Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój pies- terier, który ma 10 miesięcy, strasznienie szczeka i nie reaguje na żadną proźbe o uspokojenie się...:razz: Czy można oduczyć przynajmnije w małym stopniu psa aż tak nagminnego szczekania?
pozdrawiam :lol:

Posted

witaj
oczywiście że można oduczyć-pytanie tylko czy będziesz konsekwentny\na]w działaniu.
Swoją drogą terierki mają to do siebie że poprostu lubią szczekać ale należyte postępowanie pomoże okiełznać''bestję''
napisz w jakich sytuacjach pies szczeka -bo zrozumiałe jest że jeśli ktoś puka do drzwi to pies będzie szczekać[ale powinien to robić do momentu kiedy ty podejdziesz do drzwi]-tzn.kiedy ktoś puka ty zostaniesz o tym powiadomiony ale dalsze działania podejmujesz ty a nie pies.
a zasadnicze pytanie to czy przeszkadza ci że pies szczeka czy to że nie możesz go uspokoić?

Posted

devegacja napisał(a):
witaj
oczywiście że można oduczyć-pytanie tylko czy będziesz konsekwentny\na]w działaniu.
Swoją drogą terierki mają to do siebie że poprostu lubią szczekać ale należyte postępowanie pomoże okiełznać''bestję''
napisz w jakich sytuacjach pies szczeka -bo zrozumiałe jest że jeśli ktoś puka do drzwi to pies będzie szczekać[ale powinien to robić do momentu kiedy ty podejdziesz do drzwi]-tzn.kiedy ktoś puka ty zostaniesz o tym powiadomiony ale dalsze działania podejmujesz ty a nie pies.
a zasadnicze pytanie to czy przeszkadza ci że pies szczeka czy to że nie możesz go uspokoić?

No a z moim pieskiem jest odwrotnie... Szczeka praktycznie cały czas. A właśnie najgorsze jest w tym to, że nie ma powodów do tego szczekania... Pozatym w żaden sposób nie da się go uspokoić... Jest naprawde bardzo fajnym pieskiem, ale to szczekanie... eh...
Może jest jakis sposób, zeby go uspokoić? jeżeli tak to była bym wdzięczna za jakies małe wskazówki...
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Mam labradora retrievera , który szczeka tylko wtedy jak się naprawdę , naprawdę boi . Miałam kiedyś suczkę , oj bardzo szczekała , a z nim jakoś inaczej ...

Posted

Nasz Ozzy też jest szczekaczem, czego się nie spodziewałam, bo mój bokser z dzieciństwa nie szczekał w ogóle i naiwnie myślałam, że te psy tak mają:evil_lol:
Przenieśliśmy się do Anglii i stwierdziłam, że nowe miejsce to okazja do oduczenia złych nawyków. Ozzy szczeka jak coś usłyszy, jak ktoś puka do drzwi itp.
Zabraliśmy sie do pracy i teraz, za każdym razem jak szczeka, biorę jakieś smakołyki i odciągam go od drzwi(tam najczęściej szczeka). Każę mu usiąść, spokojnym głosem mówię "spokój" i daje mu ciacha. I tak za każdym razem, choćbym nie wiem co robiła, jak tylko zaczyna szczekać powtarzam całą procedurę. Efekty są. Jeszcze nie jest tak, że Ozzy jak coś usłyszy to siada przede mną i czeka na nagrodę, ale opanowaliśmy to jego "nakręcanie się" w szczekaniu. Dość łatwo można go już uspokoić. Dzisiaj mnie zaskoczył. Byłam w kuchni, on w ogródku nagle zaczął szczekać, krzyknęłam do niego "spokój" i wróciłam do kuchni. Nagle dzik do mnie przylatuje, siada przede mną i czeka na ciacho:loveu:

Także da się w jakiś sposób kontrolować to jego szczekanie ale potrzebna jest konsekwencja (jak zwykle z resztą :)) Powodzenia:diabloti:

• 2 weeks later...
Posted

Talson... a czy jesteś pewna, że twój psiak dobrze słyszy? Często takie zachowanie obserwuje się u psów, które albo nie słyszą, albo słyszą słabo. Jesli nie masz pewności czy dobrze słyszy to może najpierw do weta?

Posted

A jak uciszyć psa, który podczas pobytu na działce szczeka prawie non stop - z przerwami na spacery? To nie jest szczekanie z nudów, bo wychodzę z nią 4 razy dziennie na długie spacery z aportowaniem, ktorych wraca skonana.
Czy to jest cecha psa stróżującego, czy ona po prostu czuje się niepewnie na tym terenie? Jak na to reagowć? Jak ją uciszać? To jest dość męczące - chyba zwł,. dla sąsiadów :razz: