socurek Posted May 16, 2012 Posted May 16, 2012 Norek ma już 7-8 lat. Do tej pory karmię go Royalem Lightem dla dużych psów, ale zaczynam się zastanawiać, czy dostarczam mu wszystkich składników, których potrzebuje. W końcu jest już seniorem, a ja chcę go utrzymać w dobrej formie. Nie bardzo się orientuję w tych długich litaniach dziwnie brzmiących składów, dlatego proszę o jakieś porady. Quote
gryf80 Posted May 17, 2012 Posted May 17, 2012 jesli tę karme je długi czas-karma z najwyzszej półki,więc ma wszystko-a pies ma błyszcząca sierśc,jest żywotny to możesz nie zmeniać co najwyżej dorzuć mu omega 3 w kapsułkach(starsze psy tego potrzebuja do prawidłowej pracy komórek mózgowych) Quote
socurek Posted May 18, 2012 Author Posted May 18, 2012 Ale czy Light nie jest zbyt ubogi dla starzejącego się psa? Niby sierść jest błyszcząca, ale ma łupież. Myślałam o przejściu na ROYAL CANIN MAXI AGEING 8... A może Royal to wcale nie jest najlepszy sposób karmienia go? Może BARF? A może jakaś inna karma? Próbowałam go karmić Orijenem, ale to był absolutny niewypał. Chciałabym, żeby jeszcze długi czas był w pełni sił i w dobrej formie... Quote
gryf80 Posted May 18, 2012 Posted May 18, 2012 pewnie juz wyczytałas na temat dwóch róznych "obozOw"na temat royala:jedni za drudzy przeciw-powiem ci co ja osobiście o tym myslę-a zrobisz jak uważasz-jeśli w tym przypadku(twój pies)rc sie sprawdził to nie trzeba przestawiac go na inny rodzaj karmy ,możesz kupić wersję dla seniorów ras duzych-po 3 miesiacach sprwawdzisz czy mu "pasuje"czy trzeba szukac dalej. czyli-ja OSOBIŚCIE myślę że to niezła karma(oczywiście jeśli możesz na taka karmę tyle wyłożyć)i śmiało mżesz nia karmic swojego pupila.ja swoją sucz(7 lat mix bulika)gdybym finansowo mogło też bym karmiła rc(ona je tylko chrupy) Quote
Sybel Posted May 18, 2012 Posted May 18, 2012 Ja testowałam Acanę dla psów dorosłych i moje dwa psy i pies siostry miały rozwolnienie - nie wiem, czemu. U nas sprawdza się Josera, ma delikatną linię dla psów starszych. Całkiem przyzwoita karma. Nie wiem, jak Orijen. No i BARF wprowadzany stopniowo może być fajną opcją, ale nie wiem, jak tam u Was z uzębieniem, więc warto uważać z kośćmi. Quote
gryf80 Posted May 18, 2012 Posted May 18, 2012 sybel założycielka watku napisała że orijena wprowadzali i kicha....ale coś jest z "kanadyjskimi"-dużo psów ich nie bardzo toleruje -może dlatego że za"bogate"w składniki czy jak? Quote
Sybel Posted May 18, 2012 Posted May 18, 2012 Nie doczytałam, faktycznie. U nas na bank chodziło o to, że karma była zbyt tłusta i wszystkie psy równo po niej wymiotowaly i miały rozwolnienie... Royal wielu psom sluży, u nas sie nie sprawdził, ale jeśli działa dobrze na psa, to można poobserwować poziom aktywności psa i zmienić karmę na "emerycką". Quote
socurek Posted May 25, 2012 Author Posted May 25, 2012 Mam wątpliwości. Nie mam pojącia, jakie zająć stanowisko w sprawie Royal'a, bo w ogóle nie potrafię czytać składu karm... Lubię myśleć, że karmię go czymś wartościowym, ale czasem kiedy czytam, że to jednak, delikatnie mówiąc, nienajlepsza karma, zastanawiam się, czy to dobry wybór... Jakie jeszcze karmy zasługują na uwagę? Quote
gryf80 Posted May 25, 2012 Posted May 25, 2012 nie ma złotego środka moim zdaniem.dla jednego karma x będzie super:małe qupy,sierść błyszcząca,wzorowe zdrowie a dla drugiego ta sama karma będzie kompletna porażką.jeśli twojemu psu służy rc to spokojnie możesz nią karmić. Quote
Recommended Posts