Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Jotbe']U psów, u których wzorzec nie wymaga „ostróg” należy je bezwzględnie usunąć w szczenięctwie, najlepiej przy narodzinach (to samo dotyczy wilczych pazurów na przednich łapach). źródło

Na przednich? Cos tu chyba nie tak. Nigdy nie widziałam psa z usuniętymi wilczymi pazurami na przednich łapach, być może z jakiś szczególnych względów zdrowotnych należy je usunąć, ale tak na "dzień dobry" zaraz po urodzeniu to nie.

Posted

morelee,
Czasem hodowcy je usuwają, żeby np. nie przeszkadzały u długowłosych psów przy czesaniu, bo mogłyby ulec kontuzji, więc profilaktycznie można je usunąć szczeniakom.

Posted

Jak pisałam wcześniej ja usuwam w piatej dobie życia te na tylnych łapkach...
A dlaczego jedne psy je mają, a inne nie?
To tak jak zęby mądrości... też nie każdy je ma...i też nie są do niczego specjalnie potrzebne...

Posted

Pozostałość po przodkach, która nie jest kanapowcom specjalnie potrzebna :) Podobno ludziom zaniknie mały palec u nogi w daleeeekiej przyszłości, bo też nie jest potrzebny. Już teraz niektórym paznokieć z tego palca może bezboleśnie odpaść. To tak dla porównania :D

A mój pies z tyłu ma piąty palec (z pazurem) tylko na jednej łapie, na drugiej ma tylko piąty pazur - bez palca :D Pazur wyrasta sobie tak jakby bezpośrednio ze skóry. Ostatnio zauważyłam, że złamał się, a właściwie odpadł przy samej nodze została po nim tylko "kropka". Pies nawet nie poczuł, teraz rośnie sobie od nowa...

Posted

Część moich psów ma piąty pazur, ale większoś nie ma i dobrze, bo wg mnie to tylko przeszkadza, naraża na kontuzje, zwiększa ryzyko urazu (urwanie pazura). Te dodatkowe palce trzymają się raczej mocno, ale u jednej suczki pięty pazur był jakby niedorozwinięty (i tylko na jednej tylnej łapce), wisiał taki mały na kawałku skóry, natomiast jej siostra z miotu nie miała go wcale.

Wydaje mi się, że u psów czesanych i użytkowych, piąte pazury powinny być usuwane w szczenięctwie. Dla dobra i wygody psa. Gdyby któregoś z moich psów dodatkowy palec zaczął ranić, albo bardzo mu dokuczać - nie wahałabym się przed hirurgicznym usunięciem. Jeden krótki zabieg, kilka dni rekonwalescencji i kilka(naście) lat życia bez niepotrzebnego bólu i stresu.