piechcia15 Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 kochani wiem, że to nietypowa prośba, ale postanowiłam zaryzykować my jako wolontariusze z Pabianic chcielibyśmy kupić naszym psiakom basen na lato Jest wiele psiaków, które uwielbiają pławić się w wodzie. Wiem, że to odważna prośba przy tej ilości skrzywdzonych i potrzebujących istot, ale chciałybyśmy dać tym naszym biedaczkom wszystko co najlepsze jak na schroniskowe możliwości. Nie mamy wpływu na wiele rzeczy, jakie dzieją się w schronisku dlatego chociaż raz w tyg. podczas naszego pobytu w schronie chcemy dać im jak najwięcej. Rok temu kupiliśmy zwykły basen za 20zł, ale niestety nie wytrzymał psich pazurów i co tydzień był klejony:) Teraz kupiliśmy wydawałoby się że lepszy bo dużo droższy za 100zł, ale po 10min był już dziurawy:( Quote
piechcia15 Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 taki basen mamy teraz w tym roku, ale już jest dziurawy. Spróbujemy go reklamować, ale nie wiem czy przejdzie:) a taki mieliśmy w tamtym roku, zwykły rozporowy: Quote
Poker Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Generalnie fajny pomysł, ale może lepszy byłby mały basen wybetonowany, służyłby przez wiele lat. Ewentualnie można by tez pomyśleć o starej trójkątnej wannie. Quote
piechcia15 Posted May 5, 2012 Author Posted May 5, 2012 ale z takiego betonowego nie spuścisz wody, nie umyjesz, a wanna jest wysoka i one się boją. W tamtym roku dostaliśmy duże oczko wodne, ale było wysokie na co najmniej 50cm i bały się tam wejść. Jak było wkopane, to bały sie wejść do głębokiego, a jak wykopałyśmy to bały się wskoczyć tak wysoko:) tak źle i tak niedobrze:) chyba wszystkie opcje już opracowałyśmy:) była nawet dziecinna wanienka ale jest za mała na takie szaleństwa:) znalazłam też wajne oczko wodne, co ma 20cm wysokości ale kosztuje 400zł:( te ceny są masakryczne:( a ten co chcemy kupić tez będzie służył wiele lat, mam nadzieję, bo jest specjalny dla psów, więc cyba przetestowany na pazurach:) Quote
gonia66 Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Zapisuję wątek. Czekam na małe wsparcie finansowe od Tatusia;) Jak tylko cosik wleci w mój portfel, wplacę grosika:) Mam nadzieję, że sie uzbiera, bo pomysł fajny. Piechciu, zdradź proszę, jaki to basenik specjalny dla psów??? Własnie myślałam o jakimś małym cudzie na podwórko dla moich pociech...nie musi być duży, bo pociech małe;):) O jakie schronisko chodzi?? W Koninie? Quote
Sabina02 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 piechcia15 napisał(a):ale z takiego betonowego nie spuścisz wody, nie umyjesz, a wanna jest wysoka i one się boją. W tamtym roku dostaliśmy duże oczko wodne, ale było wysokie na co najmniej 50cm i bały się tam wejść. Jak było wkopane, to bały sie wejść do głębokiego, a jak wykopałyśmy to bały się wskoczyć tak wysoko:) tak źle i tak niedobrze:) chyba wszystkie opcje już opracowałyśmy:) była nawet dziecinna wanienka ale jest za mała na takie szaleństwa:) znalazłam też wajne oczko wodne, co ma 20cm wysokości ale kosztuje 400zł:( te ceny są masakryczne:( a ten co chcemy kupić tez będzie służył wiele lat, mam nadzieję, bo jest specjalny dla psów, więc cyba przetestowany na pazurach:) To oczko wodne to oprocz baseniku czy zamiast? Quote
arim Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Uważam ,że pomysł bardzo fajny.Mogę podesłać tylko 20zł i będę kibicować,aby uzbierała sie potrzebna kwota.BRAWO! Quote
taks Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 popytaj może jak to sie u nich sprawdza http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110430/PRZEMYSL/81869042 generalnie wydaje mi sie, że te brezentowe baseniki to tak dla jednego pieska na działke ale nie do schronu - nie ta wytrzymałość więc troche szkoda kasy. A brak odpływu mozna rozwiazać pompą - taka najprostsza o niewielkiej wydajnosci jest do kupienia juz w okolicy 100 zł Jesli jest na tyle miejsca żeby basen był na stałe to nawet gotowa niecka nie jest potrzebna. Wystarczy wykopac płytki a rozległy dół , podsypać żwirem lub ubitym piaskiem , usunąć kamienie, korzenie i wszystko co wystaje i może uszkodzic folię, połozyc dla wyrównania jakies stare wykładziny i wyłozyc wzmocnioną folią ogrodową PCV. Koszt takiej folii nie jest duzy i w wiekszości marketów ogrodniczych/budowlanych jest dostępna http://www.folmad.pl/index.php/jaka-zbudowac-oczko-wodne-z-folii/ Quote
oska1983 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 pomysł fajny, wpłacę 20 zł w tygodniu razem z deklaracją na Dosię Quote
beta ata Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Pomysł fajny, wiadomo, że woda koi nerwy :drinka: ;) Płytkie "oczko wodne" to chyba najlepsze wyjście... Quote
bea100 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 piechcia15 napisał(a):ale z takiego betonowego nie spuścisz wody, nie umyjesz, a wanna jest wysoka i one się boją. ... Nie będzie problemu i nie będą się psy bały, jeśli basenik wybetonuje się na usypanej górce (równo z ziemią wokoło wtedy będzie)- widywałam takie baseniki na Węgrzech- spuścić wodę? nic prostszego jak wbetonować w niego kawał rury najniżej przy dnie ( z zatyczką) a woda sama będzie spływała np na trawnik. "Umyjesz", jak basenik (tzn beton) pomalujecie grubo farbą (nawet olejną) ale tak, by był trochę "chropowaty" czyli nie śliski dla psich łap. Quote
Madzik77 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 chodzi o schronisko w Pabianicach Teren jest mały Quote
barb Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Basenik w frmie oczka wodnego w zeszłym roku zafundowano psiakom w schronisku w Orzechowcach www.schroniskoorzechowce.pl. Aktualności str.31 Quote
modliszka84 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Madzik77 napisał(a):chodzi o schronisko w Pabianicach Teren jest mały teren akurat nie jest mały, bo wybieg jest b. duży, na pewno ponad 1000 m kw. jeśli chodzi o grubą folię budowlaną to ja taką mam, pytałam natomiast TZ o basen wybetonowany o którym piszecie i koszt jego zrobienia także byłby znaczny - beton, piach, betoniarka, pomijając już siłę roboczą... można pomyśleć jeszcze nad wykopanym oczkiem, ale bez lania betonu - czyli tak jak się robi oczka wodne tylko że wodę trzeba wymieniać za każdym razem, więc konieczna byłaby jakaś pompa. Quote
modliszka84 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 taki basenik jak z pierwszego linku (tylko że o połowę mniejszy) dostałysmy w tamtym roku. Psy się go bały, w ogóle się nie sprawdzał, bo psy bały się wejść (jest dość wysoki) i śliski (plastik). Może jeden pies z tego korzystał, potem był kupiony taki zwykły basen za 30 zł ale za chwilę był dziurawy i klejony taśmami póki się dało. A zresztą takie oczko jak w Orzechowcach to chyba kosztuje z 700 zł, bo w markecie budowlanym widziałam połowę mniejszy za ok 350-400 zł. taks napisał(a):popytaj może jak to sie u nich sprawdza http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110430/PRZEMYSL/81869042 generalnie wydaje mi sie, że te brezentowe baseniki to tak dla jednego pieska na działke ale nie do schronu - nie ta wytrzymałość więc troche szkoda kasy. A brak odpływu mozna rozwiazać pompą - taka najprostsza o niewielkiej wydajnosci jest do kupienia juz w okolicy 100 zł Jesli jest na tyle miejsca żeby basen był na stałe to nawet gotowa niecka nie jest potrzebna. Wystarczy wykopac płytki a rozległy dół , podsypać żwirem lub ubitym piaskiem , usunąć kamienie, korzenie i wszystko co wystaje i może uszkodzic folię, połozyc dla wyrównania jakies stare wykładziny i wyłozyc wzmocnioną folią ogrodową PCV. Koszt takiej folii nie jest duzy i w wiekszości marketów ogrodniczych/budowlanych jest dostępna http://www.folmad.pl/index.php/jaka-zbudowac-oczko-wodne-z-folii/ Quote
