Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szukam cały czas karm dla mojej psicy. Zależy mi na takich, które mają 30 % białka i więcej. Wypróbowaliśmy już Orijena, teraz kupiłam N&D.
Możecie polecić coś jeszcze?

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Butchers ma 30% miesa. Bialko 24%
Jezeli wierzyc w to co producenci pisza na opakowaniach.
Karme podawalem swojej suczce - bardzo jej smakowala.

Posted

Składniki

Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min 30% kurczaka), oleje i tłuszcze, produkty pochodzenia roślinnego, warzywa (min. 4% w zielonej i pomarańczowej granulce), roślinne ekstrakty białkowe, drożdże, minerały, różne cukry. Zawiera 5% świeżego mięsa kurczaka w beżowej granulce.Analiza składu
Proteiny 24%, tłuszcze 9%, włókno 2.5%, surowy popiół 9

Oczywiscie u mnie sucha karma jest jedynie dodatkiem do jedzenia.
Nie kupuje drogich karm.

Posted

gryf80 napisał(a):
asco-mówisz o puszkowej czy suchej?
a&l-czemu az tyle bialka?

Bo mojej suczy służy. Wcześniej była na Orijenie, obecnie je 1st choice i na Orijenie wyglądała lepiej, lepsze kupy itd. Robiłam badania krwi (krótko po przestawieniu na 1st choice) i wszystko jest super, mimo długotrwałej kuracji sterydowej. Przy karmie wysokobiałkowej podobno wyniki badań są dobrym wyznacznikiem, a u nas nie dość, że wyniki ok, to jeszcze ogólna kondycja lepiej.

Posted

[quote name='Beatrx']ja mam britta premium puppy, ma 30% białka. wersja sport też mniej więcej tyle samo ma, nie pamiętam dokładnie ile.

[quote name='gops']canidae 40% białka , totw bizon lub przepiórka ponad 30% jeśli dobrze pamiętam , brit care dla aktywnych ma 30 albo więcej .

Jak byście mogły to napiszcie jeszcze na jakim mięsie oparte są te karmy. Mam grymaśnego psa niestety :shake:

Posted (edited)

sumaryczne białko to parametr niewiele mówiacy o jakości i przyswajalności psiej karmy - wazne ile w tym białka zwierzęcego a ile roslinnego.Czyli jakie proteiny i jak przyswajalne
Warto o tym pamietać;)
dla zobrazowania tego o czym mówię:
zawartośc białka w 100 g produktu
mleko pełne w proszku 25,8gr.
szynka gotowana 23gr
groch 23,8gr.
ser tylżycki tłusty 25,6gr.
ser twarogowy chudy 21,2gr
ser twarogowy tłusty 17,9
jajko 60gr.-11,4gr
wieprzowina schab-16,8gr
wołowina pieczeń-20,9gr
wołowina rostbef-17,4gr
wątroba wieprzowa-19,1gr
nerki woeprzowe-16gr
dorsz filet-16,5gr
halibut-13,6gr
fasola-21,4gr
flaki-16gr
boczek wędzony-12,7gr
baranina łopatka-13,3gr
cielęcian łopatka-14,9gr
mleko 2%tłuszczu-3,1gr
kiełbasa zwyczajna-11,7gr
kaszanka-12gr
płatki owsiane-11,9gr
ryż-6,7gr-7,8 gr
ziemniaki-1,3 gr
kasza manna-8,7gr
kasza jęczmienna-8,4gr
kasza gryczana-12,6gr
mąka-9,4gr
pierś z kurczaka-22,8gr

źródło-Cz.Korczak"Higiena-ochrona zdrowia"

czyli 10 dkg filetów z halibuta ma niewiele mniej niz 10 dkg kaszy gryczanej a jednak wiadomo że to nie są zamienniki , podobnie jak podwójna porcja ryzu to nie to samo dla psa co porcja cielecej łopatki a bilans sumaryczny białka sie niby równowazy;)

Edited by taks
Posted

[quote name='A&L']Jak byście mogły to napiszcie jeszcze na jakim mięsie oparte są te karmy. Mam grymaśnego psa niestety :shake:
canidae rybka , totw bizon lub przepiórka oba mają wysokie białko, a brit care jest na jagnięcinie

Posted

[quote name='taks']sumaryczne białko to parametr niewiele mówiacy o jakości i przyswajalności psiej karmy - wazne ile w tym białka zwierzęcego a ile roslinnego.Czyli jakie proteiny i jak przyswajalne
Warto o tym pamietać;)
dla zobrazowania tego o czym mówię:
zawartośc białka w 100 g produktu
mleko pełne w proszku 25,8gr.
szynka gotowana 23gr
groch 23,8gr.
ser tylżycki tłusty 25,6gr.
ser twarogowy chudy 21,2gr
ser twarogowy tłusty 17,9
jajko 60gr.-11,4gr
wieprzowina schab-16,8gr
wołowina pieczeń-20,9gr
wołowina rostbef-17,4gr
wątroba wieprzowa-19,1gr
nerki woeprzowe-16gr
dorsz filet-16,5gr
halibut-13,6gr
fasola-21,4gr
flaki-16gr
boczek wędzony-12,7gr
baranina łopatka-13,3gr
cielęcian łopatka-14,9gr
mleko 2%tłuszczu-3,1gr
kiełbasa zwyczajna-11,7gr
kaszanka-12gr
płatki owsiane-11,9gr
ryż-6,7gr-7,8 gr
ziemniaki-1,3 gr
kasza manna-8,7gr
kasza jęczmienna-8,4gr
kasza gryczana-12,6gr
mąka-9,4gr
pierś z kurczaka-22,8gr

źródło-Cz.Korczak"Higiena-ochrona zdrowia"

czyli 10 dkg filetów z halibuta ma niewiele mniej niz 10 dkg kaszy gryczanej a jednak wiadomo że to nie są zamienniki , podobnie jak podwójna porcja ryzu to nie to samo dla psa co porcja cielecej łopatki a bilans sumaryczny białka sie niby równowazy;)
Tak, tak, wiem o tym :) Zapomniałam dodać, że chodzi mi o białko oparte głównie na źródle zwierzęcym. Nie mam dużego doświadczenia, ale żeby mieć pewność czy te białko jest pochodzenia zwierzęcego, to wystarczy spojrzeć na procentowy udział mięsa suszonego? Czy to też nie do końca obrazuje? Możesz polecić jakieś karmy?
[quote name='gops']canidae rybka , totw bizon lub przepiórka oba mają wysokie białko, a brit care jest na jagnięcinie
Dzięki :)

Posted

A&L napisał(a):
Jak byście mogły to napiszcie jeszcze na jakim mięsie oparte są te karmy. Mam grymaśnego psa niestety :shake:

britt premium puppy na kurczaku

Posted

Moze masz racje.
Ale bialko ze swiezego miesa jest duzo bardziej przyswajalne niz bialko z przetworzonych karm.
Aha - kocie karmy maja duzo wiecej bialka.

Posted

I o prawdziwym mięsie pisze ktoś kto psu daje "produkty pochodzenia zwierzęcego" ? - pióra, pazury, ściółka, odchody? :evil_lol:

Wolfsblut Green Valley 30% białka 18% tłuszczu / jagnięcina i łosoś
Wolfsblut Blue Mountain 30% białka 16% tłuszcz / dziczyzna
Wolfsblut Wild Pacific 27% białka 17 tłuszcz / 5 gatunków ryb

Posted

[quote name='asco']Moze masz racje.
Ale bialko ze swiezego miesa jest duzo bardziej przyswajalne niz bialko z przetworzonych karm.
Aha - kocie karmy maja duzo wiecej bialka.
Nie założyłam tego wątku, żeby dostać takie informację. Pytam o karmy, nie o sposób karmienia, wszystkie niezbędne rady, które chcesz mi udzielić proszę kierować na PW ;)
[quote name='Jara']I o prawdziwym mięsie pisze ktoś kto psu daje "produkty pochodzenia zwierzęcego" ? - pióra, pazury, ściółka, odchody? :evil_lol:

Wolfsblut Green Valley 30% białka 18% tłuszczu / jagnięcina i łosoś
Wolfsblut Blue Mountain 30% białka 16% tłuszcz / dziczyzna
Wolfsblut Wild Pacific 27% białka 17 tłuszcz / 5 gatunków ryb
Nie spojrzałam na skład karmy, którą poleciła asco. Jak się chce zdrowo odżywiać psa, to powinno się patrzeć na skład karmy i umieć go czytać. Nie ważne czy dajesz psu karmę raz na jakiś czas czy na co dzień...
Wolfsblut stoi w kolejce karm, które chcę wypróbować ;) Szkoda, że nie mają worków około 8 kilowych, bo dla mojej jednej westki 15 kg to trochę za dużo na próbę :roll:

Posted

Pewnie nie ma. W zoologach same Puriny, Royale i Eukanuby. Większość kupuje tańsze karny, a jak ktoś chcę karmę wysokiej jakości, to kupuje w necie, ba taniej. Będę musiała kupić te małe opakowanie po 0,5 kg i zobaczyć co jej smakuje.

Posted

Jara napisał(a):
I o prawdziwym mięsie pisze ktoś kto psu daje "produkty pochodzenia zwierzęcego" ? - pióra, pazury, ściółka, odchody? :evil_lol:

Tak. 90% diety mojego psa to swieze mieso a nie przetworzone i napakowane chemia karmy.
Kupuje raz na jakis czas worek do pochrupania.

Posted

Myślisz, że to świeże mięso nie jest naszpikowane chemią? O Ty naiwna :evil_lol:
Chyba, że sama hodujesz kurczaki, owce, świnie krowi i takie tam ;)