ruda_asia Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Karma opisana jako premium o niezłym składzie - czy ktoś nią karmi?? Quote
ruda_asia Posted March 5, 2006 Author Posted March 5, 2006 Naprawde nikt nic nie wie na temat tej karmy!? Jestem ciekawa czy służy psom!? Quote
zakla Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Ja tylko widzialam w zoologiku, i byla drozsza od pro planu...:roll: Troche wiecej cierpliowsci, moze ktos cos napisze wiecej:p Quote
ruda_asia Posted March 5, 2006 Author Posted March 5, 2006 Jeśli jest droższa to faktycznie chyba jest niezła, bo pro plan jest przecież dobrą karmą! Ciekawe jak smakuje psiakom!? Quote
ktrebor Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Cena nie do końca jest wyznacznikeim jakości:) i nie wiem czy Pro Plan jest dobrym materiałem do porównywania:). Ze strony producenta. Karma dla dorosłych psów - składniki: "chicken meal, ground corn, ground rice, dried beet pulp, chicken fat, fish meal, brewer´s yeast, vitamins and minerals (including vitamin C)." 4 składniki bazowe. 1 to mączka mięsna, 3 to mieszanka zbożowo-warzywna (przy czym pulpa buraczana jest wyjątkowo słabo trawiona przez psy, tutaj jest ona tanim wypełniaczem). Dodatkowo brak informacji o tym, w jaki sposób jest konserwowana karma. Co może sugerować, że zastosowane sa rakotwórcze substancje BHT lub BHD (ci producenci którzy konserwują używając witaminy C lub E, lub innych "naturalnych" substancji - raczej się tym chwalą). Ja raczej nie kupię. Quote
iac1 Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 karma FPG jest ok ! karmilem nią swojego psa i musze to przyznac po 1.5 miesiaca karmienia suczka mi utyła! potem wrocilem do gotowanego..ale i tak FPG polecam poniewaz tak jak ma to przypadek w innych znanych markach nie placi sie za nazwe... Quote
jostra Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 Ja karmiłam moje psiaki FPG przez rok, byłam bardzo zadowolona, ale teraz nie można już tej karmy u nas dostać, więc zmieniłam na inną. Jeden z moich psiaków był chudy i nic nie dało się z tym zrobić, po FPG przytył. Quote
ruda_asia Posted March 7, 2006 Author Posted March 7, 2006 Co do dostania to dzisiaj sama ją w sklepie oglądałam!! Natomiast jeśli chodzi o sposób konserwacji to faktycznie wczytałam się w ulotkę i tam napisali że konserwują BHT!! A tak wogóle to co to jest właściwie to BHT?? Quote
Just-tea Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 E 321 - BHT czyli butylo-hydroksy-toluen jest to substancja konserwująca z tego co wiem w amerykańskich czy kanadyjskich karmach jej nie znajdziesz bo w tych krajach nie wolno tego używać. Quote
Just-tea Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 hmm...własiciwe troche niejasno napisałam bo dokładnie to BHT jest stosowany jako antyutleniacz Quote
ruda_asia Posted March 7, 2006 Author Posted March 7, 2006 Właśnie trochę pogrzebałam w necie i znalazłam to: BHT - zapobiega jełczeniu tłuszczów i olejów, oskarżony o wywoływanie raka u zwierząt laboratoryjnych, i jeszcze że jest w Polsce zakazane jego używanie lub jakoś tak, że jest niedopuszczony do użytku!! Quote
Just-tea Posted March 7, 2006 Posted March 7, 2006 Wydaje mi się,że w Polsce w karmach można go stosować nio i w krajach gdzie te karmy są produkowane pewnie tez... Quote
ruda_asia Posted March 7, 2006 Author Posted March 7, 2006 Też właśne mi się wydaje,że to się odnosi do pożywienia dla ludzi, a nie dla zwierząt!! Quote
offeczka Posted October 15, 2009 Posted October 15, 2009 Czyżby wracali do Polski? Ktoś coś słyszał? Znalazłam karmę na allegro - kilka lat temu mój pies jadł i dobrze mu robiła :-D Wiecie coś na ten temat? Quote
