yokas Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 Witam! Czy ktoś się orientuję co to może być? Szarik ma 9 lat jest mieszańcem w typie owczarka niemieckiego, jednak znacznie większy i dziś zauważyłam dziwną, jakby zestrupiałą, zeschniętą pomarszczoną skórę nad nosem. Mieliście z tym do czynienia? nigdy nie miał problemów ze skórą. na łokciu ma jeszcze coś podobnego. A w uszach ma takie czerwone kreski- jakby przetarcia, podejrzewam, że zapalenie ucha- ciężko się to leczy? Szarik wzbrania się od oglądania mu pyska i uszu. dodam że u żadnego z pozostałych zwierzaków nie zaobserwowałam żadnych zmian, jedynie sunia miała kiedyś biały łupież na plecach ale po zmianie karmy zniknął. z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam[attachment=1602:8545.attach] Quote
gryf80 Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 na łokciach to modzele-nie grożne,na nosie-cóż jesli powiększa się lub swędzi to należałoby podejśc do weta w celu pobrania zeskrobiny z tego miejsca. Quote
yokas Posted June 10, 2012 Author Posted June 10, 2012 samemu też można to pobrać i zawieźć do laboratorium? Szary jest wielki i nie jeździł nigdzie autem, myślę że byłby to dla niego spory stres, a do weterynarza z takim zapleczem mam 30km. wolałabym go tam nie ciągać.. Quote
Sybel Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 To zadzwoń do weta i poproś o instrukcję, jak ewentualnie to zebrać, zeby nie zapaćkać próbki. Chyba tak by najsensowniej było. Quote
gryf80 Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 yokas kurcze możesz miec problem z zeskrobiną,tzn z jej pobraniem("do pierwszej kropli krwi") Quote
Recommended Posts