Maciek777 Posted November 26, 2020 Posted November 26, 2020 Zulcia ma legowisko ortopedyczne? Czym się różni od normalnego? Pierwsze słyszę, że takie istnieje. Ona trochę jak kot - można się starać z nowym legowiskiem, a i tak położy się np do koszyka:D Na fotkach, jak zawsze, szczęśliwe zwierzaki i ciepło, nawet w taką pogodę:) Quote
Tola Posted November 27, 2020 Author Posted November 27, 2020 21 godzin temu, Maciek777 napisał: Zulcia ma legowisko ortopedyczne? Czym się różni od normalnego? Pierwsze słyszę, że takie istnieje. Ona trochę jak kot - można się starać z nowym legowiskiem, a i tak położy się np do koszyka:D Na fotkach, jak zawsze, szczęśliwe zwierzaki i ciepło, nawet w taką pogodę:) Wyczytałam, że te ortopedyczne zawierają piankę wiskozową, która sprawdziła się już wiele lat temu w medycynie, ponieważ dopasowuje się do ciała, tym samym odciążając stawy i kręgosłup. No i lepiej utrzymuje też ciepło, a staremu psiakowi wszystko to potrzebne. Może to tylko reklama, ale na pewno Zulci nie zaszkodzi:). Ona na stare lata faktycznie wciska się wszędzie i zasypia w różnych dziwnych miejscach, a przy tym ma teraz nawyk drapania - marszczenia wszelkich miękkich podkładów, szmatek. Zasypia wtedy, jak tak się nadrapie, nadrapie i zmęczy;). Więc ten miękki podkład w legowisku długo nie wytrzyma;). Pozdrawiamy odwiedzających:) Quote
elik Posted November 27, 2020 Posted November 27, 2020 10 minut temu, Tola napisał: Ona na stare lata faktycznie wciska się wszędzie i zasypia w różnych dziwnych miejscach, a przy tym ma teraz nawyk drapania - marszczenia wszelkich miękkich podkładów, szmatek. Zasypia wtedy, jak tak się nadrapie, nadrapie i zmęczy;). To chyb wszystkie staruszki tak mają, bo moja szesnastka też tak się ciężko napracuje, zanim wreszcie, dosłownie, rzuci się na to pobojowisko, które z taką starannością robiła. Kochane staruszki :) Quote
Tola Posted November 27, 2020 Author Posted November 27, 2020 1 minutę temu, elik napisał: To chyb wszystkie staruszki tak mają, bo moja szesnastka też tak się ciężko napracuje, zanim wreszcie, dosłownie, rzuci się na to pobojowisko, które z taką starannością robiła. Kochane staruszki :) O, to witaj w klubie:)A z tym pobojowiskiem to masz rację, tak to wygląda po tym drapaniu;). Zulka to nawet próbuje "marszczyć" plecak;) Quote
elik Posted November 27, 2020 Posted November 27, 2020 1 minutę temu, Tola napisał: O, to witaj w klubie:)A z tym pobojowiskiem to masz rację, tak to wygląda po tym drapaniu;). Zulka to nawet próbuje "marszczyć" plecak;) Gdy była młodsza, to tak się nie wysilała z tym marszczeniem. Grzebnęła kilka razy łapką i kładła się. Z czasem zrobiła się baaaardzo staranna :) Quote
Maciek777 Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 Dnia 27.11.2020 o 22:31, Tola napisał: Wyczytałam, że te ortopedyczne zawierają piankę wiskozową, która sprawdziła się już wiele lat temu w medycynie, ponieważ dopasowuje się do ciała, tym samym odciążając stawy i kręgosłup. No i lepiej utrzymuje też ciepło, a staremu psiakowi wszystko to potrzebne. Może to tylko reklama, ale na pewno Zulci nie zaszkodzi:). Ona na stare lata faktycznie wciska się wszędzie i zasypia w różnych dziwnych miejscach, a przy tym ma teraz nawyk drapania - marszczenia wszelkich miękkich podkładów, szmatek. Zasypia wtedy, jak tak się nadrapie, nadrapie i zmęczy;). Więc ten miękki podkład w legowisku długo nie wytrzyma;). Pozdrawiamy odwiedzających:) Codziennie można dowiedzieć się czegoś nowego:) Moja Panda też tak drapała legowisko:) Pozdrawiam! Quote
Tola Posted December 8, 2020 Author Posted December 8, 2020 Dnia 2.12.2020 o 11:13, Maciek777 napisał: Codziennie można dowiedzieć się czegoś nowego:) Moja Panda też tak drapała legowisko:) Pozdrawiam! Czyli staruszki tak mają, ale im się wszystko wybacza:). U nas już zapachniało świętami:). Bardzo lubię ten przedświąteczny czas, te zapachy, przygotowania, atmosferę. Dlatego bardzo cieszę się z tradycji pieczenia pierniczków wśród moich znajomych; to okazja do grudniowych spotkań, pogaduszek no i wspólnego pieczenia i ozdabiania ciasteczek:). Parę lat temu spotykałyśmy się, żeby polepić anioły, porobić świąteczne ozdoby; od paru lat wypiekamy pierniczki. 1 Quote
