Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, można powiedzieć że na razie jestem jego opiekunką - co prawda był na dwóch spacerach na razie, ale można o nim powiedzieć parę rzeczy. Ciapa jest rzeczywiście z niego, skoro dał się szczeniakowi ugryźć... Warknął tylko w przypadku, kiedy inny pies obwąchiwał mu ranę, ale nie zaatakował. Do dzieci powinien być ok, ja z nim robiłam wiele:) mogłam nawet dotknąć ranę. nie zareagował, odsunął się tylko.
Mam nadzieje że nic mu nie dolega poważnego... nie wiadomo ile biegał w tym kagańcu po Katowicach. Ale warto poczekać na wstępne wyniki krwi.
na maila wyśle moje dane:)

• Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='joljak']Witam,
Przepraszam, że tak się wtrącę. Byłam dzisiaj z mężem w schronisku - oglądaliśmy dobka (już go uwielbiam). Jutro mają być wyniki badań .... mam nadzieję, że nie jest poważnie chory. W piątek chcemy przyjechać z córką, aby sprawdzić jak piesek zareaguje na dziecko - chociaż jestem przekonana, że to łagodny ciapowaty i wystraszony zwierzak (dokładnie jak mój poprzedni doberman). Mam nadzieję, że nic nie stanie na przeszkodzie aby od poniedziałku piesek zamieszka razem z nami. Chciałabym skontaktować się z wolontariuszką, która się nim opiekuje aby dowiedzieć się więcej szczegółów na temat Wolfa.
Mój mail joljak00@tlen.pl
Pozdrawiam
Jola

Witamy Panią serdecznie! I niecierpliwie czekamy na dobre wieści!!! :) :) :)

Posted

Witam,
Bardzo się cieszę, że wyniki krwi są w normie - to daje nadzieję, że Wolfik szybko dojdzie do formy. Jutro przyjedziemy z córką aby zapoznała się z pieskiem (a właściwie to piesek z nią) - myślę, że to będzie tylko formalność. W poniedziałek zabierzemy przystojniaka do domu (miski na stojaku już czekają, a nowe legowisko w drodze). Będę informowała o postępach dobka. Nie mogę tylko zagwarantować, że nie zmienimy imienia - córka chciałaby aby wabił się Rufus (pod uwagę brane są też imiona : Nero, Rocky i Ares), ale to chyba jest najmniejszy problem.
Pozdrwiam
Jola

Posted

Oczywiście! Ależ jestem ciekawa jak się Wam ułoży. Będziemy niecierpliwie czekać na relacje i zdjęcia! Ależ mi ulżyło. Ciągle mam go przed oczami, jak przerażony miota się w nocy w tym kagańcu i z tą koszmarną kolczatką. Zdaje się, że najlepsze przed nim! :)

Posted

Bjuta napisał(a):
Oczywiście! Ależ jestem ciekawa jak się Wam ułoży. Będziemy niecierpliwie czekać na relacje i zdjęcia! Ależ mi ulżyło. Ciągle mam go przed oczami, jak przerażony miota się w nocy w tym kagańcu i z tą koszmarną kolczatką. Zdaje się, że najlepsze przed nim! :)

dołączam się:) wydaje mi się że troszkę przytył przez ten tydz.
imię to najmniejszy problem - 3-4 spacery to za mało żeby reagował, więc śmiało zmieniać.

Posted

Właśnie wróciliśmy ze schroniska - córka jest zachwycona, a piesek nie wyrywał się nawet jak go intensywnie przytulała. Dzisiaj wygląda dużo lepiej niż dwa dni temu. W poniedziałek o 15 zabieramy go do domu... do prawdziwego domu, gdzie będzie (właściwie już jest) kochany. Umówiłam na poniedziałek wizytę u weterynarza - chcę aby jak najszybciej został leczony (szczególnie należy wzmocnić te tylne łapki). Gdyby nie urodziny córki, to już dzisiaj byłby z nami - nie chcę mu jednak zafundowć dodatkowego stresu i konfrontować go z grupką rozbieganych i krzyczących dzieciaków.
Postaram się (w miarę możliwości) na bieżąco informować o stanie zdrowia pieska i wkleję jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam
Jola

Posted

sam nie pływałem ale podziwiałem Kumpla:)

potem zapraszałem go do zabawy, Szarak też:crazyeye:

ale oni woleli sami się bawić

i powrót do schroniska

spacerek udany! i ostatni z wolontariuszami!:multi:

Posted

No to Wolf jest z nami, tylko że teraz wabi się Rufus. Już jak podchodziliśmy pod jego klatkę, to skakał z radości (co mnie bardzo ucieszyło bo już nie słaniał się na tylnich łapach). Ze schroniska wyszedł jak burza i bez wachania wskoczył do samochodu. To bardzo grzeczny i ułożony pies. Początkowo nerwowo ciągnął smycz i wyrywał się przed nas, ale teraz już grzecznie chodzi przy nodze. Nie jest już taki nieśmiały - nie uciekł przed ostrymi zaczepkami innych psów tylko ostrzegawczo warknął i pokazał zęby (nie atakował). Pierwszym miejscem w domu , do którego się udał była kuchnia, a w niej michy na stojaku. Rufus zachowuje się tak jakby znałjuż tutaj każdy kąt. Je łapczywie (co nie dziwi nikogo), ale zgodnie z zaleceniem weterynarza dostaje saszetkę Royala co godzinę. Co prawda na przywitanie zjadł miseczkę serc drobiowych i kilka innych przysmaków (każdy próbował się czymś wkupić). Wieczorem Rufus był na wizycie u weterynarza - ma stany zapalne w obydwu uszach, problemy z florą bakteryjną w układzie pokarmowym, biegunkę, ale wszystko jest już pod kontrolą. Jutro ponownie jedziemy na wizytę - jak biegunka minie to w dalszej kolejności zajmiemy się oczami i wytartymi plamami na uszach. Jeżeli chodzi o tą narośl na tylnej łapie, to będziemy ją chcieli usunąć przy okazji kastracji (oczywiście jak Rufus nabierze ciała). Okazało się także, że Rufus jest wnętrzakiem - czyli ma tylko jedno jądro na wierzchu, a drugie wewnątrz. W takiej sytuacji wskazana jest operacja, gdyż inaczej może to prowadzić do raka. Dlatego też kastracja jest jak najbardziej wskazana. Kończę już sprawozdanie z pierwszego dnia Rufusa w naszej rodzinie. Teraz Rufus słodko już śpi - mylę, że czuje się bezpieczny i kochany.
Dziękuję wszystkim wolontariuszkom i wolontariuszom za opiekę nad Rufusem - wykonaliście kawał dobrej roboty - teraz to procentuje.
Pozdrawiam
Jola

Ps. chciałabym wkleić zdjęcia, ale nie mogę - czy ktoś mi może powiedziewć jak to zrobić?

Posted (edited)

ogromnie dziękujemy za tak wspaniałe wieści!!!! Jak ja się cieszę, że ten przerażony, zagłodzony psiak już nie istnieje, a zamiast niego jest dumny Rufus!
Zdjęcia niestety trzeba najpierw wkleić w jakiś inny program i dopiero przekopiować (np. można je wrzucić na picassę, albo fotosik), albo wysłać do mnie to wkleję! :)

Edited by Bjuta
Posted

Witam,
Rufus powoli dochodzi do formy - nie ma już biegunki, chociaż nie jest jeszcze doskonale. Nadal bierze leki na ustabilizowanie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, a apetyt nadal mu dopisuje. Zdecydowaliśmy z mężem, że zamiast suchej karmy będziemy gotować mu posiłki i już widać efekty - systematycznie przybiera na wadze. Biedak musiał naprawdę przeżyć bolesną traumę w tych dniach kiedy błąkał się w tym kagańcu - śpi trochę nerwowo i dopiero jak go delikatnie głaszczę to się uspokaja. Prawdopodobnie w okresie tułaczki atakowały go inne psy - dzisiaj na spacerze atakował "bez ostrzeżenia" wszystkie "wolno biegające" psy, a wbrew pozorom siły ma dużo. Wyśliznął mi się nawet z obroży i pogonił pieska, ale na szczęście zaraz do mnie wrócił i nic się nikomu nie stało. Mogło to być również spowodowane tym, że suczki są w ruji, albo też poczuł się na tyle pewny siebie , że chce się odwdzięczyć pięnym za nadobne. Nad tym też już pracujemy, ale najważniejsze jest żeby wyzdrowiał i zaufał nam (nie wiadomo co go wcześniej spotkało ze strony ludzi).
Mam wrażenie, że Rufusa bolą łapy - ciągle je liże, a czasami nie daje się dotknąć w lewą łapę (może to sprawy reumatyczne). W piątek idę z nim znowu do weterynarza, to pewnie coś na to zaradzi. Kończę już bo właśnie Rufus chce wyjść na spacer prze spaniem.
Pozdrawiam
Jola