Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zulcia ma legowisko ortopedyczne? Czym się różni od normalnego? Pierwsze słyszę, że takie istnieje. Ona trochę jak kot - można się starać z nowym legowiskiem, a i tak położy się np do koszyka:D

Na fotkach, jak zawsze, szczęśliwe zwierzaki i ciepło, nawet w taką pogodę:)

Posted
21 godzin temu, Maciek777 napisał:

Zulcia ma legowisko ortopedyczne? Czym się różni od normalnego? Pierwsze słyszę, że takie istnieje. Ona trochę jak kot - można się starać z nowym legowiskiem, a i tak położy się np do koszyka:D

Na fotkach, jak zawsze, szczęśliwe zwierzaki i ciepło, nawet w taką pogodę:)

Wyczytałam, że te ortopedyczne zawierają piankę wiskozową, która sprawdziła się już wiele lat temu w medycynie, ponieważ dopasowuje się do ciała, tym samym odciążając stawy i kręgosłup. No i lepiej utrzymuje też ciepło, a staremu psiakowi wszystko to potrzebne. Może to tylko reklama, ale na pewno Zulci nie zaszkodzi:).

Ona na stare lata faktycznie wciska się wszędzie  i zasypia w różnych dziwnych miejscach, a przy tym ma teraz nawyk drapania - marszczenia wszelkich miękkich podkładów, szmatek. Zasypia wtedy, jak tak się nadrapie, nadrapie  i zmęczy;).

Więc ten miękki podkład w legowisku długo nie wytrzyma;).

Pozdrawiamy odwiedzających:)

Posted
10 minut temu, Tola napisał:

Ona na stare lata faktycznie wciska się wszędzie  i zasypia w różnych dziwnych miejscach, a przy tym ma teraz nawyk drapania - marszczenia wszelkich miękkich podkładów, szmatek. Zasypia wtedy, jak tak się nadrapie, nadrapie  i zmęczy;).

To chyb wszystkie staruszki tak mają, bo moja szesnastka też tak się ciężko napracuje, zanim wreszcie, dosłownie, rzuci się na to pobojowisko, które z taką starannością robiła. Kochane staruszki :)

Posted
1 minutę temu, elik napisał:

To chyb wszystkie staruszki tak mają, bo moja szesnastka też tak się ciężko napracuje, zanim wreszcie, dosłownie, rzuci się na to pobojowisko, które z taką starannością robiła. Kochane staruszki :)

O, to witaj w klubie:)A z tym pobojowiskiem to masz rację, tak to wygląda po tym drapaniu;).

Zulka to nawet próbuje "marszczyć" plecak;)

Posted
1 minutę temu, Tola napisał:

O, to witaj w klubie:)A z tym pobojowiskiem to masz rację, tak to wygląda po tym drapaniu;).

Zulka to nawet próbuje "marszczyć" plecak;)

Gdy była młodsza, to tak się nie wysilała z tym marszczeniem. Grzebnęła kilka razy łapką i kładła się. Z czasem zrobiła się baaaardzo staranna  :)

Posted
Dnia 27.11.2020 o 22:31, Tola napisał:

Wyczytałam, że te ortopedyczne zawierają piankę wiskozową, która sprawdziła się już wiele lat temu w medycynie, ponieważ dopasowuje się do ciała, tym samym odciążając stawy i kręgosłup. No i lepiej utrzymuje też ciepło, a staremu psiakowi wszystko to potrzebne. Może to tylko reklama, ale na pewno Zulci nie zaszkodzi:).

Więc ten miękki podkład w legowisku długo nie wytrzyma;).

Pozdrawiamy odwiedzających:)

Codziennie można dowiedzieć się czegoś nowego:)

Moja Panda też tak drapała legowisko:)

Pozdrawiam!

Posted
Dnia 2.12.2020 o 11:13, Maciek777 napisał:

Codziennie można dowiedzieć się czegoś nowego:)

Moja Panda też tak drapała legowisko:)

Pozdrawiam!

Czyli staruszki tak mają, ale im się wszystko wybacza:).

U nas już zapachniało świętami:).

Bardzo lubię ten przedświąteczny czas, te zapachy, przygotowania, atmosferę.

Dlatego bardzo cieszę się z tradycji pieczenia pierniczków wśród moich znajomych;  to okazja do grudniowych spotkań, pogaduszek no i wspólnego pieczenia i ozdabiania ciasteczek:).

Parę lat temu spotykałyśmy się, żeby polepić anioły, porobić świąteczne ozdoby; od paru lat wypiekamy pierniczki.

IMG_20201207_190149.jpg

received_2559708600820909.jpg

received_2788565328080142.jpg

• Like 1
Posted

Wspaniała tradycja, dziś już rzadko kultywowana. Wszechobecny brak czasu i łatwość zastąpienia wypiekami sklepowymi wyparł prawie całkowicie pieczenie pierniczków w domach. A szkoda.

• Like 1
Posted

Przepiękny zwyczaj i smakowicie wyglądające pierniczki :)

My też już piekliśmy pierwszą partię. Zresztą, to niejako nasz przymus, bo przy diecie alergików (u mnie odpadają m.in.: pszenica, kakao, orzechy, owoce cytrusowe; u mojej mamy: mleko, jaja, gluten, kukurydza) ciężko byłoby znaleźć coś w sklepie. Dlatego szukamy przepisów, mieszamy je, dzielimy się swoimi innowacjami ;) To niesamowicie łączy. Uwielbiam ten świąteczny czas.

• Like 1
Posted

Tutaj to już Święta na całego:) Też bardzo mi się podoba tradycja pieczenia pierników! Widzę, że z tyłu zostałem bo Wy już macie upieczone, a ja nie... Te sklepowe może i dobre, miękkie, ale zupełnie nie oddają klimatu Świąt.

• Like 1
Posted

Problem z zębami powrócił:(

Zulka zabieg miała 27.10. a od tygodnia znowu to samo -  opuchlizna, wyciek z pysia, no i kolejna utrata wagi;  dostała antybiotyk no i  wczoraj, po  RTG,  wet zmienił diagnozę - powodem ostatnich problemów  z zębami nie był ropień, ale spory nadziąślak:( Po konsultacji z kardiologiem, późnym wieczorem Zulka była operowana.

Noc była ciężka, dzisiaj trochę lepiej.

Posted

Dobrze, że te straszne chwile są już za Wami. Serdecznie współczuję.

Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku.

B.N..gif.5cf851aad57a6ba0f2e98402bad8b7a4.gif

• Like 1
Posted

Dziękuję, że tu zaglądacie, dziękujemy za życzenia:)

Wszystkim tu zaglądającym życzymy dużo zdrowia, radości i  rodzinnego ciepła na Święta Bożego Narodzenia!

kartka-na-boze-narodzenie-ruchomy-obraze

Posted
Dnia 26.12.2020 o 22:39, mari23 napisał:

Jak się czuje staruszeczka Zuleczka? <3

Dziękuję,  całkiem dobrze  - ten nadziąślak i ból zębów musiał jej bardzo dokuczać, wycierpiała się bidulka.

Jak to starowinka - ma mniej siły, dużo śpi, po schodach już ją trzeba nosić, zdarza się jej załatwiać w mieszkaniu no i ma te swoje "zawieszenia", kiedy nie może trafić np, do drzwi. Ale wyrażnie lepiej się czuje - ma lepszy apetyt, sierść jest błyszcząca, potrafi nawet być radosna, zachęcać do zabawy, biegać za Florką.  

Oby te kłopoty z zębami już nigdy nie wróciły.

• Like 2