Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak wiecie jestem poczatkujacym wlascicielem yorka. Od paru dni dosłownie. A juz mnie szlag jasny trafia - ja szczesliwa, gdzie moge to opowiadam ze mam psa i ze rewelacyjny i slysze: To super! Swietnie! Extra! A jaka rasa? - York. I koniec zachwytow. brew uniesiona w gore i zmiana tematu. nie no jak rany. :angryy:
Ostatnio bylo tak: "Yorka???!!!!!!!" Przeciez Ty sie tyle włoczysz po gorach i gdzie sie da. Co z nim zrobisz? A czemu nie labka? Po co Ci lala?" nikt nie slucha tłumaczen zemam terriera, w dodatku tak energicznego, ze ja padam, on szaleje. A ma 8 tygodni. W terenie go nie sprawdzalam, ale glowe daje ze mam psiego sportowca:lol: I jest oki. Tylko te reakcje. Jak york to w rozowej sukience na rekach u rozowej blondynki (u mnie sie tylko to ostatnie zgadz). Ja jestem typ gorski, mieszkam w Beskidach i jak tylko moge to ide sie wloczyc. Z psem.
Yorki sa lekcewazone nikt ich nie traktuje jak psy. To okropne.
Przed chwila pisałam w "Wszystko o psach" no i zwierzam sie ze chcialam psa na dlugie spacery io wycieczki. I oczywiscie od razu: "Yorka???!!!!!!!! One nie moga duzo chodzic, zla rase wybralas." I to dogomaniacy.
Duzo osob robi krecia robote, nawet yorkofile. Na Rany Boskie, nie ubierajmy tych psow jak laleczek, nie nosmy wylacznie na rekach, moze stereotyp minie. Co innego zrobic?!

Posted

Jeszcze twój york będzie szczęśliwy, przecież to terier, żywe srebro. One uwielbiają długie wędrówki (jeśli od małego nie są traktowane jak maskotki i rozleniwione na kanapie :razz: ). Nie słuchaj innych... no na pewno takie bardzo dlugie wędrówki mu zaszkodzą, w granicach rozsądku... :loveu: Takie maleństwo chyba nie wytrzyma pół dnia (ale nie jestem pewna ;) )

Posted

Nie przejmuj sie ludzmi. Niestety istnieje stereotyp, ze york to pies do salonow, na kanapy i przed kominek. Spacery to tylko na rekach panci, a zima to tylko na siku i do domu, bo jeszcze sie przeziebi:shake: Trzeba sie nauczyc lekcewazyc takie opinie i zachowania ludzi.
Jak w koncu ma myslec zwyczajna osoba, ktora nie ma psa (albo ma kundelka na lancuchu przy budzie) kiedy widzi uroczystosci typu York Day, sale pelna poprzebieranych yorkow, ubran i kokardek na kazdy dzien tygodnia:roll:

Posted

Hania:) napisał(a):

Przed chwila pisałam w "Wszystko o psach" no i zwierzam sie ze chcialam psa na dlugie spacery io wycieczki. I oczywiscie od razu: "Yorka???!!!!!!!! One nie moga duzo chodzic, zla rase wybralas." I to dogomaniacy.

Ojojoj... :shake: Nikt tak nie napisał... :shake:
Na ten temat były tylko 2 wypowiedzi. Ja spytałam (przyznając, że nie znam się na yorkach), czy to rzeczywiście rasa odpowiednia do górskich wypraw. Z ciekawości, a nie dlatego, że myślę zgodnie ze stereotypem: york = lalka, którą powinno nosić się na rękach.
Druga osoba napisała, że podobno yorki nie powinny zbyt długo biegać, ale nie jest tego pewna, jej yorczka po godzinie chce wracać do domu.

I to tyle, jeśli chodzi o tę "nagonkę" Dogomaniaków :cool1:

Posted

Behemot napisał(a):
Ojojoj... :shake: Nikt tak nie napisał... :shake:
Na ten temat były tylko 2 wypowiedzi. Ja spytałam (przyznając, że nie znam się na yorkach), czy to rzeczywiście rasa odpowiednia do górskich wypraw. Z ciekawości, a nie dlatego, że myślę zgodnie ze stereotypem: york = lalka, którą powinno nosić się na rękach.
Druga osoba napisała, że podobno yorki nie powinny zbyt długo biegać, ale nie jest tego pewna, jej yorczka po godzinie chce wracać do domu.

I to tyle, jeśli chodzi o tę "nagonkę" Dogomaniaków :cool1:

Ojojojojojojoj jaka nagonke. Przaeciez ja tu tylko pisze o stereotypach, ktore kraza - jak wiecie. Ogolne nastawienie. Akurat dogomaniacy to ostatni cel na jaki moznaby organizowac jakakolwiek nagonke. Tylko - stereotypy dzialaja.

Posted

Ojojojojojojoj jaka nagonke. Przaeciez ja tu tylko pisze o stereotypach, ktore kraza - jak wiecie. Ogolne nastawienie. Akurat dogomaniacy to ostatni cel na jaki moznaby organizowac jakakolwiek nagonke. Tylko - stereotypy dzialaja.

Haniu, nie rozumiem, jak Twoja odpowiedź ma się do tego, co napisałam.
Poskarżyłaś się w tym wątku, że w WoP ludzie się na Ciebie rzucili, twierdząc, że wybrałaś niewłaściwą rasę - a ja to sprostowałam, bo taka sytuacja nie miała miejsca :shake:

Posted

Behemot napisał(a):

Godzina to i tak dużo, a ja myślę, że york jak chce to się niech wyszaleje. A jeśli nie ma takiej możliwości - to się nie dziwić, że zamiast yorka ma się leniucha wyglądającego jak lalka Barbie :shake:

Posted

Yorki to teriery a teriery to temperament.Są tacy którzy kupują yorka bo jest moda i wypada oprócz nowego dywanu mieć nowego pieska.Ja myślę że powinnaś puścić to mimo uszu i brać pieska gdzie chcesz...............

Posted

A ja ostatnia byłam na wycieczce, dwa dni łażenia, zwiedzania, od rana do późnego popołudnia. No z przerwami na jedzonko :) I byłam z moin półrocznym bąblem. No oczywiście, żę miałam specjalną torbę dla psa, tylko po co? Shaggy wcale nie chciał w niej siedzieć! Chodził z nami, a jak musiał wejść do torby to wyrywał sie strasznie, wiercił... najgorsza kara to była :) Wieczorkiem w hotelu padł ;) i spał, ale nastepnego dnia znowu omijał torbę jak tylko się dało.... Po powrocie do domu odpoczywał dłuuuuugo, ale nastepnego dnia pies jak nowy. Nowe baterie, znowu rojbrowanie i szlenstwo... A ja - jeszcze dwa dni "dochodzilam" do siebie :) York - lala? :shake:

Posted

Witaj, nie jestem fachowcem ale mam Yorka już prawie 4 lata. Wszyscy znajomi żartują, że to "wersja sportowa". Potrafi biegać około 10 km za rowerm (moi rodzice nastraszyli mnie TOZem - że się znęcam) Mam koszyk na rowerze ale Misiek "drze się" w nim, musi bic za rowerm. Oczywiście nie przesadzam z tym. Poza tym uwielbia wędkowanie - pilnuje spławika. Ogólnie jest bardzo wysportowany, najchętniej mieszkałby na podwórku. Ale prawie wszyscy, którzy go nie znają nie chcą wierzyć. Są zdziwieni dopiero po bliższym kontakcie - On absolutnie nie jest lalką. Zresztą poszukaj Wind i Jej Majutka - do dopiero para sportowa.

Posted

Jeśli tyko zdrowie pozwala - to znaczy nie przyplączą się żadne problemy z rzepkami wykluczające długie spacery (i tu część osób, która zapewne słyszała o tej częstej yorczej przypadłości, ma rację - wtedy nie mogą długo chodzić ani biegać) - york to wspaniały kumpel na wszelkie wycieczki :).

Posted

Dopiero teraz pisze, bo nawalil mi moj staruszek komputer i to oczywiscie w trakcie drukowania pracy magisterskiej.
Przepraszam Cie bardzo Behemot, faktycznie nie sprawdzilam dokladnie i zle zacytowalam. Tzn nie pamietalam dokladnie co tam bylo napisane i nalozyly mi sie opinie roznych osob.
Ja tam uwazam ze glownymi winnymi nie sa osoby widujace yorki na spacerze, tylko czesc wlascicieli (CZĘSC!). Robia z nich ladne laleczki i york powoli stal sie synonimem tego, czego synonimem byl jeszcze niedawno pudel: snobizmu, zmanierowania, ktore trzeba wysmiewac. Nie jest winny pies (jest on raczej ofiara swojej wlasnej rozbrajajacej mordki i slepkow oraz szaty), tylko - zadna nowosc - czlowiek.
Ot nie dalej jak dzis poszlam do sklapu zoologicznego po karme. Słuchajcie szok - cala wystawa zawalona sukieneczkami (rozowymi, cukierkowatymi, z pomponami, koronkami, co tam jeszcze kto chce) dla kogo? Ano dla yorkow. A jak zapytalam o kubraczek zwykly, ortalionowy to sie dowiedzialam ze "prosze pytac, ale w najblizszym czasie nie". Po co psu (PSU!!!) rozowa sukienka pytam sie?
No to co sie dziwic ludziom, ze nie uwazaja yorki za psy?

Posted

Pff... w życiu bym nie kupiła Arisowi niepotrzebnego mu ubranka :roll: I jak widzę w lato ubranego yorka to aż mi się niedobrze robi, przecież ten psiak się męczy :angryy: I w taki oto sposób (jak powyżej) krąży przekonanie, że yorki to laleczki. Ale one nawet nie należą do ras ozdobnych, tylko do terierów!

Posted

[quote name='Behemot']A propos traktowania yorków (i innych psów) jak lalki, przeczytajcie ten wątek: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=30336
Ręce opadają.... :shake:

Jak to mowi moja kolezanka: rece i biust opadaja....
Mnie to tak denerwuje ze naprawde jak malo co. Moja kuzynka niedawno: "O masz yorka! Super! to jest taki piesek ktorego mozna przebierac w rozne ubranka......"
A zatem rece rzeczywiscie opadaja. I nie tylko.

Posted

Wiesz Haniu ja też się denerwuję kiedy ludzie mówią te yorki to są maskotki a nie pieski.To jest przede wszystkim choć mały to jednak bardzo żywy piesek.I trzeba go traktować jak pieska.Rosa jest bardzo energiczna uwielbia spacery i ruch na świeżym powietrzu,więc kiedy tylko jest okazja to spacerujemy.

Posted

Aris też uwielbia bardzo długie spacery, najlepiej jakby cały dzień spędził na powietrzu, np. działce. Później całą noc przesypia a rano budzi się jak nowonarodziny i znowu ma ochotę na takie wybryki. I jeszcze jakoś nigdy on się nie zmęczył, jak już to ja :oops:

Posted

Mój Tupek ma tylko jedno ubranko, takie z polaru na wyjatkowo zimnie dni. Tak sobię myślę, że opinia na temat yorków wzięła się stąd, że te psy wyjątkowo grzecznie i spokojnie przyjmują wszelkie dziwactwa swoich właścicieli. W życiu nie miałam psa, który z takim stoickim spokojem, pozwalałby się czesać, ubierać, kąpać i robić te wszystkie czynności związane z higieną i kosmetyką ogólną. Nie wiem może one to mają gdzieś zakodowane.

Posted

a no właśnie! przyjmują wszystko ze stoickim spokojem i dlatego należy się im większy szacunek!
jak również należy się im normalne traktowanie!
Nie zapominajmy,że to pies a do tego terrier, który zniesie wszystko i wszystko zrobi by uszczęśliwić swojego pana....
który nade wszystko kocha ruch i jest bardzo nieszczęśliwy we wszelkich falbankach mimo braku protestu.

Uważam że dobrą rasę wybrałaś i będziesz ze swojego terrierka zadowolona.

Posted

Jak wiecie jestem poczatkujacym wlascicielem yorka. Od paru dni dosłownie. A juz mnie szlag jasny trafia - ja szczesliwa, gdzie moge to opowiadam ze mam psa i ze rewelacyjny i slysze: To super! Swietnie! Extra! A jaka rasa? - York. I koniec zachwytow. brew uniesiona w gore i zmiana tematu. nie no jak rany. :angryy:
Ostatnio bylo tak: "Yorka???!!!!!!!" Przeciez Ty sie tyle włoczysz po gorach i gdzie sie da. Co z nim zrobisz? A czemu nie labka? Po co Ci lala?" nikt nie slucha tłumaczen zemam terriera, w dodatku tak energicznego, ze ja padam, on szaleje. A ma 8 tygodni. W terenie go nie sprawdzalam, ale glowe daje ze mam psiego sportowca:lol: I jest oki. Tylko te reakcje. Jak york to w rozowej sukience na rekach u rozowej blondynki (u mnie sie tylko to ostatnie zgadz). Ja jestem typ gorski, mieszkam w Beskidach i jak tylko moge to ide sie wloczyc. Z psem.
Yorki sa lekcewazone nikt ich nie traktuje jak psy. To okropne.
Duzo osob robi krecia robote, nawet yorkofile. Na Rany Boskie, nie ubierajmy tych psow jak laleczek, nie nosmy wylacznie na rekach, moze stereotyp minie. Co innego zrobic?!

Najzwyczajniej miej to w nosie ;)

W ubiegłym roku- moja Szkotka urodziła dzieci- ja przeprowadzałam castingi...tak bardzo chciałam zeby dzieciaczki znalazly odpowiednie domy...90% zainteresowanych przyjezdzalo z piecioletnimi dziecmi -i słyszałam:
bo to taki maly piesek...dla dziecka...a przeciez jak maly to nie potrzebuje ruchu...nas nie ma po 8 -9 godzin dziennie w domu...ale to maly pies...wytrzyma...

mnie trafial szlag...bo ludzie kompletnie nieprzygotowani wybrali sobie rasę... ocenili psa po gabarytach...nie mieli pojecia o Terierach...

całe szczęście moje dzieciaki mają cudowne domy - do ktorych - fakt-poszly pozno- bo majac po 6 miesiecy :loveu: :evil_lol:

Najważniejsi jesteście Wy i Wasza przyjaźń - a na stereotypy wyhodowane przez nieodpowiedzialnych ludzi- gwiżdż :)

Pozdrawiam :lol:

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam yorka(może nie rasowego ale yorka) i on jest bardziej żywiołowy od nie jednego sportowego psa. To przecież terrier który kocha biegać i wędrować.
Ja równiez nie cierpię tekstów typu jaka śliczna przytulanka, taka laleczka do czesania, czemu mu włosków nie zapuścisz i kokardki nie przyczepiasz:shake:
Ja nie mam nic do osób które ubierajką swojepsiaki czy robią im fryzurki, mój Baks też ma kamizelke ocieplaną na zimę bo marznie ale nie nosze go przez to na rękach.
A ty nie przejmuj się wypowiedziami innych kiedyś podczas wspólnego spaceru kiedy będziecie chcieli gdzieś wejść a psy nie będą umiały ciekawe czyj pies znajdzie się na szczycie kto swojego przeniesie w razie potrzeby:)

Posted

No racja, york to prawdziwy, podręczny sportowiec. Możesz z nim chodzić na długie spacery, w razie czego, np. podczas wspinania na szczyty, możesz go wziąć pod pachę i gotowe. Z psiakiem się nie rozsajesz ani razu :loveu:
ps: zabrzmiało to jak reklama :lol:

Posted

bzdury... nie przejmuj się ;) ja z moją Lussi (jak tylko pogoda i czas nam na to pozwolą) chodzimy na dłuugie spacery! potrafimy wyjść z domu i wrócić za trzy godziny :) Lussi kocha spacery, zwłaszcza po wyboistym terenie np. na łąkach, w lesie ;) nie wiem jak by zareagowała na góry, bo mieszkamy w Szczecinie i gór u nas nie ma :eviltong: i tak jak Yorkie napisała, york to terrier! o jego prawdziwych cechach! tylko nie wolno pozwolić im zanikać! trenować np. agility, biegać, chodzić ile wlezie ;) nie dajmy się stereotypom ;)

Posted

juz sobie dałam spokuj z uswiadamianiem przechodniow ze to nie lalka a dzieci sie znim nie mogą bawic bo jest za delikatny... jakos powoli przestaje reagowac... choc ostatnio kobieta mnie przeprosiła ze nie zauwazyła mojego psiaka i spusciła ze smyczy swojego wilka... ale przeprosiła bo ona rozumie ze taki pies w zabawie mogłby zrobic krzywde mniejszemu!!