Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej...w naszych sklepach zoologicznych jest duzo, kolorowych,piszczących zabawek. Ale nie jestem pewna czy wszystkie z nich są bezpieczne dla naszych psiaków. Mój labek ma dopiero pół roku a jego ząbki potrafią przegryźć juz niejedną zabawkę. Ostatnio jego zabawka (gumowa kiełbaska do gryzienia) przetrwała pół dnia. Dobra to mniejszy problem. Chodzi o to ze gdy pies zdoła juz przegryźć zabawkę to odgryza kawałki tej gumy i połyka. I to mają być bezpieczne zabawki ??

Napiszcie jakie wy zabawki dajecie swoim psiakom i jakie polecacie a jakie nie ??

Posted

Ja mojej do gryzienia kupuję to co zjadalne, czyli uszy, kości z jelit lub ścięgien...

A do zabawy staram się kupowac takie rzeczy, których nie przegryzie, albo których nie chce gryźć. :fadein:

Z gumy ma taką piłkę-jeżyka, której nie próbuje gryźć bo nie jest to zbyt przyjemne ani poręczne. A do rzucania i szarpania ma takie sznurki dla psów, które nawet kiedy je przeżuwa, nie rwą się za bardzo i jeśli nawet zjada to tylko drobne nitki...

Tych wszystkich gumowych kości czy kiełbasek, nie kupuję, bo wiem, że tę gumę zeżre. :wink:

Posted

Piłka jeżyk to podstawa. Oba rottki sie daja zabic za jezyka. Nawet na glos w domu nie mozan tego slowa powiedziec bo Tessa zeschizowana zaraz zaczyna szukac. Tylko koniecznie jezyk kulka a nie taki jezyk z nosem i oczkami - bo taki jest zjadany w 10 minut.

Sznurki z wezlami tez starczaja na 1 dzien :cry:

Na dwor ma gustowna rozowa pileczke z gumy (ale taka twarda) i jest ok.

Posted

U mnie jeżyk jest łysy po 45 minutach, gruby sznur z piłeczką w środku został wszmany po kilku dniach :lol: . Wszystkie piszczaki też nie wchodzą w rachube. Jakiś miesiąc temu kupiłam Dumie takie duże kólko "z rogami", grubość i kolor parówki :D , i tego jeszcze młoda koza nie wcięła.

Posted

ingridir,

a karmisz tego psa czasem :lol:

Zobaczymy jak moja będzie szamała zabawki jak trochę podrośnie. Jak na razie ma sznurki już chyba ponad miesiąc i wciąż wyglądają całkiem nieźle, podobnie z jeżykiem- wcale nie jest nadgryziony (tylko właśnie taki okrągły, nie podłużny z pyszczkiem ;) )

Zresztą, póki pies zjada i mu nie szkodzi to pół biedy. Ale znam psiaka, który o mało co nie przejechał się na tamten świat po połknięciu piłki. Utknęła mu w przewodzie pokarmowym, na prześwietleniu nic nie wychodziło, pies czuł się coraz gorzej... Gdyby nie lekarz, który zdecydował się psa "otworzyć" to marnie by było...

Posted

Argo pluszakami bawił się /czyli rwał na strzępy/, króciutko - ze względu na bezpieczeństwo.

Co się sprawdziło?

tetra.gif < ta zabaweczka przetrwała około roku.

Tym bawimy się do dzisiaj > pilka_ram.gif

Piszcząca piłeczka i kość to również ulubione gadżety >kosc_piszczaca.gif

Zauważyłem pewną prawidłowość - im bardziej 'miękka'/gumowa/ zabawka tym dłużej wytrzymuje. :roll:

Piłeczki typu 'jeż' nie próbowaliśmy :fadein: - do tej pory,wszystko co miało wypustki,było z upodobaniem 'golone' :wink:

Posted

Witam. Ja swoim labkom daję do zabawy prasowane kości skórzane, duże gumowe kólka oraz gumowe (pełne) piłki oraz piłeczki tenisowe (które) wymieniam co tydzień :D :D :D

Posted

Zauważyłem pewną prawidłowość - im bardziej 'miękka'/gumowa/ zabawka tym dłużej wytrzymuje. :roll:

A skąd wziąłeś takie fajne zabaweczki?

Chyba dobrze sobie wyobrażam materiał z którego zostały zrobione :roll:

Posted

A skąd wziąłeś takie fajne zabaweczki?

Chyba dobrze sobie wyobrażam materiał z którego zostały zrobione :roll:

:lol: :lol:

Polowania było wiele... :wink:

Wszystko kupowałem w hipermarketach /Real,Tesco/ :fadein:

A firma to Waltham :) :)...producent zabawek :roll:

Posted

hej

Co prawda mam goldenke , ale z zabawkami tez róznie bywa. U nas sprawdza sie kolorowa kaczka

2422.jpg

Zazwyczaj trzyma sie koło trzech miesięcy. Wtedy odrywają sie (same :D ) skrzydła. No i trzeba nową kaczkę , bo to ulubiona zabawka.

2423.jpg

Oprócz tego mamy psie puzzle (miekki pluszowy sześcian z dziura na każdym boku) W środku sa piłeczki, tez pluszowe. Niestety z czterech ostała sie juz tylko jedna, reszta do zszycia. Ale tez wytrwały od pażdziernika do końca grudnia.

No i jeszcze mamy grubą oponę (taką jak od małego motoru) na sznurze. Sprawdza sie super i nic , zupełnie nic jej nie jest (a Shilla bezpiecznie sie nią bawi)

Niestety nie mam zdjęć puzzli ani opony.

:Dog_run:

• 3 weeks later...
Posted
A co najciekawsze super bawi się pustą plastikową butelką po napojach

Zgadza się.

przed przyjazdem Gafla do mojego domu nakupowalem róznych zabawek - pilki na sznurku, ringo itp., a w koncu wygrala własnie plastikowa butelka PET. Najlepsza jest taka po wodzie 5l - zakręcacie by pies nie zgniótł i wtedy jest na tyle duża, że trudno mu chwycić ją do pyska - więc nie zwieje z nia. W ten sposób zabawa się sama nakręca, bo pies podbiegając do butelki sam ją sobie wykopuje spod łap.

Mamy jeszcze z Gaflem liny z supłami - takie fi10 (grube), które sobie ciągamy, a psiak ma też jedna mniejsza

Podoba mi sie pomysł z kaczką - musimy spróbować

kokos&gafel

Posted

Ja bym polecał stary ręcznik.Wytrzyma na pewno więcej niż 1 rok :grins:. Mój Cyprys ma jeszcze:gumową marchewkę,gumowego krokodyla i piłkę tenisową. :Dog_run:

Posted

Tak.

Butelki to podstawa :wink: , Laki uwielbia jeszcze gumową kość która bardzo dobrze się trzyma i sznurek do przeciągania .

Dla dorastającego psa bardzo dobrym wyjściem jest długa szmata powiązana w kilka węzłów(przydatna przy wymianie zębów).

Laki również uwielbia gustowne czerwone ringo.

Pozdrawiam Paulina z Laxem i Daxem.