Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

sylwia,

z tego, co wiem w Silkenach płynie krew whippetów i borzojów. Rasa ta z tego, co pamiętam byla wyhodowana tuż przed II woją Światową przez jakiegoś amerykańskiego hodowce. Gdzieś mialam link do takiej fajnej strony o Silkenach... musze poszukac :)

Posted
Rasa ta z tego, co pamiętam byla wyhodowana tuż przed II woją Światową przez jakiegoś amerykańskiego hodowce.

:o

To takie cuda mozna dostac w Stanach?

Poprosze o namiary :wink:

Posted

masz racje na ciele whippeta widac wszystko, nic sie nie ukryje pod dłuzszym wlosem. Pieknie zbudowany, o harmonijnym ruchu i pieknym lsniacym wlosie to cos so zachwyca nawet osoby ktore nie sa przekonane do " takiego chudzielca".:))

Posted

Lazarusie mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko iz wkleje tu jedna fote z Twojej strony :roll:

Jesli nie bedziesz jej tu chciala to powiedz to ja usune.....

silken.jpg

otoz to wyglada dla mnie jak calkowita miniatura borzoja :oops:

Posted

Mnie się marzy porównac sobie Silkena i whippeta na żywo :lol:

Lazarus,

czasami w whippeciej literaturze natrafiam na cos takiego: "...Prócz odmiany krótkowłosej zdarzają się osobniki o sierści ostrej, dtutowatej i gęstym podszyciu..." Ja nigdy nie widziałam nawet zdjęć takiego whippeta, one jeszcze występują? Ten tekst mówi jakoby whippety mialy gen odpowiadający za szorstką sierść? Nie łapie się w tym :roll:

Posted

otoz to wyglada dla mnie jak calkowita miniatura borzoja :oops:

Mnie się wydaję, że kształt głowy mają po whippecie. Grzbit chyba po borzoju dostały, jest bardziej wysklepiony od whippeciego... na stronie lazarus`a jest fajnie porównana budowa :)

Posted

Whip chodzi mi o calosc a nie o detale 8)

Jakby tak zaczac bardziej opisywac to oczywiscie ze szloby powymieniac prawdopodobne czescie ciala od whipa i od borzoja ale calosc wyglada jak miniaturka borzoja 8)

Posted

nie wiem dlaczego mnie nie powiadamia jak ktos odpisuje.... nie jestem biegla w pisaniu tu:))

Faktem jest ze gatunek wlasa jest wyraznie zroznicowany. jedna maja ostry wlos, twardy wbijajacy sie we wszystko inne jedwabisty , miekki.. zupelnie inny w dotyku.

Nasz ALEK . najstarszy mial bardzo miekki , wrecz dlugi wlos. wielokrotnie w opisach z wystawa mial opis "dluga szata robocza" a mi zadawali pytanie czy pies nie jest trzymany w zimnej komorce<hihi> bo ma taki gatunek wlosa:))

Posted

Silkenów w Polsce jeszcze nie ma, aczkolwiek jest prawdopodobne, że pojawi się wkrótce.

Nie wiem na ile jest to prawdą, ale Silken to nie to samo, co długowłosy Wh. z tego co mi wiadomo, Silkeny powstały rzeczywiście na drodze krzyżowania B i Wh, a długowłose Wh to wybryki natury. Aczkolwiek nie ręczę za swoją wypowiedź.

Trwają prace nad uznaniem Silkenów jako nowej charciej rasy, ale jest to jeszcze z pewnością baaardzo długa droga. W Europie jest tego jak na lekarstwo i jakoś zarówno Whippeciarze jak i borzojarze nie za bardzo się kwapią do tego by bardziej się Silkenami zainteresować. Znam osobiście jedną sukę Silkena i mogę tylko tyle powiedzieć, że wśród borzoji wygląda ona rzeczywiście jak ich miniatura. Do tego ma bardzo borzojowy charakter.

Posted

charciara

No.... ja wiem... ze 2 ? :lol:

Nie no fajne, coś pomiedzy chartem, collie i belgiem :lol: Takie wielkie ptaki z ulicy sezamnkowej :lol: :lol: :lol:

Ja jednak optuję za dużymi :lol: