MakeBelieve Posted December 19, 2012 Posted December 19, 2012 Hej :) Mam pytanie, z tych przepisów: Serowe Kosteczki skladniki: 2 szklanki maki razowej 1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera 2 zabki drobno pokrojonego czosnku 1/2 szklanki oleju roslinnego 5 lyzek stolowych wody Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce. Ciasteczka wątrobowe: 3 jaja 1/3 szklanki oleju 0,5 kg wątroby (surowej) 1 ząbek czosnku ok. 2 szklanek mąki Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut ile wychodzi ciastek? Bo chcę do schroniska zrobić i nie wiem czy powiększać porcję czy jak, żeby starczyło dla każdego psiaka po jednym .. Quote
Lidan Posted December 19, 2012 Posted December 19, 2012 Z przepisu na wątrobowe wychodzi "placek" płaski wielkości dużej standardowej brytfanki. Nie wiem ile wychodzi z tego ciasteczek po pokrojeniu, nie liczyłam ale małych wyjdzie sporo raczej nie starczy dla całego schroniska chyba, że jest tam nie więcej niż... hm...50 psów. Quote
bejasty Posted December 19, 2012 Posted December 19, 2012 Moj sposob na psie ciasteczka -ciasto: mąka 1 kg,drożdze paszowe/ale mogą być zwykłe/ olej 3-4 łyzki,odrobinka soli,galki muszkatulowej.Drozdze zalewam wodą/ok szklanki na 1 kg mąki/ czekam aż urosną.Następnie wszystkie w/w składniki do miski i wyrabiam jak na kruche ciasto/ugniatam a nie wybijam/.. Wątroba surowa na kilka godzin w zalewie : woda,czosnek,majeranek. Wyrobione ciasto rozwałkowuję dość cieńko/np jak na pierogi/ nakladam paski wątroby osuszonej,lekko obtoczonej w mace -jeden rządek ,podwjam ciasto z dośc dokładnie dociskam ,odcinam gotowy"krokiecik" i do pieczenia.Wychodzą dość chrupiące,po upieczeniu można pokroić na odpowiednie kawałki i w razie potrzeby dosuszyc. Quote
Mageda Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 Tak na prawdę to można zrobić dla psa ciacha ze wszystkiego bazując na podstawowym przepisie (mąka, olej, woda, jajko) Zawsze mi się udawały. Ostatnio robiłam z: - wieprzowych płatów płucnych - bardzo tanie, 0,5kg płuc kosztowało 1,90zł - parówek - ścinek łososia z natką pietruszki - no i standardowe: wątróbkowe, pasztetowe, marchwiowe. Wszystkie te ciacha piekę w takiej wielkiej płaskiej czarnej blasze, która jest standardowo na wyposażeniu kuchni, Wyjmuję, czekam aż ostygnie ten płat ciasta po czym kroję na małe ciasteczka i spowrotem do piekarnia, żeby się suszyły i nie były wilgotne, co gwarantuje że nam nie spleśnieją. Dodatkowo do każdych ciastek, na lepsze trawienie daję zioła takie jak np. majeranek, tymianek, pietruszka. Można eksperymentować z różnymi mięsami/warzywami bazując na podstawowym przepisie. Quote
Mageda Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 Torcik urodzinowy i ciastka makrelowe. Quote
Dol Blathanna Posted March 13, 2013 Posted March 13, 2013 ale wymiatacie z tym pichceniem :cool3: zrobiłam pasztetowe, cała 4 się zajada (a dwa z nich są baaardzo wybredne), w sobotę zrobię wątrobowe, może też coś obfocę, ale u mnie te kształty zawsze mało apetycznie wyglądają :D :D :thumbs: Quote
Natalia&Cody Posted March 17, 2013 Posted March 17, 2013 To ja sobie zapiszę temat :D Na tym blogu są często na prawdę fajne przepisy : http://dogspaths.blogspot.com/ Quote
Atoninka Posted May 1, 2013 Posted May 1, 2013 Hej, ja mam pytanie. Czy ciasteczka wątrobowe i inne mięsne można trzymać poza lodówką? Np. wysuszyć je jakoś bardziej? Quote
MakeBelieve Posted May 1, 2013 Posted May 1, 2013 Ja wszystkie ciacha trzymam w pudełku otwartym. Wątróbkowe i pasztetowe też, np teraz robiłam pasztetowe to leżakują sobie na balkonie żeby się wysuszyły dobrze. Quote
Atoninka Posted May 1, 2013 Posted May 1, 2013 MakeBelieve napisał(a):Ja wszystkie ciacha trzymam w pudełku otwartym. Wątróbkowe i pasztetowe też, np teraz robiłam pasztetowe to leżakują sobie na balkonie żeby się wysuszyły dobrze. Aha, dziękuję :) A można je przerobić? Mój pies, chociaż kundel, to wybredny jak francuska chihuahua rodem z wybiegu psiej mody :P Więc ani marchewkowych nie ruszy, ani jabłkowych, ani żadnych innych- tylko z wątróbką, żołądkami lub sercami a chcę mu zrobić kilka wersji dla urozmaicenia, więc np. ciasto na ciasteczka wątróbkowe podzielić na 4 części, jedną zostawić, drugą upiec z marchewką, trzecią z serem itd. Ale czy się tak upieką, czy są jakieś określone składniki których nie mogę wrzucić bo zepsują mi ciasteczka?:???: :niewiem: Quote
MakeBelieve Posted May 1, 2013 Posted May 1, 2013 Mi się wydaje, że nie.. Ja np robiłam pasztetowe to dodałam sera żółtego :> Trzeba po prostu pamiętać, żeby nie było np za dużo pasztetowej, a mało mąki, że się nie upiecze. Np konsystencja ciasteczek wątróbkowych i pasztetowych jest podobna, serowe z oryginalnego przepisu wychodzą suche i kruche, a jabłkowe takie jakby ciągnące się, gumiaste trochę, ale to może tylko mi tak :) Quote
vege* Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 Ja, ty i 2 psy napisał(a):A jak smakują! :) Muszę jakieś zrobić dla Nuki :) Tylko, które :hmmmm: Quote
vege* Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 Ja, ty i 2 psy napisał(a)::) dosyć szybko się robi ciacha z wątróbką, a nie spotkaliśmy jeszcze psiaka wśród zaprzyjaźnionych czworonogów, który nie dostałby napadu ślinotoku na sam ich zapach :lol: Zawsze miałam ochote z wątróbką zrobić, ale Nuka wgl nie lubi wątróbki, ucieka na sam widok :lol: Quote
vege* Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 Karma z rybą jej nie smakowała, ale taką świeżą wędzoną tak :) wiec może spróbuję jakieś rybne zrobić :) Quote
MakeBelieve Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 Moja też gardzi wątróbką a ciacha wątróbkowe wsuwa ;D Jakie są najszybsze i najłatwiejsze ciacha do zrobienia? Bo jak dla mnie narazie z wątróbkowych,serowych,pasztetowych i jabłkowych to pasztetowe najszybsze i najłatwiejsze, że nawet dla mnie wyszły ^^ Quote
kasikz Posted May 12, 2013 Posted May 12, 2013 Ja dzisiaj upiekłam ciastka z wątróbką, psiakom smakowały. Quote
vege* Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 (edited) pięknie wyglądają :loveu: a tak w ogóle to masz bardzo sympatycznego bloga, miło się go ogląda i czyta :) Edited May 21, 2013 by vege* Quote
Pixeloza Posted May 21, 2013 Posted May 21, 2013 http://imageshack.us/a/img12/2287/l1060758.jpg - te mnie zafascynowały. Może zrobię Pixelowi na roczek. Mam nadzieję ze się nie otruję, bo ja zawsze coś zepsuję :evil_lol: Quote
Pixeloza Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Ja, ty i 2 psy napisał(a):Nie bój nic :) akurat w tym przepisie nic nie może pójść źle. wystarczy wszystko wymieszać i tyle. Pixel będzie w niebo wzięty, bo to prawdopodobnie najbardziej aromatyczne ciacha, jakie jak na razie zrobiłam. Pachną rybką na odległość. Absolutne posłuszeństwo na spacerach gwarantowane ;) Właśnie znalazłam przepis na blogu, faktycznie proste do zrobienia :) W wakacje będzie dużo czasu to mu zrobię ;) Quote
vege* Posted May 22, 2013 Posted May 22, 2013 Ja, ty i 2 psy napisał(a):biedne psisko będzie czekać aż do wakacji... ;) chciałam to samo napisać:evil_lol: Quote
Pixeloza Posted May 23, 2013 Posted May 23, 2013 Ja, ty i 2 psy napisał(a):biedne psisko będzie czekać aż do wakacji... ;) biedne psisko ma post, bo grymasi przy misce :evil_lol: Quote
Recommended Posts