Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mi się ten aport jakoś trudny nie wydaje. też dostałyśmy 30/30 mimo, że pies nie aportujący :roll: i wszystko wyuczone. Dla mnie najtrudniejsze jest bieganie na komendę.

Ale... jak ja zdawałam to był pełen luuuzik. Sędzia odejmował punkty tylko za to co jest jasno wyszczególnione w regulaminie (np. zła pozycja w marszu) i za mega błędy czyli np. wychodzenie z placu zamiast 'do mnie'

Posted

A jak jest z zgłaszaniem na egzamin musi być jakaś pieczęć instruktora który szkolił psa??

Sory za takie durne pytania ale nigdy się tym nie interesowałam bo nie miałam wtedy takiej potrzeby... :oops:

Posted

Luzia&Funia napisał(a):
A jak jest z zgłaszaniem na egzamin musi być jakaś pieczęć instruktora który szkolił psa??

Nie. Psa mozesz szkolic sobie nawet sama bez limitu czasowego, liczy sie zdanie egzaminu. Zaczelismy sie szkolic do PT w szkolce w wieku 4 miesiecy i z tego co pamietam pokazywalem tylko ksiazeczke zdrowia. Pozniej bylismy na wystawie w Lodzi na ktorej byly tez organizowane zawody PT wiec wszystko za jednym razem zalatwilismy :mad: Koszt udzialu w zawodach PT- 60zl/1 dzien, egzamin na PT1 w ZKwP miesiac wczesniej - 90zl. I fakt, na zawodach punkty ucinali srogo nawet za to ze pies wolno wykonywal "siad" czy "waruj".

Luzia&Funia napisał(a):
Sory za takie durne pytania ale nigdy się tym nie interesowałam bo nie miałam wtedy takiej potrzeby... :oops:

"Kto pyta, nie bladzi" ;)

Posted

czy ktos mi moze powiedziec ile kosztuje szkolenie psa na PT, nie wiem czy bede sama w stanie nauczyc moją perełke tego wszystkiego, wiec powiedzcie mi czy warto isc z psem na taki kurs, czy raczej jest to strata kasy?

Posted

[quote name='marider']Dokladnie. Pies musi miec tylko skonczone 12 miesiecy zeby podejsc do egzaminu PT. Gdzies tak wyczytalem ale w Zwiazku to potwierdza lub nie.[/quote]

Na PT nie ma dolnej ani górnej granicy wieku. Znam psy, które zdały PT mając 6 miesięcy.

Posted

[quote name='Regina.F']czy ktos mi moze powiedziec ile kosztuje szkolenie psa na PT, nie wiem czy bede sama w stanie nauczyc moją perełke tego wszystkiego, wiec powiedzcie mi czy warto isc z psem na taki kurs, czy raczej jest to strata kasy?[/quote]
Zalezy jaki i gdzie ;) Zazwyczaj warto. Zazwyczaj, bo jezeli nie wybierzesz zlej szkoly. IMHO latwiej szkoli sie pod czyms okiem niz samemu.

Posted

Dzięki za odpowiedz, myślę, że skorzystam z fachowej pomocy w szkoleniu malucha. Czy granica wieku jest 6 miesiecy, czy faktycznie piesek musi miec skonczony rok, zeby rozpoczac kurs na PT ?

Posted

Nie musi :) Wiesz, to, czy pies jest gotowy na konkretny kurs PT, ktory trwa ilestam czasu, robi sie okreslone rzeczy i pies po jego ukonczeniu zda egzamin, to troche indywidualna sprawa... Najlepiej zapytaj sie w danej szkole [jaka wybierasz? :>]. A jezeli powiedza Ci, ze za wczesnie, to mozesz po prostu cwiczyc z psem, w swoim tempie, krocej [bo to mlody piesek], a do egzaminu przystapic w pozniejszym terminie.

Posted

Ala, dzięki za linka, poczytalam, troche mi sie rozswietlilo. Powinnam sie bardziej wczytac we wczesniej poruszane watki na forum- no niestety jestem tu nowa:loveu: