Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='taks']no chyba:evil_lol:;)
albo ja sobie zupełnie inaczej tę inwestycje wyobrażam :roll:ale jeśli to ma byc basen dla duzych psów a nie miednica dla yorka to [U]przynajmniej[/U] 2x1.5 m powinno mieć, tak żeby pies sie mógł w tym swobodnie położyć i obrócić. Juz nie mówiąc o tym że gdyby na raz mogły wejsć choć dwa psy to też by nie było źle;)

Dlatego do znudzenia powtarzam że warto rozwazyc konstrukcję prostą jak budowa cepa:
1/ wgłębienie w ziemi powiedzmy 2x2 m i głebokie na jakies 30 cm ( przeciez to mozna wykopać w godzinę - wystarczy szpadel i 1-2 chętne wolontariuszki)
2/ jakies stare wykładziny najlepiej typu linoleum ale ostatecznie i dywanowe moga byc - to do wyłożenia dna, wyrównania i zabezpieczenia przed przebiciem kamykami czy korzeniami - takie kawałki to pewnie nawet w schronisku sie gdzies znajdą
3/ [B]do kupienia[/B] płachta ( ok 10 m2 jesli oczko ma byc na mniej wiecej 2x2 m) wzmocnionej folii ( takiej do oczek wodnych) - taką grubą i na prawdę już dobrej jakości mozna kupić za te kilkaset zł i jest jak najbardziej do odzyskania w razie przeprowadzki
4/ brzegi folii ( powinny byc sporo wysuniete poza obwód baseniku zeby woda nie uciekała ani folia sie nie zwijała )wystarczy obsypać ziemią z wykopu i porządnie ubić aby utworzyła naturalny wał w okół baseniku

no i jeszcze ewentualnie pompka żeby dało sie wode wymienić mechanicznie , bez koniecznosci czerpania wiaderkiem[/QUOTE]

Byłoby super.
Tylko niech sie własnie spece wypowiedzą czy taka folia wytrzyma.
Tam obok sa jakies firmy moze mają jakąś kopareczkę...
I można ogłosić w gazecie ze potrzebujemy męskiej pomocy bo taka i taka sprawa jest -mysle ze ktoś by się znalazł.
JA sama nie moge nic dźwigać -mam poważne problemy z kręgosłupem ale mogę szpadle pozyczyć przyjechać i jakoś inaczej pomagać.
Mogę też coś kupić w marketach sklepach ogrodniczych i przewieź....

• Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

rozmawiałam z Panią i...
firma PPHU Leks ufunduje nam okrągłe oczko wodne o wymiarach 235X65cm:) zupełnie darmo !! czujecie!! takie oczko kosztuje 850zł a oni nam to dadzą tylko musimy na własną rękę sobie obciąć jeśli chcemy płytsze, a chcemy bo to jest za wysokie. Bo ich robotnicy są zajęci na produkcji więc trzeba by było długo czekać na wykonanie tej przeróbki. Aha no i transport z którym mamy problem bo nikt nie ma auta wysokiego na 235, ani przyczepy. Ja mam ciężarowy ale 180cm a drugi 2m:( zabrakło kilka cm:(
jutro zadzwonię do nich i zapytam jak oni to transportują. Pani powiedziała aby przyjechać z osobą która będzie to nam obcinała to powiedzą jak i czym to zrobić:)

a to jest to oczko na samym dole po prawej str. okrągłe o nazwie "O" [URL="http://www.basenyproducent.pl/baseny_oczka_wodne.html"]http://www.basenyproducent.pl/baseny_oczka_wodne.html
[/URL]
trzeba będzie ew. kupić farbę jakąś do malowania łodzi aby wykończyć to później no i zapłacić za transport.Nie wiem ile jeszcze na to kasy.

Posted

[quote name='piechcia15']trzeba będzie ew. kupić farbę jakąś do malowania łodzi aby wykończyć to później no i zapłacić za transport.Nie wiem ile jeszcze na to kasy.[/QUOTE]

Skoro firma ufunduje basen, to ja moge pokryc koszty farby i transportu. :)

Posted

Super basen:) Jakbym miała ogródek to już bym u nich robiła zamówienie:D:D:D Ale, że mam tylko balkon o wymiarach metr na pół metra to mogę się tylko w pas ukłonić!!!!:modla::cool2:

Posted

WOW! A nie mówiłam ze jak trafi się na zwierzoluba to sie uda!!
Super wieści!

Trzeba by napisać po wszystkim w gazecie lokalnej ze tak fajnie sie udało!!

Piechcia napisz jakim autem to wożą.
W zwykłego busa to pewnie nie da rady?
Mozna wypożyczyć przyczepkę na Statoil albo w innym miejscu -koszty nie duze -tylko auto z hakiem potrzebne -moje niestety nie posiada :(
http://www.statoil.pl/?pid=40&mid=45

Posted

czy na pewno trzeba przycinać?
65 cm głębokie to nie jest bardzo głębokie.... a i tak kąpią sie tylko duże psy -wez sobie linijkę i zmierz od podłogi...
można by nawet troszkę je wkopać :cool3:

a czy czasem pompka nie jest potrzebna? bo nie przewróci sie tego by wymienić wodę!!

Posted

auto typu pic-up ma kipe długości 195 cm
przypiąć oczko pasami i mozna jechać -tylko nie w szczycie powrotów z pracy..
[SIZE=2]kto ma znajomego z taki autem? damy za paliwo i bedzie super.

Posted

nie będziemy chyba wkopywać bo to nie jest ciężkie więc będziemy wodę wylewać normalnie.
Przyczepa nie głupi pomysł, tylko ja w Pabianicach takich nie widziałam, pewnie trzeba by zamówić. Bo to musi być ta większa 2-osiowa a ich nie ma ani u nas ani w Łodzi. A poza tym auta z hakiem tez potrzeba.Każdy ma auto ale bez haka. Jutro ma mi oddzwonić ta Pani z firmy czy można by było ich przyczepę pożyczyć jeśli nie będzie zajęta.Ale potrzeba auta z podłączonym hakiem.Ja mam w ciężarowym hak ale prąd odłączony:( ehhh...

i jeszcze jest jedna sprawa jak to umieścić na wybiegu:)bo w furtce chyba się nie zmieści na wysokość, a tam gdzie kiedyś można było chodzić za płotem to ten teren chyba ktoś kupił i bramę postawił. No nic trzeba pokombinować.

Posted

w necie znalazłam sporo firm oferujących tańszy transport w okolicach Łodzi i Pabianic ( to nie koniecznie musi byc laweta - wystarczy bagażówka z otwartą paką i ładunek zamocowany pionowo tak jak np przewozi sie szkło czy okna)
choćby :

http://www.transport-lodz.eu/cennik_przeprowadzki_lodz-1.html
http://www.remonty-transport.pl/uslugi-transportowe.php
http://pabianice.olx.pl/przeprowadzki-przewoz-rzeczy-szaf-pancernych-pianin-uslugi-transportowe-601305855-iid-195012608

Guest Ciocia Gosia
Posted

Kurcze Piechcia ale wypasiony basen!!! Teraz to będę do schronu strój kąpielowy brać i płetwy :P
Piechcia złota kobieta jesteś. Szuwarek wyniesie Cię pod niebiosa!

Daj znać jak wyszło z tym transportem. Ja jeszcze popytam u mnie w pracy to może ktoś kursuje w te rejony i może wspomoże nas w tym temacie.

Posted

no więc tak:)
transport jest chyba:) chyba bo schronisko poprosiło o pomoc Zakłady wodociągów, oni czasem maja kursy do Łodzi i powiedzieli że jak tylko się zmieści to do auta (a mieli wymierzyć) to zabiorą to ze sobą.
Tylko że.... nie do końca dogadałam się z "panią od basenów" i inaczej sobie ten basen wyobrażałam:) a on nie jest z tego lekkiego plastiku tylko z jakiejś płyty paździerzowej i wazy o 80kg:) :loveu: więc o przerzucaniu przez płot nie ma mowy:) trzeba to będzie obciąć do takiej głębokości jak chcemy i...pomyśleć jak wsadzić na wybieg:):):) mam tylko nadzieję, że jak to sie obetnie to średnica się zmniejszy na tyle że da się to przetoczyć w furtce do wybiegu:) trzeba ją wymierzyć w sobotę:)
no i chyba raczej o wylewaniu wody za każdym razem nie ma mowy:)

no to się narobiło:)

Posted

ale jak jest furtka to na sztos postawić basen przejdzie chyba nie?
A co do ciężaru baseny+woda na bank tego nie wywrócisz by wylać trzeba pompę ktora wypompuje wode z brudami (musi byc specjalna pompa która wypompuje brudy) no i pewnie przedłużacz by prąd dociągnąć... A obciąć mozna wyrzynarką basen i tego nie trzeba juz malować późnej.

Posted

Nie ma teraz takich upałów to można na spokojnie zająć się transportem i przeróbką:)To rozumiem, że basen jest za friko i dostawa basenu też. To potrzebna kasa na pompę i jakiś osprzęt do niej??

Posted

hehehe:)

ale to jak taka pompa działa?gdzie ta woda wylatuje na ziemię?to działa na prąd? kurcze to chyba trochę przerosło nasze oczekiwania, ile wody trzeba będzie użyć aby taki basen napełnić, jeśli pompa na prąd to i prądu dużo a to kolejne wydatki.Nie wiem czy to nie za duże obciążenie dla biednego schroniska?

kurcze ja to myślałam że to zwykły plastikowy basen, przewróci się go i wodę wyleje a tu jeszcze jakieś pompy potrzebne:( przecież tak na dobra sprawę po psach taki syf zostaje, że powinniśmy to wylewać za każdym razem, ale to niemożliwe w takim wypadku. Hmm zaczynam mieć mieszane uczucia czy to będzie to o co nam chodziło:(
to w takim razie jeszcze chyba jakieś przykrycie będzie potrzebne żeby brud (jeszcze większy) do tego nie leciał, jakaś folia czy plandeka.

Basen po obcięciu trzeba zabezpieczyć żywicą i to też firma nam udostępni czyli farba nie będzie potrzebna, w takim razie trzeba się chyba rozejrzeć za jakąś grubszą folią do przykrycia tego, o wymiarach chyba jakieś 3mx3m?może w jakimś budowlanym sklepie czy gdzie się coś takiego kupuje?

Magda na teren schroniska da się wnieść basen, bo jest brama ale wybieg jest zrobiony między dwoma boksami które są pokryte dachem i stąd ten problem. Kiedyś można było objechać schronisko dookoła, ale teraz ktoś kupił tamten teren i bramę postawił. Obawiam się że będą problemy:(

Posted

Folia w markecie lub w ogrodniczym. Jak będzie już gotowy basen, dajcie znać jakie wymiary foli potrzebne, postaram się coś załatwić.

Najgorzej z wymianą wody.... Dobre pompy o niezłej wydajności które wypompują ten syf kosztują majątek... Mam takie pytanie, może i głupie... Czy nie da się w tym basenie, jak już będziecie go obcinać zrobić też okrągłej dziury gdzieś przy spodzie, do której włożyłoby się rurkę rzecz jasna z korkiem (trzeba by to później uszczelnić) i to służyłoby za odpływ wody?

Posted

a jak i gdzie sie taka pompę instaluje?czy ją się jakoś poprostu wkłada jak chce wodę wylać?sory może za głupie pytania ale nie miałam nigdy do czynienia z basenem:) jaka musi być moc takiej pompy, jakiej szukać? zna się ktoś na tym?
czy da się dziurę wyciąć to zobaczymy czy wogóle nasze narzędzia jakie posiadamy dadzą sobie rade z takim twardym tworzywem

Posted

Średnica ci się nie zmniejszy no bo niby jakim cudem? Przecież tylko głębokość/wysokość się zmniejszy i nic poza tym.
Trzeba by zagadać z Jędraszkiem i może od jego zakładu wjechać autem i przenieść przez płot.
Przez drzwi na wybieg na pewno się nie zmieści. Od strony boksów też nie.

Ja proponuję taką wersję - do której potrzeba jednak z 8 chłopa :) - 4 stoi za płotem (od strony pól, lub od strony Jędraszka), 4 stoi na wybiegu w schronisku przy płocie. Nad płotem podają sobie basen i kładą go na ziemie. Przerzucanie to nie jest dobra opcja, bo może się uszkodzić. 4 facetów powinno unieść basen 80 kg. Ja mam jednego, mogę pożyczyć :)

No i rozumiem że mój Bartek ma fuchę :P
Narzędzia posiada, wyrzynarkę, flexa, otwornicę i inne potrzebne narzędzia.
Dziurę na korek da się wyciąć tylko trzeba pomyśleć czym zatkać żeby było szczelne, ale to też jakoś wymyśli.

Posted

fucha-wolontariat tak bym to ściślej określiła:) facet będzie miał zajęcie a ty spokojną głowę że nie wariuje z braku zajęcia :eviltong:

matko gdzie my tych 8 chłopa znajdziemy?? tzn...7 :( no ale chyba innego miejsca nie mamy
a średnica nieznacznie się zmniejszy po obcięciu bo on się zwęża ku dołowi