robin0-0-7 Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Witam Czy toś z was słyszał o tej karmie ?? Znajomy mieszka w skandynawji i jest tą karmą zachwycony . Co wy sądzicie ?? W Polsce jest dość trudno dostępna - dlatego zastanawiam się czy warto. Ktoś próbował podawać ją swojemu psu ?? Jakie efekty?? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi:) Quote
MargaretS Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 Witam:) Polecam najwyższej jakości, smakowitą fińską karmę Frank's Pro Gold. Produkty tej firmy od niedawna są na polskim rynku, a już zdobyły psich i kocich wielbicieli, a właściciele chwalą ich wpływ na zdrowie i kondycję swoich pupili :) Więcej o karmie można przeczytać na stronie: http://www.franksprogold.com/ Niestety zawarte tam informacje są jedynie w języku angielskim. Zainteresowanym mogę wysłać na maila informacje po polsku- w takim przypadku proszę o kontakt na pw. Istnieje też możliwość otrzymania próbek niektórych karm, lub kupna małych opakowań na próbę. Pozdrawiam serdecznie, Dystrybutor Margaret Sroga Quote
golden 111 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Witam, moja Roksia zajada się Frank's Pro Gold Sensitive ( na indyku ). Polecił mi ją weterynarz w lecznicy w Sosnowcu.Dostałam próbki i zasmakowała . Nie słyszałam o tej karmie wcześniej to jakaś nowa firma, czy tylko w Polsce jej nie było. Ciekawe czy jakość sierści faktycznie się poprawi, bo ze smakowitością nie ma problemu. Pozdrawiam :) Quote
Angelka Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Wszystko pięknie tylko ze jest konserwowana BHT :/ Quote
golden 111 Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 Czytałam trochę na ten temat i ponoć znaczna większość karm z półki premium ma BHT. Jak znajdę linka to wstawię, ale jeden z lekarzy na forum, chyba krakvetu , pisał że jest obecny w Royalu i Hillsie też, a w niewielkich ilościach nie powoduje skutków ubocznych. Różne opinie są. Ale skoro karmy mają jakieś terminy ważności to w każdej są środki konserwujące tak mi się wydaje. P.s. Roksia wcina póki co więc jest dobrze. Miewałam z nią przeboje :) więc oboje się cieszymy. Quote
Angelka Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Akurat Royal i Hill's do najlepszych tez nie należą. Można konserwować tokoferolami:) Quote
melanda Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Witam, mam kundelka z problemami skórnymi i szukam jakiejś dobrej karmy. Próbowałam już wiele i nie za bardzo pomagały. Możesz mi Golden napisać w której lecznicy w Sosnowcu kupiłas franksa jeśli dalej masz takie pozytywne wrażenia po karmie. Chciałam spytać o kilka rzeczy lekarza. Moja psina ma specyficzny problem i wole najpierw porozmawiac i dopytać. Z góry dziękuję. Quote
robin0-0-7 Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Witam. Ja również polecam karmę Frank's Pro Gold. Mój pies ''przetestował" już Sensitive i Performance i zarówno ja i On jesteśmy zachwyceni. Karma bardzo smakuje mojemu psu i świetnie na niego działa ( piesek żywotny i pełen wigoru a sierść w super stanie). Co do BHA i BHT to uważam, że sprawa jest mocno wyolbrzymiona, a wśród właścicieli panuje jakaś panika nieuzasadniona. Jeszcze raz szczerze polecam :) Quote
golden 111 Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Ja kupiłam Franksa w lecznicy na Braci Mieroszewskich niedaleko BP . Na tej ulicy są dwie lub trzy lecznice, ale przy BP są małe pawilony i tam na pewno znajdziesz . Pewnie Pan weterynarz Ci coś doradzi. Ja jestem zadowolona szczególnie z jakości sierści mojej Roksi . Jeśli twoja sunia ma wyjątkowe problemy to warto skonsultować, ale jak mówisz że różnych próbowałaś to na pewno też warto spróbować franka. A może jakieś lekarstwo lekarz zaleci, chyba że to tylko uczulenie na jakieś składniki i nowa karma pomoże. Mam nadzieję , że się uda i problem zniknie. Powodzenia :) Quote
Recommended Posts