Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wszystko jest "napakowane chemia" kwestia tylko w jakim stopniu - im bardziej przetworzone , im bardziej "długoterminowe" tym wiecej.
Nawet ja hodujesz swoje kurczaki to czyms je karmisz, czymś czyścisz kurnik, wreszcie te ptaszyska tez czyms oddychają i latają po jakims podłozu - wiec takie "czyste" od chemii tez nie są.
Nie ma więc co popadac w histerię tylko kierowac sie rozsądkiem i po prostu tam gdzie się da minimalizować ryzyko

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

A&L napisał(a):
Myślisz, że to świeże mięso nie jest naszpikowane chemią? O Ty naiwna :evil_lol:
Chyba, że sama hodujesz kurczaki, owce, świnie krowi i takie tam ;)

Tak. w miesie ze sklepu, ktore po kilku dniach sie rozklada jest wiecej chemii niz w karmie z data waznosci 2 lata do przodu.
Juz nie bede mowil o procesie suszenia tego ,,miesa" .
I nie jestem kobieta ;)

Posted

[quote name='asco']Tak. 90% diety mojego psa to swieze mieso a nie przetworzone i napakowane chemia karmy.
Kupuje raz na jakis czas worek do pochrupania.

Cóż za ironia losu no. Raz piszesz, że nie kupujesz drogich karm, a potem, że karmisz mięsem i raz na jakiś czas kupujesz coś do pochrupania. Tak się składa, że to do pochrupania jest napakowane chemią.
I ma tajemniczy skład:
-prod. poch. zwierz.
-oleje i tłuszcze
-prod. poch. roś.
-różne cukry

:cool3:

Wolfsbluta nie da rady kupić na wagę
1) jest to za droga karma
2) nie znana karma /w senie nie jest tak reklamowana i wciskana ludziom jak Royal/
3) dostępna jedynie w sklepach internetowych

Może poszukaj kogoś od siebie z miasta i kupcie worek na pół.

edit:
Swoją drogą własnie czekam na worek Wolfsblut Dakr Forest Dziczyzna, bataty i owoce leśne, ale akurat ta jest niskotłuszczowa.

Posted

Ironia ? To raczej problem z mysleniem oraz rozumieniem czytanego tekstu.
I odsylam do slownika w celu sprawdzenia znaczenia slowa ironia.
Nie uzywaj slow, ktorych znaczenia nie znasz.

Posted

[quote name='A&L']taks, moglabyś odpowiedzieć na posta, którego do Ciebie skierowałam? Będę wdzięczna ;-)

przepraszam , nie doczytałam
chodzi Ci o to pytanie?:
"Nie mam dużego doświadczenia, ale żeby mieć pewność czy te białko jest pochodzenia zwierzęcego, to wystarczy spojrzeć na procentowy udział mięsa suszonego? Czy to też nie do końca obrazuje? Możesz polecić jakieś karmy?"

Niestety to nie takie proste. Większość opisów zawiera tylko inf dot. całkowitej zawartości białka i skład . Więc do dokładnego wyliczenia brakuje informacji o procentowej zawartości poszczególnych składników. Mozna jedynie analizując skład ( składniki powinny byc podawane w kolejności odpowiadajacej ilości w produkcie poczynając od tych głównych) w pewnym przybliżeniu wyszacować czy zawartośc białka pochodzi gł. z miesa, produktów pochodzenia miesnego czy z białkowych wypełniaczy roslinnych.
Sprawa jest nieco prostsza w karmach gdzie producent określił przynajmniej procentowo udział składników mięsno/nabiałowych i warzywno/owocowych jak np robi to koncern Acana ( czyli z u nas łatwo dostępnych karma Orijen , i karmy z linii Acana Grain Free).

Pytasz co polecam?
może Acana Pacifica - ma 33% białka , 60 % to składniki zwierzece ( rybki), reszta warzywa i owoce. Zupełnie przyzwoita bez zbożówka bogata w NNKT a tańsza od Orijena znacznie. No i dośc mocno pachnie rybką co dla wielu psów jest niebywale atrakcyjne. Jest dostepna też w małych opakowaniach. Tylko uwaga , jak będziesz przechodzić na nią z karmy zbożowej to koniecznie na początku mieszaj bo mogą byc (przejsciowo) luźniejsze stolce - ta karma stymuluje rozleniwione jelita

Posted

Teraz akurat kupiłam N&D i tam jest podany udział procentowy poszczególnych składników. Jak czytam skład, to właśnie patrzę czy na pierwszych pozycjach jest więcej mięcha czy roślin i jaka jest zawartość białka. Kupuje te, które zdają się być dobre, ale to i tak mój pies weryfikuje. To jak wyglada, jakie są kupy, ale chyba największą uwagę zwracam na jak długo wystarcza mi worek, czyli jaka jest przyswajalność (przy Orijenie imponujący wynik) no i jak smakuje psu.

Posted

Poprzedni worek miałam Natural & Delicious - śledź. Psy owszem jadły, ale kupy były większe i takie, hmmm .. o dziwnej konsystencji. Wolfsblut nie wchodził tak ochoczo (konina), ale kupy były małe i zwarte, ale jedna z suk musiała sobie trochę postękać zanim się wypróżniła.

Teraz mamy Healthy Paws /ryż królik/ białka nie ma dużo, bo 21%, ale kupy są ooooogromne, zastanawiam się gdzie to w moim psie się mieści. Ogólnie nigdy więcej karmy z tak dużą ilością ryżu.

