Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piszę z problemem 😜 ile dawać?!?!... ponieważ w necie jest przedstawiona inna miarka niż na opakowaniu, więc która jest dobra? może ktoś się już orientował w tym temacie? bo nawet w sklepie zoologicznym już pytałam i pytałam ponoć nie tylko ja. a nie chodzi tu o jakieś 10/20g tylko zupełnie inne dawki. dokładniej to mam papillona z tej większej wagi 🙂 czyli będzie mieć 5kg teraz ma jakieś 3kg i 4 miesiąc leci... opakowanie wcale nie podaje takiego przypadku ><... a internet podaje 125g?!... http://www.acana.com.pl/acana/pdf/Acana-PSB-PL.pdf co przy jej apetycie wydaje mi się nie do zrobienia/zjedzenia ;)... Kochani pomóżcie!

Posted

sugeruj się tym co na opakowaniu.z reszta pies nie zawsze zjada tyle ile na opakowaniu.moje jadły mniej niz zalecał producent i nic się z nimi nie dialo-widocznie tyle nie potzrebowaly.

Posted

Patrz na to co pisze na opakowaniu.
Poza tym szczeniaki powinny mieć tyle jedzenia ile zechcą zjeść tak naprawdę :)
Oczywiście nie popadając w skrajność. Ale jeśli pies jest głodny po zjedzeniu dziennej zalecanej dawki to warto ją zwiększyć w przypadku szczeniaka ;)

Posted

wszystko ładnie pięknie :) tylko producent zapomniał napisać dalszego ciągu dawkowania w skrócie to co na opakowaniu: dla dorosłych 1-5kg i teraz odpowiednie dawki dla szczeniaka i jego wagi i tak: 1kg- 30g; 2kg- 40g; 3kg- brak; 4kg- brak; 5kg- brak... karmy daję koło 50g... i chyba więcej by nie dała rady... ale za to jakbym dorzuciła do tego kurczaczka gotowanego marcheweczki itd ;p to byłoby do pełna pakowane...

Posted

Myślałam, że 'dawkowanie z internetu' to nie ta strona co ją podałam :) A może walnęli się na tym twoim opakowaniu? Gdzieś widziałam, że w takich samych workach karmy karma była inna.

Posted

Może ktoś jeszcze karmi tą karmą i ma worek - zapytaj, może ktoś zrobi zdjęcie i porównasz :) Ewentualnie jeśli można dostać ją u Ciebie w sklepie, pójdź i zobacz :) Ewentualnie napisz do Acany maila :)

Posted

Acana nie odp. ;p nawet łaskawie na forum ;p mnie nie przyjęli... z tym problemem zwróciłam się właśnie tu w nadziei, że jest też ktoś kto ma podobny ;) w zoologicznym jak napisałam wyżej też nie wiedzą mało tego od dystrybutora też jednoznacznej odp nie otrzymał pan ;) ze sklepu...

Posted

Zdrap etykietkę i zobacz jakie dawkowanie jest napisane w tabelce.
Prawdopodobnie będziesz musiała Ibs przeliczyć na g ale to da sie zrobić raczej :)

• 1 month later...
Posted

dziwne? może ktoś z Was się z tym spotkał... pierwsze opakowanie kupowałam oryginalnie zapakowane 2,5kg kolor kulek brązowy, teraz kupowałam w zaufanym (a może już nie) zoologicznym na wagę >,< pan mi z identycznego worka wsypywał, ale karma jest jaśniejsza >< taki kolor gliny bardziej? ktoś się z tym spotkał... ??? czy trafiłam na nieuczciwego sprzedawcę >< dobrze, że tylko 1kg. mam tej na wagę ;///

• 3 weeks later...
Posted

Nie powinno kupować się karm na wagę! Pracuję w zoologicznym. Na wagę robimy tylko pediggree i np. otwieramy duże worki karm, które nam nie schodzą a nie chcemy z nimi zostać na zawsze bo kiedyś termin się skończy. Robiąc taką karmę niechodliwą dajemy małą cenę i dużo na tym nie zarabiamy. To już jest ostateczność bo ja nie jestem za sprzedawaniem karm na wagę... otwarty worek szybko wietrzeje itp.
Słyszałam natomiast od koleżanki, która pracowała właśnie w typowym osiedlowym sklepie zoologicznym gdzie wiadomo większość karm jest na wagę i osobiście widziała jak szefowa sklepu mieszała w worku drogą karmę typu royal z jakąś najtańszą marketową o podobnej gramaturze tak, żeby na pierwszy rzut oka nikt nie rozpoznał różnicy.

• 7 months later...
Posted

Od ponad tygodnia dostaje Acanę. Schemat:
rano zawsze - kurczak z ryzem + marchewka lub inne domowe jedzonko (ale przygotowane specjalnie dla niego)
popołudnie (17:00-18:00):
1dzien: Acana 25%, stara karma 75%
2dzień Acana 25%, stara karms 75%
3 dzien Acana 25%, stara karma 75%
4 dzien Acana 50%, stara karma 50%
5 dzien Acana 50%, stara karma 75%
6 dzien Acana 75%, stara karma 15%
7 dzien Acana 75%, stara karma 15%
8 dzien - dzisiaj to samo....

Caly czas po Acanie ma biegunke, po zjedzeniu jedzonka rano (ryz/kasza + mięsko) kupa jest ok,
wieczorem (po Acanie) biegunka...

mam dalej męczyć psa? przyzwyczai sie?
czy wrócić do Royala :(

Acana ma świetny skład...nie rozumiem dlaczego ma po niej biegunkę...
Po Royalu i tanim Friskies nie miał ....

To jest w ogóle wrażliwy psiak jeśli chodzi o jedzenie. Co prawda je wszystko (najchętniej domowe), ale po czymkolwiek nie "psim" typu serek, ciastko, wędlinka - ma biegunkę.
Nie ma jej tylko po psim jedzeniu (puszkach, royalu, jakiś chrupkach, przysmakach) i gotowanym dla niego jedzonku bez soli i przypraw.

chciałabym mu dawać najlepszą karmę....a tu zonk...

• Margo changed the title to acana - puppy small breed