PaulinaBemol Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Cześć mam pytanko. Znajomi wzięli szczylka, młody ma 6 tygodni, coś tam ma z owczarka (podobno matka) ale jak to jest to wiecie.. Więc tak, psiak pomimo bardzo młodego wieku "wspina" się na nogę i wykonuje ruchy kopulacyjne. Początkowo wierzyć mi się nie chciało ale byłam widziałam:roll: ewidentnie to to. Z moich obserwacji wynika że do tej sytuacji dochodzi głównie z podekscytowania, mlody chyba rozładowuje energie, właściciel sie z nim bawi i jak kończy to młody zaczyna swoje, albo jak jak jest wypuszczony z klatki żeby pochodził i właściciel się nie zajmuje nim a np usiądzie na kanapie. Moje pytanie jak się zachować w przypadku tak młodego psa? Bo ja mam doświadczenia tylko z okazywaniem dominacji a tu to raczej nie to. Należy to olać i przejdzie? czy się nie pogłębi jak nie będzie zdecydowanej reakcji? Osobiście jestem za ustalaniem zasad od razu i wdrażaniem ich w życie tylko czy np. tak mały pies zrozumie dlaczego został odizolowany?izolacja to dość awersyjny sposób a młodzik ma charakterek, uparty też jest. Zaznaczam że odwrócenie uwagi kiepsko skutkuje bo zaraz wraca do przerwanej czynności. Jak na razie młody po harcach (zanim zacznie za mocno interesować się nogami) jest "odkladany" do klatki na posłanko żeby odpoczął i się wyciszył ze swoją ulubioną szmatką do ciągania. Ma i konga dla szczyli ale jak na razie chyba jest jeszcze na niego za mały, nie wykazuje nim zainteresowania. Quote
GAJOS Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 Jest to normalne zachowanie szczeniaka. "Nakręca" się podczas zabawy i musi się jakoś rozładować. Powinni zdjąć, psa z nogi - nie odpychać bo to będzie dla niego zachętą do zabawy. Zdejmują, pokazują palcem wskazujacym , mówią NIE WOLNO, NIE RÓB czy cos takiego i ignorują psa, przerywają zabawe. Po kilku próbach pies zrozumie, że mu sie to nie opłaca. Ignorowanie pewnie nie działa, bo nie robią tego konsekwentnie. ZA KAŻDYM RAZEM muszą przerywać zabawę. To,że ma charakterek to też normalna sprawa :) Mój to był istny szatan... ale wprowadzone zasady tuż po przybyciu psa, do domu poskutkowały... Quote
Patmol Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 a jeśli taki odruch ma dorosły pies (suka) wobec innego psa to oznacza dominację? czy nie? Quote
PaulinaBemol Posted June 11, 2012 Author Posted June 11, 2012 dzięki Gajos upewniłeś mnie w postępowaniu :p zdziwiło mnie że robi to aż tak mały pies bo raptem 6 tygodni dlatego postanowiłam dopytać. Wiem że szczyle mają już charakterki ale z takim wymuszaczem spotkałam się pierwszy raz :cool3: coś czuje że będzie z nim ciężko bo kombinator ostry a nie liczyłabym jednak na konsekwencję właścicieli niby deklarują ale... właśnie wczoraj tłumaczyłam im dlaczego odpychanie nie skutkuje i niby zrozumiano ale wydaje mi się że zabawa i im się spodobała :roll: tak ja gryzienie rąk i nogawek... Quote
evel Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 Patmol napisał(a):a jeśli taki odruch ma dorosły pies (suka) wobec innego psa to oznacza dominację? czy nie? Relacje między psami są na innym poziomie niż z ludźmi - między osobnikami tego samego gatunku występują różne relacje hierarchiczne, zwykle zakładanie łap na współbratymca ma związek z podkreślaniem przez psa swojej wyższej pozycji, chociaż nie wiem czy jest tak zawsze i wszędzie, bo w zabawie to chyba nie ma aż takiego charakteru jak przy ustalaniu who is who ;) Quote
GAJOS Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 (edited) PaulinaBemol napisał(a):dzięki Gajos upewniłeś mnie w postępowaniu :p zdziwiło mnie że robi to aż tak mały pies bo raptem 6 tygodni dlatego postanowiłam dopytać. Wiem że szczyle mają już charakterki ale z takim wymuszaczem spotkałam się pierwszy raz :cool3: coś czuje że będzie z nim ciężko bo kombinator ostry a nie liczyłabym jednak na konsekwencję właścicieli niby deklarują ale... właśnie wczoraj tłumaczyłam im dlaczego odpychanie nie skutkuje i niby zrozumiano ale wydaje mi się że zabawa i im się spodobała :roll: tak ja gryzienie rąk i nogawek... Hehe, im psisko będzie większe, silniejsze to i gryzienie rączek, które go karmią , przestanie się podobać właścicelom :) Oj, jeszcze psiska są za młode, żeby wnioskować, że mają charakter :) Mój to był taki Szatan, że myślałem, że wyrośnie z niego bydle, które będzie "sterowało" pańciem :) Jednak, konsekwencja w nauce i wychowywaniu tego jełopa poskutkowało. A moje ręce wtedy wyglądały jak byłbym EMO i się ciął dla zabawy :) Tobie zostało tylko tłumaczenie. Cóż poradzisz :) Patmol napisał(a):a jeśli taki odruch ma dorosły pies (suka) wobec innego psa to oznacza dominację? czy nie? Tak, jest to dominacja. Jeżeli mamy do czynienia z psem średnio dominującym, to będzie "sprawdzał na ile może sobie pozwolić" względem drugiego psa. I jeżeli, kumpel/kumpelka mu ulegnie to OK, zaakceptuje to - Jestem wyżej i spoko. Natomiast jeżeli mamy do czynienia z osobnikiem, który ma aspiracje na bycie SUPER to może i dochodzić do awantur i wspinana się na drugiego psa "za wszelką cene". Najgorzej będzie wtedy gdy osobniki o podobnych aspiracjach się spotkają :) Moim zdaniem, szczeniakom nigdy nie powinno się pozwalać na wspinanie się czy kopulację na innych zwierzętach. Od razu, powinno się przerywać zabawę. Psiak szybko zrozumie, co bardziej mu się opłaca. I zapędy na bycie SUPER mu przejdą co będzie ułatwiało mu kontakty w przyszłości z kumplami/kumpelkami. Edited June 13, 2012 by GAJOS Quote
Recommended Posts