Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Plastry Granuflex są istotnie świetne tyle że nie stosuje się ich na rany o stwierdzonej klinicznie infekcji. To są tzw opatrunki hydrokoloidowe. Są jeszcze opatrunki chłonne ale wszystkie one "zasłaniają" ranę i uniemożliwiają jej bieżąca kontrolę. Myślę jednak że wet widzący stan rany coś poradzi.

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dokładnie napisałam, że oczyszczona moze mało precyzyjnie czasem warto wetom cosik podpowiedzieć powodzenia ...
U mojej suki granuflex trzyma sie max 3 dni ...

Posted

Ok,jestesmy po wizycie u weta.
Dostała :
Lincospectin 2ml
Hostamox 2,5 ml
Metacam 2ml

Wet powiedział ,ze na plastry za wczesnie mozna z nimi jeszcze poczekac.Z ranki nadal cieknie ,ale juz zdecydowanie mniej.Wet mnie nieco uspokoił ,ze lepiej zeby wyleciało to co ma wyleciec...niz zeby miało sie paskudzic w srodku.
Następna wizyta dopiero w sobote ,wiec chyba juz nie jest tak zle jak to wygląda.
Wstawię Wam foty dzien po zabiegu

To wieczorem w dniu kiedy sie zaczeło rozłazic wszystko

W nocy juz było otwarte na takiej powiezchni jaka jest szerokosc zdjecia

Posted

A teraz ranka wygląda tak:

W tym jednym miejscu gdzie jest szparka miedzy szwami własnie najbardziej sie paskudzi.
Teraz patrząc na te foty widze ,ze jest lepiej,wiec chyba jednak bedzie dobrze .
Musimy jednak "popracowac" troche nad obrzekiem tkanki ,ale to chyba efekt pozabiegowy.

Posted

Oj brzydkie ,brzydkie. Przykro mi to mówić ale na rekę mistrza to nie wygląda.Brzucho wygolone byle jak , szwy ech szkoda mówić.Naczynie jakieś żle podłąpane bo wyciek krwisty jak diabli.
Poprawę widać rzeczywiście ale mazia sie to jeszcze bardzo. Popieram -zero plastrów teraz niech wycieka swobodnie. Czy o diecie ktoś z Tobą rozmawiał?

Posted

Mowiłam ,ze brzydkie.....
Teraz wyciek jest minimalny...tzn jest ,ale jedna plamka na podkładzie czyli jest dobrze.No i zmienia kolor z ciemnego na słomkowy bardziej .Temperatury nie ma .Suczydło czuje sie wysmienicie ....własnie doprowadziła mnie do zawału ,bo gdy pusciłam ja na koopke ( na smyczy nie zrobi za Chiny) pogoniła sobie wiewiorke :mad: .
Taks !Ona jest cały czas na diecie ,ale na wątrobowej ,bo pod koniec zeszłego roku wyszły jej kiepskie wyniki.Jemy teraz delikatnie: miekki ryzyk i piers z kurczaka lub indyczka.
A o jakiej diecie Ty myslisz Taks???

Posted

Myślę o diecie dla rekonwalescentów najogólniej mówiąc. Bogatobiałkowa, lekkostrawna, z uzupełnieniem witaminkowo- min. i osłoną na jelitka (uzupełnienie flory saprofitycznej).To co dajesz jest OK. Mięska dawałabym nawet 2-3 dkg/kg masy ciała ( jeśli czerwone to 1,5-2 dkg/kg masy..)i jarzynki rozgotowane i koniecznie Enterol lub coś z tej grupy i może jakiś zestaw wit.-mineralny dobry ( nie wiem co ma Twój wet i na co Cię stać) i NNKW w preparacie lub w jedzonku ( np. olej lniany) i od czasu do czasu wygotowane łapki ( wywar- galaretkę tylko trzeba wywalić tłuszcz jak wątroba słaba) to powinno dać "budulec" dla skóry.