elik Posted December 8, 2020 Posted December 8, 2020 Wspaniała tradycja, dziś już rzadko kultywowana. Wszechobecny brak czasu i łatwość zastąpienia wypiekami sklepowymi wyparł prawie całkowicie pieczenie pierniczków w domach. A szkoda. 1 Quote
Tyśka) Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Przepiękny zwyczaj i smakowicie wyglądające pierniczki :) My też już piekliśmy pierwszą partię. Zresztą, to niejako nasz przymus, bo przy diecie alergików (u mnie odpadają m.in.: pszenica, kakao, orzechy, owoce cytrusowe; u mojej mamy: mleko, jaja, gluten, kukurydza) ciężko byłoby znaleźć coś w sklepie. Dlatego szukamy przepisów, mieszamy je, dzielimy się swoimi innowacjami ;) To niesamowicie łączy. Uwielbiam ten świąteczny czas. 1 Quote
Maciek777 Posted December 9, 2020 Posted December 9, 2020 Tutaj to już Święta na całego:) Też bardzo mi się podoba tradycja pieczenia pierników! Widzę, że z tyłu zostałem bo Wy już macie upieczone, a ja nie... Te sklepowe może i dobre, miękkie, ale zupełnie nie oddają klimatu Świąt. 1 Quote
Tola Posted December 15, 2020 Author Posted December 15, 2020 Problem z zębami powrócił:( Zulka zabieg miała 27.10. a od tygodnia znowu to samo - opuchlizna, wyciek z pysia, no i kolejna utrata wagi; dostała antybiotyk no i wczoraj, po RTG, wet zmienił diagnozę - powodem ostatnich problemów z zębami nie był ropień, ale spory nadziąślak:( Po konsultacji z kardiologiem, późnym wieczorem Zulka była operowana. Noc była ciężka, dzisiaj trochę lepiej. Quote
Jolanta08 Posted December 16, 2020 Posted December 16, 2020 Biedna Zulka ,biedna Tola ,wyobrażam przez co przechodziliście i niech to zostanie wspomnieniem a Zulka z każdą godziną czuje się lepiej. Pozdrawiam a Zulci mizianko przesyłam. 1 Quote
Maciek777 Posted December 23, 2020 Posted December 23, 2020 Nawet nie chcę myśleć co musieliście czuć:( Mam nadzieję, że stale jej się poprawia od tego czasu. Trzymajcie się mocno i życzę przede wszystkim spokojnych Świąt. 1 Quote
elik Posted December 23, 2020 Posted December 23, 2020 Dobrze, że te straszne chwile są już za Wami. Serdecznie współczuję. Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku. 1 Quote
Tola Posted December 24, 2020 Author Posted December 24, 2020 Dziękuję, że tu zaglądacie, dziękujemy za życzenia:) Wszystkim tu zaglądającym życzymy dużo zdrowia, radości i rodzinnego ciepła na Święta Bożego Narodzenia! Quote
Tola Posted December 24, 2020 Author Posted December 24, 2020 Zwierzaki i ten przedświąteczny czas Quote
mari23 Posted December 26, 2020 Posted December 26, 2020 Jak się czuje staruszeczka Zuleczka? <3 Quote
Maciek777 Posted December 29, 2020 Posted December 29, 2020 Wpadłem popodziwiać zdjęcia i się nie zawiodłem:) Quote
Tola Posted January 5, 2021 Author Posted January 5, 2021 Dnia 26.12.2020 o 22:39, mari23 napisał: Jak się czuje staruszeczka Zuleczka? <3 Dziękuję, całkiem dobrze - ten nadziąślak i ból zębów musiał jej bardzo dokuczać, wycierpiała się bidulka. Jak to starowinka - ma mniej siły, dużo śpi, po schodach już ją trzeba nosić, zdarza się jej załatwiać w mieszkaniu no i ma te swoje "zawieszenia", kiedy nie może trafić np, do drzwi. Ale wyrażnie lepiej się czuje - ma lepszy apetyt, sierść jest błyszcząca, potrafi nawet być radosna, zachęcać do zabawy, biegać za Florką. Oby te kłopoty z zębami już nigdy nie wróciły. 2 Quote
elik Posted January 5, 2021 Posted January 5, 2021 1 godzinę temu, Tola napisał: Oby te kłopoty z zębami już nigdy nie wróciły. Czego Zulci i Wam życzę :) 1 Quote
Maciek777 Posted January 6, 2021 Posted January 6, 2021 12 godzin temu, elik napisał: Czego Zulci i Wam życzę :) Ja też:) 1 Quote
Recommended Posts