Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cena nie do końca jest wyznacznikeim jakości:) i nie wiem czy Pro Plan jest dobrym materiałem do porównywania:). Ze strony producenta. Karma dla dorosłych psów - składniki:

"chicken meal, ground corn, ground rice, dried beet pulp, chicken fat, fish meal, brewer´s yeast, vitamins and minerals (including vitamin C)."

4 składniki bazowe. 1 to mączka mięsna, 3 to mieszanka zbożowo-warzywna (przy czym pulpa buraczana jest wyjątkowo słabo trawiona przez psy, tutaj jest ona tanim wypełniaczem).

Dodatkowo brak informacji o tym, w jaki sposób jest konserwowana karma. Co może sugerować, że zastosowane sa rakotwórcze substancje BHT lub BHD (ci producenci którzy konserwują używając witaminy C lub E, lub innych "naturalnych" substancji - raczej się tym chwalą).

Ja raczej nie kupię.

Posted

karma FPG jest ok ! karmilem nią swojego psa i musze to przyznac po 1.5 miesiaca karmienia suczka mi utyła! potem wrocilem do gotowanego..ale i tak FPG polecam poniewaz tak jak ma to przypadek w innych znanych markach nie placi sie za nazwe...

Posted

Ja karmiłam moje psiaki FPG przez rok, byłam bardzo zadowolona, ale teraz nie można już tej karmy u nas dostać, więc zmieniłam na inną.
Jeden z moich psiaków był chudy i nic nie dało się z tym zrobić, po FPG przytył.

Posted

Co do dostania to dzisiaj sama ją w sklepie oglądałam!! Natomiast jeśli chodzi o sposób konserwacji to faktycznie wczytałam się w ulotkę i tam napisali że konserwują BHT!!
A tak wogóle to co to jest właściwie to BHT??

Posted

E 321 - BHT czyli butylo-hydroksy-toluen jest to substancja konserwująca z tego co wiem w amerykańskich czy kanadyjskich karmach jej nie znajdziesz bo w tych krajach nie wolno tego używać.

Posted

Właśnie trochę pogrzebałam w necie i znalazłam to:
BHT - zapobiega jełczeniu tłuszczów i olejów, oskarżony o wywoływanie raka u zwierząt laboratoryjnych, i jeszcze że jest w Polsce zakazane jego używanie lub jakoś tak, że jest niedopuszczony do użytku!!

• 3 years later...
  • 7 months later...
Posted

Witam
Czy toś z was słyszał o tej karmie ?? Znajomy mieszka w skandynawji i jest tą karmą zachwycony . Co wy sądzicie ?? W Polsce jest dość trudno dostępna - dlatego zastanawiam się czy warto. Ktoś próbował podawać ją swojemu psu ?? Jakie efekty??
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi:)

• 1 month later...
Posted

Witam:)

Polecam najwyższej jakości, smakowitą fińską karmę Frank's Pro Gold. Produkty tej firmy od niedawna są na polskim rynku, a już zdobyły psich i kocich wielbicieli, a właściciele chwalą ich wpływ na zdrowie i kondycję swoich pupili :)
Więcej o karmie można przeczytać na stronie: http://www.franksprogold.com/
Niestety zawarte tam informacje są jedynie w języku angielskim. Zainteresowanym mogę wysłać na maila informacje po polsku- w takim przypadku proszę o kontakt na pw. Istnieje też możliwość otrzymania próbek niektórych karm, lub kupna małych opakowań na próbę.

Pozdrawiam serdecznie,

Dystrybutor Margaret Sroga

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Witam, moja Roksia zajada się Frank's Pro Gold Sensitive ( na indyku ). Polecił mi ją weterynarz w lecznicy w Sosnowcu.Dostałam próbki i zasmakowała . Nie słyszałam o tej karmie wcześniej to jakaś nowa firma, czy tylko w Polsce jej nie było. Ciekawe czy jakość sierści faktycznie się poprawi, bo ze smakowitością nie ma problemu.
Pozdrawiam :)

Posted

Czytałam trochę na ten temat i ponoć znaczna większość karm z półki premium ma BHT. Jak znajdę linka to wstawię, ale jeden z lekarzy na forum, chyba krakvetu , pisał że jest obecny w Royalu i Hillsie też, a w niewielkich ilościach nie powoduje skutków ubocznych. Różne opinie są. Ale skoro karmy mają jakieś terminy ważności to w każdej są środki konserwujące tak mi się wydaje.
P.s. Roksia wcina póki co więc jest dobrze. Miewałam z nią przeboje :) więc oboje się cieszymy.

• 2 weeks later...
Posted

Witam, mam kundelka z problemami skórnymi i szukam jakiejś dobrej karmy. Próbowałam już wiele i nie za bardzo pomagały. Możesz mi Golden napisać w której lecznicy w Sosnowcu kupiłas franksa jeśli dalej masz takie pozytywne wrażenia po karmie. Chciałam spytać o kilka rzeczy lekarza. Moja psina ma specyficzny problem i wole najpierw porozmawiac i dopytać.
Z góry dziękuję.

Posted

Witam. Ja również polecam karmę Frank's Pro Gold. Mój pies ''przetestował" już Sensitive i Performance i zarówno ja i On jesteśmy zachwyceni. Karma bardzo smakuje mojemu psu i świetnie na niego działa ( piesek żywotny i pełen wigoru a sierść w super stanie).

Co do BHA i BHT to uważam, że sprawa jest mocno wyolbrzymiona, a wśród właścicieli panuje jakaś panika nieuzasadniona. Jeszcze raz szczerze polecam :)

Posted

Ja kupiłam Franksa w lecznicy na Braci Mieroszewskich niedaleko BP . Na tej ulicy są dwie lub trzy lecznice, ale przy BP są małe pawilony i tam na pewno znajdziesz . Pewnie Pan weterynarz Ci coś doradzi. Ja jestem zadowolona szczególnie z jakości sierści mojej Roksi . Jeśli twoja sunia ma wyjątkowe problemy to warto skonsultować, ale jak mówisz że różnych próbowałaś to na pewno też warto spróbować franka. A może jakieś lekarstwo lekarz zaleci, chyba że to tylko uczulenie na jakieś składniki i nowa karma pomoże. Mam nadzieję , że się uda i problem zniknie.
Powodzenia :)