Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Izabela124. napisał(a):
Bierz Canona 550d, podobno super i cena nie jest wysoka :) Kręci filmy fajne, ale ostrość trzeba ręcznie ustawiać :)

600d jest praktycznie taki sam, cena taka sama a ma ruchomy ekran :cool3:
wybieram omiedzy tymi dwoma ;pp

Klaudia tez mam z ruska zagrozenie ;pp

Posted

Ja bym obstawiała przy 600d, ale pytanie teraz jaki obiektyw? Myślałam o 50tce, ale słyszałam różne opinie? No i jaka przysłona? Aparat ma służyć głównie do spacerów z psem i portretów. Swoją drogą, Klaudia wybacz że Ci śmiecę :P

Posted

Ty$ka napisał(a):
To powiesz co Ci doradzą albo najlepiej zarzuć linkiem ;)

Ja bardziej celowałam w Nikona, bo mam znajome osoby, które znają się na fotografii i sami są znikowani :). Najbardziej to myślałam o Nikonie d5200 + Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX lub 50mm 1.8f oraz o jakimś tele. Z Canonów nie mam nic upatrzonego, na razie myślę że starczyłby mi Canon 450D + ef 70-200f/4L , ale wkurza mnie to, że jakość filmów dupiasta :P. Także błądzę jak ślepiec w ciemności :lol: I potrzebuję pomocy.

Pomijając fakt, że moim zdaniem od body ważniejszy jest obiektyw ;), dlatego mam dylemat.

Ok jak coś to podrzucę linka, jak mi znajomy coś podpowie to też dam znać.

Ja też bardziej celuję w nikona ale canon nie jest wcale wykluczony. Jestem chyba najbardziej za tym D80 ale kolejne pytanie jaki do niego dobrać obiektyw, ogólnie chciałabym żeby zdjęcia w ruchy też nie były dla niego za wielkim problemem. Ja to już mam taki mętlik w głowie że to wszystko już mi się miesza :roll:

magdabroy napisał(a):
Oj, Ty nie dobra :mad:

Ale to dopiero 1 raz w tym roku :oops::eviltong:
Victoria napisał(a):
600d jest praktycznie taki sam, cena taka sama a ma ruchomy ekran :cool3:
wybieram omiedzy tymi dwoma ;pp

Klaudia tez mam z ruska zagrozenie ;pp

A ruskim to Ty mi nawet nic nie mów, angielskiego z łatwością się uczę ale z ruskim to muszę się męczyć przez całe dnie :roll:

Ty$ka napisał(a):
Ja bym obstawiała przy 600d, ale pytanie teraz jaki obiektyw? Myślałam o 50tce, ale słyszałam różne opinie? No i jaka przysłona? Aparat ma służyć głównie do spacerów z psem i portretów. Swoją drogą, Klaudia wybacz że Ci śmiecę :P

No właśnie a jaki obiektyw do tego 600d. Ogólnie na co najlepiej zwracać uwagę przy zakupie obiektywu, czym się kierować?
Teraz to ja też szukam jak najwięcej informacji o aparatach więc śmiało możecie mi tak zaśmiecać wątek :evil_lol:

Posted

Ja też mam straszny mętlik ;)
Na pewno przy wyborze obiektywu musisz się kierować do czego Ci tak naprawdę potrzebny ;). Ja wiem, że tele nie jest mi niezbędne, bo na zawody nie jeżdżę i nie fotografuję, a mój pies zawsze się mnie trzyma, więc nie potrzebuję długiego. Mnie przyda się na pewno standardowy, taki na spacery i do wszystkiego praktycznie (z tym, że wśród Nikonów mam już swoje faworyty, a w Canonach nie i nie wiem co i jak), no i mi przyda się krótki, tzw. portretówka. Jednak jakie konkretnie, to nadal nie mam pojęcia. Pomimo że tyle razy już mi ludzie tłumaczyli tak nadal nie wiem co wybrać. ;)

Posted

Kaaasia napisał(a):
Dzięki za wytłumaczenie, mniej więcej wiem o co chodzi ;)
Tylko jak zmusić tyłek aby ruszał pierwszy :roll:?

Wiesz co, to jest chyba kwestia naprowadzania smakołykiem. Ja to mniej więcej robiłam tak, że jak stała na przeciwko mnie to prowadziłam ją smakiem tak jakby w prawo a późnij cofałam ręką tak żeby weszła pomiędzy nogi. Sama nie wiem jak to wytłumaczyć w weekend spróbuję nagrać filmik to będzie lepiej zrozumieć o co chodzi:)
Ty$ka napisał(a):
Ja też mam straszny mętlik ;)
Na pewno przy wyborze obiektywu musisz się kierować do czego Ci tak naprawdę potrzebny ;). Ja wiem, że tele nie jest mi niezbędne, bo na zawody nie jeżdżę i nie fotografuję, a mój pies zawsze się mnie trzyma, więc nie potrzebuję długiego. Mnie przyda się na pewno standardowy, taki na spacery i do wszystkiego praktycznie (z tym, że wśród Nikonów mam już swoje faworyty, a w Canonach nie i nie wiem co i jak), no i mi przyda się krótki, tzw. portretówka. Jednak jakie konkretnie, to nadal nie mam pojęcia. Pomimo że tyle razy już mi ludzie tłumaczyli tak nadal nie wiem co wybrać. ;)

Ja jeżeli chodzi o obiektyw to wolałabym coś dłuższego bo u mnie psy biegają po łąkach i zazwyczaj się ode mnie oddalają więc nie wiem czy taki krótki da sobie radę. A w nikonach który model jest twoim faworytem?:razz:

Posted

Klaudia&Aza napisał(a):
Ja jeżeli chodzi o obiektyw to wolałabym coś dłuższego bo u mnie psy biegają po łąkach i zazwyczaj się ode mnie oddalają więc nie wiem czy taki krótki da sobie radę. A w nikonach który model jest twoim faworytem?:razz:

Każdy ma inne wymagania i potrzeby :) Hihihi.
Na razie starczy mi nikon d5200, a jak już obcykam się i nie będzie starczał na moje potrzeby (bo bardziej lepiej skupić się na obiektywach: body można wymienić, a obiektywy starczą na dłużej), to jakiś lepsiejszy. Moim marzeniem jest Nikon d6000 :loveu:

Posted

Dzięki za wytłumaczenie dostawania, spróbujemy z nich skorzystać, ale z takim zarzucaniem doopki u nas raczej nie wyjdzie. :diabloti:
Ja już czekam tylko na koniec półrocza, bo do ferii to jeszcze miesiąc. :roll:

Posted

paulaa. napisał(a):
Witamy, chyba jesteśmy tu po raz pierwszy. Cudne psiaki. :loveu: Pozdrawiamy ;)

Cześć:)
Fajnie, że wpadłaś no i oczywiście zapraszamy ponownie :)
Ty$ka napisał(a):
Każdy ma inne wymagania i potrzeby :) Hihihi.
Na razie starczy mi nikon d5200, a jak już obcykam się i nie będzie starczał na moje potrzeby (bo bardziej lepiej skupić się na obiektywach: body można wymienić, a obiektywy starczą na dłużej), to jakiś lepsiejszy. Moim marzeniem jest Nikon d6000 :loveu:

No tak dokładnie, każdy ma inne potrzeby:) Z tego co czytałam to body powinno się wymieniać co kilka lat, wiesz może od czego to zależy?
Sonka95 napisał(a):
Witamy się :loveu:

Hej hej:)
Izabela124. napisał(a):
hej Klaudia :)
Nowe zdjęcia bym obejrzała :)

unikatowydiament napisał(a):
My też:)
pozdrawiamy

roadtonowhere napisał(a):
Czeeeeść! Miłego weekendu życzymy... I jakieś zdjęcia może by się pojawiły? :cool3:

Cześć Dziewczyn, zdjęcia mam ale mi się okropnie nie chce ich wrzucić :shake:
Collie napisał(a):
Dzięki za wytłumaczenie dostawania, spróbujemy z nich skorzystać, ale z takim zarzucaniem doopki u nas raczej nie wyjdzie. :diabloti:
Ja już czekam tylko na koniec półrocza, bo do ferii to jeszcze miesiąc. :roll:

A własnie widziałam u was w galerii, że coś próbujecie z tym zarzucaniem, może nie będzie tak źle, warto spróbować :eviltong:
A którego u was się dokładnie ferie zaczynają? U nas od 28 stycznia :bigcool:

Sonka95 napisał(a):
Ja to czekam teraz na ferie ... jeszcze tylko 2 tygodnie , a teraz szykują się najgorsze dni , bo masę mam sprawdzianów :roll:

A no bo my z tego samego województwa jesteśmy, więc tyle samo na ferie czekamy :) U nas w tym tygodniu wystawienie ocen więc mam nadzieję, że raczej luzik będzie.

Znowu mi się na DGM zaczeły reklamy pojawiać, wcześniej przez jakiś czas miałam spokój a teraz znowu :roll:

Posted

Body zmienia się myślę, że gdy zmieniają się potrzeby :) No i sam fakt, że są lepsze, a nas z czasem nie jest taki super :P Natomiast obiektyw zostanie taki sam, więc tu ważniejsza kwestia jest :)

U nas ferie od 11lutego, buuu :(

Posted

Ty$ka napisał(a):
Body zmienia się myślę, że gdy zmieniają się potrzeby :) No i sam fakt, że są lepsze, a nas z czasem nie jest taki super :P Natomiast obiektyw zostanie taki sam, więc tu ważniejsza kwestia jest :)

U nas ferie od 11lutego, buuu :(

A ja już tak w 80% jestem pewna co do modelu aparatu(oczywiście, którego jak na razie nie zdradzę:diabloti:) jedynie teraz muszę się zdecydować na obiektyw;)

A kiedy wam się kończy pierwsze półrocze, też w tym tygodniu tak jak u nas?

Posted

Hej :D
Te reklamy to mnie już wkurzają... co nie wejdę na jakąś stronę to pojawia się ciągle ta sama reklama !!!

U mnie to już drugie półrocze jest od stycznia ... więc trzeba się starać , żeby mieć dobre oceny na koniec roku :D