Sabina02 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 (edited) modliszka84 napisał(a):taki basenik jak z pierwszego linku (tylko że o połowę mniejszy) dostałysmy w tamtym roku. Psy się go bały, w ogóle się nie sprawdzał, bo psy bały się wejść (jest dość wysoki) i śliski (plastik). Może jeden pies z tego korzystał, potem był kupiony taki zwykły basen za 30 zł ale za chwilę był dziurawy i klejony taśmami póki się dało. A zresztą takie oczko jak w Orzechowcach to chyba kosztuje z 700 zł, bo w markecie budowlanym widziałam połowę mniejszy za ok 350-400 zł. Modliszka84, prosze podaj mi na PM numer konta (z nazwa banku, imieniem, nazwiskiem i adresem wlasciciela tego konta), na ktore moge przelac pieniazki. Czy taki rozmiar oczka jaki jest w Orzechowcach bedzie dobry? Jak tak, to wysle 700 zl, niech te bidy maja cos dobrego w zyciu. :) Edited May 6, 2012 by Sabina02 Quote
barb Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Sabina02 napisał(a):Czy taki rozmiar oczka jaki jest w Orzechowcach bedzie dobry? :) Na stronie jestnapisane, ze to basen dla duzych psow. Sredniaki i maluchy miały mieć osobne - nie wiem czy udalo sie je zrobić. Quote
barb Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 barb napisał(a):Na stronie jestnapisane, ze to basen dla duzych psow. Sredniaki i maluchy miały mieć osobne - nie wiem czy udalo sie je zrobić. Quote
modliszka84 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 wow Aniele Ty :) Potrzebujemy kilka dni i musimy w takim razie zrobić dokładny research i znaleźć konkretny model i konkretne ceny, bo te 700 zł to tak były z palca podane. Jeśli chodzi o przeznaczenie basenu to u nas korzystają z niego i tak raczej duże psy - takie też najczęściej wychodzą na wybieg, bo są w najmniejszych boksach. Sabina02 napisał(a):Modliszka84, prosze podaj mi na PM numer konta (z nazwa banku, imieniem, nazwiskiem i adresem wlasciciela tego konta), na ktore moge przelac pieniazki. Czy taki rozmiar oczka jaki jest w Orzechowcach bedzie dobry? Jak tak, to wysle 700 zl, niech te bidy maja cos dobrego w zyciu. :) Quote
modliszka84 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 zobaczcie http://www.onedogonebone.com/index.html coś takiego byłoby idealne :) tylko szkoda że nie ma chyba w PL Quote
piechcia15 Posted May 6, 2012 Author Posted May 6, 2012 gonia66 tu masz te baseny, różne rozmiary http://www.zooplus.pl/shop/psy/zabawki_szkolenie_psa/plywajace/49036 oczko wodne mieliśmy w tamtym roku jako basen, ale psy się bały tego bo za wysokie i głębokie co do betonowego basenu na stałe, zastanawiam się tylko jak to myć?Bo nie oszukujmy się ale po takich wielogodzinnych kąpielach ubłoconych psów, które często mają na sobie odchody zostaje śmierdząca sadzawka. Zwykły basen to się ochlapie wywali do góry dnem, a to? Pytam bo u mnie z wyobraźnią kiepsko:) Narazie tylko zbieramy deklaracje pomocy,aby zobaczyć czy uda nam sie kupić. A więc do osób chętnych zapisuję: ?zł gonia66 ?zł arim 20zł oska1983 zobaczcie to byłoby idealne: http://allegro.pl/show_item.php?item=2260407920 bo to co pokazała modliszka jest genialne ale chyba w Polsce tego nie ma, a kupować za granica to juz rozrzutność:) Sabinko czy ja dobrze widzę (bo o tej godzinie już bywa różnie:)) że jesteś w stanie ufundować tam taki basen?? bo jeśli tak to ja jestem za tym niebieskim oczkiem co tu pokazałam, bo jest gruby, przenośny (w razie czego) i nie wymaga pracy, kopania itp?hmm? wiecie co, zakładając ten wątek wczoraj nie sądziłam, że ma on szansę stać się rzeczywistością, ale powoli zaczynam widzieć uśmiechy naszych paszczaków które pławią się w basenie z krwi i kości:):loveu: Quote
Sabina02 Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 (edited) Modliszka84, basen mozna zamowic zza granicy, tylko napewno trzeba bedzie dodatkowo zaplacic za cło (pewnie niemało). :shake: A poza tym to tego w ksztalcie kosci nie ma aktualnie w sprzedazy. Piechcia15, tak, tak dobrze widzisz. :lol: Funduje basenik tak do 700 zl. :lol: Czekam tylko na wasza decyzje. Moze zapytajcie kogos z Orzechowcow gdzie kupili ich basen? Edited May 6, 2012 by Sabina02 Quote
piechcia15 Posted May 6, 2012 Author Posted May 6, 2012 nie no nie wierzę!! ja jednak nie majaczę:) miałam iść spać ale jednak spadam na allegro i będę szukać:) Bóg zapłać Aniele:)aczkolwiek myślę że aż 700zł to przesada, można to przeznaczyć na innego psa czy inne potrzeby:)nie bądźmy pazerni:) Quote
Recommended Posts