Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niewiem co robić mojemu psu odbiło! Zaczął załatwiać się w domu a ma 2,5roku(Dogue de Bordeaux)! Nigdy wcześniej tego nie robił? Może sobie wyjść na dwór kiedy chce wiec nie jest tak że bardzo mu się chce sikać! Nie wiecie czy może to byś spowodowane?????

Posted

Wyglada mi na to , ze znaczy swoje terytorium ;)
W ten sposob zachowuje sie moj samiec.Ale w moim przypadku przebywa ostatnio w towarzystwie 5 psow.

Czy posiadasz tylko jednego psa?

Posted

Małą suczke z którą mieszka od zawsze i ona jes wysterylizowana! Dopiero teraz zaczął znaczyć teren? Miałm już wiele psów które nigdy się tak nie zachowywały!CO mam zrobic?

Posted

jest wiosna ( no prawie ) suczki zaczynaja cieczki ,byc moz e w okolicy jakas pachnie.
Pewno pies osiagnał dojrzałosc płciowa i manifestuje swoje prawa do tego terenu ( mieszkania) .W sumie jest to normalne zachowanie samcze tyle ,z e nie do pomyslenia w mieszkaniu.
Gdyby to byl moj pies rozwazyłabym kastracje ,bo cos takiego moz eswiadczyc o poczatku roznych innych problemow z zachowaniem ,skoro pies czuje sie na tyle mocny psychicznie zeby pieczetowac przestrzen mieszkania jako swoja.
A druga rzecz do zrobienia od zaraz to powtorka z treningu czystosci czyli od tej chwili pies pod pelna kontrola ,nie spuszczany z oka,w nocy przy łozku ( bez moznosci odejscia ) albo gdzie tam spi byle nie mogł wedrowac.Złapany na czynnosc znakowania dostaje reprymende idzie na dwor i dostaje nagrode.
Z moich skromnych doswiadczen wynika ,ze niedobrz e jest zbyt ostro karcic psa, wrzeszczec czy wymierzac razy ,moze to doprowadzic do konfliktu ktory jest niepotrzebny.
Wszystko sie da załatwic konsekwentnym obrzydzaniem sikania w domu i nagroda na dworzu.
No i słyszałam dwie teorie o sprzataniu.
Jedna zeby sprzatac ,myc octem i nie dopuszczac zeby został zapch.
Druga zeby takie znaki umyc niedokładnie ,co jest dosc obrzydliwe ale trocher logiczne .Jesli jest to znaczenia pies sie uspokoi czuja choc odrobine swoj zapach.
Bo nie raz znaczenie jest odpowiedzia na jakies przykre niepokojac psa wydarzenia.
Ja kiedy mialam dorastajacego samca i znaczyl w mieszkaniu kiedys zostawilam odrobinke tego sikniecia i juz nigdy nie podlał w tym miejscu .
No ale nie upieram sie ,bo to moze dosc niesprawdzona teoria.
Napisz czy choc troche mozna zapanowac nad tym sikaniem i Powodzenia !

Posted

haker11 napisał(a):
Niewiem co robić mojemu psu odbiło! Zaczął załatwiać się w domu a ma 2,5roku(Dogue de Bordeaux)! Nigdy wcześniej tego nie robił? Może sobie wyjść na dwór kiedy chce wiec nie jest tak że bardzo mu się chce sikać! Nie wiecie czy może to byś spowodowane?????

Heh..mojemu psy tez odbiło gdy miał ponad 2 lata.Sikał na swoje posłanie..to normalne...musisz oduczyć psa i powiem ci jak!!..Miejsca na które nasikał polej octem itp....A gdy dalej bedzie to robił to daj pieskowi klapsa(nie bij odrazu mocno)..tylko delikatnego klapsa i nie wolno, i nie odzywaj sie do niego itp.Jak moj pies sikal na posłanie to brałam mu kocyk i dałam gazety:)..tak sie oduczyl:lol:

Posted

Mokka napisał(a):
:crazyeye:
Moim zdaniem to nie jest normalne, dla mnie niedopuszczalne.

haha Bira jak była mała to zdarzało jej sie sikając przejśc przez swoje posłanie, i posłanie drugiego psa, i jeszcze pare rzeczy przy okazji, oczywiście wszystko do prania. sikanie w domu normalne u szczeniaka ale zdaje mi sie ze niezbyt normalne jesli sie sikało na swoje ( i przy okazji cudze, jesli stało obok) legowisko :oops:. teraz juz oczywiscie nei robi w domu
ale przyznam ze takie zachowanie u dorosłego psa jest conajmniej... dziwne :cool1:

pozdrawiam

Posted

Romas napisał(a):

No i słyszałam dwie teorie o sprzataniu.
Jedna zeby sprzatac ,myc octem i nie dopuszczac zeby został zapch.
Druga zeby takie znaki umyc niedokładnie ,co jest dosc obrzydliwe ale trocher logiczne .Jesli jest to znaczenia pies sie uspokoi czuja choc odrobine swoj zapach.
Bo nie raz znaczenie jest odpowiedzia na jakies przykre niepokojac psa wydarzenia.
Ja kiedy mialam dorastajacego samca i znaczyl w mieszkaniu kiedys zostawilam odrobinke tego sikniecia i juz nigdy nie podlał w tym miejscu .
No ale nie upieram sie ,bo to moze dosc niesprawdzona teoria.

Slyszalam o jeszcze jednej teorii ... ale nie wiem, czy ja polecac :razz:
Szefuncio psa (czlowiek) oznacza mieszkanie swoim zapachem :lol: i pies juz wtedy wie ze nie wolno znaczyc.:evil_lol:

Posted

Hania:) napisał(a):
O ludzie!!!!!!!!!!!!!!! to ja bym takiego szefuńcia w domu nie chciala miec! (z punktu widzenia kobiety)

No wiesz... Nic nie stoi na przeszkodzie, by szefunciem byla kobieta! :eviltong: