał bardzo szybko, bo jak nie dawał głos, to nagroda się zmniejszała ( był kawałek kiełbaski, nie było głosu, kiełbaska się kurczyła- gryz dla pani ). Quote
Filemon. Posted February 25, 2007 Author Posted February 25, 2007 :crazyeye: haha racja. z Tym "głos" to jak szczekniecie :D hmm no ale wracajac do tematu to dobrze mowiesz. tylko ze moj pies jakos szczekac nie lubi. a za jedzeniem to tylko patrzy , patrzy i patrzy. Quote
martesa Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 Mojego psa tez nie moge nauczyc tej komedy,nawet z cudnym smakiem w reku ciezko jest mi sprowokowac go do szczekania Quote
dog_master Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 A może spróbuj wyłapywać klikerem szczeknięcia? Albo niech pies pomyśli :P Pokaż mu, że masz smakolyk, ale mu go nie dasz. Będzie robić wszystko, by go dostać, pewnie też szczeknie, wtedy klik/smakołyk. :) Quote
Behemot Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 A po co Wy właściwie chcecie uczyć swoje psy tej komendy? (nie krytykuję, pytam z ciekawości). Ja z kolei próbuję oduczyć swoją sunię szczekania. Ona jest potwornie gadatliwa :roll: Quote
dog_master Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 Niektórym może się to przydać ;) http://www.tresura.pl/reg_mppt.html ćw. 8 :P A ja... a czemu nie? ;) Tak BTW, mój Kubuś zna "głos" oraz prawie "cicho" :P Ale to uciszanie tak samo wyszlo, po prostu jak sie powie "ciii" i zatka psa pysk smakolykami, to szczekać raczej nie będzie ;) No, ale zostało to jako komenda, nie zawsze działająca, ale... zawsze coś :P Quote
FigabaS Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 Ja umowilam sie z moim synem - stanal za drzwiami z reka przy dzwonku, ja dalam komende "glos" a on w tym samym niemal momencie nacisnal dzwonek. Pies zaszczekal, dostal goraca pochwale i fajny smakolyk. Dla pewnosci powtorzylismy to kilka razy. Potem dodalam gest (pstrykniecie palcami). Behemot, glos na komende jest cwiczeniem wymaganym w regulaminie MPPT. Quote
Behemot Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 FigabaS napisał(a): Behemot, glos na komende jest cwiczeniem wymaganym w regulaminie MPPT. Aha, dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że ucząc psa tej komendy, jednocześnie uczycie go nie-szczekania na komendę? Quote
Lidan Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 Pierwszego psa nauczyłam dawać głos wykorzystując to, że sam szczekał gdy odbijało się piłkę tenisową o ziemię. Mówiłam: głos! I odbijałam piłeczkę. Psotka szczekała, ja ją chwaliłam i po pewnym czasie sunia szczekała na samą komendę. Drugiego psa, który przybył do nas rok po pierwszym nauczyłam metodą naśladownictwa: Psotka szczekała na rozkaz, dostawała za to smakołyk i Elza też zaczęła szczekać widząc jak to robi Psotka. Tą ostatnią metodą chyba najłatwiej i najszybciej nauczyć psa dawania głosu, bo później jeszcze jeden pies kupiony znacznie później nauczył się tego od pozostałych :) Quote
Filemon. Posted February 28, 2007 Author Posted February 28, 2007 kurde no wlasnie mojego psiaka trudno namowic do szczekania. Ale probowac trzeba. hm no a co do pytania dalczego to... moj "szczeniaczek" ma bardzo gruby glos. Wszyscy jak uslysza mowia komentarze typu " on ma szczek jak DOG " . naprawde bardz fajnie szczeka ale zadko ;p Quote
kofee Posted March 12, 2007 Posted March 12, 2007 Ja nauczyłam swoją dawać głos na komendę "A co to?" To na wypadek, żeby odstraszyć ewentualnego intruza. Niestety, teraz ile razy głośniej, albo nawet i nie, powie się "Co to", Nadi natychmiast daje głos. A z wiekiem jest coraz bardziej chętna do szczekania.:cool3: Quote
puli Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 Jedna kudła szczeka na komendę :"kto mnie kocha"? Quote
Recommended Posts