Viktoria. Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 Moja jamnikowata suczka Sonia bardzo przeżywa to że nie ma dzieci. Co jakiś czas przygarnia sobie zabawki jako dzieci... Ale tym razem jest to poważniejsze, trwa to znacznie dłużej. Sonia przygarnęła sobie 3 gumowe zabawki, zebre, konia i świnkę. Ze świnią chodzi najczęściej. Nie ma takiego apetytu jaki miała przedtem, cały cicho popiskuje, czasami się trzęsie. Zabawkę myję, przykłada ją do siebie i myśli że ją karmi... Martwie się o nią, nie wiem o co jej za bardzo chodzi. Sterylizacja nie wchodzi w grę. Jak mam zachowywać? Dziś od rana leżała na kocu i zamiast zjeść bułeczkę położyła ją koło ,,dzieci" . Co o tym sądzić ? Quote
gops Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 sterylizacja jest konieczna . Twoja suczka ma ciąże urojoną , poczytaj o tym . jedynym sposobem by ciąże urojone znikły jest sterylizacja , dopuszczenie suczki nic nie da . dlaczego sterylizacja nie wchodzi w gre? a jak an razie pochowaj wszystkie zabawki , nie może ich myć i pilnować to pogarsza sprawe , zwiększ jej ruch a jeśli ma powiększone sutki i mleko to idź do weta. Quote
socurek Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 Sterylizacja to błogosławieństwo. Niedawno moja suczka odeszła na ropomacicze... Jeśli nie jest to suczka dopuszczona do rozrodu, wysterylizuj ją, by uniknąć problemów. Quote
KarolinaW Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 [quote name='Viktoria.'] Sterylizacja nie wchodzi w grę. [/QUOTE] moi rodzice też tak mówili.. ich suczka wczoraj miała wycinany guz z listwy mlecznej i była przy okazji sterylizowany.... na początku nosiła zabawki potem dostawała mleka i tak 2 razy w roku.... musiało dojść do tragedii zeby zmądrzeli suczka ma 7 lat jest dobermanem, nigdy nei miała młodych.... gdyby była wysterylizowana nie musiałaby 2 razy w roku lecieć na lekach zatrzymujacych pokarm i może żadne dziadostwo by jej się nie zrobiło... moja suczka kundliczka jest wysterylizowana ma 5 lat i jest okazem zdrowia:) Quote
Kyu Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 (edited) Powtórzę za poprzedniczkami STERYLIZACJA jest KONIECZNA. Może aby dosadniej wytłumaczyć Ci, dlaczego postaram sie wymienic zaledwie kilka ewentualnych skutków jakie mogą wystąpić, jeżeli taki stan będzie miał dłużej miejsce: -ropomacicze -nowotwór (zaczyna się właśnie od guza na/w listwie mlecznej) -zaburzenia hormonalne -zaburzenia psychiczne, prowadzące do agresji- w krótkim czasie u suki mogą pojawić się agresywne zachowania (w obronie "szczeniat" na przykład) Doraźnie koniecznie pozabieraj WSZYSTKIE zabawki i schowaj tak aby suka nie miala do nich dostępu(!), obserwuj listwy mleczne(!), dużo spaceruj z psem(!) Edited May 15, 2012 by Kyu Quote
KarolinaW Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 i nie pieść jej ... unikaj kontaktów, nie głaskaj nie całuj nie przytulaj... tyle robili moi rodzice Quote
Kyu Posted May 15, 2012 Posted May 15, 2012 [quote name='KarolinaW']i nie pieść jej ... unikaj kontaktów, nie głaskaj nie całuj nie przytulaj... tyle robili moi rodzice[/QUOTE] Właśnie, zapomniałam- przede wszystkim unikaj dotykania okolic sutków. Quote
Recommended Posts