Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej :) Mam pytanie, z tych przepisów:
Serowe Kosteczki
skladniki:
2 szklanki maki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera
2 zabki drobno pokrojonego czosnku
1/2 szklanki oleju roslinnego
5 lyzek stolowych wody

Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce.

Ciasteczka wątrobowe:
3 jaja
1/3 szklanki oleju
0,5 kg wątroby (surowej)
1 ząbek czosnku
ok. 2 szklanek mąki
Ubić lekko jajka, dolać olej, wrzucamy czosnek, wymieszać. Wątróbkę
przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać tyle mąki, żeby mieć gęstość
przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Wyłożyć na blachę, pomagając sobie
łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy
powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy
patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi
suchy, to jest upieczone. Kroić na kawałki i wyłożyć do wystygnięcia. Jeżeli
chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, włożyć kawałki na
blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku około 30 minut

ile wychodzi ciastek? Bo chcę do schroniska zrobić i nie wiem czy powiększać porcję czy jak, żeby starczyło dla każdego psiaka po jednym ..

• Replies 537
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z przepisu na wątrobowe wychodzi "placek" płaski wielkości dużej standardowej brytfanki. Nie wiem ile wychodzi z tego ciasteczek po pokrojeniu, nie liczyłam ale małych wyjdzie sporo raczej nie starczy dla całego schroniska chyba, że jest tam nie więcej niż... hm...50 psów.

Posted

Moj sposob na psie ciasteczka -ciasto: mąka 1 kg,drożdze paszowe/ale mogą być zwykłe/ olej 3-4 łyzki,odrobinka soli,galki muszkatulowej.Drozdze zalewam wodą/ok szklanki na 1 kg mąki/ czekam aż urosną.Następnie wszystkie w/w składniki do miski i wyrabiam jak na kruche ciasto/ugniatam a nie wybijam/..
Wątroba surowa na kilka godzin w zalewie : woda,czosnek,majeranek.
Wyrobione ciasto rozwałkowuję dość cieńko/np jak na pierogi/ nakladam paski wątroby osuszonej,lekko obtoczonej w mace -jeden rządek ,podwjam ciasto z dośc dokładnie dociskam ,odcinam gotowy"krokiecik" i do pieczenia.Wychodzą dość chrupiące,po upieczeniu można pokroić na odpowiednie kawałki i w razie potrzeby dosuszyc.

• 4 weeks later...
Posted

Tak na prawdę to można zrobić dla psa ciacha ze wszystkiego bazując na podstawowym przepisie (mąka, olej, woda, jajko)
Zawsze mi się udawały. Ostatnio robiłam z:
- wieprzowych płatów płucnych - bardzo tanie, 0,5kg płuc kosztowało 1,90zł
- parówek
- ścinek łososia z natką pietruszki
- no i standardowe: wątróbkowe, pasztetowe, marchwiowe.

Wszystkie te ciacha piekę w takiej wielkiej płaskiej czarnej blasze, która jest standardowo na wyposażeniu kuchni,
Wyjmuję, czekam aż ostygnie ten płat ciasta po czym kroję na małe ciasteczka i spowrotem do piekarnia, żeby się suszyły i nie były wilgotne, co gwarantuje że nam nie spleśnieją.

Dodatkowo do każdych ciastek, na lepsze trawienie daję zioła takie jak np. majeranek, tymianek, pietruszka.

Można eksperymentować z różnymi mięsami/warzywami bazując na podstawowym przepisie.

• 5 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

ale wymiatacie z tym pichceniem :cool3:
zrobiłam pasztetowe, cała 4 się zajada (a dwa z nich są baaardzo wybredne), w sobotę zrobię wątrobowe, może też coś obfocę, ale u mnie te kształty zawsze mało apetycznie wyglądają :D :D
:thumbs:

• 1 month later...
Posted

MakeBelieve napisał(a):
Ja wszystkie ciacha trzymam w pudełku otwartym. Wątróbkowe i pasztetowe też, np teraz robiłam pasztetowe to leżakują sobie na balkonie żeby się wysuszyły dobrze.

Aha, dziękuję :)
A można je przerobić? Mój pies, chociaż kundel, to wybredny jak francuska chihuahua rodem z wybiegu psiej mody :P Więc ani marchewkowych nie ruszy, ani jabłkowych, ani żadnych innych- tylko z wątróbką, żołądkami lub sercami a chcę mu zrobić kilka wersji dla urozmaicenia, więc np. ciasto na ciasteczka wątróbkowe podzielić na 4 części, jedną zostawić, drugą upiec z marchewką, trzecią z serem itd. Ale czy się tak upieką, czy są jakieś określone składniki których nie mogę wrzucić bo zepsują mi ciasteczka?:???: :niewiem:

Posted

Mi się wydaje, że nie.. Ja np robiłam pasztetowe to dodałam sera żółtego :> Trzeba po prostu pamiętać, żeby nie było np za dużo pasztetowej, a mało mąki, że się nie upiecze.
Np konsystencja ciasteczek wątróbkowych i pasztetowych jest podobna, serowe z oryginalnego przepisu wychodzą suche i kruche, a jabłkowe takie jakby ciągnące się, gumiaste trochę, ale to może tylko mi tak :)

Posted

Ja, ty i 2 psy napisał(a):
:) dosyć szybko się robi ciacha z wątróbką, a nie spotkaliśmy jeszcze psiaka wśród zaprzyjaźnionych czworonogów, który nie dostałby napadu ślinotoku na sam ich zapach :lol:

Zawsze miałam ochote z wątróbką zrobić, ale Nuka wgl nie lubi wątróbki, ucieka na sam widok :lol:

Posted

Moja też gardzi wątróbką a ciacha wątróbkowe wsuwa ;D
Jakie są najszybsze i najłatwiejsze ciacha do zrobienia? Bo jak dla mnie narazie z wątróbkowych,serowych,pasztetowych i jabłkowych to pasztetowe najszybsze i najłatwiejsze, że nawet dla mnie wyszły ^^

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

pięknie wyglądają :loveu: a tak w ogóle to masz bardzo sympatycznego bloga, miło się go ogląda i czyta :)

Edited by vege*
Posted

Ja, ty i 2 psy napisał(a):
Nie bój nic :) akurat w tym przepisie nic nie może pójść źle. wystarczy wszystko wymieszać i tyle. Pixel będzie w niebo wzięty, bo to prawdopodobnie najbardziej aromatyczne ciacha, jakie jak na razie zrobiłam. Pachną rybką na odległość. Absolutne posłuszeństwo na spacerach gwarantowane ;)

Właśnie znalazłam przepis na blogu, faktycznie proste do zrobienia :)
W wakacje będzie dużo czasu to mu zrobię ;)