Jedną z karm, która kocham ja i moje psy to jest Fish 4 Dogs, białka ma 26%, ale dorsz podbił serca moich psów. Psy stawały na głowie jak przychodziła pora posiłków, sierść super, skóra tak samo, kupy ok. Na pewno wrócę do tej karmy nie jeden raz. Nie wiem jak łosoś, ale dorsz ma dosyć duże chrupki.

Posted

A nie zastanawiałaś się nad Taste Of The Wild? ;)
Ja co prawda niedługo karmiłam, ale to bardzo ok karma zarówno jeśli chodzi o skład jak i walory smakowe (psy bardzo chętnie ją jadły :)).

Posted

[quote name='Jara']Poprzedni worek miałam Natural & Delicious - śledź. Psy owszem jadły, ale kupy były większe i takie, hmmm .. o dziwnej konsystencji. Wolfsblut nie wchodził tak ochoczo (konina), ale kupy były małe i zwarte, ale jedna z suk musiała sobie trochę postękać zanim się wypróżniła.

Teraz mamy Healthy Paws /ryż królik/ białka nie ma dużo, bo 21%, ale kupy są ooooogromne, zastanawiam się gdzie to w moim psie się mieści. Ogólnie nigdy więcej karmy z tak dużą ilością ryżu.

Jedną z karm, która kocham ja i moje psy to jest Fish 4 Dogs, białka ma 26%, ale dorsz podbił serca moich psów. Psy stawały na głowie jak przychodziła pora posiłków, sierść super, skóra tak samo, kupy ok. Na pewno wrócę do tej karmy nie jeden raz. Nie wiem jak łosoś, ale dorsz ma dosyć duże chrupki.
Ja z N&D mam wszystkie smaki, bo była promocja na cały taki zestaw, ale jeszcze jej sucz nie je, bo nie skończyła 1st chocie. Ocenim za jakiś miesiąc ;) F4D też mam w planach :)
[quote name='Aysel']A nie zastanawiałaś się nad Taste Of The Wild? ;)
Ja co prawda niedługo karmiłam, ale to bardzo ok karma zarówno jeśli chodzi o skład jak i walory smakowe (psy bardzo chętnie ją jadły :)).

Ja zmieniam suczy karmę co duży worek, bo nie jestem zwolenniczką stosowania ciągle tej samej karmy, dlatego założyłam ten wątek. Znalazłam wiele ciekawych karm (w tym też TOTW), ale pewnie nie wszystkie i chciałam, żeby mi ktoś coś polecił :) W planach mam już kilku producentów, ale jak mnie jakaś karma bardziej zainteresuje, to może miejsca w kolejce się zmienią ;)

Posted

TOTW też jest bardzo fajna, ale nie wiem jaki tam % interesującego Cię białka. W ogóle ostatnio odkryłam, że koty mają o wiele fajniejsze kombinacje smaków.

Posted

• 32% białka
• Bez sztucznych barwników i aromatów
• Nie zawiera glutenu
• Kwasy omega-3 i omega-6 dla zdrowej skóry i sierści
• Lekkostrawna i bardzo smaczna
• Najwyższej jakości białko z mięsa wołowego i drobiowego
• Pełnoporcjowa i zbilansowana
• Prebiotyk dla rozwoju prawidłowej flory jelitowej

Posted

[quote name='bulina']• 32% białka
• Bez sztucznych barwników i aromatów
• Nie zawiera glutenu
• Kwasy omega-3 i omega-6 dla zdrowej skóry i sierści
• Lekkostrawna i bardzo smaczna
• Najwyższej jakości białko z mięsa wołowego i drobiowego
• Pełnoporcjowa i zbilansowana
• Prebiotyk dla rozwoju prawidłowej flory jelitowej

A co to, bo zapomniałaś chyba o nazwie karmy ;)

Posted

Co do dawania psu kociej karmy. Czytałam o tym kiedyś sporo, z tego co wyczytałam to po kociej karmie pies może mieć ogromne problemy z wątrobą...

A&L - jeśli kiedyś zainteresuje Cię jakaś karma (obecnie mam w domu Husse Lamm&Riss, Josere Senior, wkrótce zamówię Sam's Fielda, myślę też o wymianie Husse na Canidae, choć to pierwsze jest moim zdaniem super) to pisz do mnie. ;) Mogę "pożyczyć" jakiejś karmy na spróbowanie, bo widzę, że jesteśmy sąsiadami praktycznie. ;)

Posted

Olson napisał(a):
Co do dawania psu kociej karmy. Czytałam o tym kiedyś sporo, z tego co wyczytałam to po kociej karmie pies może mieć ogromne problemy z wątrobą...

A&L - jeśli kiedyś zainteresuje Cię jakaś karma (obecnie mam w domu Husse Lamm&Riss, Josere Senior, wkrótce zamówię Sam's Fielda, myślę też o wymianie Husse na Canidae, choć to pierwsze jest moim zdaniem super) to pisz do mnie. ;) Mogę "pożyczyć" jakiejś karmy na spróbowanie, bo widzę, że jesteśmy sąsiadami praktycznie. ;)

A powiedz, co masz na stanie, może być na PW :) I skąd jesteś?

Posted

To super, bo właśnie chciałam z kimś na pół, ale nie miałam z kim ;) Tylko to jakoś pod koniec roku, bo na razie mam zapas karmy.