sleepingbyday Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 (edited) Dostałam od ludwy info o ośmiu szczeniakach na działce w Długowoli (wieś pod grójcem). malutkie są, dopiero co zaczęły się ze sobą bawić i uczyć. Dzikawa suka wioskowa, która urodziła je w stodole, przychodzi do szczeniaków na karmienie, ale to tyle. Ludzie, którzy byli na tej działce, nie znaleźli przez majówkę chętnych. Psiaczki są same. Potrzebujemy pomocy, te psiaki tzreba zabrać stamtąd. Matkę trzeba przynajmniej wysterylizować. nie są szczepione ani nic. szukamy dziecięcych bdt! [B]AKTUALIZACJA - 7 LIPCA - Noa potrzebuje na pilnie tymczasu, bo opiekun dostał wypowiedzenie z mieszkania i wyprowadza się. nie ma miejsca dla tego psiaka NIGDZIE!!!! [/B] [B]link do wydarzenia na fb:[/B] [URL]http://www.facebook.com/events/283161438440165/[/URL] [IMG]http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/IMG762.jpg[/IMG] [IMG]http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/2012-04-29184629.jpg[/IMG] [IMG]http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/IMG770.jpg[/IMG] [IMG]http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/IMG773.jpg[/IMG] [IMG]http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/IMG775.jpg[/IMG] [IMG]http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/IMG765.jpg[/IMG] zamyśliwuję zaprosić tu osobe, na działce której "zalęgły się" maleństwa i która zgłosiła sprawę ludwie. CO ROBIMY?? Edited September 19, 2012 by sleepingbyday Quote
storozak Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Cuuudne są.... A czy wiadomo jak ich matka wygląda- w sensie jakiej wielkości będą psiaki. Ile jest chłopaków a ile dziewczynek? Mogę pakiet ogłoszeń zamówić. Quote
cisowianka Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Trzebabyłoby jechać po nich i razem z mamuśką zebrać, zgarnąć, no sporo tego jest, jeszcze potrzebują matki raczej.....czy ja się nie znam. Quote
sleepingbyday Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 (edited) własnie niew iem, jak wygląda matka, nie wiem, jaki jest podział płciowy. uważam, że albo pani, która znalazła, pomaga nam w robieniu ogłoszeń, albo płaci za ogłoszenia. każdy z nas ma na utrzymaniu czeredkę podopiecznych, w domach czy gdzieś tam. nie możemy robić za ludzi tego, co umieją sami zrobić. myśle, ze ta Pani nie miałaby nic na przeciw. tak mi się wydaje. zresztą zaprosiłam ją tutaj, bo przeciez jest potrzebna, to sie wypowie. sukę trzeba wysterylizować na bank,. ale nie wiem, czy możemy się porywać na załatwianie miejsca dal nich wszytskich. mega znajomości sprawiły, że miejsce dla ośmiu szczeniaków byłoby w hoteliku za 1000zł,ale za pierwszy miesiąc w ramach pomocy. a potem - 300 za psa. kasa nie do ogarnięcia, moim zdaniem trzeba się skupić na szukaniu dt dla szczeniorów, tu jednego upchnąć, tam drugiego... małe to w końcu, myślę, ze ok 3 miesiące, więc nie kaukaz po przejściach. Edited May 8, 2012 by sleepingbyday Quote
ludwa Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 być może będzie chętna osoba na jednego gluta Postaram się zmolestować hotel na jeszcze jakeiś ale 2 to maximum. no i kwestia kasy oczywiście.... [U][B][COLOR=#ff0000]A czy ktoś może zrobić wydarzenie na fb?[/COLOR][/B][/U] Quote
sleepingbyday Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 więc o to chodzi, ja nie chcę ich ładowac w hotel za kasę, szukam bdt ;-). kasy nie zbierzemy, nie na osiem sztuk,. a wolałabym kase zbierać na akstrację suki. chyba, ze tam w okolicach gmina znana jest i ktoś wie, jak z nimi rozmawiać, zęby zapłącili za sterylkę suki? Quote
anorektyczna.nerka Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 jak wygląda suka? Wyglądają jakby miały haszczaka w 77 pokoleniu. Quote
sleepingbyday Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 dokładnie, tak wyglądają ;-). zdjęć matki nie mam. Quote
anorektyczna.nerka Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Zapytam koleżanki z innego forum, ona jest zaangażowana w północniaki może cos znajdzie. Quote
ludwa Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 ano. Liczny przychówek, więc lepiej tak owocną sukę wysterylizować;) Czy jest ktoś z tamtych okolic, kto by miał do czynienia z gminą? Moze by się udało coś od nich uzyskać? Niechby nawet odrobaczyli i poszczepili towarzystwo...Bo żaden hotel ich nie weźmie jakby co. Są szanse na tymczas kla kolejnego malucha. Jutro będę wiedziała. Macie jeszcze jakieś pomsły? Quote
Abrakadabra Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 [quote name='ludwa']ano. Liczny przychówek, więc lepiej tak owocną sukę wysterylizować;) Czy jest ktoś z tamtych okolic, kto by miał do czynienia z gminą? Moze by się udało coś od nich uzyskać? Niechby nawet odrobaczyli i poszczepili towarzystwo...Bo żaden hotel ich nie weźmie jakby co. Są szanse na tymczas kla kolejnego malucha. Jutro będę wiedziała. Macie jeszcze jakieś pomsły?[/QUOTE] Na pomocną dłoń i zrozumienie tematu ze strony TEJ gminy raczej bym nie liczyła... Mają umowę z hyclem, który odławia, umieszcza tymczasowo w kojcach, a co dalej z psami... nie wiem. Przynajmniej tak było w ub. roku. Z drugiej strony - może coś się zmieniło? Tylko czy jest ktoś, kto może tam pojechać i naświetlić sprawę? Ola, właścicielka działki może to zrobić? [B]Obraczus, Tripti, SBD [/B]- pamiętacie - w tamtym roku miałam bardzo podobna sytuację, tyle, że z drugiej strony W-wy. Całą rodzinkę (8 szczeniaków + matka) udało mi się ogarnąć, zaszczepić, odrobaczyć i wyadoptować w ciągu miesiąca (z przygodami - nie powiem :) . Nie ukrywam, że [B]Kundelkowa Skarbonka i kilka fajnych osób [/B]"maczało" paluszki w pomocy finansowej. Dzięki Bogu na działce obok przebywała sensowna rodzinka, która w ciągu tygodnia dbała o to, żeby karma, którą dowiozłam (zafundowana przez Dorcię44) trafiała codziennie do brzuszków maluchów. Ja jeżdziłam tam w weekendy. Maluchy miały masę ogłoszeń i praktycznie w ciągu 4 tygodni wszystkie trafiły do nowych (sprawdzonych przeze mnie )DS. SBD - czy ta działka jest ogrodzona? Czy jest możliwość, że towarzystwo nie rozlezie się po świecie? Może w pobliżu mieszkają ludzie, którzy dadzą radę dokarmiać maluchy? Bo patrząc na nie, mam wrażenie, że mama za chwilę powie "dość - radźcie sobie same". W tym czasie można porobić im sensowne zdjęcia i uderzyć z ogłoszeniami. Ja mogę załatwić szczepionki i preparat na odrobaczanie po przysłowiowych kosztach, ale logistycznie ogarnąć całej akcji od A do Z - absolutnie się nie podejmuję... pamiętam ubiegłoroczny hardcore.. :) Oczywiście najbardziej idealną sytuacją byłoby, gdyby znalazły się BDT. Rozmawiałaś z Moniką? Quote
Ty$ka Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Zapisuję sobie wątek i lecę informować dziewczyny z SOS Husky. Quote
sleepingbyday Posted May 8, 2012 Author Posted May 8, 2012 różne pytania z twojego posta, abra, zadałam już tej pani. jak odpisze, albo na mejla, albo tu, to będziemy wiedzieć. min, czy jest tam ktoś, komu można zaufać. suka łazi swobodnie, nie ma szczelności, zresztą inaczej by tam nie powiła ;-). kundelkową skarbonkę, a i baloniarki, jeśli będzie bdt - trzeba będzie pewnie prosić o pomoc. na razie -szukamy tymczasów. z monika rozmawiałam, jesetśmy zakolejkowani. wysłałam też wici. Quote
ludwa Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 znacie kogoś, kto zakłada wydarzenia na fb? Stamtąd w grudniu było sporo reakcji, dogo zapsione, to cieżko Quote
ludwa Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Udostępniajcie, rozsyłajcie, może ktoś się odezwie.... [URL]http://www.facebook.com/events/283161438440165/[/URL]# Quote
sleepingbyday Posted May 9, 2012 Author Posted May 9, 2012 nie ma ani jednego tymczasu dla tych psiaków :-( Quote
ludwa Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 jest jeden tymczas prawdopodobnie i może jedna chętna na jednego malucha. Jeszcze 6 trzeba "zagospodarować" Quote
nika_85 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 hej wszystkim to ja- Monika od szczeniąt, więc tak: zdjęcia matki nie mam :/ próbowałam zrobić,ale nie byłam wstanie do niej podejść, pamiętam że próbowałam zrobić zbliżeniowe przez okno,ale mieliśmy tylko aparat w telefonie męża do dyspozycji, z tego co pamiętam nic z tego nie wyszło, ale jeszcze sprawdze po południu jeżeli chodzi o płeć: niestety nie umiem jeszcze zamieścić tu zdjęcia więc odniosę się do tych które umieściła [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/24097-sleepingbyday"][B]sleepingbyday[/B][/URL] -ten którego trzymam na rękach najdrobnieszy czarny, na grupowym pierszy z lewej (sticz)-dziewczyna -ten na grupowym pierwszy z prawej, taki grubasek-umaszczenie mieszane jakieś takie... (misiek)-chłopak -ten na grupowym pośrodku jasny z postawionymi uszami (husky)-chłopak -ten jasny pośrodku z białą najdrobniejszy zubles-chłopak reszty nie pamiętam spróbuje uzgodnić to jeszcze z domownikami z tego co kojarzę to przewaga chłopców, nie chcę skłamać,ale chyba proporcje 5:3, może porówno 4:4 niegdy nie mieliśmy z nimi kontaktu wszystkimi naraz raczej nas unikały... Quote
nika_85 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 aha, z internetu praktycznie korzystam tylko w pracy,ale będę starała się na bieżąco odpowiadać na pytania (oczywiście też muszę trochę popracować ) oraz śledzić wątek nie dokońca rozumiem Wasz "psi żargon" nie wiem co to:BDT, kundelkowa skarbonka,baloniarki i rózne takie ...:/ oczywiście ja też zgłaszam się dla jednego na tymczasa Quote
ludwa Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 bdt= bezpłatny dom tymczasowy:) kundelkowa skarbonka- dziewczyny zalożyły wątek na którym zbierają deklaracje na kundelki i w razie "gardłowych" sytuacji można uzyskac jakieś dofinansowanie:) Czyli 3 szczeniaki są zagospodarowane. Trzeba się ogarniać, skoero one już dzikawe, cioraz ciężej to będzie nadrobić. A matkę pewnie trzeba będzie upolować na sedalin albo coś Quote
sleepingbyday Posted May 9, 2012 Author Posted May 9, 2012 (edited) cześć Monika. dobrze, ze tu weszłaś. ważne pytanie: czy tam jest ktoś, komu można zaufać, ze będzie codziennie w jednym miejscu kładł żarełko (chodzi o oswajanie suki)? czy wy tam jeździcie? jeśli tak, jak często? fotka z płciami, nika sprawdź, czy ok [IMG]http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/imiona.jpg[/IMG] Edited May 9, 2012 by sleepingbyday Quote
Recommended Posts