*Magda* Posted July 26, 2012 Posted July 26, 2012 Klaudia&Aza napisał(a): Jak się dzisiaj czuję świeżo upieczona mamuśka i cudownym Teosiem?:loveu::eviltong: Z każdym dniem coraz lepiej :) Quote
Kawalier Posted July 26, 2012 Posted July 26, 2012 Klaudia&Aza napisał(a): Osobiście mój aparat tylko w jakiejś części mnie zadowala bo może się nim pobawić osoba początkująca, ustawienia są łatwe i wgl. Wiec teraz planuję tak na jesień zima kupić coś lepszego, marzy mi się lustrzanka nikon, lub canon bo te do mnie chyba najbardziej przemawiają tylko nie wiem czy kupię jakąś dobrą do sumy ok 3000zł :roll: Niby coś tam przeglądam i czytam ale tam jest tyle modeli, że nie wiem czym tam mam się kierować:roll: Do 3000zł możesz mieć bdb aparat. Ja polecam Nikona D90, ale korpus bez Kita, i dokupić oddzielnie taki obiektyw (portretowy), (przykładowe zdjęcia tym obiektywem). Do tego karta pamięci i torba na aparat i zmieścisz się w 3tys. W zamian otrzymujesz półprofesjonalny aparat o wielkich możliwościach. Jest też tańsza, ale (bardzo dobra) alternatywa np. Pentax K-r z dwoma KITami i możliwością [0]=&a_text_i[14408][1]=&a_text_i[835][0]=&a_text_i[835][1]=&a_text_f[836][0]=&a_text_f[836][1]=&change_view=Pokaż*>"]b.taniej rozbudowy systemu. W razie pytań pisz na priv - na pewno coś "poradzimy". Już pomogłem dwóm osobom (np. jej) na tym forum w wyborze sprzętu i z chęcią wyszukam coś odpowiedniego dla Ciebie. Pozdrawiam. Quote
kalyna Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 a ja napiszę tak, ze ja mam nikona d3100, jestem mega zadowolona, razem z kitem 18-105, więc fotki mogę robić wszystkie te, które chcę. mi taki zestaw wystarcza, zdjęcia są ostre, wyraźne i mają piękne wg mnie kolorki. Nie są idealne, pewnie pod tym względem, ale na moje oko jest super ;) ja niczego więcej nie potrzebuję... ja kupiłam za 2200, plus karta, torba to wyszło nie całe 2500zł... z czasem marzy mi się dorobić do nowego obiektywu, ale to nie jest u mnie na gwałt... poczekam sobie jeszcze parę lat. jest to aparat dla amatorów, cudów się nie spodziewam po nim. Zawodowo nie zajmuję się i nie mam zamiaru zajmować sie foto, ot tak dla mnie, do robienia psiakom fot, jakieś uroczystości rodzinne, przyroda, portreciki dzieciom to tego ja mam aparat i ten mi starcza...jest o niebo lepszy od mojej cyfrówki, a nie jest skomplikowany w obsłudze ;) obiektyw 50 jest fajny, jasny, ale nie przybliżysz przy biegnącym psie.... W sumie to do jakich fotek chcesz ten aparat?bo moze faktycznie 50 Ci wystarczy... 50 to tak jak ludzkie oko widzi, powyżej 50 przybliża obraz ;) D90 mi się podobał, sama go nawet chciałam, ale właśnie jest półprofesjonalny, a ja takiego nie potrzebuję ;) no i przez to cena tez wyższa.... Ale ja nie mam wiedzy na temat aparatów, wszystko co wiem to na własnym przykładzie ;) Quote
Pestka Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 Klaudia, o Canonie się nie wypowiem, jednak ja mam Nikona D5000 i mogę polecić bo jestem zadowolona, do tego mam Nikkora 55-300mm i KIT i to mi starcza, jedynym minusem tego body jest to, ze nie ma silniczka, a ceny obiektywów nie zachwycają.. Quote
*Magda* Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 Ja mam Nikona D3000 i 2 objektywy: (18-55 i 55-200). Dla amatora takim jak jestem, to jest wystarczający sprzęt ;) I z czystym sumieniem mogę Ci napisać, że będziesz zadowolona z Nikona :) Quote
Karro Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 Co tak cicho ;)? Ja bym nowych fotek chciała :) Quote
dianusia921 Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 Kawalier napisał(a): W razie pytań pisz na priv - na pewno coś "poradzimy". Już pomogłem dwóm osobom (np. jej) na tym forum w wyborze sprzętu i z chęcią wyszukam coś odpowiedniego dla Ciebie. Pozdrawiam. Potwierdzam ;) Mi Kawalier pomógł w doborze aparatu, a miałam znacznie mniejszą kwotę do dyspozycji więc myślę, że nie mogliśmy tak poszaleć jak u Ciebie. Także jeśli chciałabyś pomocy w doborze odpowiedniego aparatu dla siebie to śmiało pisz do Kawaliera skoro oferuje swoją pomoc. Ja jestem bardzo zadowolona z zakupu i z rad jakie dostałam :) https://lh5.googleusercontent.com/-TOqg26urft0/UAr91Oe2UgI/AAAAAAAACY0/EuPntXqylI0/s640/DSCF6356.JPG śliczna dziewczynka :loveu: https://lh4.googleusercontent.com/-NXFTYb0OSuA/UAr9L9duqwI/AAAAAAAACUE/0OoBhboD7sA/s640/DSCF6207.JPG piękne ! :loveu: Pozdrawiamy serdecznie :) Quote
kalyna Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 dianusia921 napisał(a): Także jeśli chciałabyś pomocy w doborze odpowiedniego aparatu dla siebie to śmiało pisz do Kawaliera skoro oferuje swoją pomoc. Ja jestem bardzo zadowolona z zakupu i z rad jakie dostałam :) to jaki aparat ostatecznie zakupiłaś z jakim obiektywem? Quote
dianusia921 Posted July 27, 2012 Posted July 27, 2012 kalyna napisał(a):to jaki aparat ostatecznie zakupiłaś z jakim obiektywem? Olympus E510 z dwoma kitami. Były jakieś w zestawie, nie znam się także nie powiem jakie :P Quote
Oscar Patric Posted July 28, 2012 Posted July 28, 2012 witamy się cieplutko:) mizianki ślemy i łapka od Ksieciunia:) :) Quote
Ptysiak Posted July 28, 2012 Posted July 28, 2012 Dzień dobry :) omg... teraz tak czytałam... zamiast troszkę mokra napisałam broszkę mokra ... :evil_lol: Quote
Klaudia&Aza Posted July 29, 2012 Author Posted July 29, 2012 [quote name='Kawalier']Do 3000zł możesz mieć bdb aparat. Ja polecam Nikona D90, ale korpus bez Kita, i dokupić oddzielnie taki obiektyw (portretowy), (przykładowe zdjęcia tym obiektywem). Do tego karta pamięci i torba na aparat i zmieścisz się w 3tys. W zamian otrzymujesz półprofesjonalny aparat o wielkich możliwościach. Jest też tańsza, ale (bardzo dobra) alternatywa np. Pentax K-r z dwoma KITami i możliwością [0]=&a_text_i[14408][1]=&a_text_i[835][0]=&a_text_i[835][1]=&a_text_f[836][0]=&a_text_f[836][1]=&change_view=Pokaż*>"]b.taniej rozbudowy systemu. W razie pytań pisz na priv - na pewno coś "poradzimy". Już pomogłem dwóm osobom (np. jej) na tym forum w wyborze sprzętu i z chęcią wyszukam coś odpowiedniego dla Ciebie. Pozdrawiam. No właśnie, tylko teraz powstaje mi pytanie czy ja aby na pewno chcę aparat półprofesjonalny i czy nie lepiej byłoby kupić lustrzankę dla amatorów, ale z drugiej strony pobawiłabym się z chęcią już bardzo dobrym aparatem:roll: Wielkie dzięki za oferowaną pomoc;) poczytam o tym D90, i jeżeli będę miała jakiś problem na pewno napisze na priv:) bardzo podobają mi się zdjęcia robione tym obiektywem jak dla mnie na prawdę cuda:) [quote name='kalyna']a ja napiszę tak, ze ja mam nikona d3100, jestem mega zadowolona, razem z kitem 18-105, więc fotki mogę robić wszystkie te, które chcę. mi taki zestaw wystarcza, zdjęcia są ostre, wyraźne i mają piękne wg mnie kolorki. Nie są idealne, pewnie pod tym względem, ale na moje oko jest super ;) ja niczego więcej nie potrzebuję... ja kupiłam za 2200, plus karta, torba to wyszło nie całe 2500zł... z czasem marzy mi się dorobić do nowego obiektywu, ale to nie jest u mnie na gwałt... poczekam sobie jeszcze parę lat. jest to aparat dla amatorów, cudów się nie spodziewam po nim. Zawodowo nie zajmuję się i nie mam zamiaru zajmować sie foto, ot tak dla mnie, do robienia psiakom fot, jakieś uroczystości rodzinne, przyroda, portreciki dzieciom to tego ja mam aparat i ten mi starcza...jest o niebo lepszy od mojej cyfrówki, a nie jest skomplikowany w obsłudze ;) obiektyw 50 jest fajny, jasny, ale nie przybliżysz przy biegnącym psie.... W sumie to do jakich fotek chcesz ten aparat?bo moze faktycznie 50 Ci wystarczy... 50 to tak jak ludzkie oko widzi, powyżej 50 przybliża obraz ;) D90 mi się podobał, sama go nawet chciałam, ale właśnie jest półprofesjonalny, a ja takiego nie potrzebuję ;) no i przez to cena tez wyższa.... Ale ja nie mam wiedzy na temat aparatów, wszystko co wiem to na własnym przykładzie ;) O tym d3100 też trochę poczytałam i też nie wydaje mi się złym aparatem. Właśnie chciałabym, żeby zdjęcia były ostre, wyraźne i żeby miały dobre kolory. Mi od dawna marzy się lustrzanka i nie wykluczam tego,że w najbliższych latach pójdę w kierunku fotografii Hmm do jakich fotek go chcę... przeważnie do wszelkich portretów psów jak i ludzi, również do różnych uroczystości, ale też do sportów lekkoatletycznych, do krajobrazów do zdjęć owadów, kwiatów, kropli deszczu itp. [quote name='Pestka']Klaudia, o Canonie się nie wypowiem, jednak ja mam Nikona D5000 i mogę polecić bo jestem zadowolona, do tego mam Nikkora 55-300mm i KIT i to mi starcza, jedynym minusem tego body jest to, ze nie ma silniczka, a ceny obiektywów nie zachwycają.. A ja dzisiaj widziałam już tak na żywo właśnie tego Canona i Nikona (tego d90 nie było, albo po prostu nie widziałam )oba były już z obiektywami i powiem, że oba mi się bardzo podobały, nie powiem że nie. Tylko tak, jak dobrze doczytałam to w canonie było, że matryca wynosi 18megapikseli a w nikonie 16.2 i teraz pytanie o co w tym chodzi bo ja już się pogubiłam, jest to jakaś różnica w zdjęciach czy coś w tym stylu?:roll: [quote name='magdabroy']Ja mam Nikona D3000 i 2 objektywy: (18-55 i 55-200). Dla amatora takim jak jestem, to jest wystarczający sprzęt, I z czystym sumieniem mogę Ci napisać, że będziesz zadowolona z Nikona :) A jak to jest, czym się różni jeden obiektyw od drugiego? To będzie mój pierwszy zakup lustrzanki dlatego wolę o wszystkie informację żebrać:oops: :diabloti: [quote name='understandme']Co tak cicho ;)? Ja bym nowych fotek chciała :) Już jesteśmy:loveu: jakoś ostatnio nie siedzę przed komputerem bo albo wolę porobić coś z psami albo jest tak duszno i gorąco, że nic mi się nie chce:roll: [quote name='dianusia921']Potwierdzam ;) Mi Kawalier pomógł w doborze aparatu, a miałam znacznie mniejszą kwotę do dyspozycji więc myślę, że nie mogliśmy tak poszaleć jak u Ciebie. Także jeśli chciałabyś pomocy w doborze odpowiedniego aparatu dla siebie to śmiało pisz do Kawaliera skoro oferuje swoją pomoc. Ja jestem bardzo zadowolona z zakupu i z rad jakie dostałam :) https://lh5.googleusercontent.com/-TOqg26urft0/UAr91Oe2UgI/AAAAAAAACY0/EuPntXqylI0/s640/DSCF6356.JPG śliczna dziewczynka :loveu: https://lh4.googleusercontent.com/-NXFTYb0OSuA/UAr9L9duqwI/AAAAAAAACUE/0OoBhboD7sA/s640/DSCF6207.JPG piękne ! :loveu: Pozdrawiamy serdecznie Tzn, u mnie jest tak, że ja jeszcze tymi pieniędzmi nie dysponuję, ale.. ale na początku jesieni wyprawiam zgodnie z tradycją(:D) swoje 18 urodziny, a że będzie dużo gości to myślę, że trochę uzbieram, do tego dochodzą moje oszczędności i w razie czego dołożą mi się rodzice więc z tym to raczej nie będzie problemu mam nadzieję :D na prawo jazdy i tak pewnie nie pójdę bo z góry zakładam, że nie zdam i po za tym i tak dość wariatów na drodze:D więc wolę kupić sb coś co zawsze chciałam mieć. Określiłam się na jesień, zima ale nie zaprzeczam też, że termin zakupu może przesunąć się na później, po prostu chcę się jak narazie zorientować w aparatach ale w każdym bądź razie lustrzanka się u mnie pojawi. [quote name='unikatowydiament']witamy się cieplutko:) mizianki ślemy i łapka od Ksieciunia Mizianki przekazane:loveu: [quote name='Ptysiak']Dzień dobry :) omg... teraz tak czytałam... zamiast troszkę mokra napisałam broszkę mokra ... :evil_lol: Dzień dobry, he he zależy pod jakim znaczeniem napisałaś broszka mokra, ja nie wiem o czym myślałaś:evil_lol: Mam chyba parę zdjęć to zaraz dodam, ale świeże będą dopiero wtorek środa bo rodzice znowu aparat mi zabrali.. Quote
kalyna Posted July 29, 2012 Posted July 29, 2012 Matryca to jest ten wyświetlacz ;) No i potem zależność wielkości zdjęcia ;) Mój ma 14megapikseli, a zdjęcia mają wielkość 4608x3072.. im większe zdjęcie, tym więcej miejsca potrzebuje.. Tak mi się wydaje... Rozmiar matrycy jest wg mnie najmniej ważny... lepiej zobaczyć inne funkcje ;) 50mm to jest ludzkie oko. obiektyw 18-55 to obiekt foto jest oddalony, a im bliżej 50 tym jest najbliższy, jak w rzeczywistości... 55-200 to do ogniskowej 200 możesz przybliżyć dany obiekt. Wydaje mi się, ze kit Ci wystarczy, taki jaki mam ja. ja postawiłam na taką puszkę, a potem lepiej inwestować w obiektywy. Wydaje mi się, że najlepiej zakupić kita (ale tylko taki 18-105, bo o 18-55 nie każdy jest zadowolony), a potem samemu już dobrać taki obiektyw jaki będzie Ci pasować.... ja pracowałam w wakacje, aby na niego zarobić, a jak kupowałam to miałam marną wiedzę na jego temat, ale wiedziałam jaki chcę... Na zdjęcie większy wpływ ma właśnie obiektyw... Moze ktoś jesz ze podzieli się wiedzą bo ja mam marną :roll: Dużo czytaj i w razie w pytaj ;) Quote
Klaudia&Aza Posted July 29, 2012 Author Posted July 29, 2012 [quote name='kalyna']Matryca to jest ten wyświetlacz ;) No i potem zależność wielkości zdjęcia ;) Mój ma 14megapikseli, a zdjęcia mają wielkość 4608x3072.. im większe zdjęcie, tym więcej miejsca potrzebuje.. Tak mi się wydaje... Rozmiar matrycy jest wg mnie najmniej ważny... lepiej zobaczyć inne funkcje ;) 50mm to jest ludzkie oko. obiektyw 18-55 to obiekt foto jest oddalony, a im bliżej 50 tym jest najbliższy, jak w rzeczywistości... 55-200 to do ogniskowej 200 możesz przybliżyć dany obiekt. Wydaje mi się, ze kit Ci wystarczy, taki jaki mam ja. ja postawiłam na taką puszkę, a potem lepiej inwestować w obiektywy. Wydaje mi się, że najlepiej zakupić kita (ale tylko taki 18-105, bo o 18-55 nie każdy jest zadowolony), a potem samemu już dobrać taki obiektyw jaki będzie Ci pasować.... ja pracowałam w wakacje, aby na niego zarobić, a jak kupowałam to miałam marną wiedzę na jego temat, ale wiedziałam jaki chcę... Na zdjęcie większy wpływ ma właśnie obiektyw... Moze ktoś jesz ze podzieli się wiedzą bo ja mam marną :roll: Dużo czytaj i w razie w pytaj ;) Teraz właśnie przeglądam fora o fotografii i na prawdę można się dużo dowiedzieć:) Np znalazłam taką str. że wypiera się model aparatu + obiektyw i pokazuje jakie zdjęcia wychodzą w takim połączaniu: TUTAJ obiektyw 18-105 + nikon D90 jeżeli zdjęcia właśnie takiej jakości by wychodziły to bym była mega zadowolona:loveu: tylko takie połączenie jednak chyba trochę drożej mnie wyniesie jak 3tys:roll: TUTAJ obiektyw 18-105 + nikon D3100 i też całkiem fajnie zdjęcia wychodzą Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale tzn. że jakość zdjęcia bardziej zależy od obiektywu niż od aparatu? A pytać na pewno będę jeszcze nie raz:) [quote name='understandme']Czekamy na zdjęcia czekamy :) Już dodaję:) A tak z nowości bo dawno nie pisała co tam u psowatych. To tak wszystko u nich dobrze, trójca cała i zdrów. Codziennie moczą się w rzece bo jednak te upały trochę są dla nich ciężkie. Dzisiaj pojechałam z bratem i Azą na długą przejażdżkę samochodową a raczej na długi postój, zdjęć oczywiście nie mam bo aparatu brak;) Colka wcześniej mnie z godzinę męczyła żebym jej takie plastikowe kółko rzucała, a jak nie zwracałam na nią uwagi to mnie o nogę szturchała :D denerwujący pies:evil_lol: Cały czas namawiam rodziców żebym mogła zabrać Azę na wyjazd weekendowy, ale oni z góry twierdzą, że pies na wakacjach to problem:angryy: Quote
Aleksa. Posted July 29, 2012 Posted July 29, 2012 https://lh5.googleusercontent.com/-YC0Zp9sIJaU/UBWW39voK2I/AAAAAAAACaA/u8wiTL4g-sI/s640/DSCF6381.JPG wow :loveu: Quote
kalyna Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 [quote name='Klaudia&Aza']Teraz właśnie przeglądam fora o fotografii i na prawdę można się dużo dowiedzieć:) Np znalazłam taką str. że wypiera się model aparatu + obiektyw i pokazuje jakie zdjęcia wychodzą w takim połączaniu: TUTAJ obiektyw 18-105 + nikon D90 jeżeli zdjęcia właśnie takiej jakości by wychodziły to bym była mega zadowolona:loveu: tylko takie połączenie jednak chyba trochę drożej mnie wyniesie jak 3tys:roll: TUTAJ obiektyw 18-105 + nikon D3100 i też całkiem fajnie zdjęcia wychodzą Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale tzn. że jakość zdjęcia bardziej zależy od obiektywu niż od aparatu? nawet jak miałabyś rewelacyjną puszką a marny obiektyw to raczej za dużo nie zwojujesz takim zestawem.... sama kiedyś czytałam wątek na dogo, to polecano lepiej inwestować w obiektywy niż samo korpus. No i najważniejsze, ze zdjęcia robi człowiek, a nie aparat.... strona fajna, ale jakoś szału nie ma w połączeniu D3100 z 18-105... moje fotki, szału też nie ma...jedne z moich pierwszych zdjęć http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/DSC_0215.jpg a to w sumie ostatnio zrobiłam http://i1076.photobucket.com/albums/w457/kalyna2/001649.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-m9XrQOF0ovg/UBWW8ihdC_I/AAAAAAAACag/PKrQySh6MWU/s640/DSCF6393.JPG :loveu: Quote
*Magda* Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Klaudia&Aza napisał(a): A jak to jest, czym się różni jeden obiektyw od drugiego? To będzie mój pierwszy zakup lustrzanki dlatego wolę o wszystkie informację żebrać:oops: :diabloti: Kalyna Ci to wytłumaczyła tak najprościej jak się da ;) Quote
phase Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 https://lh5.googleusercontent.com/-Ov6tgYDE6vE/UBWW77I8kvI/AAAAAAAACaY/NQcmL8eENNg/s640/DSCF6392.JPG :loveu: Quote
Kaaasia Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 https://lh5.googleusercontent.com/-YC0Zp9sIJaU/UBWW39voK2I/AAAAAAAACaA/u8wiTL4g-sI/s640/DSCF6381.JPG :loveu: Quote
Izabela124. Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 https://lh5.googleusercontent.com/-Ov6tgYDE6vE/UBWW77I8kvI/AAAAAAAACaY/NQcmL8eENNg/s640/DSCF6392.JPG mi to się podoba :) Quote
Ty$ka Posted July 30, 2012 Posted July 30, 2012 Aza jest naprawdę przeurocza :loveu: Podoba mi się jej lekka budowa. Na fotkach wyszła jak samotny wilk :P Quote
Klaudia&Aza Posted July 30, 2012 Author Posted July 30, 2012 [quote name='kalyna']No i najważniejsze, ze zdjęcia robi człowiek, a nie aparat.... Dokładnie;) I ja się w sumie tego trzymam bo np. mój brat choćby nie wiem jak dobry by miał aparat to fajnego zdjęcia by nie zrobił taki z niego fotograf:D [quote name='kalyna']strona fajna, ale jakoś szału nie ma w połączeniu D3100 z 18-105... Dla mnie szał jest w porównaniu z moim kompaktem:evil_lol: To pierwsze twoje zdjęcie bardzo mi się podoba, fajne kolorki i wgl:) [quote name='Aleksandra95']https://lh5.googleusercontent.com/-YC0Zp9sIJaU/UBWW39voK2I/AAAAAAAACaA/u8wiTL4g-sI/s640/DSCF6381.JPG wow :loveu: [quote name='phase']https://lh5.googleusercontent.com/-Ov6tgYDE6vE/UBWW77I8kvI/AAAAAAAACaY/NQcmL8eENNg/s640/DSCF6392.JPG :loveu: [quote name='Kaaasia']https://lh5.googleusercontent.com/-YC0Zp9sIJaU/UBWW39voK2I/AAAAAAAACaA/u8wiTL4g-sI/s640/DSCF6381.JPG :loveu: [quote name='unikatowydiament']fantastyczna:loveu: [quote name='Izabela124.']https://lh5.googleusercontent.com/-Ov6tgYDE6vE/UBWW77I8kvI/AAAAAAAACaY/NQcmL8eENNg/s640/DSCF6392.JPG mi to się podoba :) Dzięki i zapraszam jutro na foty bo jak pogoda będzie w miarę ok to coś popstrykam:cool3: [quote name='Ty$ka']Aza jest naprawdę przeurocza :loveu: Podoba mi się jej lekka budowa. Na fotkach wyszła jak samotny wilk :P Dziękuję w jej imieniu:loveu: Lekką budowę ma po Pańci bo ja też chudziutka jestem:roll: w końcu jaki pan taki pies:D U mnie mama się ze mnie śmieję, że wiele dziewczyn się odchudza a ja ciągle jej nawijam, że muszę przytyć a potrafię zjeść więcej jak mój brat :lol: Nom i nieraz lubi powyć jak wilk:D Wczoraj byłam w Warszawie, kupiłam taśmę ok 3m więc tylko muszę przyszyć karabińczyk i będziemy miały linkę na spacery:) W czwartek jestem umówiona na spacer z koleżanką i jej psem wiec Azz się wyszaleje ;) na nią to te upały trochę źle wpływają dzisiaj próbowałam coś z nią poćwiczyć to normalnie aż się zdziwiłam, że nawet za parówkę nie wykonywała komend z takim zapałem jak zawsze:roll: A nie wiem czy mówiłam ale jest u mnie na wsi takie zwierzakowo :) Rodzinka osiołków, szkoda tylko bo akurat jadły:roll: Rodzina lam CDN. Quote
Recommended Posts