Posted

Taks!
Toska dostaje tak:
ryzyk z białym mieskiem,do tego osłonowo na wątrobe Esenciale Forte,Ranigast na osłone sluzowki zołądka ,do tego daje jej Lakcid zeby sie sucz od antybiotyku nie wyjałowiła w srodku,Gammolen i 2-3 razy w tygodniu taki coctail dla rekonwalestentow po operacji - czyli witaminki ,minerałki i wszystko co jest potrzebne.Wczesniej dostawała Paste Vita -Pet chyba - taka sama jak Uro -Pet ,ktorą mam do zakwaszania Kocura kastrata ,no i Arthro flex ,ale po sensacjach z wątroba wet kazał odstawic wszystkie suplementy.
Na razie wiec staram sie "dodatki" wybierac delikatne ,zeby jej znow nie rozstroic.
Najbardziej zabawne jest to ,ze ja wogole mysle tylko o tym co z nia ,martwie sie ,a Toska odmłodniała o jakies 8 lat - chce biegac ,bawic sie ,ma wesołe spokrzenie i ogolnie zero przejecia tym ,ze ma rane na brzuszku ;)

Aaaaaaaaaa TAKS!!!!!! A co myslisz o Aquacelu????

Posted

No super. Proponowałabym tylko może Lakcid zastąpić Enterolem ( u piesków lepiej się sprawdza - to lek trochę nowoczesniejszy i o szerszym składzie)A na stawy i serducho przy okazji i wogóle lepszą kondyche niezły jest zielony Caniviton( zawiera L-karnitynę m.in.) ale to chyba tylko u weta do kupienia(?) - on jest łąskawy dla flaczków i wątroby i mogą go używać pieski z b. delikatnym brzuszkiem.
Aquacel to b. dobry i nowoczesny środek tylko w Twoim wypadku chyba będzie mało przydatny. Wymaga opatrunku przytrzymującego (bandaż) a tego sucz może nie wytrzymac i rozwali wszystko:evil_lol:

Posted

Taks!Kupie tak jak polecasz Enterol i postaram sie ten Caniviton u weta jutro dostac.Dziekuje :buzi:
Aquacel juz mamy przmocowany do psa :evil_lol: - podklejony Omnifixem i podłapany siatką do podtrzymywania opatrunkow u ludzi :evil_lol:
Kurde moja sucz teraz modniara codziennie cos nowego na sobie ma :lol: jak nie kołniez ,to ubranko a jak nie ubranko to sexi siateczke :evil_lol:

Posted

Masz racje zmienia sie po 72 godzinach, jesli mały wysieg jest z rany.
A tu niby jest mniej ,ale jest .....
Poza tym na forum ludzkim onkologicznym wyczytałam ,ze pierwszy opatrunek powinien byc zmieniony po 12 godzinach - chyba zeby wykluczyc reakcje alergiczną. Zobaczymy .....

Posted

no nieładnie ale Lil miała 3 razy taką :razz: jak sączy sie jasne to juz z górki będzie dobrze ... zazdroszczę Wam, bo u nas coraz gorzej .... zrosty ją zjadają .... :-(

Posted

O cholera ....Patka...ja bym juz miała murowany zawał :crazyeye:
U nas to tez było wieksze - zdjecie robiłam jak sie zaczynało rozłazic,bo potem to juz miałam panike ,ze zaraz cała skora mi obok psa zostanie ;)

Strasznie mi przykro...ucałuj dziewczynke w nosek i nie martwcie sie - musi przeciez byc dobrze .Trzymam mocno kciuki :kciuki:

Posted

Mysle że u was będzie dobrze a przypomniało mi sie wspaniały sposób od naszej wetki ziółko o nazwie koziradka, z którego robi sie okłady gorące kataplazmy bardzo ładnie sciaga osusza i dezynfekuje ranę i taka już chyba też mozna potraktować byle nie krwawiła ...
Wielkie buziaki dla dzielnej psiunki i ciebie równie dzielnej :)

Posted

Taks,dzis ma zapasc ostateczna decyzja.Czesc szwow z szycia na zdjeciu powyzej jest juz usunieta i nie wiem czy dzis nie bedziemy tez jakis wyjmowac,Dzieki Aquacelowi rana zagoiła sie błyskawicznie, w sumie jest juz cała zamknieta,ale wiadomo ,ze w tym miejscu trzeba uwazac.
Z antybiotykiem to jest tak ,e tez z nim trzeba ostroznie i nie za długo ,bo Tosienka miała dosc powazną sytuacje z wątrobą i nie chcemy zeby znow sie ten stan powtorzył.
Zobacze co zdecyduje wet ,ale mysle ,ze juz jestesmy na dobrej drodze.